Депутатите приеха нови правила за търговците на горива, които влизат в сила в събота

Депутатите приеха нови правила за търговците на горива, които влизат в сила в събота

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът прие на второ четене промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, с което се промениха част от правилата, направени преди една година. Освен това законът влиза в сила от 25 януари, събота. Срещу текстове в закона от почти година периодично протестират собственици на малки бензиностанции.


Един от проблемите им, вменени с влезлите в сила миналия януари правила, са високите изисквания за капитал или притежавани активи, за да могат да търгуват на едро с горива. Изискването, валидно и в момента, е, че те трябва да имат внесен уставен капитал независимо от оборота им, не по-малък от 1 млн. лв., или да има активи на минимум тази стойност.


С одобрените днес текстове бе приета тарифа, в която това изискване се поставя в зависимост от оборота. Така най-малките фирми - с оборот (нетни приходи от продажби) до 5 млн. лв. за предходната година, за да получат регистрация за търговия на едро, трябва да имат внесен или уставен капитал от поне 50 хил. лв. Същото важи и за новорегистрирани компании.
От обхвата на закона се изважда дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопанин на нефтопродукти, предназначени за собствена икономическа дейност.


Председателят на парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата Юлиан Ангелов ("Обединени патриоти") коментира, цитиран от БТА, че почти 100 процента новите текстове са приемливи за всички браншови организации и сдружения в сектора и за институциите.


Депутатите приеха още, че обезпечението за търговия на едро и съхранение на нефт и нефтопродукти е в зависимост от нетните приходи от продажби за предходната календарна година и варира от 15 хил. лв. за нетни приходи от 5 до 10 млн. лева до 500 хил. лв. обезпечение съответно за нетни приходи над 50 млн. лв.


Започналите и неприключилите производства по регистрация се довършват по новия закон, а обезпеченията се прилагат за започналите и приключилите до приемането му, решиха депутатите.


До два месеца след влизането в сила на закона министърът на икономиката трябва да приеме наредбата за реда и условията за водене на регистъра на търговците с нефт и нефтопродукти. В тримесечен срок от влизането в сила на измененията в наредбата, фирмите, които още не са подали заявление за регистрация, трябва да го направят.


За дистрибуция на газови бутилки търговецът ще трябва да разполага с минимум 1000 собствени бутилки за съхранение на втечнен нефтен газ (LPG), като до момента се изискваха минимум 10 хил. бутилки, гласуваха още народните представители.


Пленарната зала не прие предложението на депутати от БСП да се създадат държавни складове за съхранение на горива, което председателят на енергийната комисия Валентин Николов мотивира с това, че такива предложения трябва да са оформени в законопроект, който да се подложи на обществено обсъждане, а не да се предлагат между първо и второ четене на вече внесен проект.


Предложението си депутатите мотивираха с това, че в момента има едно дружество, което е собственик на по-голямата част от складовете като вместимост и налага своите условия, а административните бариери пред навлизането в този сектор са твърде високи.


Освен това, ако има държавно дружество, което да притежава складове, то може онлайн да поддържа информация за свободните сред тях, които вносителите биха могли да ползват, обясни Тодор Байчев. Колегата му Румен Гечев допълни, че е публична тайна това, че "някои оператори" ограничават конкуренцията на пазара на горива, защото вносителите трябва да минат през техните данъчни складове.


Аз съм съгласен да могат да влязат повече участници на пазара, коментира Николов, но посочи, че конкретният текст, с който се предлага държавен контрол на пристанищната инфраструктура, свързана с горивата, щял да означава национализация, при положение че тази инфраструктура е дадена на концесия. Освен това тези текстове не били съгласувани предварително с Агенция "Митници", не е променен в този смисъл Законът за акцизите и данъчните складове. Приемем ли тези текстове, ще създадем голям хаос, ефектът ще бъде "доста отрицателен", заключи той.


Бих подкрепил държавата да създаде дружество, което да управлява складове за горива, които да се конкурират с другите, каза още Николов. Наистина има съмнения и притеснения, че фирмата, за която говорим, досега притежава повечето складове и създава, общо взето, господстващо положение, което води до недобри крайни цени на горивата, призна депутатът, но обяви, че "това не е начинът категорично и не е добър вариант да го приемем, макар че звучи добре".


През 2017 г. депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев изнесоха данни, че "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" притежават заедно 92% от данъчните складове за бензин и 82% от тези за дизел. Такова разпределение без посочване на имената се вижда и в последния анализ от 2019 г. по темата на Комисията за защита на конкуренцията. Според него около 50% от складовите вместимости за бензин А-95, над 80% за А-98 и около 40% за дизела се държат от един-единствен играч. По всяка вероятност това е именно "Лукойл Нефтохим Бургас". Следващият пазарен участник (вероятно "Лукойл България", ако се следва табличната подредба в доклада на КЗК) стопанисва 30-35% от складовите вместимости за бензин А-95 и дизел, както и около 10% от тези за бензин А-98. Тоест има пълна доминация на руската група, припомня "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Разстроено

  Герберите докарват до просешка тояга всички с малък и средн бизнес - факт!
  Законодателството за административното регулиране на икономически дейности обогатява само банково търговските олигополи и олигархия приближена на ГЕРБ, не ги ли е срам да получават заплати от снети кожи от гърбовете на български данъкоплатци?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1427 Весело

  Разчистихме полето с миналогодишния закон и сега отваряме за нови играчи. Същото като с лиценза за лотарията. Тези за вредни. Задушават икономиката на парче.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  До коментар [#2] от "puknatastotinka":

  А, и на едро - виж как опраскват Черепухин.

  Ма това се очакваше. Еврофондовете за "усвояване" намаляват, а за да не се "губи тяхното" - опухват чувала в къщи.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Белотоджията - рубладжия харесва това!!!

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5337 Любопитно

  И какво в този закон намалява пълната доминация на "Лукойл"????И защо се озаконява за енти път това да сме заложник на Кремъл????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Това в момента беше "най-важно"! Обратното броене фърфи и законопроекта на зоро язовиро трябваше да се прекара а той се жертва като пое ястото на нено!

 7. 7 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1776 Разстроено

  Лукойл досега трябваше да са с конфискувано имущество и изгонени завинаги от България. Но това може да стане само и единствено тогава, когато се появи истинското дясно управление на България, без участието на комунисти в него, което на практика означава - никога!

 8. 8 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  "От обхвата на закона се изважда дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопанин на нефтопродукти, предназначени за собствена икономическа дейност. "

  Това, да не би да означава, че се запазват едни специални ДИЗЕЛколонки в нищото, от които нафтата е на по-ниска цена?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK