Онлайн търговците може да не издават фискален бон

Онлайн търговците може да не издават фискален бон

© Юлия ЛазароваС последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се дава алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини, напомня НАП.


Вместо да издават фискален или системен бон, те ще имат възможност да регистрират и отчитат продажбите чрез издаване на документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейност.


За физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител се запазва.
За да се възползват от новия ред за отчитане и регистриране на продажбите, електронните търговци трябва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта и да не приемат други плащания, за които се изисква издаване на фискален/системен бон.


Освен това не се допуска чрез използвания софтуер за управление на продажбите да се управляват други продажби извън посочените. Софтуерът трябва да отговаря на предвидените с наредбата изисквания за пълнота и интегритет на данните, еднозначна автентификация на потребителите, а когато представлява модул от софтуер, не се допуска да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули. Софтуерът, трябва да генерира уникален номер на всяка направена поръчка за купуване на стока или услуга.


Търговците, избрали този алтернативен ред, са задължени за извършената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата бележка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, уникален номер на клиентската поръчка и др. Електронните търговци са задължени да подават към НАП стандартизиран одиторски файл за всички извършени чрез електронния магазин продажби. Информацията следва да се подава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.


Търговците, избрали да регистрират и отчитат продажбите си по предложения алтернативен ред, трябва при вписване на електронния магазин, да подават и допълнителна информация в НАП. В нея трябва да посочат методите на плащане, които предлагат, доставчиците на платежни услуги, предоставили виртуалния ПОС терминал, номера на терминала и сметките, по които получават плащания.


На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18, припомнят още от НАП.


Повече информация за измененията на Наредба № Н-18 може да се получи от сайта на НАП https://nap.bg/и на телефона на Информационния център - 0700 18 700.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Дано това бъде успешно въведена мярка и да не предизвиква злоупотреби

 2. 2 Профил на el cucuy
  el cucuy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност въпросното изменение в наредбата все още е на етап обществена консултация, която тепърва ще приключи на 19 януари. След това трябва да бъде окончателно приета от министъра и обнародвана в Държавен вестник.

  Обаче някой "умен" чиновник от НАП е пуснал съобщение в сайта на въпросната институция, че промените в наредбата вече са действащи (незнайно откога действали обаче, р'шли), а още по-умните медии в момента преписват въпросното съобщение без дори да си направят труда да проверят така ли е, не е ли.

  Хвала, другари журналя! Даже "Дневник" вече са в кюпа дезинформиращи медии-преписвачи.

 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ще си спестя коментара по същество на темата, но ще кажа, че ако ме питат за мнението ми за действията на Горанов и подчинените му нападжии, ще използвам само нецензурирани изрази и обиди, така, че ще пропусна да си изкажа откровено какво мисля за тях.

  забавление и приключение
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK