Държавата не е получавала дивидент от БМФ от приватизирането му досега

Държавата не е получавала дивидент от БМФ от приватизирането му досега

© Велко АнгеловДържавата не е получавала дивидент от Параходство "Български морски флот" от приватизирането му през 2008 година досега, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков от парламентарната трибуна. В отговор на въпрос на депутата от левицата Румен Гечев той уточни, че на всички общи събрания на дружеството са предлагали разпределение на печалбата, но то не е приемано.


"Държавата притежава 30% от БМФ, а решенията на общото събрание се взимат с мнозинство", уточни Желязков. Той допълни, че политиката на компанията е да реинвестира печалбата.


Росен Желязков посочи, че държавата е имала представител в управителния съвет на БМФ между 2008 и 2016 година, но оттогава няма такъв. "Чакам свикване на Общото събрание, за да поставя този въпрос", допълни министърът.
Според Желязков дружеството се управлява ефективно. Като доказателство той посочи, че към 16 януари БМВ има 37 кораба, като средната им възраст е 9 години. През миналата година били купени 6 нови плавателни съда за 170 млн. лева.


Параходство "Български морски флот" беше приватизирано през 2008 г., като 70% от БМФ станаха собственост на "Кей Джи маритайм шипинг" на "Адванс пропъртис" - холдинга, обединяващ голяма част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, за 440.1 млн. лв.


В началото на ноември от Агенцията за приватизация съобщиха, че приватизиралото БМФ дружество трябва да плати 52 млн. лв. неустойка по договора. Причината е неизпълнение на изискванията за тонаж и плавателен състав, посочени в него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK