Кадиев твърди, че Горанов е готвил промени в полза на Васил Божков

Георги Кадиев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КадиевВерсиите за това кой и кога е лобирал в полза на хазартния бизнес се увеличават след като днес бившият зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция Георги Кадиев обвини действащия министър на финансите Владислав Горанов, че е готвил поправки в полза на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.


"Искали са да облекчат бизнеса на Божков" каза Кадиев в интервю за Би Ти Ви, запитан защо Министерството на финансите предложи законопроект с промяна на облагането на лотариите, а на другия ден го оттегли.


Става дума за предложението на ведомството от 23 януари организаторите на лотарии, тото, лото и игри със залаганията върху спортни събития да се облагат по нов, по-изгоден за тях начин (25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби), което на следния ден бе оттеглено с мотив, че "всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел".
Така за лотариите остава сега действащата разпоредба за облагане с 15%, но на по-широка база, а именно - приходите от продажби. Тази уредба беше приета в края на 2014 г. по инициатива на ГЕРБ след като в продължение на година лотариите бяха "изпуснати" от законодателството и изобщо не са плащали такси.


В последните дни политици си разменят обвинения кой е виновен за пропуска, приет в края на 2013 г., който, по думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов "е ощетил държавния бюджет през 2014 г. и от неплащането на такси тогава е тръгнал възходът на лотариите, организирани от дружества на Божков".


Преди ден Симеонов посочи депутата от ДПС Йордан Цонев за вносител на текста, в който думата "лотария" е изпусната. Цонев на свой ред прехвърли отговорността за авторството на Кадиев. Днес Кадиев потвърди, че действително е вносител на текста, приет в края на 2013 г., а пропускането на думата "лотария" станало неволно при изреждането на десетина хазартни игри в текста и заради многото промени, направени в последния момент при второто четене в пленарната зала.


Едновременно с това Кадиев подчерта, че другият вариант - на Цонев, е бил в много по-голяма полза за организаторите на хазартни игри и щял да ощети бюджета с 30 млн. лв., а неговата грешка - с едва 500 хил. за година. Той се оправда и с факта, че по време на тези дебати частната "Национална лотария" на Божков, която днес предлага в хиляди търговски обекти моментни игри с търкане на талони, не е съществувала. Действали само "Спортният тотализатор" и "Еврофутбол".


Кадиев каза, че оттегленото последно предложение на Министерството на финансите за смяна на базата на облагане на игрите всъщност е повторение на текста на Цонев от преди седем години.


Той заяви, че още от времето, когато е бил зам.-министър, има съмнения, че Държавната комисия по хазарта е "пробита" от корупция на различни нива в годините. Именно това е позволило на дружества, свързани с Божков, да "избират" по-благоприятен режим за плащане на такси, въпреки че законът не давал право на избор. Това установи преди дни проверка на Държавната финансова инспекция, а прокуратурата започна проверка в Комисията по хазарта.


"Имало е чадър, сега чадърът пада по една или друга причина", обобщи Кадиев.


Той се обяви изцяло в подкрепа на законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предлага въвеждането на държавен монопол върху лотариите. Текстовете вече бяха приети от бюджетната комисия на първо четене. Ако лотариите станат държавни, начинът, по който ще се облагат, няма да има значение, добави той.


Самият Божков вече изказа подозрение, че се прави опит бизнесът му да бъде отнет в полза на друг играч. Пред БНТ днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък предположи, че Симеонов иска да уреди свой състудент начело на комисията по хазарта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK