Според Рамадан Аталай възможностите за подпомагане на "Марица изток 2" са изчерпани

Рамадан Аталай

© Юлия Лазарова

Рамадан АталайДържавата вече помогна достатъчно на ТЕЦ "Марица изток 2", оттук нататък те нямат друг изход, нямат и начин как да подпомогнат. Това коментира пред БНТ членът на парламентарната енергийна комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай.


Миналата седмица по предложение на БСП парламентът взе решение за спасяване на държавната въглищна централа.


"Ако погледнем само от икономическата страна, ако е един свободен пазар, държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ "Марица изток 2". Въпреки решението, което взехме в парламента предишния петък, но тъй като имаме едно голямо предприятие - Български енергиен холдинг, той намира вече втора година начин да финансира онези загуби, които понася топлоелектрическата централа", каза Аталай като коментира действията на компанията - майка, част от която е и тецът.
Той подчерта, че държавната централа има няколко начина да излезе от създалата се ситуация, но не този, който прилага в момента - да работят половината блокове без да се съкращават работници.


Според Аталай на първо място трябва да бъде либерализиран пазарът на електроенергия, а на второ - "при всички случаи трябва да се мине през вдигането на цената на електроенергията и за бизнеса, и за бита", което е тежко решение. "При свободен пазар държавата не би трябвало да подпомага ТЕЦ "Марица изток 2"", подчерта членът на енергийната комисия. "Парламентът взе решение да помогне на Българския енергиен холдинг да вдигне капитала на ТЕЦ "Марица изток 2", за да не фалира. Ако ние не се включим по-бързо към зеления пакт, или не направим така, че да поискаме дерогация от ЕК за продължаване работата на въглищните ни централи, спирам се пак на ТЕЦ "Марица изток 2", поради това, че тя се декапитализира, сама ще се затвори. Няма как догодина те пак да имат съответните средства да излязат на пазара за закупуване на емисиите", подчерта Аталай.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK