Всички електронни услуги на приходната агенция ще изискват актуализирани операционни системи

НАП сграда

© Юлия Лазарова

НАП сградаОт 17 февруари (понеделник) всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) щe бъдат достъпни единствено чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2. с цел гарантиране сигурността на обменяните данни.


"Клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17.02.2020 г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft", пишат от НАП


Този протокол криптира данните и те не могат да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя. Новите изисквания защитават не само обмена на данни с НАП, но и принуждават всички клиенти на приходната агенция да пазят по-добре информацията на компютрите си. Например спряната поддръжка на Windows 7 означава, че машините с тази операционна система не получават от "Майкрософт" защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки.


Промяната няма отношение към сигурността на базите данни, които поддържа НАП на своите сървъри и затова няма пряка връзка с изтичането на милиони лични данни от агенцията през миналата година. Според Националната стратегия за киберсигурност над 80% от потребителите в България използват пиратски или неактуализиран софтуер, което е основната причина за пробивите в сигурността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK