Работодателите призоваха държавата да ускори вноса на работници

Работодателите призоваха държавата да ускори вноса на работници

© Велко АнгеловГолемите работодателски организации, обединени в асоциация, призоваха правителството да ускори мерките по облекчаване на режима за чужденци извън ЕС да получават работни визи и гражданство в България. Те посочиха, че от тази година Германия облекчава процедурите с цел да захрани икономиката с квалифицирани кадри, които да допълнят вече наетите източноевропейци.


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), обяви приоритетите си за тази година и посочи проблемите, които очаква управляващите да решат. В момента ротационен председател на асоциацията е КРИБ.


Работодателите казаха, че вицепремиерът Мариана Николова е обещала, че се работи по облекчаване на условията, при които граждани от страни извън ЕС могат да идват да работят в България. Посочиха, че повишението на заплатите, което са съветвани да правят, е факт, но то не може да реши въпроса, който е свързан с демографските проблеми в страната.
През следващите 20 г. ще губим по демографски причини по 50 хил. души


на пазара на труда, посочи Васил Велев, председател на АИКБ, като подчерта, че средната заплата в страната през миналата година е повишена с 12%. Даде за пример Германия, където заплатите са в пъти по-големи и която заради недостига на работници разхлабва режима за наемането на такива от различни части на света като Азия, Южна Америка и др., и които биха могли да бъдат наети и в България. Ако искаме да расте икономиката, такива мерки са неизбежни, посочи той.


Работодателите обявиха още, че нямат единна позиция по това как да се реши проблемът с фалшивите болнични, но са категорични, че не искат те да плащат първите три дни болнични, а това трябва да прави отново НОИ, където постъпват осигуровките на работниците. Радосвет Радев, председател на БСК, изчисли, че при 260 работни дни в годината, за които членовете на асоциацията произвеждат по 1 млрд. лв. дневно брутен вътрешен продукт с изплащането на трите дни болнични, "все едно плащаме милиард и половина непроизведен БВП".


Настояха отново за приемането на обективен механизъм за определяне на минималната работна заплата, за да не се вдига тя от правителството. Работодателите настояха и за нов кодекс на труда, тъй като настоящият е напълно остарял.


Да се спазва принципът, че замърсителят плаща,


призовават още работодателите. Кирил Домусчиев обясни, че мръсният въздух нанася щети и на бизнеса, затова той подкрепя идеята да се инкриминира горенето на отпадъци като автомобилни гуми, отработени масла и др. Според асоциацията за целта трябва да са по-строги проверките в автосервизи, които произвеждат такива отпадъци. Работодателите подкрепят и това да се облагат по-високо замърсяващите автомобили.


След като в началото на годината България се оказа, че се е превърнала от износител във вносител на ток заради високата цена вътре на пазара, бизнесът отново настоя да се реши въпросът с така наречените американски централи, които са на въглища и заради които по думите на бизнеса е въведена таксата "Задължение към обществото", която плаща като добавка над борсовата цена на тока, който сам по себе си продължава да е много скъп. Тя е около 11 евро на мегаватчас, заради което Кирил Домусчиев я нарече не десятък, а по-скоро двайсетятък.


Бизнесът обяви и че настоява


да се премахне ограничението върху извънредния труд


в Кодекса на труда, както вече са направили много други държави, като конкретно бяха споменати Австрия и Словакия, за да може той реално да се отчита и заплаща, каквото не се случвало в момента. Васил Велев изрично подчерта, че не става дума за това да се увеличи работният ден от сегашните 8 часа. Повече по темата четете тук.


Работодателите отново напомниха, че е не е нормално при цялата дигитализация в България все още да няма електронно правителство.


Като обединение на работодателските организации имаме с какво да се похвалим, макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, българската икономика, работим стабилно и вървим нагоре, обяви Кирил Домусчиев. Прогнозата на асоциацията е през тази година брутният вътрешен продукти да продължи да нараства до около 130 млрд. лв.

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Тия работодатели с червен приватизационен произход не разбраха ли, че със заплати от 700-800 лева няма да привлекат никой и от никъде?! Какво толкова не им е ясно? Колко струват квартира, храна, отопление и дребни разходи? Освен другото, тоя работник трябва и да изпрати по 100-200 евро в къщи. Тоя работник, нали за това е дошъл, да поспечели нещичко? Със 700-800 лева заплати, как да стане? Не стигат само за квартира и храна...

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/2352258/2352258_900.jpg
  Германия се е подготвила -Карта на джамийте в Германии.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6600 Неутрално

  Да внасят работници и да им плащат работодателите, стига да не искат пак държавата да плаща, а те да прибират парите.

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Ъхъ, те пък вносните работници са се утепали да идват тука. Работодателите неадекватни както винаги.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  По за 300лв и знамето гордо...

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Не - надяват се държавата да им докара роби отнякъде

  [email protected]
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Ако тия меринджеи ставаха за нормални работодатели, нямаше надмилион бг работници да търсят препитание и развитие в чужбина. Ако се научат да ценят и подпомагат развитието на работника, ползата ще е двустранна, но все още сме в под соц лозунга "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя".

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  Сума ти украинци избягаха миналото лято

  [email protected]
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  "

  Работодателите призоваха държавата да ускори вноса на работници"


  Наглостта на БГ "честните " бизнесмени няма край!Другари Капиталисти така няма да ни върнете нас емигрантите , защото подигравателното ви отношение към БГ работници и служители край няма!!!!!

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  "

  Работодателите призоваха държавата да ускори вноса на работници"


  Наглостта на БГ "честните " бизнесмени няма край!Другари Капиталисти така няма да ни върнете нас емигрантите , защото подигравателното ви отношение към БГ работници и служители край няма!!!!!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Гневно

  До коментар [#1] от "Petleshev":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Другарите "бизнесмени" знаят само да искат и да не плащат!!!!Майната им!!!!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Гневно

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Неадекватни , но за сметка на това нагли и безочливи!!!

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Киро Гела ли пак се е разпенил? Що не го попита някой колко молдовци докара в Биовет-Пещера да му работят (почти ангария) и колко са в момента... Щото да иска държавата(?!) да му внасяла работници е върха на наглостта, сигурно си мисли, че още сме член на СИВ... Ми като се има за мастит бизнесмен да развърже кесията и ще види, че хората сами ще дойдат. Ма йок, скрънзи се за всяко левче, а тук реве като на заколение...

 14. 14 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Такааа.....след безразсъдни 30 години под командването на ДС-остатъците (разбирай всички "присъствали" в народното събрание) и разни шменти-капели за цвят....И резултата като след реална война....над 2 милиона напуснали страната, много на гурбет за по няколко месеца.....и на шайката фалшиви герои наречени "собственици" няма кой да им работи....а същите тези фалшиви герои прогониха хората от БГ.....И сега внос на хора, но....то хората не са боклуци от Италия...Мекеретата - собственици не разбраха, че не става да караш автомобилчета на цена от...до близо милион лева (или повече..!?)...а да даваш 700-800 лева заплата...Това вече го няма даже в Сомалия и Судан.....Поздрави от братски Уругвай....)))))

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "Даде за пример Германия, където заплатите са в пъти по-големи и която заради недостига на работници разхлабва режима за наемането"
  Добре другари бизнесмени, как тогава ще привлечете работници вие - защо да не отидат в Германия като са в пъти по-големи заплатите там, а ще дойдат баш при вас?

 16. 16 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Единственото условие за внос на работници е да са бели християни.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 17. 17 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственото условие за внос на работници е да са бели християни.
  —цитат от коментар 16 на Мизийски


  Те пък са си счупили краката да идват в кочината. Всички отиват в Германия, Бенелюкс и Скандинавия. Белите ти ристияни не искат и да чуят за условията ти.

 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Интересно на тези "работодатели" не им ли минава в тъпите крадливи кратуни че проблемът са ниските заплати а не липсата на работници? Ми откъде да ги докарват тези работници като в Европа у нас са най-ниските заплати с изключение на Уйрайна и Молдова. Само дето Украинците имат право на работа в полша а молдовци в Румъния; Азиятците и те в повечето държави са с по-високи доходи вече. Южна Америка далеч а Африка и Арабистан не стават. Такач е загубена работа са тези т.н. работодатели/ Само дакраднат могат и да си мечтаят за някакви крепостни селяни.

 19. 19 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 670 Гневно

  Като са толкова устати господата защо не пробват с техните далавери и механизми да развиват бизнес в Германия? Защо? Защото ще лежат до живот след това.

 20. 20 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Не, сега, ще направят, както една коментаторка написа в другата тема и всичко ще се оправи)) Не?)) или ДА?)))
  Или трябва да работите сами? Не, няма да работим, нека другите работят)
  😂😂😂

  《Ле ле..., доживяхме! Ся, ако гътнат МОЧА и Альоша, има надежда за тая държава!》

 21. 21 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2460 Весело

  "правителството да ускори мерките по облекчаване на режима за чужденци извън ЕС" - нали като цъфнат в родината, облекчените чужденци ще фъцнат веднага, възможно най-бързо. Все едно не са наясно какво е заплащането в другите в ЕС, та точно тук ще им кацнат. Те мигрантите бягат като от чумаво и все едно не са наясно защо!? Ей, във век на глобална комуникация, само ОРГАНизираните работодатели не случват на информирани и съгласни работници.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#14] от "jvr26585378":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за този точен коментар по темата!Истината е , че тези т.е. "бизнесмени" у нас никога няма да си променят начина си на поведение и мислене !Като резултат нещата няма да се променят и България ще продължава да си загива !Просото няма откъде да се намерят по-читави бизнесмени и различен начин на поведение и всичко се върти в омагьосан кръг от който няма излизане!

 23. 23 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Никъкви облекчения! Напротив, по-строги правила и критерии за работници от чужбина!
  Искат кадри - вдигат заплатите, кадрите сами ще дойдат от БГ или ще се върнат от ЕС (не много вероятно, но това е начина)

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  За такива заплати е съмнително да дойдат свестни работници.

 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  За тези заплати си трябва роби. Ама и тях трябва да храниш и да им намериш къде да спят.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Тез писури да не пуснаха печатница за пари? Щото и на мене ми трябват.

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Предлага се нещо много ясно,да се опрости процедурата за наемане на работници извън ЕС.Веднага обаче започва хейта.Никой нямало да дойде за тези пари,при тези условия,при такива работодатели.Ми хубаво,като не дойдат,не дойдат,остава си досегашното положение,.Какво губим от такава мярка?

 28. 28 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако пуснат масов внос на работници извън ЕС то и другата половина от трудоспособните българи ще бъдат принудени да емигрират. Като не им достигат българи да си наемат чужденци от ЕС.

 29. 29 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мизийски":

  Аз пък искам да са атеисти. Не искам изтрещяли религиозни идиоти, независимо от вярата им

 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Какво означава "да ускори вноса на работници"???!!!
  Има определен нормативен ред по който могат да се наемат хора от трети страни. Вървиш по реда и това е. Ако реда е сложен, неадекватен и т.н. - променя се реда.
  Ама "ускорен внос" - това ми звучи все едно някой някъде държи на склад едни работници а някой друг се помайва да ги внесе!!???
  На кой каквито работници му трябват да си търси. Свурзва се с някоя виетнамска, украинска или монголска агенция за посредничество, дава си условията и ако има желаещи - вади им документи в Бг и да заповядат да работят.
  Те някой друг ли чакат да свърши тази работа вместо тях?
  Отделно украински емисари кръстосват из Европа на длъж и на шир и предлагат работна ръка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Та по този повод из Европата много се използват така наречените "агентурни работници" Има агентури (специален лиценз се вади), които разполагат с големи бази данни за работници. Трябват ти хора за бояджийски цех например за 6 месеца. Пазариш се с агентурата и тя ти кара хората - те са на заплата при агентурата и тя си им бере гайлето. Ти само плащаш договорената часова ставка за определеният брой хора и си е твоя грижа да ги уплътниш. Ако някой не ти харесва как работи - дигаш телефона и на другият ден е сменен с друг. Не са евтини така наетите агентурни работници, но пък нямаш грижа за тях. Като не ти трвябеат вече - дигаш теефона и викаш - от утре край.
  Не мога да разбера, какъв е тоя зор в Бг да се работи само и изключително със собствен персонал...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  И за какво му е на Киро растежа (икономическия)? Да има повечко за харчене по "Лудогорец" ли? Или за да си плати дълговете към държавата заради притежаването на пристанище Бургас и липсата на инвестиции в него? Ааа, може би му трябват повечко пари, за да си купува... гел, де*ба...

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  Това"да ускори вноса на работници"си е редакционно творчество.Предложението е да се опростят процедурите и условията,които за момента са доста тромави.

 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  И за какво му е на Киро растежа (икономическия)? Да има повечко за харчене по "Лудогорец" ли? Или за да си плати дълговете към държавата заради притежаването на пристанище Бургас и липсата на инвестиции в него? Ааа, може би му трябват повечко пари, за да си купува... гел, де*ба...
  —цитат от коментар 32 на Дългия


  Прав си,не ни трябва икономически растеж.По добре стагнация,по възможност по голяма,та да няма Киро пари за гел,останалите кучета ги яли."Я не сакам на мен да ми е добре,сакам на Вуте да му е зле".Звучи ли ти познато?

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Работни визи само ако не правят дъмпинг на местната работна сила. Гражданство абсолютно НЕ!

  Не ни трябва "немският модел" когато идват, после мъкнат и семействата си и накрая джамии с минарета, вой на чакали от тях а по улиците чаршафосани. И после няма Коледа защото сме обиждали културните им различия.

  Краткосрочни работни визи максимум 5 години, само във важни отрасли с висока добавена стойност, без право да довеждат семействата и след това обратно. И работодателите да плащат як данък за вкарването на чужденци. Ресурсите да се насочат за повишаването на раждаемостта, не за ликвидирането на българската държава чрез заселването на чужденци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#16] от "Мизийски":

  Дори и най - задръстените мюсюлмани подминават родината ни с експреса. За останалите мигранти - да не говорим. А, родните бизнесмени, да наемат работници от Германия, Франция, Австрия, Италия, Испания. Нали плащат много добра заплата. Щом са недоволни от българите.

 37. 37 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Бат Пламене, гледам на профила ти пише Бастия....ти да не си в Корсика сега...а..?)))
  Това между другото...а иначе....в БГ всичко вече е в "......" даже не зная как да го нарека...и не искам да употребявам правилни думи за ситуацията....до месец прибирам и мама при мен в Уругвай, татко бог да го прости почина в нашата ..... родина ( понякога даже искам да и забравя името).....Та така....с (или със) здраве...извинете ме, ако съм допуснал правописни грешки.....а толкова си обичам българията.....но ДС- разбойниците ни я откраднаха....халал да им е....но скоро и хора няма да има там.....ЖИВОТ....!!!!

 38. 38 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Тези му казват "внос на работници", аз му казвам подмяна на българите !!

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Може би пък някой и да дойде да работи в страна от третия свят? Някой може би от четвъртият?

 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#30] от "DDR":

  Ще си внесем виетнамци. Те имат опит от соца:)

 41. 41 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 327 Гневно

  Това е престъпление срещу всички, които са в позиция на наети лица!

  Всички знаят, че има недостиг, защото българите емигрират не искат да продължават работят за 30-40 лева на ден.

  Искат да превърнат останалите в роби, като внесат истински такива, които ще бачкат до последен дъх за 500 лева на месеца от сутрин до вечер, при всякакви условия за тези по същество НАЦИСТИ от изброените организации.

  Вече се случва. Дават им по една стая, където спят 3-4 души и все разполага с по 2 квадратни метра лично пространство. Цялата страна в някакъв момент ще заприлича на Слънчев Бряг и Банско по време на съответния сезон, но така ще е целогодишно. Онези, които най-сетне получават някакво що-годе прилично заплащане днес, няма да видят увеличение през следващите години, а цените ще продължават да растат.

 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Аз съм за, за сектори в производството, земеделието и услугите, които са не привлекателни за местните хора. Например санитарите в болниците са 90% цигани (останалите са студенти 1-ви курс медицина), чиито трудови навици са по-зле и от последния филипинец.
  Друг е въпросът, че тия от снимката горе не искат работници, а роби.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Раждаемостта е обречена кауза -в Цяла Европа(с малки изключения) тя е отрицателна или на границата. Където има увеличаване на населението, това се дължи най вече на емигрантския поток.

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#29] от "Doge":

  Атеистите пък искат да убедят другите, че няма бог(ове), което също е един вид религия.

  Най-читави са агностиците (агносто от гръцки = незнаещ). Те не знаят дали има бог - може да има, а може и да няма.
  Ако го има Бог, тогава има надежда той да им прости незнанието и да ги пущи в рая.
  Ако го няма - пак добре, че не са се хабили бадева.

 45. 45 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Питай унгарците как живеят виетнамците там. Като олигарси, държат вериги ресторанти и магазини, и се джиткат на мерцедеси.

 46. 46 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#39] от "Таралеж":


  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Вие двамата сте някакви неадекватни дебили....дето не знаят защо във форума тук..нали...????

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Българският работодател тъкмо успя на научи магарето си да работи, без да яде, и то взе, че умря.

  Квалифицирани български работници има. Много са. Но никой не е учил, за да работи за 450 евро заплата. Всички качествени български работници бягат на Запад. И причината не е ретроградният Меркурий. Причината е, че едрият бизнес се държи с работниците си като с бели роби. За една и съща работа в Германия дават четири пъти по-големи заплати от тукашните. Защо бай Иван да бачка за жълти стотинки у нас, щом има опит и квалификация, с които ще изкарва многократно повече там?

  Молдовските работници няма да спасят бизнеса. С нискоквалифицирани работници няма да увеличим производителността, нито ръста на икономиката. Решението едно, но едрият бизнес не желае да го изпълни. Трябва бързо да се увеличат доходите на квалифицираните работници и да се въведат обучения и платени квалификационни курсове и стажове за неквалифицирани. Но кой да извади пари, щом трябва да се купи ново Бентли?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 48. 48 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Съгласен съм, че само с вдигане на заплатите не става - трябва и качествено управление. Точно това е слабото място на болшинството индустриални предприятия в България, в това число и чужда собственост. Ниската производителност, която постоянно се изтъква като основна причина за ниското заплащане е следсвие основно на лошо /не е дори слабо/ управление. Доброто управление, добрата организация означават и освобождаване на хора - знам няколко средни компании в България, които биха имали същите резултати, ако намалят персонала си с между 15 и 30 процента. Казвал съм го на собствениците им; те съвсем откровенно са ми отговаряли, че ги е страх.
  Горе написаното е от позицията на човек, участвал активно в оздравяването на три предприятия, собственост на европейски концерни.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  европейската раса си отива. това не е клише, а факт. неколкостотин години и африканци и азиатци ще живеят тук.
  Ние чезнем с по 50 000 на година.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Атеизма не е религия. Бог няма. Факт.

 51. 51 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#40] от "Да вярваме на истината":

  Виетнамеца не ще да бачка вече като при соца, едни севернокорейци са останали, ма няма да ни разрешат господарите ни. Всичките други искат яки заплати да бачкат, или помощи за да си лежат. Това къде българина може да го умориш от глад и мизерия други никога няма да го приемат.

 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Точно така, работни визи с изрично изключена натурализация и право на оставане след изтичане на срока на договора.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Да внесат, ама при заплатите, които въпросните работодатели са в състояние да плащат, могат да си позволят само талибани, чиято цел е безпрепятствено навлизане в Европа. Само дето такива няма да работят... А ако плащат нормални заплати, ще се намерят куп българи, които да работят. Уви, българите, от които зависят икономическите условия, за развитие в страната, на избори си стоят вкъщи, а после псуват лошите работодатели, дето не искали да плащат.

 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#49] от "hope":

  няколкостотин години са доста далечен хоризонт.

  Човечеството може да изчезне в рамките на десетина години, ако се стигне до сериозен термоядрен конфликт или друг катаклизъм.

 55. 55 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Весело

  И какво казват синдикатите, които на теория трябва да защитават интересите на местните работници и да не допускат дъмпинг на заплатите чрез внос на нископлатени чужди работници?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 56. 56 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1223 Весело

  Глупости, на т. нар. „работодатели“! Ако някой иска да работи без пари, няма да се дигне от Молдова, Виетнам или Филипините до България! Ще си седи в къщи, а ще се пресели само ако си заслужава! Така че, господа „работодатели“, хора за работа има навсякъде, будали няма вече, даже и в Африка! Ама хак ви е, понеже сте големите умници! Ако искате да имате бизнес, ще плащате – ако не плащате, фалиракис! Нещо неясно?

 57. 57 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Да не би да се опитваш да каже, че има едно невидимо "нещо", което живее на небето, което е всесилно, всезнаещо и всеможещо и то се интересува аз какво правя всеки ден и всеки час? И че има списък с 10 неща, които не трябва да правя и ако сипозволя да ги направя, ще ме прати на едно специално място, пълно с болка, старадание , отчаяние, огън и жупел където аз ще страдам нечовешки до края на времето и същевременно ме обича. Това "нещо" е всесилно и всезнаещо, но му липсва едно нещо и това е пари. Сам даваш ли си сметка колко е абсурдно това?

 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#57] от "Doge":

  не знам дали има.

  Може да има (в друг вид от това дето ни представят), а може и да няма.

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#23] от "Валди":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 60. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#23] от "Валди":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 61. 61 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":

  Така е, но никой няма да ви слуша вас, нас. Те искат "решения", които да са добри само и единствено за тях, затова и всячески трябва да им се пречи да постигат каквото и да е. Нито имат човешки качества, нито професионални. Един професионалист може да оцени друг, тези тук не стават за нищо. Ако преди 20-30 години не им бяха дали пари в ръцете и ако през тези 30 години не участваха в далавери, никога не биха постигнали нищо, никога. Знаем за българи, които са отишли по цървули в Америките и са станали богати, благодарение на труда си. На територията това е невъзможно. Тук никой не прави бизнес фор риъл, само далавери.

 62. 62 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Аз пък искам държавата да ускори вноса на работодатели. Че тези, нашите, не стават за нищо. Борбата за кадри тепърва започва. Който работодател иска да оцелее, ще трябва да инвестира в работна сила. Иначе си заминава.

 63. 63 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Глупости, на т. нар. „работодатели“! Ако някой иска да работи без пари, няма да се дигне от Молдова, Виетнам или Филипините до България! Ще си седи в къщи, а ще се пресели само ако си заслужава! Така че, господа „работодатели“, хора за работа има навсякъде, будали няма вече, даже и в Африка! Ама хак ви е, понеже сте големите умници! Ако искате да имате бизнес, ще плащате – ако не плащате, фалиракис! Нещо неясно?
  —цитат от коментар 56 на Santos


  Напротив, вдигат се. Специално филипинците са наистина като роби. Проверете в мрежата, има много истории. Знаят, че повечето идват от семейства, в които я се яде, я не веднъж на ден, и си правят с тях каквото си искат. В арабските държави постоянно ги матретират физически, даже има случаи на убийства на роби, буквално роби, които остават неразследвани. В България биха имали една идея по-добра съдба, но една държава трябва да мисли първо за благоденствието на собствените си граждани, а не чуждите, иначе българите някой ден ще са следващите филипинци.

 64. 64 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 327 Неутрално

  европейската раса си отива. това не е клише, а факт. неколкостотин години и африканци и азиатци ще живеят тук.Ние чезнем с по 50 000 на година.
  —цитат от коментар 49 на hope


  Натам отиват нещата, но никой не приема това сериозно.

 65. 65 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":

  Още едно идиотско твърдение. Ами то по същата логика, може и Хари Потър да съществува, никой не знае. Още едно

 66. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Т.нар. работодатели (в огромната си част комунистически мафиоти) първо да се замислят не само защо няма квалифицирани работници в България, а въобще защо българите са все по-малко и по-малко. Техният нечист бизнес с препрани народни пари от бившите десари и партийци, се крепи на корупция, на мафиотска монополна икономика по подобие на руската, и най-вече на дива експлоатация и неплащане на данъци. Та като как нормален българи ще предпочете да работи за Домуса или Ганчев, вместо да отиде на Запад и да изкарва 4 пъти по-големи пари при това с нормални осигуровки и пенсионни планове?
  Разбира се, тук и държавата е в комбина с мутромафиотите (те не бива да се наричат работодатели) и еднакво, че даже и в по-голяма степен носи отговорността за бягството на милиони българи от държавата - мафия. Не мине ден или два току някой пълен профан от политическата каста се изправи пред микрофона и започва да обяснява какво сме постигнали и колко българи са се завърнали от чужбина. Като че ли говорят на бавноразвиващи се деца или старци с деменция. В България са останали 9-10процента нормални хора. Останалите са или генетично увредени бивши партийци, секретари, военни, милиционери, председатели на текезесета и апеката, активни "борци", оф активисти по места, или хора, които са тотално озверени, да не кажа и оглупели от 30 годишния посткомунистически антибългарски преход. Само вижте статистиките за соцносталгици и плачещи за БайТошовото време! Ами това си е диагноза на цял един народ.
  Представителите на държавата-мафия и мутромафиотите вместо да се оплакват на липса на работна ръка (роби за експлоатиране) да се погледнат в огледалото и ако имат малко срам да вземат да си умият лицето и да направят нещо за България. Пимери много по целия свят, да не говорим за българската история.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#2] от ".":

  Пише се джамии. Без "й".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#66] от "GreenEyes":

  В България голяма част от работните места се предоставят от чуждестранни компании, от огромни концерни, до еднолични предприемачи.

 69. 69 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Червените другари да бяха мислили по-рано. Вместо да изгонят 2,5 милиона българи можеше да изгонят само 1 милион.

  Сега ще се наложи да плащат немски заплати на български работници.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1136 Разстроено

  какавато 'държавата' такива и бизнесменете....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 71. 71 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Знаем за българи, които са отишли по цървули в Америките и са станали богати, благодарение на труда си. На територията това е невъзможно. Тук никой не прави бизнес фор риъл, само далавери.
  —цитат от коментар 61 на Victoria


  Много от българите, които отидоха в Америка започнаха от нулата, аз когато кацнах на канадска земя бях вече с 2 хил долара заем. После си стъпих на крака, както и мнозинството от българите тук. Първо в Канада, после в САЩ или обратното, всеки намери начин да се реализира. Ако бях останал в България не докторска дисертация, ами и световно признат учен да бях станал щях да дишам прахта на мерцедесите на комунистическите мафиоти, щях да си късам нервите, щях да се чудя как да изкарам до следващия месец, щях да се моля на безкрайно тъпи държавни служители за един елементарен документ, щях да бъда унижаван в т.нар български болници ( места за болезнено умиране, дори и да си сравнително здрав).
  Така че благодаря на Бога, че реших да се самоизстрелям и при това като много млад от посткомунистическа България.
  А тъпотиите на мутромафиотите за липсата на квалифицирани работници нека си ги заврат знаят къде....

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Любопитно

  До коментар [#30] от "DDR":Ще си внесем виетнамци. Те имат опит от соца:)
  —цитат от коментар 40 на Да вярваме на истината


  Виетнамците са страшно предпиемчиви и обикновенно сами отиват там, където има добри условия за бизнес. Не знам колко са в България в момента, но в една пост комунистическа чехия са над 100 000 и то сами дошли заради добрият бизнес климат. Малко по-голям е броят и на украинците - и те идват сами в посткомунистическа Чехия. Предполагам че в Габрово, поради също така добрият бизнес климат, имате поне 50-десетина вече виетнамеца дето са отворили фирми и поне 70 украинеца, дето работят в местните предприятия ?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Червените другари да бяха мислили по-рано. Вместо да изгонят 2,5 милиона българи можеше да изгонят само 1 милион.Сега ще се наложи да плащат немски заплати на български работници.
  —цитат от коментар 69 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Няма как да не се съглася с теб. Има един огромен проблем за българската нация. През първите 150 години след нашествието на османците, България загуби 1.4 милиона българи - убити, изселени, избягали на север. Сега за 30 години България загуби 2.5 милиона българи. Без войни, нашествия, природни бедствия. Единствено и само заради комунистическата генетична съсипия и руското робство в предходните 45 години....

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 74. 74 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нинов":

  Не ти трябва термоядрен конфликт. Достатъчно е само един супер вулкан да изригне и това ще бъде. Повечето хора знаят А Йелоустоун, но малко знаят, че в Европа също има супер вулкани.

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":

  Принципно, разликата между теисти и атеисти е незначителна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#74] от "a4kataaa":

  Супервулканът и астероидът са незевисими от хората събития и вероятността е ниска в сл. десетина години.

  Ядрените оръжия дет всеки иска да ги има, са по-вероятни да влезат в действие.


 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#69] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Хаххаха, точно така ще стане...хората, дето сме собственици на бизнес сме изначално тъпи и немаме проблеми да плащаме големи заплати на некадърници, да знаеш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":Още едно идиотско твърдение. Ами то по същата логика, може и Хари Потър да съществува, никой не знае. Още едно
  —цитат от коментар 65 на Doge


  Кругер ефект - това за вас се отнася, колега

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 79. 79 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Призовавам държавата да ускори износа на български "работодатели"

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#79] от "blondofil":

  Лошият частник, а?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":Да не би да се опитваш да каже, че има едно невидимо "нещо", което живее на небето, което е всесилно, всезнаещо и всеможещо и то се интересува аз какво правя всеки ден и всеки час? И че има списък с 10 неща, които не трябва да правя и ако сипозволя да ги направя, ще ме прати на едно специално място, пълно с болка, старадание , отчаяние, огън и жупел където аз ще страдам нечовешки до края на времето и същевременно ме обича. Това "нещо" е всесилно и всезнаещо, но му липсва едно нещо и това е пари. Сам даваш ли си сметка колко е абсурдно това?
  —цитат от коментар 57 на Doge


  Ми... с цялото ми уважение към г-н Нинов, не го казва той. Но преразказите му на гледните точки са наистина много добри. А обичайният за него студен и дискретен хумор, с който го прави, удря тавана на класациите. Просто …. абе имам чувството, че този сайт първоначално е бил разчетен за особено тъпи тролове. Появява се срещу коментара, надпис "весело" и всички започват да правят "ха-ха". Ако го няма надписът, бек-вокалистите вляво пеят "Ура! Ура!", а бек-вокалистите вдясно: "Ууу -Ууу!" Или обратното. От самото ми пристигане като имигрант тук, това ме озадачаваше най-много: колко много регистри на комичното не се долавят... И си мисля, че недоволството от сайта се дължи най-вече на това, че от тези, които са се събрали, повечето определено не са тролове, и също така определено нямат необходимост от насочващи надписи.

 82. 82 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 365 Неутрално
 83. 83 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Умри в адски мъки Киро, адски мъки! Ти и цялата ти ДС семка. Умри в адски, адски мъки!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 84. 84 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 434 Весело

  Сериозно ! с тия заплати и индийците ни се смеят .

 85. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нинов":Принципно, разликата между теисти и атеисти е незначителна.
  —цитат от коментар 75 на Darth Plagueis


  Имаш някакви основания да го пишеш. Като се започне с времето около свети Аврелий Августин, та чак до късната схоластика, за църквата атеизмът е въпрос на интелектуално упражнение: ще можем ли да го опровергаем в трактат?

  Виж, пантеизмът е бил наистина страшен за църквата. Толкова много прилича на религия, че всеки се връзва, а всъщност не е! Като започнеш с Августин, който на скъсването си с манихейството и разочарованието си от епископа на манихеите - Фауст, специално място отделя в изповедите си, та до подгонването на горкия майстор на лещи за очила Барух Спиноза, едновременно от еврейската общност, към която принадлежал, и от католическата Света Инквизиция, и от сите видове протестанти, дето ги имало тогава по Нидерландските земи.

  И за моя най-голяма гордост, най-мощната ерес, шествала някога по българските земи, тази, дето сме изнесли в западна Европа по-успешно, отколкото изнасяхме "баклажановая икра" за бившия съветски съюз, та чак кръстоносен поход срещу нея са правили, че и светец покрай него се е въздигнал, - павликянството, по друг начин, освен като манихейство, като пантеизъм, не можеш да я определиш.

 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":Раждаемостта е обречена кауза -в Цяла Европа(с малки изключения) тя е отрицателна или на границата.
  —цитат от коментар 43 на kapitalcho

  Защото не се вземат абсолютно никакви мерки /и то съзнателно/ за повишаването и. Прочетете какво предлага Тило Сарацин, също какво прави Орбан. Представете си например безплатен апартамент за трето дете на млади хора с висше образование и ще говорим пак.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":Още едно идиотско твърдение. Ами то по същата логика, може и Хари Потър да съществува, никой не знае. Още едно —цитат от коментар 65 на Doge
  Кругер ефект - това за вас се отнася, колега
  —цитат от коментар 78 на hhhuuunnnn


  Е, недей така. Когато за пръв път се сблъскат с тази проблематика, хората, боледуващи от наивен реализъм, винаги гледат тъпо. После им минава, някои дори започват да мислят. А дамата, специално, е добър събеседник.

 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":Раждаемостта е обречена кауза -в Цяла Европа(с малки изключения) тя е отрицателна или на границата.
  —цитат от коментар 43 на kapitalcho

  И по този повод се сетих за разговора с един колега на който гостувах в Хюстън. Обсъждахме технически проблем и му казах, че според мен той е невъзможен за решаване. А той с абсолютно сериозен тон ми каза "Няма невъзможни за решаване проблеми. Всичко е въпрос на пари. А което не се решава с пари се решава с МНОГО пари". Помислих малко и се съгласих. Хората пратиха човек на Луната при ОНОВА ниво на техниката та моят технически проблем ще им е проблем.

  Същото и в социалната сфера, човек е невероятно пластично същество. Просто се вгледайте назад в историята. Оставам на вас да решите, при какво ниво на парите и социалните бонуси добре образованите млади хора ще се решат на трето дете. Още повече ме то е заложено в човешката природа и го е имало. При циганите вече е установено, но Тило Сарацин изрично уточнява, ме предложенията му не се отнасят за такива.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тея ''работодатели'' как не стоплиха за толкова дълго време, че на куката се слага червейче. То бива, то може да си тъп, 'ма чак толкоз тъп...
  Времената на търговията с роби са отминали. Няма кой и откъде да им ''внася''.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 90. 90 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":

  ”Оставам на вас да решите, при какво ниво на парите и социалните бонуси добре образованите млади хора ще се решат на трето дете.”
  Не става въпрос за пари и социални бонуси а за насаден модел на поведение. Жената е тази, която ражда и де факто ”губи” от ”кариерното” си развитие (кавичките са поставени съзнателно) За да роди една образована жена, тя трябва да преодолее стереотипа, че ставайки майка, тя се ”забатачва”, затъпява и язък за кариерата и и развитието. Един път може да се прежали, но за повече —забрави... А в повечето случаи нищо велико и кариерно не постигат. Но миенето на мозъците си е казало думата и ужаса за всяка образована жена е, че тя може да си седи в къщи и да гледа деца...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 91. 91 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#17:"Карма"][/quote]

  То и черните арапи не искат да чуят за нас. Чат пат някой много отчаян бежанец се позадържи.

 92. 92 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  След като в Германия откриха в месопреработвателните фирми български бели роби,защо и българските работодатели да не използват опита на германските робовладелци с изградрни мафиотски фирми в този Европейски съюз. Чудех се дали ЕС да го сложа в кавички,щом допуща да има гавра с хора от Европейския съюз.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#31] от "DDR":

  "Не мога да разбера, какъв е тоя зор в Бг да се работи само и изключително със собствен персонал..."

  Ами "капиталът" е малък - ако "чуждият персонал" е с манталитета на собствениците-капиталисти, от "капиталът" няма да остане и следа, дори един гвоздей, на който да се бодне работния график коги китаец е на работа, коги сомалийски пират.

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#44] от "Нинов":

  "Най-читави са агностиците (агносто от гръцки = незнаещ). Те не знаят дали има бог - може да има, а може и да няма."

  Мани, мани, у нас е пълно с "агностицити", незнаещи ни работно време (плават в него), ни чия е собствеността (и я усвояват), нито що е отговорност (язовири празни, жици скъсани на мах). И данъци не знаят, само "билетчета търкат" под формата на държавни/европейски субсидии/помощи и от време на време "хвърляне на прокуратурата" като хвърляне с прашка (на Давид срещу Голиат).

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":
  "Например санитарите в болниците са 90% цигани "

  Това кога е оповестявано публично за Разложката болница, от където тръгна епидемията с морбили, или за пловдивските болници и хепатита от Столипиново?

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#33] от "uvtest":

  "Предложението е да се опростят процедурите и условията, които за момента са доста тромави."

  И какво им е на процедурите!? Няма никакъв проблем квалифициран немски инженер, шведски корабостроител да започнат веднага работа. На всичко отгоре от раз покриват изискванията на работодателите да владеят два чужди езика за "хигиенист в склада".
  Всъщност, работодателите знаят ли каква квалификация им трябва - професори по право или доценти по антропология? Или им трябват хубави Пи-ярки (за лична консумация) и чистачи, които да им забърсват изцапаните задници?

 97. 97 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 764 Неутрално

  "Те посочиха, че от тази година Германия облекчава процедурите с цел да захрани икономиката с квалифицирани кадри, които да допълнят вече наетите източноевропейци."

  Има така наречена "зелена виза" в ЕС от 2012 г. насам, за облекчено получаване на работна виза в ЕС, ако годишният доход надвишава 54.000€. Аз досега максимално в Германия като неклафициран работещ съм достигал до 28.000€ годишен приход, тоест трябва двойно повече да печели. И както разбрах в последно време, при доход над 54.000 годишно, трябва сам да си плаща здравната каса, като държавно застрахован до 54.000 годишен доход всеки плаща 13% от брутото, като частно здравно застрахован месечно струва към 800€ според възрастта и заболяванията преди.

  Това за вноса на работна ръка от страни извън ЕС, ставаше въпрос за грижещите се за стари хора, нормално получават средностатистически към 14€/час. Понеже заплащането им е доста ниско, и поляците за ниското заплащане не искат работят, искат да вкарат за тази цел работници от Индия и Мексико, това с Филипините май не се получи. И проблема е, че все повече хора остаряват, но пенсията им е по-висока, отколкото държават може да си позволи да им плаща. Като гледам Франция, там на 57 години вече се пенсионират, при мен ще е на 67 години. Вчера промениха закона за пенсиониране във Франция, пенсионирването ще е тепърва с 62 години.

  Държавата трябва да намери някак си начин, при нарастващ брой на пенсионери и спадащ брой работещи да се самофинансира. С внос на работна ръка извън ЕС за по-ниско заплащане от 54.000€/годишно само ще се прехвърли проблема към по-късен период. От една страна индийците или мексиканците имат големи семейства, над 3-4 деца е обичайно, от друга страна умират млади, очакване за живот 72 години при мъжете и 3 години повече при жените.

  Завчера четох за Калининград, принадлежал преди към Прусия, там са живели много немци, повече от славяните. И Русия с хитрата си политика след получаване на контрол, изселват масово немците другаде, най-вече в Казахстан, в момента са към 0,8%. Имам предвид, че внос на работна ръка променя и обществото, като се внасят индийци, културата на хората се променя към индийската. Скоро ще има същите неща в Мюнхен, както в Калкута ...

  Es muß Geld fließen!
 98. 98 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ако тия меринджеи ставаха за нормални работодатели, нямаше надмилион бг работници да търсят препитание и развитие в чужбина. Ако се научат да ценят и подпомагат развитието на работника, ползата ще е двустранна, но все още сме в под соц лозунга "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя".
  —цитат от коментар 7 на Лелка


  Със сигурност работодателите имат вина. Но за да стане работа трябва да има работодатели и работници. Две страни на една и съща монета. Аз за 60 години на тази земя не съм видял нито един случай в който едната страна да е виновна 100% а другата 0%.
  От личен опит мога да кажа че в България е абсолютно невъзможно да намериш работник способен да стои прав на двата си крака 8 часа и да има само 30 минути за обяд и две почивки по 10 минути в точно определено време на деня. Тук не говорим за работа! Само да може да се държи прав на крака говорим. За работа после ще говорим. За 12 часа смени също не може да се говори. Такива неща се случват само когато някой работи за себе си заедно със семейството си. Работната етика на Българския работник е Социалистическа, затова и заплатата му е Социалистическа. Работната етика на Българския работодател също е Социалистическа, затова и печалбите му са зависими от Държавата майка и политическите му връзки или обръчи а не от способността му да прави бизнес.
  Кое е първо? Яйцето или кокошката - на този въпрос се борят да отговорят хорицата в България вече 30 години. А времето си тече, работодателите са същите клоуни като преди или по лоши, като Прасан Пеевски, работниците и те са си същите. Интересно защо всички се чудят кой е по-виновен? Но какъвто и да е отговорът, не е 100% едната страна и 0% другата.

  California Über Alles
 99. 99 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#72] от "DDR":

  Няма.
  За добро или лошо.

 100. 100 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#98:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  Като бях в Полша, в Краков, 3 дена, мога да твърдя, че е много подобно с България, макар в България досега да съм работил само 3 месеца и то за минималната за 1996 г. заплата, сметнато в немски марки беше към 80 DM на месец. Като бях в Мадрид, забелязах при работещите моята специалност, градинарството, че много дълго говорят за теми, извън работата. Като ефективност на дейност ги оценявам на 70%, макар да не съм ги следил целият им работен ден, работата им е към общината. Изглежда да са доволни от заплащането, не планират да стачкуват. При мен като общински работник също на нормално ниво за професията заплащане, дори да има стачка за по-високо заплащане, не мисля, че ще стачкувам, доволен съм на 2600€ бруто месечно

  Es muß Geld fließen!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK