От плащане по по-ниски тарифи държавата не е събрала поне 210 млн. лв. от хазарт

Георги Начев

© Велко Ангелов

Георги НачевЕдинствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която също допуска законът. (Видео от брифинга гледайте тук)


Това е установила при започналата финансова ревизия на Държавната комисия по хазарта Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), обяви пред журналисти директорът ѝ Георги Начев в сряда. Той обаче не се ангажира, че това е нарушение на закона, защото в него има и двете възможности.


"Няма да се наема да тълкувам закона дали е законно или не.
Може би ще имаме възможност да изследваме всички документи и да разберем дали действията до момента са законосъобразни. Но ни прави впечатление, че държавното тото е плащало по един начин, а всички останали по друг. Вие преценете дали е законосъобразно", обяви той в отговор на въпрос законни ли са тези практики.


Пресконференцията на финансовата инспекция беше обявена по обяд часове след като Васил Божков, съсобственик в двете фирми, които оперират частни лотарийни игри, даде интервю (за него четете тук) за "Свободна Европа", в което коментира законопроекта, който предвижда тази хазартна дейност да стане само държавен монопол, а частните лотарии закрити. На събитието от изказването на директора стана известно, че проверката всъщност още не е приключила и нямат пълни данни, но били решили да говорят заради медийния интерес по темата.


Малко преди това представители на Специализираната прокуратура влязоха в Държавната комисия по хазарта, но след като прекараха няколко часа там отказаха каквато и да е информация за медиите.


Вечерта на среща с феновете на "Левски" в частта, открита за медии, Васил Божков започна със специално изявление по темата, като обяви, че агенцията е излязла с изявление, че частните лотарии не са изменили закона. "Много от вас го интерпретираха, че трябва да платим 210 милиона повече. Законът е такъв, какъвто е, и ние сме си платили всичко по закона. Изявлението на агенцията беше ясно и точно", каза Божков. (Повече за срещата - тук).


На пресконференцията Начев обясни, че на практика


за един и същ вид хазартна игра организаторите са плащали по различен начин


Според подадените досега данни от страна на Държавната комисия по хазарта, които са само за моментните игри, инспекторите са направили изчисление, че от тази разлика в плащането на такси са събрани с над 210 млн. лева по-малко в сравнение със ситуация, в която всички останали играчи в сектора плащат по тарифата, която използва и държавното тото.


Детайлите умишлено не ги изясняваме, а очакванията са след приключване на финансовата инспекция, сумата да нарасне, обяви Начев и посочи, че има "такова усещане", защото сумата се базира на изчисление само на базата на данни за моментната лотария, а се събират приходи и от различни видове залози.


Той не можа да каже и какъв процент от таксите, събирани от хазартни оператори, се пада на моментната лотария.


"Не мога да коментирам дали е щета за бюджета",


обяви Начев на въпрос дали тези 210 млн. лв., установени до момента, са щета за държавния бюджет. Обясни, че след приключването на проверката финансовата инспекция може да излезе със заключения и да даде указания на ръководството на комисията по хазарта да предприеме действия, за които е компетентна.


Малко по-късно през деня от "Национална лотария" излязоха с позиция до медиите, в която пишат, че "днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси". От компанията допълват, че "за проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева".


Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавата.


В тази ситуация става ясно, че


текстът на закона дава възможност да се събират такси на различна основа


каза лаконично директорът на финансовата инспекция. От думите му се разбра и че комисията по хазарта има мотивирано решение в миналото за тълкуването кое е приход от залози и кое от такси и комисиони и кои играчи могат да се възползват от втория, очевидно по-лек, режим.


"Капитал" посочва, че от облекчението, записано в закона, се възползват "Национална лотария" и "Лотария България". Компаниите, които стоят зад тях, са съответно "Ню геймс" и "Национална лотария" зад първата и "Евробет" зад втората. Преди 2015 г. - в продължение на година, те изобщо не са плащали данък (или такса, каквато е настоящата формулировка), защото се оказа, че те са изпуснати от закона (пропуск отново на кабинета "Орешарски").


Не беше оповестено


кога ще излязат окончателните резултати от проверката


Начев прогнозира, че това ще стане до около един месец след като комисията по хазарта подаде всички поискани данни.


Той не пожела да прави коментари на известното до момента, като се позова на течащото разследване от страна на прокуратурата.


В отговор на въпрос директорът на инспекцията отказа да каже колко са играчите в моментните игри и приходите от тях какъв дял са от всички.


Обясни, че ревизията е поискана на 16 декември 2019 г. със заповед на финансовия министър Владислав Горанов, като в нея е посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 - 2019 г. Впоследствие


Специализираната прокуратура е разширила с една година назад обхвата


до 2014 г. и е добавила искане да се проверят и приходите от такси за социално отговорно поведение, които също се събират по закона. Те се плащат от всички организатори на хазартни игри, като са 50 хил. лв. на година за онлайн залаганията, за игрално казино - 10 хил. лв., и 5 хил. лв. за всички останали.


По данни на АДФИ за петте години от 2014 държавните приходи от хазарт са над 500 млн. лв. Това са приходите от такси за поддържане на лиценз за организиране на традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията.


Проверката, разпоредена министъра на финансите Владислав Горанов, бе след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата. От изявления пред медиите след това се разбра, че сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания - организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет" и имат бизнес с казина. Сигналът е срещу най-голямата частна лотария на пазара - "Националната лотария", контролирана от бизнесмена Васил Божков.


Самият Божков днес заяви, че компанията му плаща изискваното по закон и че има опит бизнесът да му бъде отнет чрез законопроект на лидера на НФСБ Валери Симеонов. (Какво каза Божков в интервюто четете тук. )


Междувременно Специализираната прокуратура претърси офисите на комисията по хазарта. Повече за това вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  ХАЙДЕ СЕГА КОРУМПЕТАТА В ЗАТВОРА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  И ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  И чистка до най-високите етажи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Някак спокойно го казват , все едно са 20 лева. Държава ли е , чудо ли е?

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4689 Любопитно

  "Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската тарифа, която допуска законът"?!  И защо да не плащат, щом закона го допуска?! А защо закона го допуска?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Айде де. Ама надали.

 7. 7 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Мен ме впечатли датата.
  Проверката е разпоредена на 16ти декември, а Божков чак сега е тръгнал да се брани открито. Ако беше с 20 години по-млад, надали би проспал така бездарно последния месец.
  16ти декември. Общо-взето присъстваме само на финалните сцени от филма.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8067 Неутрално

  "Единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската тарифа, която допуска законът."

  Ето защо леят сълзи в момента олигарсите на държавна ясла

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2643 Весело

  Няма ли да останем всички без вода, като спрат хазарта.

  подпис
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#7] от "espresso":

  Божков почти никога не се е появявал в публичното пространство. Сега да е толкова активен не става дума за 210 милиона за 5 години, а за много повече.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  "Законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък." – казва Черепа. Ако е така, къде е нарушението, че е плащал върху по-тясна база по-висок данък? И ако има нарушение, АДФИ не са ли знаели? А принципалът им също ли не е знаел? Влади Горанов защо се държи като Нено Димов? Не знае ли какво го последва?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Видими резултати от корупцията в администрацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" се възползват всички играчи извън държавата.Е,ако е тъй какво незаконно има!?Става интересно.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои са корумпетата?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Именно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Именно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "Георги Начев не пожела да заключи на този етап, че посочените от него 210 млн. лева са щета за държавата, но допусна, че тази сума ще нарасне значително, когато се получат всички данни, поискани от хазартния регулатор."

  Черепът внася по-ниски такси с разрешение на държавата !
  Вместо да се прави на ощипан, да изплюе камъчето, кой му направои тази услуга? - онзи, който беше изтеглен като кметска кандидатура от Надка Михайлова ...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Ти как мислиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  СЕга пак ще го изкарат законен и ,че няма данни за престъпление и вреда за бюджета ,достатъчно е само да го проверят или да мине през съдебната система и нещата ще са ок.

 20. 20 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Сега ще пуснем акт за начет на стойност 210 милиона лева и хазната ще се напълни за да има пари за водопровод до Перник.

 21. 21 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2657 Любопитно

  "която допуска законът." - значи "ревизорите" ГО знаят, фиска - също, спорта, пък най, а как изведнъж се трогнаха, че имало различни бази!? Врътват нещо кранчетата, дали щото новият ни брат изпрати наблюдател? А дано, ама едва ли, щото всяко чудо е за поредния наблюдател. Ще ни мине бързо, щото номерът ИМ винаги минава. Каква държава, какъв народ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 22. 22 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Кои са корумпетата?
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Обикновено корумпирани са хора облечени с власт.Та ти по-добре ги познаваш нали са от управляващите.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 741 Любопитно

  Уау, и сега какво установихме, че законите в България умишлено се пишат неясни, за да може после "спорните моменти" да се "изчистват" с подзаконови нормативни актове (които не подлежат на каквато и да е санкция, гласуване, публичност а-у) или с тълкувателни решения на ресорни агеннцийки, комисии и тн.

  Де.. и нещастниците.

  Сега ще се опитат да прехвърлят вината за този бъркоч на правителството на Орешарски, като е очевидно, че съвсем ясно се е знаело от години... било е изгодно за всички и никой не го е поправил

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":

  Агент провокатор. Ама не му минават провокациите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Във всяка нормална държава Ореха щяха да започнат да го разследват.

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3875 Любопитно

  Най-ми хареса, че отново проблемът идвал от Орешарски - при него КТБ фалира, при него нередности с хазарта.
  А преди това и след това властимащите що спаха?
  Пълен цирк ни е държавата., а и нямам съмнение - това е за отклоняване на вниманието от може би най-големия скандал - водната криза.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Любопитно

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Именно какво? Готвят се да сготвят Горанов ли?

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  Широко ЗАТВОРЕНИ очи. Гаранция ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":Именно какво? Готвят се да сготвят Горанов ли?
  —цитат от коментар 27 на Fiji


  Няма как да сготвят Горанов. Ще им е жилав. Зад него стои цяла бригада зидари

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  "..са плащали по по-ниската тарифа, която допуска законът..."
  Значи да уволнят шефа на Държавния тотализатор, защото е лош мениджър и да подведат под отговорност депутатите, прокарали лобистки текстове.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":

  Както е написан материала внушава, че всичко е законно, а това е трудно възможно. Та кои действително са корумпетата (извън "свежите" шеги)?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#30] от "penetrating":

  Точно това излиза според статията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Добре де. Ако Черепа противозаконно не плаща такси, да го разследват, обвинят и вкарат на топло. Ако пък законът позволява да не се плащат такси, или да прекалено ниски, да променят закона. Данъци постоянно се променят навсякъде. Не че защитавам Черепа, който когато и да легне на топло или студено ще е късно, но някак си излиза, че държавата го обвинява, че е лош, докато тя самата е дремала с години. Днес стана дума за почистването на София. По същата логика могат да кажат, че Вълка и Домуса са виновни, че София е мръсна, нищо че общината сключва договори с тях да мият веднъж на сезон.

 34. 34 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всезнайко, виновник е кабинета Орешарски. Кабинета Орешарски е БСП. Ти си за БСП. Ти си значи кабинета Орешарски.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  И така Й. Цонев, повече известен като "Ментата" е лобистът, предложил тези условия, включително да не се плаща данък.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":Както е написан материала внушава, че всичко е законно, а това е трудно възможно. Та кои действително са корумпетата (извън "свежите" шеги)?
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  Знам ли. Вратичките в един закон не се оставят от глупост. Даже и наложилото се мнение за глупостта на управляващите , се съмнявам това да е истина. Обикновено фактите са в основата на рационалното мислене.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Весело

  До коментар [#32] от "дерибеев":

  Не само според статията, а и според АДФИ. А Цонев "Ментата" се с снишил :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#22] от "К2":Както е написан материала внушава, че всичко е законно, а това е трудно възможно. Та кои действително са корумпетата (извън "свежите" шеги)?
  —цитат от коментар 31 на дерибеев


  Ами то най-вероятно е законно. - [quote]"комисията по хазарта има мотивирано решение в миналото за тълкуването кое е приход от залози и кое от такси и комисиони и кои играчи могат да се възползват от втория, очевидно по-лек, режим" [/quote]. Не могат да го пипнат.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 39. 39 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Колко пъти ще повторят, че всички пропуски в законите са по времето на Орешарски?!? Да не забравим, че той фалира и КТБ!
  Паметник да му направят - за символ на универсалното оправдание.
  Ама тя Националната лотария е "незабележима и незначителна " в публичното пространство след 2014 година. Та министъра и КХ си имат други отговорности, да не би да гледат рекламите по телевизията или да си купуват талони от Лафка. Пък и за едни 300-500 млн. лева ли е нашата "могъща" държава. Даже 2015 година въобще пропуснали да събират такси. Просто са се доверявали на законите от 2013 год.
  Като чета за тези "отговорни" чиновници, си мисля, че сътвореното от Нено Димов и компания в Перник ще ни излезе направо евтино.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  "Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската тарифа, която допуска законът"?!И защо да не плащат, щом закона го допуска?! А защо закона го допуска?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Тук си трябва юрист, също и подробно текстовете на закона и тълкувания от експерти.

  От това което съм чел, тарифата за "моменни игри" е 15% и на Черепа е издаден лиценз тъкмо за тях. Другите такси са 6.6% но за други видове лицензи. Божков заплащал според тях а не според издаденият лиценз за "моментни игри".

  От efbet които са подали сигнала твърдят, че са се консултирали с няколко експерти по хазарта и те са единодушни, че това е нарушение. В едно от интервютата Божков споменава, че е готов да плаща със задна дата, т.е. не му е много чиста играта.

  Безспорно Комисията за хазарта е с двата крака вътре и много вероятно там някои ще станат клиенти на прокуратурата. Но се съмнявам, че ще се отиде по-нагоре.

  Но както казах иска си специалистите. И по-важното, съответната политическа воля. Засега не виждам политическа сила готова открито да се заеме със защитата му. Дори съдейки по Горанов и ДПС като че ли са против Божков а те са важен фактор, помните как отрязаха главата на Цветан Василев.

  Тук важна ще се окаже и ролята на Запада, сигналите са подадени до ЕС и са пратили документите до прокуратурата ни за реагиране и информация, че ще следят за резултатите. От американското посолство отдавна са сложили Черепа в списъка на най-големите мафиоти, има и забрана за бизнес в ЕС и Америка, забрана за визи. Така че нещата не изглеждат добре за него но все пак има още време докато стане ясно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  .....не разбрах кои са ЛОШИТЕ......?????!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1151 Весело

  И защо да плаща човека, така ще му прецакате бизнеса ...

  Иначе, заради 18 милиона допълнителни, вдигнаха данъците на софиянци за старите им коли

  ураааа
  държавата събира справедливо

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#34] от "grayeagle":

  Верно ли гробарче/ А след орешарски КОЙ е винове - кабинетът ГЕРБ. Ти си от ГЕР значи ти си виновен !
  НАЛИ ТАКА ? Беги се предавай !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Истинския виновен е този, който така е написал закона, че е оставил, не вратичка, а огромна порта!!

 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Неблагодарно племе!
  При положение, че Баце международно го канят навсякъде, че всеки ден открива нови пътища и заводи, коли ще правим, при тази стабилност и при такъв излишък, вие за едни 200 милиона ли сте?!

  Хайде малко по-ведро и не говорете за безстопанственост, че ще вдигне кръвно в Давос, пък там не знам дали докторите са толкова добри колкото в Правителствена.

 46. 46 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Покрай шума около законопроекта на Валерката, преди няколко дни от чисто любопитство се порових "на диагонал" през ЗХ с цел да видя какво им е задължението по закон (колко им иска държавата да си плащат по ЗХ). Буквално за няколко минути се стига до меродавната уредба - тя е в чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта. Алинеята гласи:

  "За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони."

  Вижда се, че тя има две хипотези и (за да направя коректен коментар по адрес на НЛ преди няколко дни) без ни най-малко пристрастие или съмнение, за мен отговорът си беше повече от яснен - НЛ е дължи плащане по първата хипотеза: 15% върху целия оборот, а не по втората хипотеза (20 % върху ст-стта на таксата/комисионната за участие).

  Абсолютно некоректно е обаче да се каже: "В тази ситуация става ясно, че текстът на закона дава възможност да се събират такси на различна основа" каза лаконично директорът на финансовата инспекция.
  Няма такова нещо - законът тук не дава възможност за избор между две еднакво правомерни избора на организиращия хазартното залагане. Законът те праща задължително в едната от двете хипотези, а не ти дава да си избираш.

  Ако е така, както изглежда - че НЛ са се "допитали" до ДКХ - "ние в коя хипотеза сме" и ако - както изглежда - някой от ДКХ им е намигнал: можете да плащате по втората - дУша да му е яка (ако имаме прокуратура, разбира се). Очевидно е, че е оставил едни 200 и кусур милиона да останат в джоба на Божков, а не да отидат там, където им е мястото - в държавния бюджет. Не е кой знае колко трудно и да се сметнат лихвите върху закъснелите плащания, които държавата следва да си поиска...

 47. 47 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Държавата загуби много повече от 210 млн. през този период от тази групировка.
  Загубиха и общините, които осигуриха комфорт на Лафка, в чиито обекти стартираха продажбите на билетите на НЛ. Загуби и тотото.

 48. 48 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "поне 210 милиона".
  Тоест на практика е поне х3.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Най-ми хареса, че отново проблемът идвал от Орешарски - при него КТБ фалира, при него нередности с хазарта.А преди това и след това властимащите що спаха?Пълен цирк ни е държавата., а и нямам съмнение - това е за отклоняване на вниманието от може би най-големия скандал - водната криза.
  —цитат от коментар 26 на boevbisser


  Ами за това, което ти харесва - харесва ти, защото точно така си и беше.
  На въпроса ти - предполагам, че защото не са успели да кооптират стоокия Аргус в коалицията си. Ти не отговаряш за цяла България, а само за личния си живот. Успяваш ли всичко да предвидиш, да предотвратиш, да забележиш и да отреагираш правилно? Щото аз лично - не. Но и за държавата - май няма правителство, което да е успяло да се справи с всичко и да удовлетвори всички щения. Тук максимализмът май не е много добър съветник. Непрекъснато ни кара да сменяме кон за кокошка, с идеята, че като я яхнем, ще препуска по-бързо, че даже и ще хвърчи. В крайна сметка някой ни я изяжда... Одобрявам повишената взискателност към всяко правителство, не приемам максимализма в очакванията. Никога не е реалистичен.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Как елегантно избягвате въпроса как така 2013 е влязъл тоя член в закона. Кой го е предложил, кой е гласувал за него ?!?

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Весело

  ""Капитал" посочва, че от облекчението, записано в закона, се възползват "Национална лотария" и "Лотария България". Компаниите, които стоят зад тях, са съответно "Ню геймс" и "Национална лотария" зад първата и "Евробет" зад втората. Преди 2015 г. - в продължение на година, те изобщо не са плащали данък (или такса, каквато е настоящата формулировка), защото се оказа, че те са изпуснати от закона (пропуск отново на кабинета "Орешарски")."

  Ми то за малки деца упражнение да се сети човек КОЙ е спестил тия над 200 000 000 лева и в ЧИЙ джоб са влезли !

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":Как елегантно избягвате въпроса как така 2013 е влязъл тоя член в закона. Кой го е предложил, кой е гласувал за него ?!?
  —цитат от коментар 50 на m17


  Би било нелоялно към "кривата щанга" - Мая Манолова, лице, символ и знаме на ДБ, също и към съпартийците й/им.

 53. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Пунт и пластика! Интересно ще е да кажат кога е приета тази промяна в закона за облагане на хазарта? Година, предс. правна комисия, кой е финмин....
  Сега ще вдигат шум, ще внесат нещо в съда, той ще го върне два пъти, накрая ще се окаже, че всичко е законно. А че е законно си го казва смешника на снимката.
  "Разумът на планетата Земя е константна величина. Броя на населението се увеличава"- Айнщайн.
  Занашата територия е :"Разумът на територията прогресивно намалява".

  Русия- проказата на планетата Земя.
 54. 54 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  https://bivol.bg/eurofootball-gfo.html
  ХАЗАРТНИТЕ ФИРМИ НА ЧЕРЕПА ПОДАВАТ НЕЧЕТЛИВИ ГОДИШНИ ОТЧЕТИ, А АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА ГИ ОДОБРЯВА В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Някой в контролните органи е захлебил здраво...

 56. 56 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която допуска законът
  ---------------
  Не са виновни тези които са плащали по-малко. Те са спазили закона. Виновни са онези, които са изработили такъв фалив закон. Виновни са и тези от Спортния Тотализатор, които не са се възползвали от фалшивия Закон.

  Stupid people make me sick
 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3875 Любопитно

  До коментар [#49] от "gr52":

  на практика в момента държавата /представляващите я институции/ не работи, това е положението. дали ще е вода, дали ще е избягване на такси в хазарта, дали ще е кзк, дали ще е източване на нзок, където и да погледнеш - не работи.
  и на този фон имаме един нелош растеж, направо не мога да повярвам.
  едно време имаше един виц - кой колко изкарва и кой колко харчи, българите бяхме - изкарваме 200 лв., харчим 400 лв.
  на практика в момента е същото - за мен е едно малко чудо, че не са затворили татковината.
  а иначе - няма лошо хората да очакват повече, защото ей къде е терминал 1.

 58. 58 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Божков реве за друго.

  Една огромна част от билетите на "национална" лотария са печатани в чужбина! Това е незаконното!

  Мисли, че всичко му е позволено!

  Машини прости, народ неук.
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#54] от "Наблюдател":

  Това не е вярно! Отчетите им са четливи, има добър електронен достъп до всичко. Тези ксерокопията на Валерко са пушилка!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":


  Пунт и пластика! Интересно ще е да кажат кога е приета тази промяна в закона за облагане на хазарта? Година, предс. правна комисия, кой е финмин....
  —цитат от коментар 53 на chichka


  Въпросната промяна в чл. 30 от Закона за хазарта е приета в края на 2013 г., публикувана е в ДВ бр. 1 от 2014 г. в сила от 01.01.2014 г. , финансов министър е Петър Чобанов.
  В същия брой на ДВ в сила също от 01.01.2014 г. са и промените в ЗКПО, с които се премахва данъка върху хазартните игри, за които в ЗХ е определена такса за издаване и поддържане на лиценз.
  При приемането на тези промени в 42-тото Народно събрание ПП ГЕРБ има 97 народни представители.
  В 43-тото и 44-тото Народни събрания тази промяна не е отменена.

  Любопитна подробност е, и че когато един данък не е правилно изчислен и внесен НАП има право да го начисли и да изиска да бъде внесен заедно с лихвите за период от 5 години назад. След като Комисията по хазарта е приела по-ниската такса и е подновила лиценза тя може да поиска да бъде довнесена разликата до по-високия размер само за един месец назад.

  Прав сте, че всичко е пунт и пластика! Уйдурмата си е желязна!

 61. 61 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Интересно кой дава трибуна на Божков - Свободна Европа....

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 62. 62 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#46] от "inn":

  Абсолютно си прав! Нямат никакво право да избират- закона не дава право на избор.А становище на орган не могат да отмени закона. Така че трябва да плащат върху 15 процента

 63. 63 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Безсмислено е БСП-1 и БСП-2 да се джафкат като напълно непознати скандалджии.

  Едните излъчили премиера, а другите разполагали с мнозинство в НС.

  Знае се къде се гласуват законите. Там се угоява цяла навалица, а не само един бандит.

 64. 64 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  бахти умрелата държава с най-продажния парламент, обитаван от 240 скъпоплатени жрици!

 65. 65 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#53] от "chichka":
  —цитат от коментар 60 на Един препатил


  Питам се какво ли ще установи човек, ако реши да открие общото между първите пет приети закона от всяко едно НС след 2001 г.

  Дали ще е хазартът?

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Данчо Ментата е предложил закона. Одобрен от Горанов, несменяем титуляр

 67. 67 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1331 Весело

  Покрай цялата дандания много срамежливо се цитира кабинета Орешарски.А и един от библиотекарското ПТУ, взе да пелтечи.

  Ръй! Ръй!
 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#62] от "rexdog2004":

  Наистина колегата "inn" компетентно е обяснил положението и е прав за всичко с изключение на едно. След като ДКХ е приемала по-ниската такса и подновявала лиценза сега не може да иска нищо със задна дата. Освен това по закон такса може да се иска само за един месец назад (Божков вече се позова на това положение) за разлика от данъка, за който има 5-годишна давност. То затова е и направена гимнастиката със замяната на данъка върху хазарта по ЗКПО с таксата за лиценз по ЗХ.
  Така, че наистина всички ще плащат вече по 15%, но оттук нататък.
  Затова ако ме питате мен без много шум вместо таксата за лиценз по ЗХ щях да върна данъка върху хазарта по ЗКПО, но със ставка не 15%, а 30%. С цел постигане на следното:
  - увеличаване приходите в бюджета
  - ограничаване възможностите за пране на пари през хазарта
  - ограничаване средствата за реклама по телевизията
  - оскъпяване на билетите за търкане и намаляване на участниците
  Сигурно ще ми кажете, че така организаторите ще се откажат и няма да има приходи в бюджета. Ами както искат - това е свободна страна.
  Или че хората ще недоволстват. Спокойно, тото си остава, който иска може да продължи да си чеше крастата и да си купува надежда. Нали Ви казвам - това е свободна страна.

 69. 69 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Имало е две ставки! Тези са плащали при по ниската! Тогава тези няма как да са ощетили държавата! Поинтересувайте се кога започват тези игри!

 70. 70 Профил на twv01366550
  twv01366550
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "inn":

  Плащано е по закон, как така следва да си поиска, абсурд...

 71. 71 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Данчо Ментата е предложил закона. Одобрен от Горанов, несменяем титуляр
  —цитат от коментар 66 на Slick


  ЛЪЖЕШ.
  "Въпросната промяна в чл. 30 от Закона за хазарта е приета в края на 2013 г., публикувана е в ДВ бр. 1 от 2014 г. в сила от 01.01.2014 г. , финансов министър е Петър Чобанов. В същия брой на ДВ в сила също от 01.01.2014 г. са и промените в ЗКПО, с които се премахва данъка върху хазартните игри, за които в ЗХ е определена такса за издаване и поддържане на лиценз."

  От пост № 60, малко над твоя. Горанов изобщо го няма в картинката, вносителят е друг, и не МС съвет одобрява инициативи на НС, а обратното. Нямате ли си тоалетна в къщи, та - тук?

 72. 72 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Аз пък не съм спечелил милиарди понеже не съм пускал фишове за тото... Бахти глупостите - щели да съберат. То така се събира. Преди да я има лотарията по колко са събирали? Ако тогава са събирали с по 260 милиона повече и приходите са спаднали може и така да е ама тая глупост само атакисти може да кълват...

 73. 73 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#68] от "Един препатил":


  До коментар [#62] колегата "inn" компетентно е обяснил положението и е прав за всичко с изключение на едно. След като ДКХ е приемала по-ниската такса и подновявала лиценза сега не може да иска нищо със задна дата. Освен това по закон такса може да се иска само за един месец назад (Божков вече се позова на това положение) за разлика от данъка, за който има 5-годишна давност.
  —цитат от коментар 68 на Един препатил


  Ами аз не зная откъде го правиш този извод, но от това, което аз чета в ЗХ, таксите по ЗХ по никакъв начин не се отклоняват от общия режим на всички публични държавни вземания, т.е. давността е 5 години обикновена и 10 години абсолютна.

  Накратичко съображенията са следните:
  1. Държавата издава лиценз, който стандартно е 5 г. - чл. 26, ал. 3 ЗХ.
  2. За поддържане на лиценза (т.е. 5-тте години) организаторът си подава ежемесечна декларация - чл. 30, ал. 6 ЗХ. Декларацията се подава до 15-о число на СЛЕДВАЩИЯ месец със съответното изчиление на дълга.
  3. Така породеното на основание чл. 30, ал. 3, хипотеза 1-ва задължение подлежи на УСТАНОВЯВАНЕ и принудително събиране на основание чл. 92 ЗХ.
  Ал. 3 казва: "Неплатените в срок ... държавни такси и лихви за забава подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Актът за УСТАНОВЯВАНЕ на вземанията се издава от председателя на Комисията".

  Тоест, организаторът се самооблага с декларация за поддържане на лиценза, изчислява си таксата ежемесечно и си сочи този размер в декларация (нищо по различно от ДДС, напр.). ѝДържавният контролен орган обаче МОЖЕ ДА УСТАНОВИ ДРУГ РАЗМЕР - има го изрично в чл. 92 ЗХ.

  И въобще, какво има да се чудим: Нека шефът на ДКХ да си издаде акта за установяване на публичните вземания - може за целия срок от 01.01.2015 г. досега - правилно изчислен, а не това кото НЛ си е декларирала, пък нека НЛ да си жали в съда. Да видим какво ще стане - убеден съм, че законът си ги задължава да си платят всички разлики за последните 5 години.
  Има решения на ВАС по чл. 92 ЗХ, които са си точно в този смисъл.

 74. 74 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Прегледах ЗХ-ясно са формулирани вида на игрите с 15 проц такса, ясно е какво е залог и реда за отчитане- чрез декларации.Невярното им съдържание не ги прави законни

 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#73] от "inn":

  Извинете, не аз правя този извод - така твърди Божков, а той сигурно се е консултирал с адвокатите си. Сега ме накарахте да прочета посочените от Вас текстове и установявам, че никъде в ЗХ не е предвидена възможност ВКХ да установява друга основа за изчисляване на таксата и друг неин размер освен декларираните от организаторите на хазартните игри. Аналогията с ДДС свършва с подаването на декларация, но само дотук. При ДДС има много членове в закона и правилника за приложението му как НАП може да контролира и да коригира неправилно изчисления ДДС . Чл. 92 разглежда сроковете за плащане на таксите, но не и техния размер. Акта за установяване на вземанията е за неплатените в срок такси и лихви, не за това, че може да се утановява някакъв друг от декларирания размер.
  Май се оказва, че Божков е прав. На мен никак не ми се иска да е така, но при тази редакцияна на закона така се получава. Което едва ли е случайно.

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#74] от "rexdog2004":

  Съгласен съм с Вас, както и с колегата "inn", че лотарийните игри трябва да се облагат с 15% от приходите. Това за нас е 100% очевидно. Но обърнете внимание, че никъде в ЗХ не е предвидено задължение на ДКХ да установява дали декларациите по чл. 30, ал. (6) са подадени на правилното основание, нито възможността ДКХ да преизчислява и изисква заплащане на такса на основание различно от декларираното.
  Казано по просто никъде в закона не пише, че ДКХ трябва да каже "Чакай, чакай - защо декларираш 20% върху комисионните, а не 15% върху залозите? Я не се прави на ударен, ами сядай да пишеш отново и плащай колкото си трябва". Тя е можела, но не го е направила. И никъде в закона не пише, че ДКХ може сега да каже "Ама малка бях, излъгаха ме - сега ще пресметна и ще плащаш със задна дата".
  Освен, че не го пише в закона ДКХ не може и да пресметне нищо - хората на Божков са подавали декарации за размера на комисионните, а не за размера на залозите. Съдържанието на декларациите не е невярно - вярно си е. Само, че са подадени на неправилно основание. Но липсата на незабавно възражение от страна на ДКХ го е направило правилно. И няма как съдът да отсъди друго.
  Очевидно, че тази работа е мислена и измислено отдавна.

 77. 77 Профил на │
  Рейтинг: 47 Неутрално

  ""Няма да се наема да тълкувам закона дали е законно или не.
  Може би ще имаме възможност да изследваме всички документи и да разберем дали действията до момента са законосъобразни. Но ни прави впечатление, че държавното тото е плащало по един начин, а всички останали по друг. Вие преценете дали е законосъобразно"

  Що за идиотщина? Каква е работата на комисията и работещите в нея щом не знаят какво е законно и тепърва ще изследват документите???

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 78. 78 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Не можах да изчета всички коментари.

  За мен е повече от очевидно че става дума за изземване на печаливш бизнес на една мафия от друга такава.

  Ама дали защото бизнеса е апетитен, дали не е за да се изгони изобщо другата мафия и да се завземат и другите й бизнеси, дали е по трети причини - не знам.

  Но виждам, че цялата държавна машина е впрегната и се държи както че ли е чула за проблем вчера следобяд след 20 години припичане на слънце.

  Хайде не на нас тея!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 79. 79 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Основание за отнемане на лиценза на Божков бол, но не само това. Нека да му се наложи акт и да видим в съда експерти те дали могат да сметна т колко са залозите и каква е сумата. Защото е платил само върху комисионни, а не върху залозите

 80. 80 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Според мен атаката не е от Боко, а е от партньорските служби. А нашите ще се мъчат да потулят историята, затова и мънкат държавните институции при ясна като бял ден престъпен грабеж

 81. 81 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Според мен атаката не е от Боко, а е от партньорските служби. А нашите ще се мъчат да потулят историята, затова и мънкат държавните институции при ясна като бял ден престъпен грабеж

 82. 82 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#76] от "Един препатил":

  Комисията може и да не може да смята вярно ли е или не съдържанието на декларацията, но съдебните експерти могат при едно дело

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK