Търговците укриват 500 млн. лв. годишно, смята Министерството на финансите

Търговците укриват 500 млн. лв. годишно, смята Министерството на финансите

© Надежда Чипева, КапиталЦелта на Наредба Н-18 е да се намали сивата икономика, която в България е горе-долу двойна на западноевропейските държави. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на среща с представителите на бизнеса в Министерски съвет, на която се обсъжда прилагането на наредбата. По думите му във фокуса на наредбата е създаден такъв модел на отчетност, който до голяма степен да възпрепятства възможността за укриване на обороти, съобщи БТА.


Оценките на финансовото ведомство са, че чрез касови плащания и през интернет търговия се укриват около половин милиард лева годишно. "Някои имат притеснения и използват наредбата като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес и по тази причина протестират", добави Владислав Горанов. Според него голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат и на неразбиране на наредбата.


Министерството на финансите иска да доминира справедливостта във всяка сфера на обществено-икономическите отношения, изтъкна финансовият министър. Той допълни, че ако всички се обединят около философията на наредбата, има достатъчно време, за да се решат проблемите й. "Наредба Н-18 е само инструмент за по-справедливо третиране на взаимоотношенията при правенето на бизнес", отбеляза Владислав Горанов.
Влизането в сила на наредбата вече бе отлагано няколко пъти заради протести на бизнеса, който засяга. Последно това стана в края на януари с 6 месеца. Основният проблем с нея са изискванията към софтуера на фирмите, с които различните бизнеси имат специфични проблеми.


Новите правила на Наредба Н-18 са насочени единствено към това всички търговци да отчитат реално своите обороти, каза на свой ред изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. По думите й това е единственият начин за успешна борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция.


Изпълнителният директор на НАП отчете, че досега приходната агенция е провела над 300 срещи с представители на всички браншове, за да се уточнят отделните въпроси, които са свързани със спецификата на наредбата. Целта на срещите е била да се намерят и технически решения за голяма част от въпросите на бизнеса. Освен това са били създадени 3 работни групи с участието на представители на бизнеса от всички браншове. Те са били насочени към три основни направления - софтуерна фискализация, облекчаване на режима на картовите плащания и модернизиране на фискалните устройства, чрез разширяване на тяхната функционалност.


"Нашата идея за ограничаване на сивата икономика среща разбиране в огромната част от търговците и независимо от всичките досегашни публични дискусии десетки хиляди търговци вече работят в пълно съответствие с изискванията на наредбата", изтъкна Галя Димитрова, цитирана от БТА.


Представители на дребния бизнес отново посочиха на срещата като проблем запечатването на обекти заради една неиздадена касова бележка. Санкцията е регламентирана и в други разпоредби, но сега бизнесът вижда по-голяма вероятност това да се случва при единствено нарушение.


Нека с ръка на сърце да си кажем, че никой не е бил запечатан ей така. Това е дебат, който ще продължи и на техническо ниво, обяви финансовият министър.


Участници в срещата дадоха пример и с друг проблем. През миналата седмица е имало срив в сървър на НАП, което означава, че ако не могат да се предават повече от 24 часа онлайн данни от принтерите на касовите апарати, то продажбите трябва да бъда преустановени. Повредата е била отстранена около два часа и половина преди изтичането на срока, което е поставило под риск работата на множество магазини, разказа представител на търговската верига "Кауфланд".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK