Управителят на БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

Димитър Радев

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър РадевБългарският лев е една от най-стабилните валути, увери в интервю за предаването "Панорама" на БНТ управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Той беше поканен да разсее опасенията около законопроекта на депутати от ГЕРБ, който допуска плаващ курс на лева спрямо еврото.


Изменението се предлага заради присъединяването на България към чакалнята на еврозоната и е по искане на Европейската централна банка, но породи съмнения заради това, че беше внесено тихомълком от депутати между първо и второ четене без мотиви и дискусия. За да спре опасенията и спекулациите, парламентът с решение задължи министъра на финансите и управителя на БНБ да изискват влизането на България в еврозоната да става по фиксирания сегашен курс.


Радев каза, че ЕЦБ светкавично е одобрила действията на парламента, така че вече не съществуват юридически пречки България да продължи интеграцията си във валутния съюз. "ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за тези промени. Тя е показателна за степента на взаимодействие, която сме постигнали, и за процеса, който напредва според предварителния план", каза управителят на БНБ.
Той определи чувствителността на обществото към валутния борд и фиксирания валутен курс като културен феномен и добави, че управляващите са си извадили поука от този епизод.


По думите му няма индикации, че някоя от страните, от които зависи присъединяването на България, би поискала промяна на съотношението между лева и еврото.


Радев подчерта, че днес България е постигнала огромен напредък при преодоляването на слабостите, довели до фалита на КТБ, а именно - слабости на банковия надзор и липсата на институционална рамка за решаване на проблемите в банковия сектор. Той изтъкна, че присъединяването към валутния механизъм ERMII и едновременно с това - към банковия съюз, ще е първият случай, в който България става член на институции от ядрото на еврозоната.


По думите му противниците на еврото не са системен проблем в България. Той каза, че приемането на еврото не означава, че цените ще останат неизменни, но значи увеличение на доходите и на цените към средните в ЕС.


Категорично можем да кажем, че задълбочаването на европейската интеграция е добро за България, подчерта Димитър Радев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK