Дарителският форум предлага банките да имат общи правила за дарителските сметки

Красимира Величкова, изпълнителният директор на Българския дарителски форум

© Велко Ангелов

Красимира Величкова, изпълнителният директор на Българския дарителски форумБанките да въведат общи правила за защита на дарителските сметки, открити в полза на физически лица. Това предлага Българският дарителски форум (БДФ) на Асоциацията на банките в България (АББ), съобщава организацията. Целта е да се гарантира целевото изразходване на дарителски средства, така че да се спазва изричната воля на дарителите и тези пари да са защитени от злоупотреби.


Форумът е администратор на DMS - платформа за набиране на дарения, в която голяма част от кампаниите са за лечение. Организацията посочва, че изисква от физическите лица да откриват дарителски сметки, в чиито договори изрично да са записани условията за безсрочност на сметката и контрол на разходите.


На базата на своя опит организацията вижда редица слабости при част от сега съществуващите дарителски сметки и предлага конкретни мерки за тяхното избягване в бъдеще.
Най-голям риск от злоупотреби създава липсата на клауза за безсрочност, което позволява трансформирането на дарителските сметки в обикновени разплащателни сметки след определен период, както и на механизъм за контрол на изразходването на дарителските средства в съответната сметка, посочват от форума.


Примери за коректно съставени договори за дарителска сметка, в които детайлно са обхванати всички важни моменти, са Райфайзенбанк, Обединена българска банка, Уникредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, посочва организацията.


В договорите на последните две банки присъства още една много съществена клауза. Тя регламентира действията на бенефициента при промяна на обстоятелствата, заради които е открита дарителската сметка, а именно – задължение при смърт на лицето или надхвърляне на необходимата сума за лечението да бъде посочена друга дарителска сметка със сходна кауза, към която да бъдат прехвърлени чрез дарение средствата.


"Такава клауза е от изключителна важност за спазване на волята на дарителите, тъй като не допуска наследяването на дарителски средства по общия ред при смърт на титуляр на сметка. Ето защо бихме искали такова условие да присъства във всеки договор за дарителска сметка във всички банки", коментира, цитирана от организацията, Красимира Величкова, директор на фонда.


Няма законова регулация, която да изисква от банките да прилагат еднакъв подход към предлагането и управлението на дарителските сметки. Но според форума приемането и прилагането на стандарт за обслужването на дарителските сметки във всички банки в България не само ще гарантира в по-голяма степен целесъобразното изразходване на дарителските средства, но и ще защитава имиджа на банките като институции, на които клиентите могат да имат пълно доверие, включително за това, че защитават интересите им като дарители.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Очевидно ПИБ и ЦКБ имат по-добри юристи ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предупреждение! Някой масово краде пари от сметки в Уникредит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK