От плащане по по-ниски тарифи държавата не е събрала поне 210 млн. лв. от хазарт

Георги Начев

© Велко Ангелов

Георги НачевЕдинствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската, която също допуска законът. (Видео от брифинга гледайте тук)


Това е установила при започналата финансова ревизия на Държавната комисия по хазарта Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), обяви пред журналисти директорът ѝ Георги Начев в сряда. Той обаче не се ангажира, че това е нарушение на закона, защото в него има и двете възможности.


"Няма да се наема да тълкувам закона дали е законно или не.
Може би ще имаме възможност да изследваме всички документи и да разберем дали действията до момента са законосъобразни. Но ни прави впечатление, че държавното тото е плащало по един начин, а всички останали по друг. Вие преценете дали е законосъобразно", обяви той в отговор на въпрос законни ли са тези практики.


Пресконференцията на финансовата инспекция беше обявена по обяд часове след като Васил Божков, съсобственик в двете фирми, които оперират частни лотарийни игри, даде интервю (за него четете тук) за "Свободна Европа", в което коментира законопроекта, който предвижда тази хазартна дейност да стане само държавен монопол, а частните лотарии закрити. На събитието от изказването на директора стана известно, че проверката всъщност още не е приключила и нямат пълни данни, но били решили да говорят заради медийния интерес по темата.


Малко преди това представители на Специализираната прокуратура влязоха в Държавната комисия по хазарта, но след като прекараха няколко часа там отказаха каквато и да е информация за медиите.


Вечерта на среща с феновете на "Левски" в частта, открита за медии, Васил Божков започна със специално изявление по темата, като обяви, че агенцията е излязла с изявление, че частните лотарии не са изменили закона. "Много от вас го интерпретираха, че трябва да платим 210 милиона повече. Законът е такъв, какъвто е, и ние сме си платили всичко по закона. Изявлението на агенцията беше ясно и точно", каза Божков. (Повече за срещата - тук).


На пресконференцията Начев обясни, че на практика


за един и същ вид хазартна игра организаторите са плащали по различен начин


Според подадените досега данни от страна на Държавната комисия по хазарта, които са само за моментните игри, инспекторите са направили изчисление, че от тази разлика в плащането на такси са събрани с над 210 млн. лева по-малко в сравнение със ситуация, в която всички останали играчи в сектора плащат по тарифата, която използва и държавното тото.


Детайлите умишлено не ги изясняваме, а очакванията са след приключване на финансовата инспекция, сумата да нарасне, обяви Начев и посочи, че има "такова усещане", защото сумата се базира на изчисление само на базата на данни за моментната лотария, а се събират приходи и от различни видове залози.


Той не можа да каже и какъв процент от таксите, събирани от хазартни оператори, се пада на моментната лотария.


"Не мога да коментирам дали е щета за бюджета",


обяви Начев на въпрос дали тези 210 млн. лв., установени до момента, са щета за държавния бюджет. Обясни, че след приключването на проверката финансовата инспекция може да излезе със заключения и да даде указания на ръководството на комисията по хазарта да предприеме действия, за които е компетентна.


Малко по-късно през деня от "Национална лотария" излязоха с позиция до медиите, в която пишат, че "днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси". От компанията допълват, че "за проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева".


Според Закона за хазарта моментната лотария се облага с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора възможност, допусната в закона по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 г., се възползват всички играчи извън държавата.


В тази ситуация става ясно, че


текстът на закона дава възможност да се събират такси на различна основа


каза лаконично директорът на финансовата инспекция. От думите му се разбра и че комисията по хазарта има мотивирано решение в миналото за тълкуването кое е приход от залози и кое от такси и комисиони и кои играчи могат да се възползват от втория, очевидно по-лек, режим.


"Капитал" посочва, че от облекчението, записано в закона, се възползват "Национална лотария" и "Лотария България". Компаниите, които стоят зад тях, са съответно "Ню геймс" и "Национална лотария" зад първата и "Евробет" зад втората. Преди 2015 г. - в продължение на година, те изобщо не са плащали данък (или такса, каквато е настоящата формулировка), защото се оказа, че те са изпуснати от закона (пропуск отново на кабинета "Орешарски").


Не беше оповестено


кога ще излязат окончателните резултати от проверката


Начев прогнозира, че това ще стане до около един месец след като комисията по хазарта подаде всички поискани данни.


Той не пожела да прави коментари на известното до момента, като се позова на течащото разследване от страна на прокуратурата.


В отговор на въпрос директорът на инспекцията отказа да каже колко са играчите в моментните игри и приходите от тях какъв дял са от всички.


Обясни, че ревизията е поискана на 16 декември 2019 г. със заповед на финансовия министър Владислав Горанов, като в нея е посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 - 2019 г. Впоследствие


Специализираната прокуратура е разширила с една година назад обхвата


до 2014 г. и е добавила искане да се проверят и приходите от такси за социално отговорно поведение, които също се събират по закона. Те се плащат от всички организатори на хазартни игри, като са 50 хил. лв. на година за онлайн залаганията, за игрално казино - 10 хил. лв., и 5 хил. лв. за всички останали.


По данни на АДФИ за петте години от 2014 държавните приходи от хазарт са над 500 млн. лв. Това са приходите от такси за поддържане на лиценз за организиране на традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията.


Проверката, разпоредена министъра на финансите Владислав Горанов, бе след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата. От изявления пред медиите след това се разбра, че сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания - организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет" и имат бизнес с казина. Сигналът е срещу най-голямата частна лотария на пазара - "Националната лотария", контролирана от бизнесмена Васил Божков.


Самият Божков днес заяви, че компанията му плаща изискваното по закон и че има опит бизнесът да му бъде отнет чрез законопроект на лидера на НФСБ Валери Симеонов. (Какво каза Божков в интервюто четете тук. )


Междувременно Специализираната прокуратура претърси офисите на комисията по хазарта. Повече за това вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK