Купувачите на жилища се подмладиха с 10 г.

Купувачите на жилища се подмладиха с 10 г.

© Мария Съботинова, Строителството и градаПрез изтеклата година основната група купувачи на жилища вече са с едно десетилетие по-млади - между 26 и 35 години. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти "Адрес", които отреждат на тази група дял от 39%. Агенцията очаква тенденциите, проявени на пазара през 2019 г., да се задържат и през започналата - относителна стабилност на цените, покупка на кредит, търсене на предимно ново и качествено строителство, повече огледи преди решение за сделка.


Купувачи, които не знаят какво искат


Данните на агенцията за предходни периоди определят като водеща възрастовата група 35-45, но вече е изместена от по-млади купувачи.


Те са трудни клиенти, защото не знаят точно какви жилища искат - хем да са чисто нови и модерни, хем да им напомнят за дома, казва Гергана Тенекеджиева, изп. директор на компанията. Затова и те по-бавно се решават на сделка, правят повече огледи и търсят завършени и обзаведени жилища, в които могат да се нанесат веднага. Държат също в домовете им да присъстват новите технологи, да са "зелени" и т. н.


Готово за нанасяне
Клиентите са готови да платят и по-висока цена за дадено жилище, ако преценят, че отговаря напълно на изискванията им за качествена среда на живот. С тези изисквания се обяснява и това, че разликата в цената между необзаведено жилище за ремонт и готово за обитаване може да достигне до 25%.


Тенекеджиева обясни, че при жилището, което трябва да се ремонтира, нито се знае точно кога ще завърши ремонтът, нито точно колко ще струва, което отблъсква. Според нея този подход се предпочита от хората, които купуват с кредит и бюджетът, който са си определели, не включва допълнителни разходи за имота.


Кредитът остава водещ


Въпреки сигналите в началото на 2019 г., че ипотечното кредитиране ще се свие, а лихвите ще се повишат едновременно със завишаването на изискванията към кандидатите, сделките с кредити в София са се задържали на стабилни нива през цялата година.


"Макар че започнахме 2019-а с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните 5 г., интересът към банковото финансиране на сделките с имоти бе устойчив. През последното тримесечие на годината дори отчитаме ръст спрямо същия период на 2018 г. и считам, че той ще продължи през цялата година", коментира Тенекеджиева.


При лихви около 3% кредитирането ще продължи да движи пазара. Това, което се забелязва е, че банките вече отказват да финансират 100% сделките, а някои ограничават клиентите си за едно и също нещо да вземат и ипотечен, и потребителски заем. Това, по-скоро ще нормализира пазар, смята Тенекеджиева.


Пикът на новоотпуснатите кредити в София е бил през 2017 г., сочат данни на агенцията. Според нейните експерти хората продължават да купуват със заеми заради поскъпването на жилищата. В същото време във Варна традиционно покупките се покриват основно с лични средства, а от миналата година това в някаква степен е станало валидно и за Бургас, където около 30% от сделките са такива.


По-високи цени, но за качество


Ръст на цените на жилищата през миналата година се отбелязват във всички големи градове (за София е 7.13%), но той не се дължи не на абсолютно нарастване за кв. м жилищна площ, а на това, че повече се купуват нови както и ремонтирани и обзаведени домове. Тенекеджиева посочи, че в София в някои квартали сделките са почти изцяло с новопостроени имоти и съответно цената на кв. м е по-висока в сравнение с такива, където има и с панелни жилища. С уточнението, че има разлика между панелните жилища - дали са санирани, в какво състояние са и т. н. Освен това 60-65 кв. м площ в такова жилище с отделна кухня се равняват на тристайно от новите, допълни тя.


Оценката й е, че продължаващият ръст в строителството на нови жилища ще продължи в годините напред да притиска надолу цените на панелните имоти. В момента оценката на агенцията е, че ръстът на жилищното строителство в големите градове изпреварва три пъти ръста на населението им.


Инвестирай в магазин


През 2019 г. "Адрес" отчита леко покачване на броя на сделките с инвестиционна цел до 24% от всички при средно 20% за предходните години. За имотите на Черноморието този процент е 30. Интересът към такива покупки от една страна е желанието на собственици от провинцията и живеещи в чужбина да вложат в нещо спестените пари, а от друга е възможността да се осигури доходност чрез отдаване под наем, за което средата в София е благоприятна.


В същото време на пазара на бизнес имоти се наблюдава повишение на търсенето за покупка на магазини, каза Данислав Тенинчев, старши консултант в "Адрес". Посочи, че става дума за магазини, разположени на централни градски улици, където има оживен поток от потенциални купувачи и качествени наематели или за квартални, където има ключови клиенти, които биха ги наели, като мобилни оператори и др.


Обясни, че за разлика от наемите на жилища, при които често наемателите ги сменят, при магазините има по-голяма устойчивост както на цените, така и на наемателите и съответно ангажиментите на собствениците са по-малко.


Наемите - все повече на светло


Според официалните данни малко под 10% от жилищата са на пазара на наеми, коментира Тенекеджиева, като по нейна оценка все повече наемодатели предпочитат да декларират това и да получават парите от наема по банкова сметка. "Това с криенето поостаря", посочва тя.


В същото време има собственици на жилища, които стоят празни с години, защото те държат на исканите високи цени. Потенциалните клиенти обаче не са с повишаващи се доходи и ако са принудени да ги наемат, се изнасят при първата оферта с по-ниска цена.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Интересът към такива покупки от една страна е желанието на, а от друга е възможността да се осигури доходност чрез отдаване под наем, за което средата в София е благоприятна.
  ___________________
  Е то тези собственици от провинцията и живеещи в чужбина готови вложат в нещо спестените пари са радост за всеки търгаш!
  Да ме извиняват Адрес ама обикновено каквото кажат е точно обратното! При положение ,че всяка година се увеличат търговските площи, наемите падат и целия център е в магазини тип "дава се под наем". Общината прави нови инфраструктури само около инвеститори клас А -МОЛ-ове,хипермаркети, не където някой от провинцията живеещ в чужбина е купил нещо от Адрес,техните клиенти обикновено са прецакани, особено от не сбъднати пророчества за доходни инвестиции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  Ей, и брокерите ли навлязоха в нишата на знахарки и шамани...
  Купуваш жилище и се подмладяваш с едни 10 години...
  Купуващ две накуп и се подмладяваш с 20 години...

  Модератора е неадекватен!
 3. 3 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Цялата държава в един град се набута. Бляк

 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  " момента оценката на агенцията е, че ръстът на жилищното строителство в големите градове изпреварва три пъти ръста на населението им."

  Тоест населението нараства с 1000 човека, а броят жилища с 3000, но "някак" цените се вдигат? Което е показателно тоя пазар накъде върви и при следващата криза, пак ще има безработни брокери...

 5. 5 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Супер. Взимам 4 панделки в Обеля и се връщам в детската градина когато ЦСКА играеше полуфинали в Европа.

 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Огладняха и брокерите, милите те.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хубава снимка - това е София - мръсна, сива, презастроена, кал, ливади

 8. 8 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote]са почти изцяло с новопостроени имоти и съответно цената на кв. м е по-висока [/quote]

  Тези новопостроени имоти са преобладаващо в Манастирски ливади, модерното гето на София. Плащаш премия за да газиш кал, да паркираш след последната кооперация в ливадата, най-близкото училище е през един квартал, най-близката детска градина е през два.

 9. 9 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Весело

  Съсипаха я тази държава, ей! Без умнокрасивците, няма как да се оправим! Само ако Бойкики е начело, младите ще се върнат в България и ще почнат да си купуват жилища...

 10. 10 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Хубава снимка - това е София - мръсна, сива, презастроена, кал, ливади
  —цитат от коментар 7 на Slick


  Хем презастроена, хем ливади… Добре си с главата, спор няма. Умнокрасивец?

 11. 11 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аре стига сте ни пробутвали тези рекламни статии на агенциите за недвижими имоти..

  Ясно е, че тези крайно ниски лихви няма да се задържат дълго и доста риби, които са се хванали на въдицата, ще изгорят яко в близко бъдеще..

  Freedom of speech
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Глупости - я Адрес да ми обясни к'во работят тия, че на 26-32 години има як доход - да си купи имот за 100 - 150 бона !?

  [email protected]
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Танче, кажи как? Хайде ти с пет години и аз с пет, става ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Защо лъжете - няма подмладени клиенти - има по-млади ипотечни длъжници, които не са никакви собственици на жилищата !

 15. 15 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Това звучи оптимистично, значи все по-млади хора имат възможност да си купят жилища.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":

  И да не ми се пробутват легенди за айти и аутсорсинг.....................

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#14] от "Тони КОСТОВ":

  Има и поне една трета пустеещи жилища - говоря за Варна !

  [email protected]
 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чудя се, има ли разумен човек, дето да вярва поне малко на агенции за недвижими имоти??? На каквато и да е тема? Само думата "агенти" вече алармира?

  roo
 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Глупости - я Адрес да ми обясни к'во работят тия, че на 26-32 години има як доход - да си купи имот за 100 - 150 бона !?
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  Инженер, ИТ... Ти на колко искаш да стане, на 50? Купуват си ги с кредити.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#19] от "Reporter US":

  Ашкоклсун :) - 39%. от българите са Инженери, ИТ... !!!

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  И да не ми се пробутват легенди за айти и аутсорсинг.....................
  --------------------
  Инженер, ИТ... Ти на колко искаш да стане, на 50? Купуват си ги с кредити.
  ------------------
  Ашкоклсун :)
  Значи поне - 39%. от българите са Инженери, ИТ... !!!,
  и аз така предполагах, ама не бях съвсем сигурен..............:)

  [email protected]
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Скоро всички ще са софиянци. И въздухът ще става още по-мръсен.

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Весело

  да взема да си купя и аз едно жилище да се подмладя...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  Ужас, съсипаха я тая държава, дайте бе, дайте да туриме умнокрасивците на власт че се не издържа вече!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#6] от "Суджук Герберите":

  Брокерите огладняха ,защото хората се усетиха ,че те са причината за надуване на цените ,една такава ми наду над 23000 евра апартамен т ,който си бях харесал и бях готов чинно да платя веднага , след като поразрових ,само за 10 минути установих реалните цени , вече не ползвам брокери от никакви агенции ,благодариме за услугата им да ми покажат един апартамен за 20 мин , да ми вземат комисион от няколко хиляди евра за това и да ми надуят с 20-30000 евро цената на нещо ,което виждат ,че съм харесал .

 26. 26 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Супер, че много млади хора разбират важността на образованието и грамотността още от малки, учили са, имат добре заплатени професии и на възраст между 26-35 години могат да преценят и преминат към това отговорно решение.

 27. 27 Профил на syq39620164
  syq39620164
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  на 32 имаш 10 години професионален опит. Напълно достатъчно, ако си добър в това, което правиш, да си един много добре заплатен специалист. Почти всичките ми познати на тези години са заплатени около 5-10К. Какъв ти е проблема?

 28. 28 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Никак не е лошо, че все повече млади хора могат да си позволят да си купят жилище. Като взимат високи заплати, ще си купуват.

 29. 29 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  А в комплексите край Варна и северните квартали са 2/3 ,а цените падат ли падат .

 30. 30 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Наскоро проверявах оферти за работа в кол центрове в бизнеспарка срещу Окръжна болница в София. За два езика - единият от които по-малко разпространените - чешки/фински + английски / немски / френски - заплатите ЗАПОЧВАХА от 2000 лева. И това без бонусите за представяне и увеличението след първата година. Та не виждам какъв е проблема на младите не само да вземат кредит, но и да го изплатят. Лошото е, че София не е България.

 31. 31 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Наскоро проверявах оферти за работа в кол центрове в бизнеспарка срещу Окръжна болница в София. За два езика - единият от които по-малко разпространените - чешки/фински + английски / немски / френски - заплатите ЗАПОЧВАХА от 2000 лева. И това без бонусите за представяне и увеличението след първата година. Та не виждам какъв е проблема на младите не само да вземат кредит, но и да го изплатят. Лошото е, че София не е България.

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  До коментар [#29] от "edin drug":

  Най-мащабното недоразумение на Варна е, че тръгна да катери баирите на Север, вместо да се разраства на Юг !

  [email protected]
 33. 33 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Положението е по-лошо от предишната криза, имам познат съдия изпълнител, който само потрива ръце и чака следващата криза, много хора ще изгорят.

 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Весело

  До коментар [#29] от "edin drug":

  Виж к'во казва имоти .бг - Виница - средна цена - 690.55 , а любимия ти Бриз - 954.18 , Чаталджа е на 899.20 , а Чайка - 855.36 .... значи Бризът е ''вървежен '' :) ..............

  [email protected]
 35. 35 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Аз предлагам и бизнеса с имота да се монополизира от държавата и приходите да влизат в оправяне на разбитите пътища. Ясно, че отиваме към държавно-мафиотски контрол над всички сектори на икономиката ( до колкото изобщо съществува).

 36. 36 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vassil Stoychev":

  Кол център?! Това ли трябва да е мечтата за работа на младите българи?
  Работа за която не се изисква почти никаква квалификация, освен владеенето на 1 чужд език плюс английски.. Ако видите какви работят по тези т.н кол центрове, ще ви падне шапката - повечето са деца на бг гастарбайтери без никакво образование, освен владеенето на езика на държавата, в която са израсли и разни изпаднали чужденци, които в собствената им държава не биха ги наели и за чистачи...

  Ако тези хора са младите, които теглят кредити, за да си купуват имоти, е ясно колко сме цъфнали и вързали...: ))

  Freedom of speech
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Винаги брокерските фирми ще бият барабана за движение на покупки и цени нагоре - това им е хляба.
  На който му стиска, има възможност и компетенции, може и сам д се оправя - аз познавам такива хора,имам и собствен опит, макар че някоя и друга компетентна проверка, ообено когато сумите са солени, не е излишна.

 38. 38 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#31] от "Vassil Stoychev":

  Ами аз пък виждам .След 5-10г посредата на ипотеката ,кол ценровете може да решат ,че сме им вече скъпи и да се изнесат в Македония.Ако младите са само с тези 2 езика и 10г работа само в кол център ,лошо им се пише.

 39. 39 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Цялата държава в един град се набута. Бляк
  —цитат от коментар 3 на оuzo

  Спокойно, пазим и имотите извън София, като стигне метрото до мойто село се връщам пак там.

 40. 40 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Пак ще валят брокери, строителни предприемачи и "инвеститори"....

  O sancta simplicita!
 41. 41 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 734 Весело


  ''Освен това 60-65 кв. м площ в такова жилище с отделна кухня се равняват на тристайно от новите, допълни тя''

  какво има да коментираме - продават се килии по 60 квадрата, които трябва да минат за 3-стаен, по документи 100 квадрата, за 120 000 евро....

  снимката е супер показателна за съпътстващата инфраструктура на ''луксозните квартали с коминукация''

 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Това звучи оптимистично, значи все по-млади хора имат възможност да си купят жилища.
  —цитат от коментар 15 на moti


  какво означава ''имат възможност''?

  назначават те в кол център с 1500 лева заплата, след 6 месеца кандидатстваш за кредит и ти дават, ама след 1 година кол центърът решава, че ще се мести в Индия

  дали същият човек ще има възможност да си плаща кредита? особено като сега ги лъжат да купуват с по 90% скредит......

 43. 43 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Весело

  И да не ми се пробутват легенди за айти и аутсорсинг.....................--------------------Инженер, ИТ... Ти на колко искаш да стане, на 50? Купуват си ги с кредити.------------------Ашкоклсун :) Значи поне - 39%. от българите са Инженери, ИТ... !!!,и аз така предполагах, ама не бях съвсем сигурен..............:)
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  И като не са, ние какво да направим? Кога адвокатчетата и "икономистчетата" се гушеха по времето на комунистите от ДСБ, БСП и ДПС, а инженерите търсехме прехрана по Европата, никой не ни питаше искаме ли заплащане като на лешперите, сега, когато се обърна палачинката и увиснахте по улиците с "юридическото" и "икономическото" образование, ние сме ви виновни, а? Айде, торбичката, абичката и бегай в Полша да се главиш за "юрист" или "икономист". Ваш ред е, стига сте цоцали само, цял живот!

 44. 44 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Весело

  брокерчетата са страшна работа...лично на мен са ми казвали репликата - 'сградата няма паркоместа понеже е висок клас.."...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 45. 45 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 734 Любопитно

  Наскоро проверявах оферти за работа в кол центрове в бизнеспарка срещу Окръжна болница в София. За два езика - единият от които по-малко разпространените - чешки/фински + английски / немски / френски - заплатите ЗАПОЧВАХА от 2000 лева. И това без бонусите за представяне и увеличението след първата година. Та не виждам какъв е проблема на младите не само да вземат кредит, но и да го изплатят. Лошото е, че София не е България.
  —цитат от коментар 30 на Vassil Stoychev


  къде ги ''проверява'' да проверим и ние?
  щото първо са по-ниски заплатите, и 2-ро колко човека говорят чешки/фински ?

 46. 46 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Иска ви се, ама започва все повече да няма, нали?
  Много си повярваха някой хора, с цени от 2000-3000 лева на кв.м. Защото сме в България и не говорим в €, а в лева. А на 20 метра да се огледаш - ще ти стане ясно, че нищо не подържа тая цена. Нито инфраструктурата, нито населението наоколо, нито заплащането на това население, нито градския транспорт, нито градската среда - нищо.
  Ако фалира кол-центъра - кофти. Ако лихвите отидат на 5-6% още по-кофти. Усетиха се хората, че с тези жилища за по 200 000 - 300 000 лева, при техните заплати изглежда малко нереалистично.
  Някой да помни преди 5-10 години ново строителство продаващо се на акт16? Нямаше. Всичко се продаваше на зелено. В момента в София има доста нови сгради на мазилка и акт 16.
  Голямото падане е започнало, а тази статия не може да отложи неизбежното.

 47. 47 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#46] от "realismisthename":

  Че инфраструктурата е лоша, лоша е. Ама погледно го и от другата страна. Изкарал си 200К лева, бил си на добра позиция в добра компания, или си продал друг имот... Какво да правиш с парите? Да тръгнеш на околосветско пътешествие?

 48. 48 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#47] от "smotlixx":

  Така е, изкарал си 200к лева. С тежка корупция и незаконни дела. Най-доброто, което можеш да направиш с тях е да ги изпереш в апартамент. Дреме ти на крачола, че тези 250 000 лв може да се свият с 20%-30%. Ти си ги изпрал и си свиркаш.
  Хората изкарващи едни допълнително 250 000 лева от законна работа - не живеят в тристаен в 5 етажна тухла 2017-та в манастриски ливади, залагам си главата.
  Но съм съгласен, че масата нямат идея какво да правят с 150 бона от продадена земя, например. Затова и ги влагат в апартамент, логично е, все е нещо - наем ще носи.
  Комбинираме го с "ни хляб иска - ни вода" и рецептата за балон е пълна. Сивия сектор допринася най-много, особено в София, но и Варна не са назад. Българина също така няма да продаде, докато не огладнее, и то доста, точно заради това което написа - какво да ги прави тези пари така или иначе? Вина за това има и държавата (образователна система, правна рамка, законност, корупция и т.н.)

 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Много млади хора се ”пускат” по света като фреелансери (демек самонаети —регистрира си фирма в Бг и си е сам и чорбаджия и служител) Работят по проекти —договора им е за определен проект (може да е месец, може и години) или за определена работа. Договора не е между работодател и работник а между фирми (примерно ”Хитачи” със ”Иванчо”) В зависимост от проекта за който е пазарлъка (къде се реализира, колко е зора и т.н.) и квалификацията на човека —фирма (фриилансъра) се определят и условията — от часовата ставка та до кой плаща квартирата и т.н. Обикновенно при проектова работа възложителя поема до определена сума и нощуването. Един добър български заварчик, като фреелансер може да си докарва около 25 евро на час, демек около 5000 евро за 200 часа на месец (работи се обикновенно 5 дена в седмицата по 10 часа или нещо подобно което да ги докара до около 200 часа) Един техник на проект може и по 30—35 евро на час да си докара. Колкото по нагоре в йерархията, толкова по дебела ставката) Ако са и с поета квартира —чудесно. От тука на татъка вече е въпрос колко им е уметен счетоводителят в Бг.
  Та така може млади хора с кратък трудов стаж но имайки куража да се ”пускат” по света, да натрупат за относително кратко време добри спестявания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Тези младежи по кол центровете наистина са деца на гастербайтери, какъв смисъл има да имаш висше и да не си оползотворяваш познанията и да се развиваш. Кол център операторите може да са брали портокали в Испания или да са работили в хладилни помещения в Чехия, където да са поприхванали малко чешки. Каква да е мотивацията на младежи специализирали в сериозна област като финанси или икономика в холандски университет с преподаване на английски например като във финансовитр компании висшисти вземат по-малко от оператор без висше (но език отвъд английския) в кол център. Икономиката на България е сбъркана!

 51. 51 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Балонът се пукна, още не се усеща масово заради голямата инерция от последните 4-5 години. Тепърва ще има недовършени сгради, съдия изпълнител... - всичко забравено от 2009 :)

  колкото повече,толкова повече
 52. 52 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Хората изкарващи едни допълнително 250 000 лева от законна работа - не живеят в тристаен в 5 етажна тухла 2017-та в манастриски ливади, залагам си главата.
  —цитат от коментар 48 на realismisthename


  Къде живеят, да знам?

 53. 53 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#48] от "realismisthename":

  На абсолютно сбъркан принцип фунционира бг икономиката - квалифициран персонал в някоя банка например взимат по-малко от някой без образование в Кол център...

  Freedom of speech
 54. 54 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#53] от "Petar Ivanov":

  Грешка - коментарът ми беше към коментар 50, а не 48...: )

  Freedom of speech
 55. 55 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":

  Всъщност това е обяснението - млади хора, работещи в чужди фирми с горе-долу прилични за нашия стандарт заплати, живяли по квартири, на прага да създадат семейства и вече си мечтаят за собствени жилища - които да подплатят уюта им и социалния им статус.....
  А - и неопитни, наивни, на които брокерските дивотии минават по-лесно.... вкл. имаше случай на едно момиче брокерът му искаше 8% комисионна... до сделка не се стигна, разбира се.... но ако мине....
  Но всъщност това са покупки с кредити за по 15-30 години, които не се нравят на младите хора много.... Сега банките дават кредити и помпат пазара, но в момента, в които има сътресения в икономиката или новите собственици решат, че кредитите са им писнали и станат необслужвани, тогава ще стане по.... интересно.

  Истината е, че голямата част от младите хора идват от провинцията в София... и честно казано не им се живее в претъпканата столица - дали им е мъчно за вкъщи или имат акъл... не е ясно. Но технологиите напредват, скоро ще има повече компании с work-from-home политики, също - управлението рано или късно ще се смени, ще дойдат хора, които ще имат акъл да развиват цялата страна и да предпазват София от пренаселване, ще се открият добри възможности за изнасяне на офисите в други градове....
  Всичките тия неща ще изправят структурата на купувачите...

 56. 56 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#19] от "Reporter US":

  Всъщност това е обяснението - млади хора, работещи в чужди фирми с горе-долу прилични за нашия стандарт заплати, живяли по квартири, на прага да създадат семейства и вече си мечтаят за собствени жилища - които да подплатят уюта им и социалния им статус.....
  А - и неопитни, наивни, на които брокерските дивотии минават по-лесно.... вкл. имаше случай на едно момиче брокерът му искаше 8% комисионна... до сделка не се стигна, разбира се.... но ако мине....
  Но всъщност това са покупки с кредити за по 15-30 години, които не се нравят на младите хора много.... Сега банките дават кредити и помпат пазара, но в момента, в които има сътресения в икономиката или новите собственици решат, че кредитите са им писнали и станат необслужвани, тогава ще стане по.... интересно.

  Истината е, че голямата част от младите хора идват от провинцията в София... и честно казано не им се живее в претъпканата столица - дали им е мъчно за вкъщи или имат акъл... не е ясно. Но технологиите напредват, скоро ще има повече компании с work-from-home политики, също - управлението рано или късно ще се смени, ще дойдат хора, които ще имат акъл да развиват цялата страна и да предпазват София от пренаселване, ще се открият добри възможности за изнасяне на офисите в други градове....
  Всичките тия неща ще изправят структурата на купувачите...

 57. 57 Профил на Grigor Nikolov
  Grigor Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Адванс експертни иценки - оценки на недвижими имоти https://ocenki.bg/bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK