Данъчните няма да удължат срока за внедряване на нов софтуер за търговците

Кадърът е от протеста в понеделник вечер пред Министерството на финансите

© Юлия Лазарова

Кадърът е от протеста в понеделник вечер пред Министерството на финанситеСрокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18 няма да бъде удължаван. Това обяви приходната администрация, след като нейни представители са разговаряли с Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ). На нея са присъствали разработчици на софтуер за управление на продажбите.


Проблемът на много фирми с този нов софтуер е, че е възможно да бъдат разкрити лични данни на техните клиенти или че е твърде скъп за размера на техния бизнес. По тази причина снощи имаше и протест пред сградата на Министерството на финансите. Повече вижте тук.


Експертите на приходната агенция съобщиха, че към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции. На срещата са коментирани и някои технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор. В съобщението до медиите не се посочва какви са те.
От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.


Фирмите, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г. Тези, които са избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.


Важни крайни срокове по Наредба Н-18


31 януари 2020 г.


Всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.


Производител/разпространител може да разпространява софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в наредбата, до 31 януари 2020 г.


От 1 февруари 2020 г. фискалните бонове, издавани от ЕСФП, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.


29 февруари 2020 г.


Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 29 февруари 2020 г.


31 март 2020 г.


Лицата, използващи софтуер за управление на продажби, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 март 2020 г.


Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г.


Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания в срок до 31 март 2020 г.


30 април 2020 г.


Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 април 2020 г.


31 май 2020 г.


Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 май 2020 г.


Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Разбира се, това не са бедни и нещасни бензиностанции, за коите вече 3 пъти удължиха срока за инсталиране на нов софтуер)))

 2. 2 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 987 Любопитно

  Лобито /мафията/ на електронните касови апарати и поддръжката им явно има сериозни позиции /парични знаци/ пред някои законодателни и управляващи лица.

  не съм трол
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  От месец сме в нещо като перманентна ревизия. Вече нямам търпение да активираме програмата защото всички във фирмата сме доста изнервени.
  В такива моменти ми се иска да минем изцяло по банка , за да не се занимаваме с тези глупости.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  Не си разбрал намека.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И какъв е намека?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Скъпия и масов софтуер, който използваме не предлага това което са си измислили НАП. Какео правим тогава? Шах... и безкасови плащания, съкращаване на касиери..
  Идиотска държава на герб!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10989 Неутрално

  "...Проблемът на много фирми с този нов софтуер е, че е възможно да бъдат разкрити лични данни на техните клиенти..." (саркастично) което са бели кахъри, защото и пеленачетата са наясно, че НАП пази личните ви данни до смърт :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Горанов ненавижда дребия бизнес.

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Ние разкарахме плащанията в брой. Използваме преработена популярна световна система за уебсайта си и нямаме намерение при всяка актуализация да не знам колко ще ни глобят. Чуждестранните ни конкуренти нямат тези проблеми. Може и ние да се изнесем в Гърция или Румъния.

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#9] от "troi":

  Ако нямате касов апарат Суптото не ви засяга и сте ОК. Късметлии.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5941 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jalis Ironhammer":

  Финикийски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  ...И плащания в брой.
  Утре ще кажа на чистачката вкъщи, че ще плащам по сметка, с ППП или електронно онлайн :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK