Бизнесът поиска няколко оставки заради високата цена на тока

Бизнесът поиска няколко оставки заради високата цена на тока

© Цветелина Белутова, КапиталАсоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири големи организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, поискаха няколко оставки заради високата цена на индустриалния ток. Асоциацията и друг път е поставяла проблема, а конкретен повод сега е скокът в неделя на цената на енергията за индустрията.


"Искаме незабавни оставки!"


В гневна декларация, изпратена до медиите, се посочва, че от началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа. Това се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент "Ден напред", на който се търгуват около две трети от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите.


Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, тъй като включва и някои мрежови такси освен активната енергия, се посочва в декларацията.
Бизнесът изчислява, че индустриалните потребители понастоящем плащат от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа. Причина за това не намират само в некадърното и/или корумпирано управление на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица-изток 2" и енергийната борса.


Това е и причината да се поискат оставките на ръководствата на трите компании.


Използване на монопола


Проблеми с цената на тока за индустрията има почти от самото начало на работата на енергийната борса. Въпреки някои направени промени отново след протест на бизнеса цените на енергията често отбелязват пикове. Работодателските организации ги обясняват с неадекватен контрол на търговията на енергийната борса и допускане на злоупотреби от страна на различни участници.


БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си, като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика, пише днес в декларацията си асоциацията.


В нея се посочва, че държавната въглищна централа ТЕЦ "Марица-изток 2" "упорито не изпълнява препоръките на КЕВР" да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени. "Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител", пишат работодателите.


Припомнят, че още преди две години са предлагали в сегмента "Дългосрочни договори" на борсата да се предлагат стандартизирани по време продукти и да няма възможност да се оферират отклонения от - 100% до +500%.


Организацията определя като цинизъм това, че в неделя цената на енергията в България е надхвърлила два пъти средната за Европа и е била 40 пъти по-висока от тази в Германия.


"Бизнесът в България казва "СТИГА ВЕЧЕ!" Няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници!
Искаме незабавни оставки!", подчертават в общата си декларация четирите организации.


Повишеното търсене вдигнало цената


Поскъпването на тока в неделя до 123.57 лв. за мегаватчас енергийният министър Теменужка Петкова обяснява пред радио "Фокус" с увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на енергия от Румъния и Унгария.


"Веднага след като стана известно, че такива цени са постигнати на българската независима енергийна борса, ние разговаряхме с колегите от борсата, изискахме техния прочит, техния анализ на ситуацията. Оказа се, че в този ден съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение. Това на практика е създало условия голяма част от всички тези търговци или съответно участници на пазара на електрическа енергия в Румъния и в Унгария да се прехвърлят на нашата борса, да увеличат търсенето на нашата борса и съответно да се покачи цената. Тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими", обясни тя, цитирана от агенция "Фокус".


Теменужка Петкова каза още, че на същия ден и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници е белязало сериозно намаление.


Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова. Тя смята, че през годините министерството имало добър диалог с бизнеса и че правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK