"Уникредит" очаква икономическият ръст да се забави до 3%

"Уникредит" очаква икономическият ръст да се забави до 3%

© Stefano Rellandini, ReutersИкономическият растеж на България ще се забави до 3% през 2020 г. след 3.7% ръст през 2019 г. Това прогнозират анализаторите на "Уникредит" в последния си икономически доклад за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщи българското поделение на институцията Уникредит Булбанк.


Наскоро Световната банка завиши леко прогнозата си за икономическия ръст на България до 3.6% за тази година. Повече за това четете тук.


Икономистите на "Уникредит" посочват две причини за забавянето. Първата е
по-слабото външно търсене, което ще се отрази на темповете на растеж


на износа. Втората ще бъдат по-ниските темпове на създаване на работни места, което ще доведе до известно забавяне на ръста на частното потребление.


Въпреки забавянето в темповете на растеж на някои от основните търговски партньори на страната няма признаци за намаляване на търсенето на работна сила в експортно ориентираните сектори на икономиката, се казва в анализа. Според него вероятно икономиката е създала 65 хил. нови работни места през миналата година, което представлява вторият най-силен годишен ръст в настоящия цикъл на експанзия.


"Важно е да се отбележи, че създаването на нови работни места бе широко базирано и включваше не само ориентираните към вътрешното търсене сектори на услугите и строителството, което получи подкрепа от ръста в новостартираните жилищни и инфраструктурни проекти, но и от експортно ориентираните сектори на промишлеността, където броят на работните места достигна до най-високото си ниво от осем години", сочат авторите на анализа.


"Очакваме потреблението да има по-слаб принос за растежа


през 2020 г. поради отрицателното въздействие, което бързо намаляващото и застаряващо население има върху създаването на нови работни места. След като икономиката вече достигна пълна заетост, очакваме броят на новосъздадените работни места да намалее до 19 хил. през 2020 г. и до 12 хил. през 2021 г., след 65 хил. през 2019 г. и 43 хил. средно между 2015 и 2018 година", се посочва в последния икономически доклад на банката за Централна и Източна Европа.


Въпреки това


бързият ръст на доходите ще помогне на икономиката


да устои на влошаването на външната среда през 2020 г. Растежът ще получи подкрепа от 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, което в контекста на нарастващия дефицит на работна сила, в една значителна степен ще се пренесе и в частния сектор на икономиката, става ясно от доклада.


В анализа се посочва още, че България продължава да бъде сред страните от ЕС с най-голямо свободно фискално пространство и в началото на 2020 г. Продължаването на консервативната фискална политика изглежда още по-вероятно през настоящата година предвид на това, че страната изглежда


много близо до получаване на покана за присъединяване към ERM II.


Всички наблюдатели отчитат постигнатия от България значителен напредък във всички области от плана за въвеждане на еврото. Това включва редица въпроси, които са важни за плавния преход към ERM II и Банковия съюз. Нещо повече - много добрата печалба на банките в момента ни кара да смятаме, че оставащият недостиг на капитал, който бе установен при две местни банки по време на детайлния преглед на ЕЦБ, вероятно ще бъде адресиран успешно в най-скоро време, посочват авторите на анализа.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Тези в Италия са на изкуствено дишане.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Аз предвиждам номинален ръст на Белият БВП от 6,5% или около 132 милиарда лева:)

 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2219 Любопитно

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  По какви параметри предвиждате такъв ръст в икономиката?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK