Оборотът в търговията леко нараства през декември 2019 г.

Оборотът в търговията леко нараства през декември 2019 г.

© Георги КожухаровОборотите в търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) през декември 2019 г. нарастват с 0.7% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт. В сравнение със същия месец на 2018 г. ръстът е с 5.4%.


През декември се наблюдава увеличение на оборота в сравнение с предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.7%, и с нехранителни стоки - с 1.1%. В търговията на дребно с нехранителни стоки е отчетено нарастване при търговията с фармацевтични и медицински стоки - с 6.2%, и при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7%. С 2.5% намаляват оборотите при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника, а с 1.6% - при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия.


Намаление на оборота в сравнение с ноември 2019 г. е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.2%.
През декември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства с 10% при търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) и с 2.1% при търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Понижение с 1% е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.


По-значителен ръст на годишна база има при търговията на дребно с нехранителни стоки в следните раздели: търговия с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 21.4%, с компютърна и комуникационна техника - с 13.1%, и търговия в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 11.7%. Понижение се наблюдава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.5%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK