За 2019 г. банките имат 1.7 млрд. лв. печалба

За 2019 г. банките имат 1.7 млрд. лв. печалба

© Надежда Чипева, КапиталБанките, работещи в България, изпращат 2019 г. с печалба, която е с 3 млн. лв. по-ниска от резултата им в края на 2018 г., сочат данните на БНБ. Общо секторът завършва с 1.7 млрд. лв.


Върху тези данни влияние имат еднократни ефекти, съобщава "Капитал", който напомня, че резултатът на ПИБ в края на 2018 г. е бил повлиян от приключила сделка за терена на "Кремиковци". В края на 2019 г. банката е подобрила резултата си след продажбата на пакет лоши кредити.


Изданието посочва, че финансовият резултат за изтеклата година е постигнат при ръст на активите и показва, че се усилва натискът от ниските лихви.
С най-голяма печалба продължава да е Уникредит Булбанк - 425 млн. лв.


Благодарение на ръстовете при жилищните и потребителските заеми банките успяват да запазят като основен източник на приходите нетния лихвен доход. Той се покачва с 3.8% до 1.106 млрд. лв.


Същевременно банките успяват да отчетат с 53 млн. лв. по-ниски административни разходи до 1.66 млрд. лв. за 2019 г. спрямо 2018 г.


Данните на БНБ ясно показват, че активността на кредитния пазар продължава да набира скорост, посочва изданието. При потребителските кредити има ръст с 20% до над 12.4 млрд. лв.


При жилищните кредити агресивни ръстове от по близо 60%, макар и от ниска база, отчитат БАКБ, Инвестбанк и Д банк. Общо за системата ръстът е близо 14.5%.


При фирмените кредити ръстът е по-умерен - 4.9%.


Сред лидерите на пазара няма съществени размествания, като Уникредит Булбанк остава номер 1 по активи с 21.6 млрд. лв. и почти 19% пазарен дял.


От всички опериращи на пазара единствено клонът на BNP Paribas реализира загуба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK