Томислав Дончев: Трябва да намалим въглеродните емисии, но с поносима скорост

Томислав Дончев: Трябва да намалим въглеродните емисии, но с поносима скорост

© Надежда Чипева, КапиталНамаляването на изхвърляните във въздуха въглеродни емисии в България трябва да става със скорост, която е поносима за страната, така че да не се нанесат щети. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия за икономическите предизвикателства пред България в рамките на 14-ата среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал". Коментарът му е и по повод предложената в средата на месеца от еврокомисията Зелена сделка.


Посочи, че за разлика от развитите страни в България отношението към "зелените" теми не е еднозначно, тъй като част от разговора по темата е и зеленото лоби. Посочи, че за разлика от страните, в които има тотален обществен консенсус, в България той е условен, при което зелената вълна не е факт в страната.


Според него няма спор, когато става дума за екологосъобразно управление на отпадъците, водите и т.н., но когато става дума за въглеродните емисии, ситуацията е по-различна.
Дончев посочи, че България подкрепя курса за редуциране на въглеродните емисии, но със скорост, "която можем да понесем". Допълни, че се говори само за емисиите от въглищата, но такива има и от природния газ. Освен това в годините назад някои икономики са разработили зелени технологии, които сега с готовност искат да продадат, което не е лошо. "Но ми се иска да престанем да бъдем краен купувач на произведеното от другите", коментира вицепремиерът.


Хубаво е да се разделим с мисълта, че Европа ни налага зелената сделка и ще ни финансира всички стъпки по време на трансформацията. Няма такова нещо, посочи той. Допълни, че във фонда за справедлив преход България е в топ 5 на получателите на помощ със сума от около половин милиард евро. Към тях могат да се добавят още около 1.5-1.7 млрд. евро по различни европейски програми. Анализът на управляващите обаче показвал, че общата сума ще покрие малка част от нуждите.


Подчерта, че със сигурност зелената сделка ще преформулира всичко, което обмисля правителството.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  Бавно и полека !
  След няколко века !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 626 Неутрално

  НЕПОНОСИМИ, ТЪПИ, ПРОСТИ НЕМОЖАЧИ.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2986 Весело

  Ами те от 10 години от ЕС ни разправят,че до 2025 година трябва да затворим въглищните централи,а ние още мислим как да отложим затварянето.

 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Къде са двата милиарда за електронното правителство, което усвоихте и още го няма и за което ти персонално отговаряше!?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4306 Весело

  До коментар [#4] от "jeq19606355":

  Много си лЬОш!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4306 Весело

  До коментар [#3] от "chicago514":

  А Ковачи що да стори с боклуците ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  То вашето бавно е, като на охлюв.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Абе бавно?! Бавно, но докато се натуткат охлюва чевръсто се шмугна в гъсталака.

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Дончев - що не посочиш, че ние сме първенци в ЕС по намаляване на СО2 емисиите и как в същото време:
  1988: България - 87Мт; Турция - 125Мт
  2018: България - 49Мт; Турция - 449Мт

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  "Дозата прави решението/или отровата"!!!

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Колкото и да е поносима скоростта за намаляване въглеродните емисии ще се ликвидира цяла индустрия - въгледобива.

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Пари хвърлени на вят... въглеродния диоксид.

 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Дончев - що не посочиш, че ние сме първенци в ЕС по намаляване на СО2 емисиите и как в същото време: 1988: България - 87Мт; Турция - 125Мт2018: България - 49Мт; Турция - 449Мт
  —цитат от коментар 9 на Jazzdevil


  +++
  Тези данни трябва да се повтарят непрекъснато, дори в сравнение с Швеция, Германия или Франция. Лошото е, че те са определили като база за сравнение 1990, когато 50% от българската димяща индустрия вече бе спряла да дими. Ако базата бе 1988 г., щяхме да сме идолът на Грета. Не че това - последното, ме топли особено :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на pdk00624807
  pdk00624807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Напротив, обратното е вярно. Тук упрвлява ГЕРБ и съответно няма никакви действия за отлагане, както например Полша, която договори с ЕС отрсрочка за спирането.

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  "Поносима скророст" за ГЕРБерите е около 10-20 години. До тогава всички ще сме в Белодробна болница. Но няма да отнемем "ПРАВОТО", свещеното право на селянина да влезе с Евро3 на жълтите павета. Иначе ще стане революция и правителството ще падне, а целим стабилност.

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Ние жабите трябва да бъдем подковани! Обаче ба-а-авно.

 17. 17 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има нещо несправедливо в тази "Зелена сделка" . Освен че държавите произвеждат въглероден двуокис, териториите им произвеждат и кислород. И нашите да се обърнат към БАН и други институции. Защото със залесеност от над 32% от територията, българската територия произвежда много повече кислород от например една Дания в която няма и 1 декар гора. И всичко това може да се сметне с добра приблизителна точност. Въпрос на математика. Така, че нашите трябва да се борят за СО-кислороден баланс на национално ниво.
  Посоченият по-горе пример България-Турция е много правилен. Откъде накъде някой ще ме принуждава с някакви измислени "зелени сделки" да си малтретирам народа с високи цени на енергията, защото просто иска неговите нидерландски (като собственост) заводи за фотоволтаични инсталации в Китай трябва да си продават продукцията? Или да купувам "перки" които се произвеждат от "Сименс" пак в Китай?
  Това, че централите ни са сравнително стари е истина, но е по-икономично да се модернизират с филтри и подобряване на горивния процес отколкото директно да затваряме.
  Това, че Ковачки прави бизнес и гори италиански боклуци е абсолютно нередно. Горенето на този боклук е нередно, не че прави бизнес. И държавата тук следва да се намеси.

 18. 18 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 567 Неутрално

  " Подчерта, че със сигурност зелената сделка ще преформулира всичко, което обмисля правителството."

  А кой го биеше по ръцете наш Боко да подписва де що му подадат документ - заради едната снимка и прегръдка с големите ли ?

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  Ами те от 10 години от ЕС ни разправят,че до 2025 година трябва да затворим въглищните централи,а ние още мислим как да отложим затварянето.
  —цитат от коментар 3 на chicago514


  И само защото ЕС бил казал ние трябва да си моментално да си затворим въглищните централи докато Турция си разширява старите и планира 70 нови?

 20. 20 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Трябва", "Ще", "Мислим", "Опитваме" - основните глаголи, които спряга Дончев в качеството си на Устата на Вожда и Учителя.

 21. 21 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Според чугунените кратуни, независимо дали са бсп или герб, поносимата скорост е никога да не правим нищо което може да ни отдалечи от допотопната енергетика и икономика от съветски тип!

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#4] от "jeq19606355":

  С 2 милиарда, какво по-напред?! Не стигат до никъде. Трябват поне още толкова и още 2-3 мандата на ГЕРБ. После ще видим... ;)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  ще забраним дизела и печките и ще внесем още няколко миларда тона боклук за горене
  и без това всички софиянци перничани ще измрем от рак

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 24. 24 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Посочи, че за разлика от развитите страни в България отношението към "зелените" теми не е еднозначно, тъй като част от разговора по темата е и зеленото лоби. Посочи, че за разлика от страните, в които има тотален обществен консенсус, в България той е условен, при което зелената вълна не е факт в страната.

  Моля за "превод". Разбрах само, че не сме развити.

 25. 25 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 327 Неутрално

  "Но ми се иска да престанем да бъдем краен купувач на произведеното от другите", коментира вицепремиерът.

  То, от вас зависи, бе момко))) Привличайте инвестиции, създавайте благоприятна и страбилна среда за бизнес, спретната правова държава, европарите не си ги зидайте в 'къщи за тъщи' и върнете българите от чужбина ))) Хахахахаха егати вицовете!!!! Отчайващи сте...искало му се...!!!

 26. 26 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Когато иначе умен човек като Дончев работи за глупави хора, започва да ръси глупости. Драстичните мерки са пътят, иначе ще става все по-зле.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4738 Разстроено

  Колко е хубаво да се топлим само на ток, но.... не е по джоба на всеки.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4738 Разстроено

  Колко е хубаво да се топлим само на ток, но.... не е по джоба на всеки.

 29. 29 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":


  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Сега, понеже и двамата сте....как да го кажа по-меко....с не особено развито мислене, а и явно не обичате коректността....та, като членуваш в някакъв "клуб, алианс"...като ЕС просто трябва да спазваш определени правила....ползваш привилегии (парици, фондове разни дето ги "завираш" в джобовете на когото си искаш..), но имаш и отговорности, задължения, които трябва да спазваш....та така...Вашата тъпа логика (на Герб, дъпъсъ, бесепъ и присъдружните там) е като в оня стар лаф: " Туй в онуй до края....и душата в рая".....неее, тук при нас в ЕС това не минава....Капиш....?))))

 30. 30 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#29] от "jvr26585378":

  Ти с "развитото мислене" - ако твои авери фиркани на мотика решат да играят на руска рулетка ти сигурно ще покажеш какъв верен приятел си като пръв вземеш револвера и го насочиш в слепоочието си.

 31. 31 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 277 Неутрално

  То ако питаш зелените всичко трябва да стане веднага и само по техния начин. Колко пъти шантажират кого ли не…

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  "Поносима скророст" за ГЕРБерите е около 10-20 години. До тогава всички ще сме в Белодробна болница. Но няма да отнемем "ПРАВОТО", свещеното право на селянина да влезе с Евро3 на жълтите павета. Иначе ще стане революция и правителството ще падне, а целим стабилност.
  —цитат от коментар 15 на Slick


  За съжаление в България е в пъти по-евтионо да имаш кола....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK