"Демократична България" предлага с година да се отложи новият софтуер за продажбите

Момент от протеста на търговци срещу Наредба Н-18 пред Министерството на финансите на 13 януари

© Юлия Лазарова

Момент от протеста на търговци срещу Наредба Н-18 пред Министерството на финансите на 13 януариНаредбата на НАП, който влиза в сила от 31 януари, за управление на софтуера на продажбите създава проблеми на 80% от бизнеса в България и действието ѝ трябва да се отложи до началото на 2021 г., докогато тя да бъде преработена. Това казва в своя позиция по известната като Наредба Н-18, чието действие вече бе отлагано няколко пъти, "Демократична България".


Наредбата след няколко отлагания влиза в сила на 31 януари и от НАП вече обявиха, че няма да удължават срока, в който фирмите трябва да се съобразят с нея. Целта ѝ бе да се изсветли бизнесът, като се ограничат тези софтуери за отчет на продажбите, през които може да се мами. Изискванията обаче не са съобразени с множеството специфики в отделните сфери на бизнеса. Освен това много от фирмите не са сигурни, че са успели да разберат добре и съответно да спазят изискванията.


Според обединението наредбата трябва да се преработи в сътрудничество с бизнеса, като конкретно отпадне задължителното изискване за използване на касови апарати, ползата от които намалява значително, когато има възможност за предаване на данни за продажбите в реално време чрез т.нар. софтуерна фискализация. Формацията предлага още управляващите да преосмислят налагането на твърде специфични изисквания към бизнес софтуера и др.
От "Демократична България" считаме, че избраният от НАП и Министерството на финансите подход е грешен и вреден за бизнеса, посочват от обединението. Напомнят, че повече от две години продължават промените, които Министерството на финансите и данъчната администрация правят в Наредба Н-18, затруднявайки работата на фирмите в България с допълнителни разходи, правна и бизнес несигурност.


От началото на промените по спорната наредба НАП не е постигнала целта си за изсветляване на бизнеса, допълват от "Демократична България".


Огромната част от фирмите, които стриктно спазват законите, са принудени да правят големи за мащабите си инвестиции. Това с особена сила важи за тези компании, които сами са разработили софтуер за управление на вътрешните процеси и крайните продажби, допълва обединението.


Според него най-засегнати от спорните текстове на наредбата са магазини, ресторанти, туроператори, малки и средни търговци, представляващи над 80% от бизнеса в България. Реална е опасността фирми да изнесат дейността си в чужбина, за да избегнат свръхрегулациите на НАП, несъобразени с функционирането на бизнеса, посочват от "Демократична България".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK