Наредбата за касовите апарати да не се приема без консенсус, нареди Борисов

Наредбата за касовите апарати да не се приема без консенсус, нареди Борисов

© Юлия ЛазароваПромените в наредба Н-18, които засягат новия начин за управление и отчитане на продажбите в търговските обекти, да не се приема, докато няма постигнат консенсус с всички съсловни организации. Това нареди днес премиерът Бойко Борисов на министъра на финансите Владислав Горанов.


"Като постигнете консенсус, ще ме поканите и ще я има", отсече той в началото на днешното правителствено заседание. Борисов поръча още всяка седмица да се провежда среща с една съсловна организация и да се премахват съмненията на нейните членове.


"Целта е да се премахне сивият сектор, но без това да се отрази на малките и средните съсловни организации. Като ги убедиш, ще ме убедиш и мен", каза още премиерът.
В отговор, Владислав Горанов посочи, че има много работа да се свърши по наредбата. "Уверявам всички, че докато няма пълно съгласие, няма да продължим напред", допълни той. Горанов каза, че има работни групи, които трябва да отчетат спецификата на отделните бизнес процеси.


На 28 януари Горанов съобщи, че ще се отложи с 6 месеца влизането в сила на Наредба Н-18 поради затрудненията на бизнеса най-вече в прилагането на изискванията за т.нар. Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). До решението се стигна след серия от протести.


Днес правителството прие и още едно решение под обществения натиск - да се задвижи процесът за гарантиране на машинно гласуване на следващите парламентарни избори през 2021 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK