Проверяваната "Траш юнивърс" обяви, че не е получавала отпадъци от август

Проверяваната "Траш юнивърс" обяви, че не е получавала отпадъци от август

© ДневникКомпанията, чиято площадка е проверявана от прокуратурата заедно с "Брикел" за горене на нередовно внесени в страната отпадъци, обяви, че от август не е получавал доставки от дружеството "Блацион", собственост на двама македонци и двама италианци. Отрича да има общо с доставените на пристанището във Варна контейнери.


В сряда прокуратурата обяви, че претърсва офиси на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи.


Изпращач на контейнерите е дружество "Дентичи пантелоне" от Салерно. В тях е трябвало да има пластмасови и каучукови отпадъци, но се е оказало, че съдържат текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са предназначени за получателя - "Блацион" ООД в София, и е трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на теца на "Брикел", съобщава прокуратурата.
В съобщението си до медиите днес от "Траш юнивърс" ЕООД обясняват, че са имали договор с "Блацион" ООД, въз основа на който през миналата година са приемали пластмаса и каучук. Поради настъпили форсмажорни обстоятелства обаче договорът бил прекратен в края на август 2019 г.


"Ние сме уведомили за това фирма "Блацион" ООД. Последната доставка, която сме получили от тях, е финализирана на 16.08.2019 година. За нас отношенията с "Блацион" ООД са били нормални търговски отношения между доставчик и получател, като не е възниквал повод за съмнение относно съдържанието на доставения отпадък, различно от уговореното", посочват от компанията.


Обясняват, че дружеството използва пластмаса и каучук, смесва този отпадък с получен сортиран RDF от български фирми с български произход и прави гориво с нужните за клиента предварително определени показатели като калоричност, размер на отпадъка и т.н. След подготовка отпадъка се предава на "Брикел" ЕАД.


В средата на август са информирани от "Брикел" ЕАД, че прекратяват заявките за доставка на преработени отпадъци.


"След месец август не сме получавали никакви доставки нито от "Блацион" ООД, нито от която и да е друга фирма", посочват от компанията. Преустановяването на доставките било наложено от спирането на работа с отпадъци от страна на "Брикел" ЕАД.


По-рано днес и от "Брикел" изпратиха обяснение до медиите, в което посочват, че не горят отпадъци.


"Траш" категорично отричат да са отправяли заявка за доставка на отпадъците, намиращи се понастоящем в контейнери на пристанището във. Варна с получател "Блацион" ООД.


"Траш юнивърс" ЕООД е преустановило преди повече от пет месеца изцяло доставката на отпадъци и няма нищо общо с тези контейнери. Доколкото сме осведомени, никъде в документацията на пратката не фигурира името на нашата фирма и за нас е непонятно как медиите откриват подобна свързаност", пише компанията.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Траш Юнивърс - супер име за боклучарска фирма с амбиции явно да направи Вселената на боклук

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Ето къде е резервната площадка недалеч от Брикел, на друга фирма е, но е публична тайна, че управителят е свързан с Ковачки!
  https://bnr.bg/starazagora/post/101217056/skladirat-tonove-otpadaci-krai-stara-zagora-sofiiska-firma-shte-gi-pprerabotva-v-stroitelni-materiali-snimki?fbclid=IwAR1iNs9QZRyBqNrHKwXe-k0bz6-zVXBZGBMhBPTYk6J5e7IMhEoztZ5gWbU

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Ето и колко могат да натрупат там: 24 000 хил. тона, които официално не са за Брикел, но са много наблизо и като нищо могат да се окажат след време в Брикел за горене:
  http://stz.riew.e-gov.bg/files/File/Otpadaci_Pochvi/Registracii/2018/445-00 АТЗ Проджект.pdf

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Доста боклук могат да складират недалеч от Брикел, на тази площадка на фирма с управител свързван с Ковачки:
  https://www.google.com/maps/place/42°25 '26.2"N+25°42'22.2"E/@42.4238548,25.7066515,280m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d42.423936!4d25.706158

 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#4] от "Наблюдател":

  не се получи с линка, ето координати 42.423936, 25.706158

 6. 6 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Никой нищо лошо не е направил, всички чисти като сълза, виновни са някакви цигани някъде с прехвърлени фирми...

  Pure Chewing Satisfaction
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK