Работодателите нямат позиция по държавните идеи за хазарта

Работодателите нямат позиция по държавните идеи за хазарта

© Велко АнгеловГолемите работодателски организации в България нямат единна позиция по предложените законодателни промени за хазарта (от лидера на НФСБ Валери Симеонов и от Министерството на финансите) и няма да излязат с позиция. Това обяви в отговор на въпрос на "Дневник" Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). В момента конфедерацията е ротационен председател на Асоциацията на работодателските организации (обединяваща АИКБ, КРИБ, стопанската камара и търговско-промишлената палата). Асоциацията представи приоритетите си за 2020 г.


Нямаме обща позиция, така че нямаме коментар по темата, обяви Домусчиев като по-късно уточни, че и КРИБ няма в момента. "Ако имахме, щяхте да сте я прочели", каза той. В началото на седмицата обаче той каза, че очаква да чуе дебатите около предложените промени в Закона за хазарта.


В четвъртък повече институции активизираха по темата, при което премиерът Бойко Борисов коментира за първи път въпроса, министърът на финансите предложи закон за нова агенция - едноличен орган, на негово подчинение, чийто директор ще контролира хазарта, а предложенията на "Патриотите" да има държавен монопол на лотарийните игри бяха бързо приети на първо четене в бюджетната комисия на Народното събрание без дебати.
На въпрос от страна на Илиана Беновска, която има предаване по "Канал 3", как се чувства като замесен в този хазартен скандал Домусчиев попита на свой ред защо тя счита, че е замесен, и обяви, че събитието не е жълто предаване, за да се говори по такива теми - за това, че е трябвало да обяснява дали е бил заплашван с убийство от Васил Божков, съдружник в "Националната лотария", по твърдение на собственика на "Ефбет" Цветомир Найденов. "Национална лотария" е рекламодател на "Нова телевизия", която от миналата година е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиев.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че организацията няма
експертиза в тази сфера, защото няма членове, които да са от хазартния бизнес, но че асоциацията има принципни съображения по въпроса.


Едното от тях е това, че се внушава на хората чрез реклами, че могат да забогатеят не чрез работа. "Например реклами от сорта: Благодаря ти, доктор еди-кой си, вече съм красива и няма нужда да работя. Или търкаме билетче, ставаме богати, без да учим, без да работим. Тоест не е добра една такава агресивна реклама за възрастни, за деца", обяви той.


Тук бе прекъснат от водещия събитието Кирил Домусчиев, който предложи темата да не се обсъжда повече.


Председателят на БСК Радосвет Радев обяви, че единствено иска да каже, че хазартът навсякъде по света е една от индустриите, които успяват да привлекат "чуждо БВП" в собствената страна. Ако отидете дори в несезона по морето, има хотели, които съществуват благодарение на казината, които не са пълни с българи, а с граждани на Израел. И от тази гледна точка това не е нищо укоримо, защото те са произвели тези пари в Тел Авив, но остават в българската икономика, обяви той. "И от тази гледна точка бедни държави като България трябва да развиват всички онези форми, които привличат чужд БВП на българска територия", заключи той, като обяви, че Свиленград е станал Лас Вегас.


Преди година и половина Валери Симеонов отново искаше законови промени за лотариите, но тогава настояваше за забрана на рекламата им, а не за държавен монопол. В началото, докато течеше обсъждането му, "Национална лотария" спря за известен период рекламата си в "Нова телевизия", в която е най-големият рекламодател, после медиата стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а Васил Божков придоби футболния клуб "Левски". "Национална лотария" стана спонсор на отбора и започна да рекламира и в други медии. Тогава срещу предложенията реагира ръководената от Домусчиев бизнес организация КРИБ.


Всичко по темата четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK