Промяна в закона за курса "лев - евро", внесена на тъмно, наложи обяснения постфактум

Менда Стоянове е основен вносител, а управителят на БНБ Димитър Радев одобрява изменението и уверява, че е съгласувано с ЕЦБ.

© Надежда Чипева, Капитал

Менда Стоянове е основен вносител, а управителят на БНБ Димитър Радев одобрява изменението и уверява, че е съгласувано с ЕЦБ.Промяна в Закона за БНБ, внесена без предварително оповестяване и мотиви, предизвика безпокойство и разнопосочни тълкувания за възможна промяна на фиксирания курс лев - евро, заради което се наложи централната банка да дава пояснения и да декларира подкрепа, включително от името на Европейската централна банка.


Става дума за текст, внесен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), който е допълнение на чл. 29 от ЗБНБ, отнасящ се за фиксирания валутен курс на лева спрямо германската марка, а след това и на еврото. Темата продължава да е обществено чувствителна и днес, вече 20 г. след фиксирането на курса.


Сайтът на българското списание "Икономист" откри поправката, внесена от Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ между първото и второто четене на друг закон чрез преходни и заключителни разпоредби. Изданието видя в това "теоретичен риск за валутния курс", а темата беше развита и в други медии. Безпокойство предизвика предложението в закона да се запише, че от датата на влизане на България в чакалнята на еврозоната, което се очаква в края на април, официалният курс на лева към еврото трябва да е равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и държавите от еврозоната плюс Дания, тоест теоретично да се даде възможност за натиск за обезценка на националната валута.
Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов 2" Ивайло Калфин коментира пред Еuroactiv, че с предлагания нов механизъм до влизането в еврозоната от България може да се поиска конфиденциално преразглеждане на валутния курс. На практика се появява валутен риск заради отказа от фиксиран курс и преминаването към поддържан в коридор от минус 15 до плюс 15% от еврото, казва той и предупреждава, че това ще се отрази на инвестиции, печалби, спестявания и т.н.


Икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество" смята, че ням апричини за опасения. "Новият текст в Закона за БНБ е част от стандартната процедура за влизане в предверието на еврозоната - валутния механизъм ERM ІІ. Всички страни, които в последните 10 години са се присъединили към еврозоната, минават по нея", коментира за "Сега" той.


Тази вечер БНБ качи на сайта си съобщение, с което уверява, че заедно с "Министерството на финансите подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ".


"Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към валутно-обменния механизъм", се казва в съобщението на централната банка.


Тя уверява, че "законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK