Горанов назначи шефа на кабинета си начело на комисията по хазарта

Горанов назначи шефа на кабинета си начело на комисията по хазарта

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на финансите Владислав Горанов назначи начело на Държавната комисия по хазарта началника на кабинета си малко повече от седмица след като предложи комисията да се превърне в агенция, която да е едноличен орган с изпълнителен директор, назначаван от министъра на финансите с мотив да е ясно кой носи отговорност и по-голяма оперативност при вземане на решения. В момента всички решения на комисията се гласуват от колегиален орган на управление, в който членува шефът на регулатора (назначаван от министъра на финансите), както и по един представител на НАП, ДАНС, Министерството на икономиката и Министерството на правосъдието. Повече за законопроекта четете тук.


Георги Йорданов

© Министерство на финансите

Георги Йорданов

Днес от Министерството на финансите обявиха, че Горанов е освободил по негова молба председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев. През миналата седмица той бе задържан от прокуратурата, бе обвинен в длъжностно престъпление и пуснат под гаранция от 40 хил. лв. Причина за този и други арести стана откритието на държавата, че години наред частните лотарии са плащали по-малко данъци от държавната, с което са ощетили бюджета с няколкостотин милиона лева.


Сега за временно изпълняващ длъжността директор на комисията по хазарта е назначен Георги Йорданов до намиране на титуляр за поста.
От ноември 2014 г. досега той е началник на кабинета на министъра на финансите. Според официалната му визитка преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в Министерството на финансите през 1995 г. като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.


"Вследствие на разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" се предприеха действия за промяна в състава на ДКХ", съобщи ведомството.


В състава на комисията сега влизат още Стоян Стоянов - главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев - и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев - началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП, и Емил Захариев - директор на специализирана дирекция в ДАНС.


Досега членове на комисията бяха Васил Панов - Национална агенция за приходите, Явор Колев - ДАНС, Евгени Стоянов - Министерство на правосъдието, Николай Райчев - Министерство на икономиката.


С това на практика е подменен целият състав на комисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK