За година търговията на дребно с битови стоки е нараснала с близо 15%

За година търговията на дребно с битови стоки е нараснала с близо 15%

© Георги КожухаровПрез ноември 2019 г. оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, нараства с 0.4% спрямо предходния месец. На годишна база увеличението е с 2.5%. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).


За една година оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.8%, и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2.1%. Понижение е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%.


По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14.7%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 10%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.2%. Спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.3%.
През ноември 2019 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.8%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.6%.


Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.9%. В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значително нарастване е отчетено при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.8%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.4%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK