Красимир Дачев: Омерта в енергетиката пречи на реформите в сектора

Красимир Дачев: Омерта в енергетиката пречи на реформите в сектора

© Георги КожухаровВ енергетиката има омерта, която не позволява в сектора да се проведат никакви реформи. Това коментира пред "Нова телевизия" Красимир Дачев, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. Коментарът му е ден след като Асоциацията на работодателите написа писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и до премиера Бойко Борисов, с което възрази срещу "спасяването" на държавната въглищна централа ТЕЦ "Марица изток-2". Такова спасяване бизнесът съзира в заповед на енергийния министър от края на януари.


Държавна помощ за въглищата


Асоциацията възрази срещу въвеждането от държавата на непазарни практики, познати от времето на социализма, с които подкрепя теца.


"ТЕЦ Марица-изток 2" ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд "Сигурност на електроенергийната система" годишно над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена "Задължение към обществото", пише в писмото на асоциацията. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията", предупреждават от асоциацията.
В мотивите работодателските организации посочват още, че "ТЕЦ Марица-изток 2", получавайки "пари наготово", не се стреми да си оптимизира разходите. Работи с 50% и по-малко от капацитета си, без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала, пише в позицията.


В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители при инсталирана мощност 1620 мегавата. За сравнение - в "КонтурГлобал Марица-изток 3" работят малко над 400 служители при инсталирана мощност 908 мВт, а в "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" при мощност 690 мВт има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България, посочват работодателите.


"Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме Европейската комисия за тези практики, които са против интересите на България", се казва още в писмото до Борисов.


Всички плащаме тези загуби


Всички плащаме загубите на държавния тец, защото ще се плащат от фонда "Задължение към обществото", който пълнят всички, обясни пред "Нова телевизия" Красимир Дачев. Обясни, че след като Еврокомисията обяви т.нар. зелена (повече за нея четете тук) сделка, правителството ще представи план за преход от въглища към чиста енергия, а няма да продължи да финансира губещия държавен тец.


"Ние очаквахме, че очевидно ще затваряме въглищните централи, Министерството на енергетиката ще започне план за преструктуриране, за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците, защото неизбежно ще се стигне дотам. И ни изненада много хомогенното решение в Народното събрание за някакво социалистическо решение да се подпомогне тецът", коментира Дачев. Той има предвид решението на Народното събрание от последния ден на януари, с което то задължи правителството да подпомага въглищната централа. Повече за това четете тук.


Дачев посочи, че в другите две централи, наричани американски - "КонтурГлобал Марица-изток 3" АД и "Ей И Ес Гълъбово", за да се произведе един мегават, работят 0.4 души, докато в държавната централа 3 души произвеждат същото количество.


Допълни, че всяка година централата отчита 150 - 220 млн. лв. загуби, които трябва да се добавят към споменатата държавна помощ от 150 млн. лв. и към сумата от 700 млн. лв., която се плаща, за да купува държавата тока на двете американски централи. В допълнение около 150 - 200 млн. лв. се плащат всяка година за мощностите, които играят ролята на студен резерв и на които по думите на Дачев ще честваме стогодишнината на технологиите.


Той заключи, че управляващите предлагат временно решение, което всъщност увеличава проблема.


Заповед на енергийния министър не "спасява" централата


В писмото си асоциацията на работодателите цитира заповед на министъра на енергетиката от 29 януари, с която се увеличава недопустимо неефективността на пазара, защото тя дава възможност на ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи на непазарна цена, генерирайки споменатите 150 млн. лв. допълнителен разход за обществото, платени през фонда "Задължение към обществото". Освен това така компанията намалява производството и увеличава загубите си.


В отговор на запитване от "Дневник" за съдържанието на въпросната заповед от Министерството на енергетиката съобщиха, че заповедта има за цел "обезпечаване на сигурното, непрекъснато и качествено електроснабдяване на територията на Република България". Със заповедта се налага на "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД допълнително задължение за обслужване на обществото, състоящо се в предоставяне на НЕК ЕАД, в качеството му на обществен доставчик, на допълнителни количества електроенергия за задоволяване нуждите на регулирания пазар, посочват в отговора си от Министерството на енергетиката.


Освен това се посочва, че заповедта е издадена във връзка с постъпило писмо от изпълнителния
директор на НЕК, с което той уведомява за очакван недостиг на електроенергия за покриване потреблението на клиентите на крайните снабдители до края на регулаторния период 30.06.2020 г. в сравнение с определените количества електроенергия съгласно решението на КЕВР.


"Заповедта на министъра на енергетиката не е свързана със "спасяване" на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД или което и да било друго дружество от системата на енергетиката", се казва в отговора до "Дневник". В него се посочва и че според текст в Закона за енергетиката начинът за компенсиране на разходите, произтичащи от наложеното задължение към обществото, се определя по приета от КЕВР методика за разпределение на тези разходи.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 586 Любопитно

  Ами да Ви попитам вас дами и господа в енергетика на България, как така допуснахте в тоя сектор една камара "безнесмени" като Ковачки и Ко? И къде бяхте при скандалите с горенето на боклуци в неговите ТЕЦ-ове, тровещи хората по градове и села?
  ...или скачате само като се опре до цената на тока и неговата производителност?

 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не е „Задължение към обществото”, а е „Задължение на обществото към мафията”.

 3. 3 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 493 Весело

  Омерта или оферта, кое от двете е по-вярно само от себе си?

  73! Go Go
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fiji":
  По-точно трябва да се нарича задължение към банкянска стабилност!

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Цялата работа е, че винаги ние плащаме сметката, дори когато уж бизнеса плаща в т.н. фонд "Сигурност' или "Задължения към обществото".
  Ако бизнеса плаща по-скъп ток, той ни го калкулира в продукцията или още по-лошо, когато е за износ, става по-малко конкурентен и пада БВП и нашите доходи.
  Така че, това покриване преразхода на МИ-2 с различни схеми, само вдига цената на микса и крепи няколко хиляди избиратели.
  Само като погледнеш въпросната министърка, става ясно че това в никакъв случай не е човек, който да има визия за енергетиката. Напротив, тя е само проводник на чужда и не изгодна за нас визия за този сектор.

 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Разстроено

  Лекичко се повдига булото на секретността покрай работата на разните му централи и отдолу се носи смрад, та не се трае... Ама нищо де, ние сме свикнали да си живуркаме така...

 7. 7 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Интересен е този вопъл на Домуса и Дачев.По принцип са прави, даже са много прави. Странно е, че посягат на касичката на Доган и Ковачки ( 50мил. ще си делнат за студен резерв), посягат на стабилността на ББ, защото ако поне 2000 хиляди ги пратят по селат да произвеждат праз, Герб ще спечели в региона избори ...друг път. А ФК Берое? Лично Баце и любимия му кмет още през далечната 2009г. го "зашиха" към Тец2 да му покриват масрафа от около 3 мил.лв. Които всички ги плащаме,независимо дали сме левскари, цесекари..... Някакви идеи защо другарите работодатели - олигарси казват истината и изобличават теменужните лъжи?

 8. 8 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Краси коня е същия като Ковачки така, че да не знае много! Как се сдоби със "Свилоза"? Колко фирми от ДЪРВЕНАТА МАФИЯ го снабдяват с дървесина ? Да не говорим за игричките с плътност на дървесинта, превръщането на кубик в тон, влажност и обемно тегло и т. н. Ако Краси плащаше реалните количества дървесина, които ползва, по реални пазарни цени, да е фалирал отдавна !

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Хубава е думата "демокрация" ама колко омерти се натрупаха в демокрацията.
  Като начало се сещам за няколко:
  - ефектиност на енергетика
  - измами с осигуровки
  - измами с болнични
  - измами с помощи
  - фалшиви и непълноценни дипломи
  -.....

  Защото няма смислен дебат на експерти и финансисти, всички ние гражданите сме принудени да спорим ими или няма нужда от АЕЦ.
  Всички ние спорим има или няма нужда от газопроводи.
  ....................................

  подпис
 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Неутрално

  За "омертата" питайте Руси Данев, или както е известен като "Кръстникът"и дружките му от "енергийната борса". Питайте и дръндарския хидроинженер, дето в тази държава нищо не става, докато не му целунат ръка...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тони КОСТОВ":

  краси дачев от 90те си е
  десе ченге бизнесмен. приятелче
  беше с разни тератонци мератонци.

 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Неутрално

  За "омертата" питайте Руси Данев, или както е известен като "Кръстникът"и дружките му от "енергийната борса". Питайте и дръндарския хидроинженер, дето в тази държава нищо не става, докато не му целунат ръка...
  —цитат от коментар 10 на Kamenarski


  А за лицето Ковачки питайте Р.Овч. - той е навътре в нещата...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Омертата е в цялата държава. Няма и един реформиран и работещ нормално сектор.

 14. 14 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 955 Весело

  .. защото ако поне 2000 хиляди ги пратят по селат да произвеждат праз..
  —цитат от коментар 7 на attitude

  Само за това не си прав :)
  Огромна част от тези назначения в държавния ТЕЦ са 'калинки', шуреи и баджанци. Ако ги уволнят(фантастика!) няма да се случи нищо трагично. Пък и повечето от тях дори не са от региона.
  ----
  Открай време държавните структури се използват И за пожизнени хранилки на роднини и любовници. Нищо ново и различно, че управлявания от правителството ТЕЦ е пробита кофа. И разбира се, обвинения за безстопанственост и разсипия срещу отговрящите министри нема да чуем. Ето, Горгоранов дори 'не знаел', че Черепа десетки години е прибирал стотици милиони. За сметка на това същия отпадък тормози населението с онлайн касови апарати отчитащи забогатяването на 'матряла' с всяка стотинка.
  Та отново нищо ново: 'За милиони нема закони - за кокошка нема прошка' :)

 15. 15 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ТЕЦ 2 работи или по-скоро продава на борсата на по-ниски цени, не защото така искат, а защото така им се нарежда. Работодателите трябва питат по-скоро защо при това положение на тях им се налага да плащат в пъти над тази цена и кой прибира разликата. Пък после държавата покрива недостига с наши пари.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Брех!То не осна нито един олигарх,заченат в Приватизацията,на който Газетата да не даде трибуна!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Досега реваха да се затворят т.нар. американски централи, а наринаха на Доган пари за студен резерв, който никога няма да се използва. Всяка година се плащат по 400 млн. за емисии, заради Марица -изток" 2 и през цялото време ни заблуждават, че токът оттам е най-евтин, като за дебили.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Досега реваха да се затворят т.нар. американски централи, а наринаха на Доган пари за студен резерв, който никога няма да се използва. Всяка година се плащат по 400 млн. за емисии, заради Марица -изток" 2 и през цялото време ни заблуждават, че токът оттам е най-евтин, като за дебили.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  Дачев е вероятно най-умното ченге попадало във фокуса на прожекторите.
  Нищо общо с пожарникарския факултет на милиционерското в Симеоново !
  Направи много читаво гостуване в сутрешния блок.

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1537 Любопитно

  В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители при инсталирана мощност 1620 мегавата. За сравнение - в "КонтурГлобал Марица-изток 3" работят малко над 400 служители при инсталирана мощност 908 мВт, а в "Ей И Ес 3С Марица-изток 1" при мощност 690 мВт има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България, посочват работодателите.

  ЧЕТЕТЕ И ОСМИСЛЕТЕ ПОСЛЕ МОЖЕ И ДА СЕ ЗАЧУДИТЕ.
  С КОЛКО Е НАМАЛЯЛ ПЕРСОНАЛЪТ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ КОГАТО СЕ ЗАКРИХА БЛОКОВЕ 1-4?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Всичко щеше да е лесно, ако имаше свободни места за работещите в ъпстриима и даунстрийма на енергетиката. Когато се конвертира енергетиката, ще се консервира ГЕРБ като парламентарна опозиция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK