Наредбата за касовите апарати да не се приема без консенсус, нареди Борисов

Наредбата за касовите апарати да не се приема без консенсус, нареди Борисов

© Юлия Лазарова



Промените в наредба Н-18, които засягат новия начин за управление и отчитане на продажбите в търговските обекти, да не се приема, докато няма постигнат консенсус с всички съсловни организации. Това нареди днес премиерът Бойко Борисов на министъра на финансите Владислав Горанов.


"Като постигнете консенсус, ще ме поканите и ще я има", отсече той в началото на днешното правителствено заседание. Борисов поръча още всяка седмица да се провежда среща с една съсловна организация и да се премахват съмненията на нейните членове.


"Целта е да се премахне сивият сектор, но без това да се отрази на малките и средните съсловни организации. Като ги убедиш, ще ме убедиш и мен", каза още премиерът.




В отговор, Владислав Горанов посочи, че има много работа да се свърши по наредбата. "Уверявам всички, че докато няма пълно съгласие, няма да продължим напред", допълни той. Горанов каза, че има работни групи, които трябва да отчетат спецификата на отделните бизнес процеси.


На 28 януари Горанов съобщи, че ще се отложи с 6 месеца влизането в сила на Наредба Н-18 поради затрудненията на бизнеса най-вече в прилагането на изискванията за т.нар. Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). До решението се стигна след серия от протести.


Днес правителството прие и още едно решение под обществения натиск - да се задвижи процесът за гарантиране на машинно гласуване на следващите парламентарни избори през 2021 година.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 446 Неутрално

  А Тиквата дали осъзнава какъв точно е проблемът с тази наредба освен че е в противоречие с по-висш нормативен акт?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  На Бойко поне не може да му се отрече, че е диалогичен, за разлика от този Горанов. И ако не беше заявен протест ден преди да влезе в сила Н-18, отделно властите разбраха за сериозен брой протестиращи, нищо нямаше да се случи, и вече щяхме да се гънем под тази недомислица. Затова, когато се налага, трябва да се протестира, и ще се протестира, като чух и говорих с доста познати, всички твърдо заявиха, че ще присъстват и протестират, когато се налага.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  Баси к'ъф Визионер излезе менторът Му, изричайки култовото "Днес навсякъде има мат'рял ..." ...
  Ми ей ви - человек може одма да спретне една филосовска студия под наслов "Перманентната промяна на промените на промените като форма на Стабилността"!

  Начи ... едно време при соца към ЦК имаше едни лектори. Които обикаляха трудовите колективи и на събрания образоваха политически мат'ряла.
  Та отишъл един такъв в едно текезе да им държи сказка за нАучния комунизъм.
  Изкарал си лекторът песента, чака въпроси, "дискусия" с мат'ряла. А ония мълчат, блеят ... И не издържал и се обърнал към едно чиче, дето от самото начало броял мухите и си бъркал в носа:
  - Вие, другарю, кажете сега какво мислите по въпроса ...
  А чичето се повъртял, посумтял, па изтърсил: - Ми ... не вявам ...
  - В какво не вярвате? - подскочил като ужилен лекторът.
  - Ми ... не вярвам, щото ако беше нАучен - първом върху кучетата щяхте да го пробвате - отвърнал чичето ...

  Що ли са сетИх баш па за тоя ...

 4. 4 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Не знам Бойко диалогичен ли е или не, но че Горанов е за изгребване, е сигурно. В допълнение си е и за сериозно разследване за дейността му през годините. Хазартът е една от точките.

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Като в армията - пред заплаха, кръгом и бегом пак напред, за да не излезе, че бягаме. 😂😂

 6. 6 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Интересно ми е как Германия, Скандинавия и останалият ЕС се справят със сивата икономика, БЕЗ да имат Н-18. Мисля, че тези чак сега осъзнаха с какво са се захванали.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Принципно няма начин да има консенсус с търговците защото техният интерес няма общо с общественият интерес който политиците дефинитивно са призвани да защитават!

 8. 8 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 120 Неутрално

  А тези, дето похарчихме маса пари, за да сме изрядни в срок? Пием вода от Студена?

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  На бизнесът ми е писнало да бъде магарето, което може да се товари с още ! Тая наредба, ако влезе в сила, ще предизвика сериозни катаклизми и властта добре го знае, затова и го играе доброто èнге в момента.....

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Весело

  Щом Бате нареди, добре :)

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  А за споделените квартири да се приеме,когато на Горанов хазяинът започне да плаща данък.

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3806 Весело

  Борисов е прав...и аз не знам машините с какво ще помогнат за честността на изборите , важно е кой ще ги брои последен....

 13. 13 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Да благодарим на падишаха...
  Един човек контролира държавата със смси и заповеди.

 14. 14 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Бойко Борисов не е наясно с тая наредба. Ама кой ли е наясно? И Горанов да го изпитаме по тия 600 страници нескопосан и двусмислен текст - ще получи двойка. Но Борисов има усет. Доловил е дълбокото и заплашително ръмжене откъм хилядите ощетени, затруднени и недоволни фирми. Знае какво следва след ръмженето. Затова днес, специално бе заснето заседанието на МС, в което Горанов мънка, че работели, а Бойко Борисов категорично му нарежда, наредбата да не се приема докато на се постигне консенсус със съсловните организации.

  Само че, как се постига консенсус със тоя високомерен, надут пуя.к? Още на първата среща преди няколко дни, с представители на съсловните организации, той се държа, неуважително, като онбашия с престъпници. Обиждаше, прекъсваше язвително и изобщо с цялото си поведение даваше да се разбере - вашата няма да стане. Хората просто не можаха да изговорят проблемите, които срещат.

  Така че, докато тая отврат.ителна личност е начело на МФ, няма как да се постигне консенсус. Той ще саботира нареждането на Бойко Борисов, имитирайки диалог със съсловните организации и ще се мъчи всячески да прокара безумните и незаконни идеи заложени в тая глу.пава наредба.

  Единствения изход от ситуацията е Горанов да бъде отстранен, без почести, от поста и на негово място да дойде по-диалогична и най-важното по-умна личност. В противен случай ръмженето ще прерастне в оголване на зъбите.

 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Някой разбра ли какъв е проблемът с тази наредба? Защото ако на всеки потенциален избирател му вървим по гайдата, как ще си оправим държавата? Някой да ми разясни, какъв е проблемът на тази наредба? Това, че ще сменя софтуера и ще плащат пари ми е ясно. Но какви ще са последиците от нея? Няма да можем да крием данъци или какво?

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2392 Весело

  А тези, дето похарчихме маса пари, за да сме изрядни в срок? Пием вода от Студена?
  —цитат от коментар 8 на waa32577706


  Не е трябвало да вярвате на мутренската власт и да харчите парите си!
  Всяко нещо което тази власт е казала или направила, е несигурно, менте и нетрайно!

  Все пак начело на държавата стоят тъпи еднокнижни и злобни мутри...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Някой разбра ли какъв е проблемът с тази наредба?
  —цитат от коментар 15 на evtimvz


  Проблемът не е в наредбата!
  В борисов е проблемът.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Честито на печелившите, както обикновенно става в таз държава, ако по някаква причина вземеш, че успееш да спазиш някакви безумни срокове измислени от администрацията, то ти биваш наказан накрая като най-обикновен шаран. И вместо някой да се прави на "спасител" не е зле просто да почне да спазва закона и преди да се приемат безумия да се прави реална оценка на въздействието, така, както изисква закона за нормативните актове! Къде беше "спасителю наш" през последната година, че не взе отношение, колко пъти я отлагахте, защо като не си доволен, Горанов още е министър, все прости въпроси, ама клакьорите ти се радват!

 19. 19 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#15] от "evtimvz":

  Проблемите с тази наредба са безчет и не е по отношение на криенето, а че заради една група се правят правила за всички, което няма как да стане, защото всеки сектор има специфика! А това се случва, защото едни хора се мислят за Господ и не искат и да чуят за различно мнение, пък камо ли за някакво реално предварително проучване, за да не се работи на принципа проба-грешка.

 20. 20 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Маса фирми вече се набутаха със стотици хиляди лв за да се опитат поне да влязат в нормите.

  Така че белята е осъществена. Горанов, оставка...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 21. 21 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Принципно няма начин да има консенсус с търговците защото техният интерес няма общо с общественият интерес който политиците дефинитивно са призвани да защитават!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Хубав ник. Точно си отговаря и на мнението!

 22. 22 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#16] от "Рим":

  С последното изречение съм напълно съгласен. А инак - не става въпрос за вярване, просто има хора, които се опитваме да оцеляваме в рамките на закона...

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Султанът каза. Точка. Който дал пари - дал. Имал - дал. Всяка заповед е предпоследна, като в казармата.

 24. 24 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#15] от "evtimvz":

  Проблемът не е един. Това са стотици проблеми - по малки и по големи, които преливат един в друг. Наредбата е толкова тъпа, че дори не могат да се опишат ясно проблемите.

  Образно казано - ако до сега сме се качвали до втория етаж по 12 стъпала, сега, с тая наредба, трябва първо да премахнем стъпалата, после трябва да обиколим три пъти къщата и тогава да изкатерим стъпалата. Само че стъпалата вече ги няма, защото сме ги премахнали.

 25. 25 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#15] от "evtimvz":

  Ами не можеш хем да отговаряш на изискванията ѝ, хем да работиш нормално. Изобщо не говорим за криене на данъци, сива икономика и т.н. Една най-нормална фирма която от години ползва скъп софтуер който интегрира всички бизнес процеси изведнъж се озовава в ситуация в която софтуера и вече е незаконен, нищо че се ползва по цял свят.

  Или по-опростено. Ако в търговския обект освен лицензирания софтуер / одобрен от НАП / който управлява продажбите и касовия апарат си сложил и един законно закупен Excel в който си правиш някакви инвентарни засечки на наличностите си във нарушение. Правилото важи за всички софтуери позволяващи да се следят наличности и намиращи се в търговския обект - ерго в един магазин като Кауфланд / Фантастико / Лидл ако в офиса на мениджърите има ексел - в нарушение си! Счетоводна програма отделен продукт от СУПТО инсталирана в същия търговски обект - нарушение!

  И други такива гениални умоизхождания.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2516 Весело

  "Днес правителството прие и още едно решение под обществения натиск - да се задвижи процесът за гарантиране на машинно гласуване на следващите парламентарни избори през 2021 година."

  Най-после!.......Намериха начин как да фалшифицират изборите и с машинно гласуване.

 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2516 Весело

  До коментар [#6] от "Чинчила":

  Интересно ми е как Германия, Скандинавия и останалият ЕС се справят със сивата икономика, БЕЗ да имат Н-18. Мисля, че тези чак сега осъзнаха с какво са се захванали.
  —цитат от коментар 6 на Чинчила


  Бе то оставате наредбата - аз не мога да се начудя как се оправят без Борисов!

 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Тези от така наречения бизнес да не се оплакват , че миналата година имаше статия в Дневник , в която излезе информация , че корпоративните данъци са 2% от всички постъпления в бюджета. Всички останали се плащат от джоба на простолюдието чрез данък доход на физически лица , ДДС , акцизи , мита и други подобни ! За целия ЕС средната стойност беше около 10%.

 29. 29 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Лошият Горанов и Добрият Бойко. Епизод 243454. Ей така това недоразумение без нито една книга прочетена в живота си управлява цяла държава. Не ви ли е срам да го търпите бе хора????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#25] от "iavorski":
  Тово , което пишеш, има смисъл, ако наистина е това само. Но от софтуерна гледна точка това се изчиства много лесно. Достатъчен е един елементаре интерфейст с еднопосочна връзка към основен компютър.

 31. 31 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dankol":
  Данколе, какво общо имат двете неща - данъците и софтуера с който работиш?

  забавление и приключение
 32. 32 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всичко започнало като на шега. Министър, който отговаря за парите в държавата, на вечеринка в един хотел в Бояна, попитал Пълнотрътлестия домакин:
  -Докога ще го търпим тоя?...
  Пълнотрътлестия се оригнал като за Гинес и се изкискал:
  -Потрай още малко. Сваляме го, правим експертен кабинет, ти го оглавяваш и си взимаме нашето.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  В здравната система ,изискванията на новата наредба са абсурдни ,връзват се касови апарати за компютри с бази данни на пациентите , което значи ,че като запецне касата , спира и електронната система на доктора , това значи не можеш да прегледаш ,да консултираш ,изследваш ,нищо не можеш да направиш за пациента ,освен да го дундуркаш и да чакаш известие от Горанов ,тоест от умрял кон писмо.Нещата са много абсурдни и ако се стигне до стриктно спазване на изискванията на наредбата ,лекарите също ще държат на стриктно заплащане реалните цени на прегледите им ,съгласно изискванията и пакетите услуги ,а не като сега 80% безплатни прегледи , попълване на номерца на касови бележчици ,за да е евтино на електората ,щото видиш ли точно за медицинска помощ никой нямал пари ,ама иначе за цигари ,алкохол и нови коли имат всички ,а лекарите ще си чакат парите по 3-4 месеца в бъдещето , е да ,ама не .

 34. 34 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 987 Неутрално

  "В отговор, Владислав Горанов посочи, че има много работа да се свърши по наредбата. "
  А, до преди 10 дни, същият Горанов не виждаше никакви проблеми...
  И, все още е министър! Във всяка нормална държава този щеше да бъде вече с повдигнати обвинения за саботаж на икономиката!

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 35. 35 Профил на asenvidenov
  asenvidenov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Израел
  Продавач на израелска питка
  Проверка от данъчния: първо му взе бележките, след това го накара да преброи отрязаните капаци на питките
  Та наште данъчни ако бяха читави, щяха просто да преброят празните бутилки в дискотеката и вс ток
  А тоз объркан министър някой го излъгал, че с компютърче ше следи всички

 36. 36 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#15] от "evtimvz":

  Проблемът в общи линии е като да разрешават карането на автобус, трамвай, тролей, ТИР, влак, самолетоносач и т.н. с книжка за мотопед.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 37. 37 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dankol":

  Или статията, която "цитирате" е грешна или нещо не сте разбрали. Понеже казвате, че е миналогодишна предполагам, че касае 2018 година, която е била приключена, поради тази причина ще ползвам данните за 2018. От статистиката на Министерството на финансите - https://www.minfin.bg/bg/statistics/18 четем следното - Приходи, помощи и дарения - общо 23816,5 млн лева. Приходи от корпоративен данък - 2377,2 млн лева, или около 10% от приходите са пряко от корпоративен данък. В огромна заблуда сте, че това е единственото, което плаща бизнеса, той също плаща ДДС за потреблението си, да, бизнеса не яде хляб, но закупува оборудване, поддържа го и т.н..

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Всъщност, кой управлява в България? Улицата, мафията, футболните агитки? Кой, Кой, Кой.

 39. 39 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 375 Неутрално


  До коментар [#25] от "iavorski":Тово , което пишеш, има смисъл, ако наистина е това само. Но от софтуерна гледна точка това се изчиства много лесно. Достатъчен е един елементаре интерфейст с еднопосочна връзка към основен компютър.
  —цитат от коментар 30 на evtimvz


  Ако беше толкова елементарно нямаше клиенти набили по 100+ хиляди за софтуерни системи да извхърлят опцията за плащане в брой. Последния пример с който се сблъсках - един от най-големите производители в България на стъклопакети и дограма вече не приема поръчки в брой. Причината - склад, администрация, шоурум, производствени цехове са на един и същ адрес регистрирани - ерго ако имат плащания в брой всичките им софтуери тип счетоводна програма, складова програма, електронна таблица на този адрес трябва да отговарят на изискванията за СУПТО. Найс а?

  И никога не може да си сигурен някой кисел НАП-аджия дали няма да те реши че дадено софтуерно решение не се ползва за дублирана отчетност на продажбите или на складовите наличности и т.н. и т.н.

  За това че миналата седмица цялата страна я деляха 4-5 часа от блокиране на всички касови апарати заради неработещия сървър на НАП - това никой новинарски сайт не го написа.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK