Бизнесът се възмути, че държавата иска забрана вместо контрол на вноса на отпадъци

Бизнесът се възмути, че държавата иска забрана вместо контрол на вноса на отпадъци

© Цветелина Белутова, КапиталПредприятията от рециклиращата индустрия поискаха спешна среща с новия министър на екологията Емил Димитров, след като управляващите обявиха идеята си за въвеждане на едногодишен мораториум върху вноса на отпадъци в страната. Писмото им е разпространено от Българската стопанска камара, която застава зад исканията им. Според бизнеса вместо тотални забрани първо трябва да се подобри контролът.


Какво планират управляващите четете тук.


Предприятията от рециклиращата и преработващата промишленост осъществяват внос и износ на отпадъци с различни кодове, които са ценна суровина за българската и европейската индустрия, се казва в писмото.
Макар да разбираме обществените притеснения от придобилите гласност случаи на нарушения, всяка крайна мярка, включително временна забрана (мораториум) на вноса на отпадъци може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини, предупреждават те. Бизнесът прогнозира, че това ще причини сериозни вреди на преработвателната промишленост с всички неблагоприятни социални последици за преработвателите на отпадъци от текстил, пластмаси, хартия, метали за металургията и ред други потоци и сектори.


Компаниите настояват да се подобри контролът по спазването на действащата нормативна уредба относно вноса и изгарянето на отпадъци, както и на издадените разрешения.


"Като национално представителна работодателска организация и представители на сектор, инвестирал значителни средства в инфраструктура, машини, съоръжения и технологии за преработка на отпадъци и тяхното превръщане в суровини, категорично се противопоставяме на лоши практики, които са удар по имиджа на рециклиращата индустрия, нанасят вреда на околната среда, човешкото здраве и кръговата икономика на България", се казва в писмото.


Едновременно с това в него се напомня, че кръговата икономика е приоритет на европейско ниво, а добивът и потреблението на суровини увеличава консумацията на енергия и емисиите на парникови газове. По-разумното използване на суровини може да помогне за осигуряване на по-чиста околна среда, пишат рециклиращите компании.


Те предупреждават, че общата забрана на внос на отпадъци от други държави-членки на Европейския съюз би била и в нарушение на правилата на Единния пазар и свободното движение на стоки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK