Депутати от ГЕРБ искат за нелегални превози да се влиза в затвора

Депутати от ГЕРБ искат за нелегални превози да се влиза в затвора

© Юлия ЛазароваДепутати от ГЕРБ искат с промени в Наказателния кодекс да се криминализира нелегалният обществен превоз на пътници и за него да се влиза в затвора. Законопроектът е внесен на 6 февруари, а под него са се подписали 15 депутати от партията на Бойко Борисов.


Искането за ограничаването на нелегалните превози беше едно от условията на автобусните превозвачи, за да не организират национален протест, какъвто беше насрочен за 13 януари. С цел справяне с проблема наскоро депутатите приеха промени в Закона за автомобилните превози.


Новият член 234г, който се предлага да бъде създаден в Наказателния кодекс, предвижда извършителите на нелегален обществен превоз на пътници да бъдат наказвани със затвор от три до пет години, като се конфискува и превозното средство, с което е извършен той. При положение че от това са причинени значителни вреди, лишаването от свобода може да е от пет до десет години, като се дължи и глоба от 5000 до 10 000 лв.
Като мотив за исканите промени в НК се посочва, че инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници е наложително, тъй като той не може да бъде спрян с предвидените административни санкции. Депутатите посочват също, че нелегалният превоз води до щета на фиска, пътниците и конкуренцията.


Като аргумент вносителите изтъкват още, че престъпления по наказателния кодекс "са други действия, засягащи по сходен начин специфични стопански отрасли като сеч на дърва без нужните разрешителни, ловуване без ловен билет, горене на отпадъци и други". Депутатите от ГЕРБ подчертават също, че с криминализирането на незаконния обществен превоз на пътници ще доведе и до опазване на човешкия живот, който се намира в опасност при превозите без съответните документи.


Вносителите на проектозакона смятат още, че с промените ще се постигне бързо, трайно и сигурно преустановяване на нелегалния превоз на пътници. Те отбелязват, че така нареченото споделено пътуване ще остане извън обхвата на поправката, тъй като при нето не са налице предпоставки за осъществяване на обществен превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK