Синдикатите: Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност

Синдикатите: Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност

© Юлия ЛазароваСлед като преди няколко дни обединените в асоциация четири големи работодателски организации поискаха няколко оставки заради проблемите в енергетиката и най-вече заради скъпия ток за индустрията, двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа", излязоха с обща позиция. В нея се посочва, че атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност.


Двата синдиката дори отричат да е системен проблемът с високата цена на тока на енергийната борса, като цитират анализи, според които това не е прецедент от последните дни. Обясняват, че голямата волатилност в цената на тока прави впечатление на пазара в Германия.


"Много пъти са дискутирани някои слабости на пазара у нас, но сме свидетели на развитие и постепенно доближаване до европейските стандарти", обявяват синдикатите.
Синдикатите посочват, че промишлените потребители далеч не купуват най-скъпата енергия.
Цените на електрическата енергия за индустрията в България са по-ниски от цените в 19 държави - членки на ЕС, и с 20% по-ниски от средноевропейските според официалните статистически данни за пълната цена на електрическата енергия в България и мястото й в европейските класации, посочват двата синдиката.


Подчертават, че "благодарение на балансирания подход за миксиране на електрическата енергия основно от централите в състава на БЕХ се постига ниска цена за битовите потребители у нас, включително за работещите в частния бизнес".


Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните дружества е редно да се отбележи, че много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят, посочват още в писмото си от двата синдиката. "Ако го правят, е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото, ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии", обясняват те.


Според КНСБ и "Подкрепа" неминуемо се стига до въпроса защо се предприема атаката срещу държавната енергетика: дали защото се искат нови отстъпки от държавата в цените на електрическата енергия, дали защото се иска дял в държавната енергетика, или това е опит бизнесът да кадрува там, или защото се търси замяната на сега работещите държавни централи с други "правилни".


Даваме си сметка, че има редица нерешени въпроси в енергийния сектор, отнасящи се до ограничената конкуренция, бъдещето и рентабилността на съществуващите централи и развитие на пазарния модел, но тяхното решаване изисква не противопоставяне, а консенсус, заключават синдикатите.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  чакай сега значи синдикатите застава срещу индустриалните работници и подкрепят работниците в енергетиката

  Работнически синдикат ?!?!?!? На кого ???

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Правилно. Хубаво е когато профсъюзите пляскат по хората на Домусчиев

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Любопитно

  Бе к'ви синдикати, к' ви пет лева? Тия два синдиката отдавна трябваше да са в историята. Кой и какво са защитили? Тва са едни хранилки на мързели и хрантутници, дето на две магарета една бала сено не могат да разделят. И благодарение на членския внос на миньорите от Мариците (и още някой и друг останал мастодонт като БДЖ) се опитват да защитят статуквото. Защото не им останаха членове, няма кой да им плаща заплатите, а и определено са напълно непотребни...

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Даваме си сметка, че има редица нерешени въпроси в енергийния сектор, отнасящи се до ограничената конкуренция, бъдещето и рентабилността на съществуващите централи и развитие на пазарния модел, но тяхното решаване изисква не противопоставяне, а консенсус, заключават синдикатите.

  А давате ли си сметка дали вашите членове си получават редовно заплатите - особенно работещите при един собственик на мини в ,,Бобов дол" и Гълъбово? Давате ли си сметка, че във въпросните ТЕЦ се палят боклуци които тровят всичко живо наоколо? Чак германска телевизия взе отношение по въпроса а българските синдикати срамежливо си мълчат.

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#3] от "Дългия":

  Ти ги остави профсъюзите. Ами кви "работодатели"?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 6. 6 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Любопитно

  До коментар [#5] от "Günther":

  Ми к'вито синдиматите, такива и работодателите, един дол дренки. И ако не е държавната хранилка, доста "бизнесмени" досега да се записали в бюрата по труда...

 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Позоваването на националната сигурност е последното убежище на икономическите лешпери !

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Познавам няколко синдикални лидери от средно ниво в рудниците на Марица Изток и в ТЕЦ 2. Като знам те какви ги вършат, какво са ми разказвали на пиян акъл и после потвърждавали на трезвен ...И така от 25 и повече години.
  Някой някъде из форума спомена Руси Данев. Познатите ми профсъюзни лидери от средно ниво го имат за фигура от ранга на Тодор Живков и Бойко Борисов. На двама от тях в къщите им един до друг висяха портретите на тези последните.

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 284 Весело

  То, пък, едни синдикати...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  "Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните дружества е редно да се отбележи, че много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят, посочват още в писмото си от двата синдиката. "Ако го правят, е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото, ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии", обясняват те."

  То и прост-съюзите са в конфликт на интереси: Ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой е повишил работните заплати и осигурителната тежест.

  От тая гюрлотия не можах да разбера: Що не внасяме евтин ток от Германия или от нашия голям Врат САЩ? Нали токът бил борсова стока - щракаш с пръсти на борсата и към теб потичат реки от масло и мед. Или е като "пазарната стока" нефт, чиято цена се определя от едно картелно споразумение, а не от търсенето и предлагането?

 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  чакай сега значи синдикатите застава срещу индустриалните работници и подкрепят работниците в енергетиката Работнически синдикат ?!?!?!? На кого ???
  —цитат от коментар 1 на MititU


  На себе си. Членския внос в синдикалната организация е 1%. При заплати от порядъка на 2000 лева в държавните енергийни предприятия, това са 20 лева месечно от работник, който в 15,30 отива да си копае доматите (както писа един изпълнител на проект в Марица Изток 2), за тези пари синдикатите ще се орепчат на всеки.
  Националната сигурност е застрашена от скъпия ток за индустрията, защото предприятия намалят производството, някои спират, цели отрасли се затриват и т.н. Това е загуба на благосъстояние, а именно то е измерител за националната сигурност. (състояние на обществото и държавата при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, гарантирано е демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което, нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива).
  п.п. В далечната 1993г. едно семейство синдикални активисти в Нефтохим отвориха лавка в казармата в Ямбол, защото имали много свободно време. Оттогава за мен синдикатите са кърлежи с 1% отчисления от труда на работещите.

 12. 12 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Тоя държавен тец МИ2 е по скоро източник на държавна несигурност,след като генерира загуби по 150 млн. годишно.Тия си живеят в социализЪма още, няма пазар,няма оптимизации,накачулили се там 4 пъти повече персонал спрямо сходни Тецове-МИ1 и 3 и някой/данъкоплатеца/ е длъжен да им снася по 150 млн. И да ги хрантути.
 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "leslin":

  ... има лесно решение - ТЕЦ-2 вдига цената на тока до нивата на ТЕЦ - 1 и ТЕЦ-3... спира да 'рани ритнитопковци и нЕма да трупа загуби...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK