Борисов пред бизнеса: Когато налагаме правила, те не се харесват

Борисов пред бизнеса: Когато налагаме правила, те не се харесват

© Велко АнгеловЦелта на Наредба Н-18, която влиза в сила от 31 януари и по която данъчните ще имат достъп до данните на търговците, има за цел да излезе сивият сектор на светло. Но когато се налагат правила, това не се харесва, коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-ото издание на годишната среща на бизнеса с правителството.


"Когато държавата тръгне да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем", посочи той по повод протестите на бизнеса, че в наредбата не са съобразени ред специфики на различните видове бизнес и уредбата ще затрудни и оскъпи ненужно работата им.


Борисов обясни, че целта на наредбата е всички продажби да стават с касова бележка. "Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате", попита Борисов.
Премиерът посочи, че навсякъде в Европа се издават касови бележки при плащане. В колко ресторанта в София ви дават касови бележки? И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим, посочи той.


Борисов обяви, че всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а в страната е проблем да се въведе тол-системата. Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така", посочи премиерът.


Другият начин е да наложим правила, които не се харесват по простата причина, че онлайн ще ти видят оборота. Като направим проверки с данъчните, едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. Е това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало, обяви премиерът.


Наивната аргументация на хотелиерите и ресторантьорите за пречките, които им създава новата наредба, убеждават финансовия министър Владислав Горанов, че наредбата трябва да работи.


"Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС. Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи", каза финансовият министър.


Посочи, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените. То може да се получи от това, че бизнесите ще излязат на светло. Единственото реално притеснение, което виждам, е НАП да не налага репресии при маловажност на случая, обяви финансовият министър.


В речта си премиерът изрази скептицизъм, че с приемането на зелената сделка на ЕС ще се увеличи финансирането на екологичните политики. Борисов увери, че се търсят възможности за прибиране на българските студенти, блокирани в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK