Горанов в отговор на Стив Ханке: Няма тайни споразумения за влизане в еврозоната

Горанов в отговор на Стив Ханке: Няма тайни споразумения за влизане в еврозоната

© Надежда Чипева, КапиталБългария не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната, заяви за БНР финансовият министър Владислав Горанов. Изказването му беше в отговор на интервю на проф. Стив Ханке за "Хоризонт", в което той казва, че тайните споразумения са типични за Европейския съюз и не изключва да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега. Ханке дава и съвет на България да не влиза в еврозоната.


"Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2 и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите", посочва Горанов.


В края на миналата година финансовият министър прогнозира, че България може да замени лева с евро на 1 януари 2023 г.


Пред БНР финансовият министър подчерта, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има. Парламентът даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането на страната в еврозоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK