Синдикатите: Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност

Синдикатите: Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност

© Юлия ЛазароваСлед като преди няколко дни обединените в асоциация четири големи работодателски организации поискаха няколко оставки заради проблемите в енергетиката и най-вече заради скъпия ток за индустрията, двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа", излязоха с обща позиция. В нея се посочва, че атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност.


Двата синдиката дори отричат да е системен проблемът с високата цена на тока на енергийната борса, като цитират анализи, според които това не е прецедент от последните дни. Обясняват, че голямата волатилност в цената на тока прави впечатление на пазара в Германия.


"Много пъти са дискутирани някои слабости на пазара у нас, но сме свидетели на развитие и постепенно доближаване до европейските стандарти", обявяват синдикатите.
Синдикатите посочват, че промишлените потребители далеч не купуват най-скъпата енергия.
Цените на електрическата енергия за индустрията в България са по-ниски от цените в 19 държави - членки на ЕС, и с 20% по-ниски от средноевропейските според официалните статистически данни за пълната цена на електрическата енергия в България и мястото й в европейските класации, посочват двата синдиката.


Подчертават, че "благодарение на балансирания подход за миксиране на електрическата енергия основно от централите в състава на БЕХ се постига ниска цена за битовите потребители у нас, включително за работещите в частния бизнес".


Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните дружества е редно да се отбележи, че много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят, посочват още в писмото си от двата синдиката. "Ако го правят, е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото, ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии", обясняват те.


Според КНСБ и "Подкрепа" неминуемо се стига до въпроса защо се предприема атаката срещу държавната енергетика: дали защото се искат нови отстъпки от държавата в цените на електрическата енергия, дали защото се иска дял в държавната енергетика, или това е опит бизнесът да кадрува там, или защото се търси замяната на сега работещите държавни централи с други "правилни".


Даваме си сметка, че има редица нерешени въпроси в енергийния сектор, отнасящи се до ограничената конкуренция, бъдещето и рентабилността на съществуващите централи и развитие на пазарния модел, но тяхното решаване изисква не противопоставяне, а консенсус, заключават синдикатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK