Всички електронни услуги на приходната агенция ще изискват актуализирани операционни системи

НАП сграда

© Юлия Лазарова

НАП сградаОт 17 февруари (понеделник) всички електронни услуги на Националната агенция за приходите (НАП) щe бъдат достъпни единствено чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2. с цел гарантиране сигурността на обменяните данни.


"Клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузери, след 17.02.2020 г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на Агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но Агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft", пишат от НАП


Този протокол криптира данните и те не могат да бъдат разчетени от потребител, различен от изпращача и получателя. Новите изисквания защитават не само обмена на данни с НАП, но и принуждават всички клиенти на приходната агенция да пазят по-добре информацията на компютрите си. Например спряната поддръжка на Windows 7 означава, че машините с тази операционна система не получават от "Майкрософт" защита срещу зловреден софтуер и са напълно открити за атаки.


Промяната няма отношение към сигурността на базите данни, които поддържа НАП на своите сървъри и затова няма пряка връзка с изтичането на милиони лични данни от агенцията през миналата година. Според Националната стратегия за киберсигурност над 80% от потребителите в България използват пиратски или неактуализиран софтуер, което е основната причина за пробивите в сигурността.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  "както и на скрипта Java"

  Това Javascript ли е?😂😂

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Отново проблемът се прехвърля от болната глава (НАП) на нищо невиновните граждани.
  Защото на калпав х--й операционната система му пречи.

 3. 3 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 523 Неутрално

  TLS 1.2 СЕ подържа в Windows 7. Стига драма. Като протокол за комуникация го има от 2008 с ъпдейт през 2011. Има и TLS 1.3. Даже и сайта на Дневник е с TLS 1.2.

 4. 4 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "няма да са възможни чрез спрените от поддръжка операционни системи Windows XP, Windows 7, Windows 8"

  Windows 8 не е спрян от поддръжка.

 5. 5 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 30 Неутрално

  "както и на скрипта Java"Това Javascript ли е?😂😂
  —цитат от коментар 1 на Darulio


  И на мен ми стана смешно, но в случая имат предвид Java... Едно време можеше само със определана версия на IE и определена версия на Java...

 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Новината горе не е вярна. Това, което НАП ще изискват от понеделник, е ползване на криптопротокол TLS 1.2. Тоест ще спрат TLS 1.0 и TLS 1.1. Това за старите операционни системи (Windows XP и Windows 7) е само предупреждение и препоръка.

  Много ми е интересно да видя в понеделник, като искат TLS 1.2, дали ще са забранили уязвимите ciphersuites AES-CBC или ще са ги оставили. Ако са ги оставили (както се обзалагам, че ще е), то те ще са подходили абсолютно формално, като просто са забранили TLS 1.0 и TLS 1.1 и са оставили TLS 1.2 на ангро. TLS 1.2 е безопасен, но само ако в него са забранени доказано уязвимите ciphersuites AES-CBC.

 7. 7 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#4] от "dma12587967":

  Журналисти, сър ! Важното е паника да всяваме. Ама то от НАП идва простотията в случая.

 8. 8 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Новината горе не е вярна. Това, което НАП ще изискват от понеделник, е ползване на криптопротокол TLS 1.2. Тоест ще спрат TLS 1.0 и TLS 1.1. Това за старите операционни системи (Windows XP и Windows 7) е само предупреждение и препоръка.Много ми е интересно да видя в понеделник, като искат TLS 1.2, дали ще са забранили уязвимите ciphersuites AES-CBC или ще са ги оставили. Ако са ги оставили (както се обзалагам, че ще е), то те ще са подходили абсолютно формално, като просто са забранили TLS 1.0 и TLS 1.1 и са оставили TLS 1.2 на ангро. TLS 1.2 е безопасен, но само ако в него са забранени доказано уязвимите ciphersuites AES-CBC.
  —цитат от коментар 6 на Smoke


  100% няма да са ги изрязали проблемните AES-CBC...

 9. 9 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":

  То пък някой като се е втурнал да прави MITM атаки на НАП.....

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2959 Весело

  Малей! НАП направо се скриха в бункер! Да не повярва човек. Ама май се получи, като с щраусите - главата в пясъка, а голия гъз стърчи отвън. Ма айде, като са рекли! 😀

 11. 11 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":

  Windows XP официално не подръжка TLS 1.2. Има ъпдейт за XP embedded, заради ATM и други подобни. Може да се сложи и на нормално XP този ъпдейт, като се излъже, че е embedded.

 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#5] от "yph43590585":

  Да, затова се засмях - нито е Javascript, нито Java е скрипт. 😂

  Апропо, Firefox Nightly/Beta вече реве, ако сайтът, който посещаваш, ползва TLS 1.0 или 1.1 Хромиум също трябва тази година да спре да ги поддържа. Общо взето НАП пак хванаха последния влак.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4861 Неутрално
 14. 14 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Не били компютри, а компоти....

  Всъщност в съобщението на НАП, се казва, че не могат да гарантират в бъдеще безпроблемната работа с остарели операционни системи и по-конкретно WinXP заради TLS 1.2. Никъде НЕ казват, че ще спират достъпа за Windows 7....

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  Не можаха ли да го направят по-тъпо? Уникални некадърници !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#14] от "Sinergy":

  Точно това е съдържанието на писмото от НАП. А статията твърди по-различно.

 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво му е тъпото, Кмете? Ъпдейтваш си браузъра и шапка на тояга. А ако ползваш първобитен ОС като ХР, така или иначе ти е време или да ъпгрейднеш кошницата, или да си харесаш някоя модерна линукс дистрибуция.

  Ако питаш мене, даже правят грешка с TLS 1.2 (официализиран през 2008 г.). През 2018 г. излезе нова версия на протокола - 1.3

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  До коментар [#17] от "Darulio":

  За тъпото питай който поискаш счетоводител. Ще ти го обясни веднага. Виждам, че счетоводството не ти е силата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не ми е, ама силата ми е да връзвам счетоводители към НАП. 😄

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Сигурно майкрософт са платили на НАП да принуждава хората за купуване на Вирус 10, или са обещали да делят някакъв процент. Не виждам друго основание.

  мурзилка
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darulio":

  Май започна да вдяваш. Подобни промени не се правят в разгара на кампанията. Капиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  До коментар [#20] от "Маршалов":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Ми хубаво......то и без тва Apple, Google, Microsoft и Mozilla (отговорни за браузърите Chrome, Edge, IE, Firefox и Safari) обявиха, че до първата половина на 2020 г. TLS 1.0 и 1.1 ще бъдат деактивирани от тях........ Пак не е кой знае кво......дето писа един колега последният влак, хванали......но...... Zombie POODLE за TLS 1.2 и т.н....... както и да е...... ей са ши тръгне Гюру да събира бисквитки.........от пазара на НАП...... Ала-бала....

 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не зависи от тях, Кмете. Излизащите март месец версии на Файърфокс спират да поддържат TLS 1.0 и ТLS 1.1 и хората с автоматично актуализиращи се браузъри, т.е. по-голямата част от интернет потребителите, които опитат да влязат в сайта на НАП, щяха да бъдат посрещшнати от доста страшно изглеждащо съобщение. Което, естествено, щеше да доведе до хиляди споменавания на майките на всички от редовия чиновник та чак до министъра баш в средата на данъчната кампания, както и самият ти отбеляза.

  Да не мислиш, че на някой в НАП му се е занимавало да променя каквото и да било?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 25. 25 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Това хубаво, ама какво правят разумните потребители, които не използват продукти на Майкрософт и са изправени пред дилемата, дали да upgrad-нат Firefox и да отговорят на изискванията на НАП или да го downgrade-нат, за да могат да използват УЕП за подписване на платежни нареждания в електронните банкирания на БГ банките, които от години отказват да се държат адекватно и да поддъжат системите си в крак с актуалните системи за сигурност при работата с електронни подписи?... За НСИ не искам да отварям дума, защото те пък са върхът на глупостта с техтите pdf-и за подаване на отчети, които нито са актуални, нито са платформено неутрални.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Тея момчета ако си мислят, че само тва ще оправи хавата........"ей са"се засилили да им правят MITM атака със JavaScript в браузърът........хахаха.... пак погледнах, ми стана интересно, кво теглят от IPs: 212.122.188.24 на министерски съвет...... Трагедия пълна........ https://iknowwhatyoudownload.com/en/peer/?ip=212.122.188.24

 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":

  Счетоводителите ползват IE11, защото тук-там по държавната админстрация има компоненти за подписване с КЕП, които са Java Applets. Също и НСИ изисква Adobe Reader plugin за работа с PDF форми. Само IE остана браузърът, който поддържа такива plugin-и. Затова 95% от счетоводителите работят с него.

 28. 28 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За НСИ не искам да отварям дума, защото те пък са върхът на глупостта с техтите pdf-и за подаване на отчети
  —цитат от коментар 25 на russian78


  В НСИ една голяма система ползва Adobe Reader plugin, а друга голяма система ползва Microsoft Silverlight (който също изисква browser plugin). Тези системи са разработени и внедрени там още през далечните 2008-2010 г., когато никой и идея си е нямал, че браузърите ще спират plugin-ите. Това си бяха съвсем актуални популярни технологии тогава. През 2008-2010 година нямаше толкова много и разнообразни технологии, както днес.

  Първите, които спряха plugin-инте, бяха в Chrome/Chromium чак през 2014 г. А държавните ведомства в САЩ и сега продължават масово да ползват PDF форми.

 29. 29 Профил на Толерантофил Еманципатков
  Толерантофил Еманципатков
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Няма ли кой да обясни и на НАПа и на журналята, че има разлика м/у компютри и компоти. За да списваш тех новини, трябва малко да отбираш. Или като не отбираш, поне дай един линк към оригиналното инфо, че да види човек, за какво става въпрос.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1842 Весело

  Използвам случая с тази статия да информирам, който иска да е информиран, разбира се, че почнаха глобите и всич не са малки...... И почна да става страшно да си системен администратор.........
  https://www.cpomagazine.com/data-protection/gdpr-fines-top-126-million-with-over-160000-data-breaches-reported/

 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Само IE остана браузърът, който поддържа такива plugin-и. Затова 95% от счетоводителите работят с него.
  —цитат от коментар 27 на Smoke


  Обаче и ИЕ11 не баца с ТЛС 1.2, нищо че дава акъл да си го пуснеш от настройките. Скоро пуснаха Едге за Вин 7, ама не е ясно дали има плъгини, понеже е правен на базата на Чроме.

 32. 32 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#28] от "Smoke":

  Проблемът на системата на НСИ е изначално друг. Той се състои в това, че системата не е платформено неутрална, което означава, че не е възможно да се използва с друго освен Windows. Не съществува начин да се подаде отчет без Windows, а подаването на отчет е задължително, което на практика означава, че НСИ задължава всички компании, които подават отчети при тях да използват Windows. Това е проблемът и този проблем не е нов, а съществува от самото начало. Така не се прави и няма причина, която да оправдава тази ситуация. За сравнение, към момента няма проблем да се използват електронните услуги на НАП с Linux, Windows, а вероятно и с Apple. Същото важи и за търговския регистър. Не че НАП и регистъра са безгрешни, но поне не ограничават и задължават така директно и безпардонно респондентите си да използват конкретни операционни системи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 33. 33 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1699 Весело

  Не можаха ли да го направят по-тъпо? Уникални некадърници !!!
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Господин "На всяка манджа- мерудия"- освен от всичко друго- разбирал и от IT- протоколи.

  Убеден съм, че за пръв път чува изобщо за тези протоколи, убеден съм, че дори след като е прочел статията и коментарите- нищо, ма нищо не е разбрал.

  Но не може да не се из@ка- с намеци- виждате ли- тези, де управляват- и това не могат. Следва да си полислим, че ако изберем БСП- освен меда и маслото от чУшмите- и протоколите ще са "6", и изобщо- всичко.

  Практиката обаче показва друго. А БСП не е като да нямат практика...

  Я- кмете- я раздуй повечко за протоколите... Отвори ни очите- както го правиш за всичко друго... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 34. 34 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#32] от "russian78":

  Не е съвсем вярно. Аз съм подавал с Linux, за проба, с Firefox, преди 2-3 години. Проблемът е, че някъде през 2012-2013 г. Adobe спряха да правят версии на Adobe Reader за Linux. Дотогава имаше регулярни версии на Adobe Reader за Linux.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  32

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1699 Весело

  До коментар [#33] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  32
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Eйййй- ма ти вярно и от IT разбираш бе- пу, да не ти е уруки.

  Кажи сега- кой ги е сътворил тези проблеми, щото иначе- коментарът ти не се брои... 😂😂😂😂

  P.S.: Да не забравиш да посочиш и алтернативата, ей... 😂😂😂😂

  Твоите хора само си трОшат парите- с такива като теб. 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Убоаво, ама тамън вчера се мъчих с някаква краткосросчна статистика на НСИ , дето упътването се въртеше около Интернет Експлорер 10 и 11, а Виндоус 10 не беше упоментат из възможните Операционни системи :)
  Един шут и в Бюрото по труда би трябвало да застигне отговорните лица.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  а , сега виждам , не съм бил само аз :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#4] от "dma12587967":

  Да, но софтуера на някои тикви им е срян от поддръжка още от 1944.

 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  А ,колко по лесно у един облак, с донгъл и парола, примерно Вътре могат да ти спускат всякакви модули, когато им скимне . Отзад да си връзват микросервизите , как им е кеф. Не е евтино , но парите , които сега харчат за безумия, ще стигнат.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":Счетоводителите ползват IE11, защото тук-там по държавната админстрация има компоненти за подписване с КЕП, които са Java Applets. Също и НСИ изисква Adobe Reader plugin за работа с PDF форми. Само IE остана браузърът, който поддържа такива plugin-и. Затова 95% от счетоводителите работят с него.
  —цитат от коментар 27 на Smoke


  Жалка история . Имам един дърт свич, дето в управлението му влизам само от ХР виртуалка, заради Джавите. Леко досадно и безобидно. Но по банки /и това съществува/ и администрация, трябва да е подсъдно по линия нац. сигурност, примерно

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Кой иска да разбере дали ше му баца браузъра да цъкне тука
  https://clienttest.ssllabs.com :8443/ssltest/viewMyClient.html

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Не са научиха да пускат точки в линковете
  https://bit.ly/31Y3VCW

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Неутрално

  До коментар [#42] от "dosetliv":


  До коментар [#43] от "dosetliv":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не че НАП и регистъра са безгрешни, но поне не ограничават и задължават така директно и безпардонно респондентите си да използват конкретни операционни системи.
  —цитат от коментар 32 на russian78

  НАП карат потребителите да си инсталират локално по компютрите НАП-овски програмки, в които да въвеждат данни, след което да генерират изходни файлове, които после ръчно да подават в електронни "услуги" на НАП. В НАП не са и чували и за online-въвеждане в централизирана система с Web-интерфейс. Не са и чували за Web-услуги. Вместо това карат счетоводителите да генерират и размятат файлчета насам-натам.

  При всеки един дефект във въпросните програмки НАП прави нова версия, която хиляди счетоводители тръгват да си преинсталират по компютрите. Това се повтаря по няколко пъти годишно. При преинсталирането локалната база данни MS Access (която на всичко отгоре НАП я създава и съхранява в C:\Program Files (x86) на персоналния компютър !!!, което създава допълнителни проблеми ) понякога се затрива и затова счетоводителите ръчно си я копират насам-натам като предпазна мярка. Едни работят с една версия, други с друга версия.

  НАП карат счетоводителите да си променят регионалните настройки на компютъра, да забраняват Windows UAC и да си стартират програмата с Run As Administrator! Накрая ги карат да генерират файл, който да ходят и да подават в друга програма на НАП.

  Ако това за някого е еталон за добра електронна "услуга", то аз съм на друго мнение.

 46. 46 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не че НАП и регистъра са безгрешни, но поне не ограничават и задължават така директно и безпардонно респондентите си да използват конкретни операционни системи.
  —цитат от коментар 32 на russian78

  А в Търговския регистър фирмите не подават ГФО като структурирани данни, а подават едни сканирани листа (PDF или JPEG), които после единствено може да се преглеждат и разпечатват. Нищо от съдържанието в листата не е налично като структурирани данни (напр. обороти, приходи, разходи, количества, суми, кодове на икономически дейност и т.н.) и съответно никакво търсене, филтриране или агрегиране на данните от сканираните листа не може да се прави. Това не е никаква база с данни, а е архив на сканирани листа.

 47. 47 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Убоаво, ама тамън вчера се мъчих с някаква краткосросчна статистика на НСИ , дето упътването се въртеше около Интернет Експлорер 10 и 11, а Виндоус 10 не беше упоментат из възможните Операционни системи :)Един шут и в Бюрото по труда би трябвало да застигне отговорните лица.
  —цитат от коментар 37 на schwimmwagen

  Internet Explorer е браузър, а Windows 10 е операционна система. Нали правим разлика?

  НСИ не изискват ползване на конкретна операционна система. Искат IE заради MS Silverlight, с който е разработена въпросната система преди десетина години и който работи като plugin в браузъра. Във Windows 10 има IE11, така че нямаш проблеми. НСИ сега разработват нова система, която след около 1 година трябва да замени въпросната Краткосрочна статистика. Новата им система ще работи на всички браузъри и няма да изисква никакви plugins.

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Добре де, имаме толкова добри ИТ специалисти, а не ги използуваме ефективно. НАП е със софтуер по-стар от децата Ви. Вече навлизаме в третото десетилетие на 21 век а все още няма пълноценно електронно правителство. Цялостен софтуер на който, на всичките министерства, агенции и други структури, да е развит симулантивно заедно. А не всяка агенция с отделно правени на парче модули и после да се мъчат екипи да правят комуникации и синхронизации между тях.

  мурзилка
 49. 49 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#48] от "Маршалов":

  Питай Боко и ресорния му зам. Томислав "На думи съм голям, а инак - мишка" Дончев що премахнаха Държавно предприятие "Единен системен оператор" и защо вече четвърта година пречат на въвеждането на електронната идентификация и на личните карти с чип (с електронен подпис или е-идентификация).

  Електронно управление ли? Административна реформа ли? Що да клатим стабилността, като може и без тях.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 50. 50 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1875 Весело

  Между другото, излязлата вчера бета на Хром 81 също махна TLS 1.0 и TLS 1.1

  Да му мислят първобитни сайтове като днес.бг и инвестор.бг

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Протоколи, мротоколи. Хич даже не са виновни от НАП, а се наблюдава тотален световен разпад на онова, за което назначиха Ал Гор да създаде социалния феномен интернет -- да служи на бизнеса. Вместо на бизнеса, за който е присъща секретността, интернетът започна да се обръща срещу създателите си и да позволява на хората да си обменят инфо, дето не е по вкуса на световните говерньори. Кейс ин поинт -- оня ден Гозамбо спомена нещо за вируса и всичкото форумен активист му скочи на кръв. Но, нещеш ли, самата еврокомисарка по здравеопазването току взе че призна за 99-те процента. Не може да се удържи тайната, да не говорим най-чувствителната. Луд трябва да си например да банкираш интернетно. Та, онова вирусното нещо Гозамбо можеше да го сподели и по верониката, и по гофера, дето си ги ползвахме без да има интернет (имаше си и www, ама, така, като едно от нещата, да не е без хич), и пак щеше да има същата информационна стойност даже на екрана на епъл II с 6502 процесора.

  Тръгни от най-простото нещо -- агностиката по отношение на браузърите. Ма, там, написал си го със скриптове (нали нещо за джава скриптове се май спомена; за езика Java хич и да не отваряме дума), викаш си css файлове, напляскал си код на php и ти върви чудесно на файърфокса ти, дето ти е на компютъра. Пробвай обаче с гугъл хрома или със сафарито, да не отваряме дума за айфоните и галакситата. Ма, то са едни пачове, ма, то са едни допълнителни условни css-та, дето тряа да дращиш и да ги викаш от ейчтитипи-то. Мани, бегай, дето вика Уорни. Вчера било едно, даже на файърфокса, днес друг бил кода и то за същия файърфокс, ама друг модел. Врата у поле.

  Малко да решиш по-сложничко да го стъкмиш и някое бел и уисълче да му притуриш и ще съжаляваш три дни, че си се захванал. Да не отваряме дума за цялата екосистема, която трябва да смениш, когато преминаваш от 98 (най-великата) на XP или 7 (от немай къде) и се нахендриш на абсолютно ненужната ти 10, защото всичките ти програми, с които си работиш най-чудесно, не тръгват на нея и тряа а те фане рак на джоба, ако искаш да не си пират, некъде хилядарки зелени, ни повече, ни по-малко. Абсолютно ненужен разход, ама щото на някоя си корпорация ѝ бил трябвал bottom line-то ѝ да сцепело инвесторския мрак. Няма да го бъде интернета да затварят хората в клетки и да ги доят. Свободата сама ще възтържествува като интернетът сам ще срути собствените си ограничения, както накрая сама се срутва всяка тоталитарна система.

  Не им излизат сметките нещо на говерньорите, хич не е до протоколи. Тръгнеш ли ти да сменяш протоколи, да извиваш ръце с постоянни ъпгрейди и да запушваш пробойни с пачове, работата е изтървана. Сбогом окови, здравей бъдеще, окъпано от свобода.

  P. S. A, да не забравя. Оня ден под статията на вицепремиера Дончев, там, за зелената сделка, някъде към 19-ти коментар се появи едно постоянно гъстонарастващо черно нещо, което накрая плътно закри името на 19-тия дописник. Само аз ли изпитах това чудо на интернетната природа или то се забеляза и от някой друг от приятелите във форума? Питам за един програмист-любител, щото още не мое се оправи с кодовете и на него му се пръкват такива явления чат-пат.

 52. 52 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#51] от "bryghtlyght":

  Всъщност, може да са дос атаки на извънземните, дето не им е по вкуса левия клепач на нашия любител-програмист. С какво пък Дневник не им е уйдисал, предоставяйки ни дончевата зелена скептика, само можем да гадаем. Слочаенос?! Не мисла!

 53. 53 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#52] от "bryghtlyght":

  Те са го изтрили този коментар номер 19...

 54. 54 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#45] от "Smoke":

  Нямам и най-малка представа, какво Ви кара да мислите, че защитавам НАП или че харесвам техните онлайн услуги. Само изразих мнението си на засегнат, че НСИ към момента (последно съм подавал отчет миналата година) са по-лоши от тях. Също така напълно осъзнавам разликите между събираните данни от НСИ и качването на сканирани документи в търговския регистър. Това, което искам като потърпевш данъкоплатец е унифицирани електронни услуги от всички институции, които разходват стойността, която ние създаваме, били те държавни или общински. Също така искам достъпът до тези услуги да не зависи от използването на конкретен софтуер или операционна система, които трябва да си инсталирам. Структурирани данни могат да бъдат подадени и без използването от мен на продукти на Adobe, примерно. Може да се случи и без използването на IE, също така.
  Преди време имаше ситуация, в която достъпът до МТД в София станаше с един ПИН и без възможност за използване на УЕП. НАП издаваха техен си ПИН, но приемаха и УЕП. Така на парче не би следвало да се прави, защото ми жуби от времето, в което би следвало да създавам полезност, да генерирам приходи и тези приходи да бъдат облагани и да плащат заплатите и в НАП и в НСИ... Видях, че в друг коментар сте написали, че се очаква НСИ да осъвременят системата си и аз пръв ще ги похваля, ако бъдат премахнати пречките пред нормалната ми работа, за които говоря.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 55. 55 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#54] от "russian78":

  Не ме разбирайте погрешно - не съм имал ни най-малко намерение да се заяждам, а просто исках да обясня каква е ситуацията.

  Бих искал и да кажа, че счетоводителите не ги интересува дали нещото може да работи през Linux или на Apple. Никой счетоводител (с изключение може би на единични ентусиасти) не ползва и никога няма да ползва Linux или Mac. Програмите на НАП са за Windows, счетоводните програми са за Windows, счетоводителите ползват ежедневно Excel и Word. Затова те си работят на Windows и за тях не е от никаква важност дали въпросните системи могат да се ползват на Linux или Mac.

  А подмяната или преработването на системи в държавната администрация не е толкова лесен процес, колкото може би изглежда отстрани. Това изисква осигуряване на бюджети; организиране и провеждане на обществени поръчки; одобрения от ДАЕУ; обжалвания; невъзможност да си избереш изпълнителите; наплив от всякакви случайни изпълнители некадърници, които изакват едно лайно и си заминават; липса на адекватни компетентни служители, които да осъществяват контрол върху изпълнението; липса на компетентни служители, които да администрират и поддържат след това системите и т.н. и т.н.

  Сложете и това, че това са системи, в които всяка година се правят актуализации поради промени на закони, промени на документи, промени на бланки, промени на изисквания. Това са системи с големи обеми от данни, които трябва да се мигрират. А системите трябва да продължат да работят за множество години назад така, както са били изискванията през тези години. Това, което виждат потребителите в Интернет, е само малка част от въпросните системи. Не е толкова просто.

 56. 56 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#55] от "Smoke":

  Не съм го възприел като заяждане в никакъв случай. Наясно съм, че изграждането на електронно управление не е лесен процес особено в силно корумпирани държави, каквато е нашата. От друга страна, едва ли е прекалено много да искам унифицирани и мултиплатформени онлайн услуги. Вярвам ще се съгласите, че за целта се заделят едни значителни средства в БГ и резултатите не отговарят на изхарченото, а това е проблем. Иначе не съм счетоводител и не използвам компютъра си само за това, че да избирам ОС спрямо прищевките на държавната администрация. Да ви кажа честно, струва ми се, че съществува омагьосан кръг - няма счетоводители, които да не използват Windows, защото няма как да има. По тази причина и няма счетоводен софтуер за Linux - защо да има, щом сметоводителят така или иначе е закрепостен към MS. Такива ми ти неща. А в това време, за мен е загуба на време да отварям виртуалната машина, за да си генерирам някоя декларация или пък за да си подам отчета в НСИ... Осъзнавам, че процесът по изграждане е труден

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK