Ще се удължи срокът, в който касовите апарати няма да блокират при технически проблем

Ще се удължи срокът, в който касовите апарати няма да блокират при технически проблем

© Юлия ЛазароваНа 72 часа вместо сегашните 24 часа да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това е било постигнато съгласие на работна среща на представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Сдружение за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги "Билла", "Дайхман", ДМ, "Доверие Брико" ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд", "Лидл", "Максима" (Т-Маркет), "Промаркет", "Хиполенд". Това съобщава НАП.


Темата се обсъжда седмица след като е имало проблем заради паднал сървър на приходната администрация. В резултат фискалните устройства на магазините са загубили връзката си с НАП и са били длъжни да престанат да работата, ако връзката не бъде възстановена до 24 часа. Проблемът е бил решен около 2 часа преди крайния срок. Това се разбра от представител на "Кауфланд", който участва миналата седмица в среща с финансовия министър Владислав Горанов по проблемите с Наредба Н-18. Повече за нея четете тук. Въпросът е част от проблемите, които създава на бизнеса прилагането на новата наредба, чието действие в края на януари бе отложено с 6 месеца за пореден път, за да бъдат отстранени проблемите.


На срещата днес е договорено да бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации, като касовите апарати не блокират дори след загубване на връзката. По този начин със заповед дистанционно на фискалните устройства може да бъде позволено да продължат работа. Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности, се посочва в съобщението на НАП.
Търговците днес са поставили въпроса и с денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП, бъдещите стъпки за фискализацията. От сдружението подчертали, че членовете му са направили значителни инвестиции и са вложили усилия, за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18.


По време на дискусията се разбрало, че с последните изменения на Наредбата вече е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват. Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуерът и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове.


От приходната агенция съобщиха още, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик.


На срещата е коментирано и създаването на работни групи с участието на бизнеса, разработчиците на софтуер и експерти на НАП, в които да бъдат обсъдени всички специфики на Наредба Н-18 и откритите въпроси по прилагането й.


Зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомнил, цитиран от пресцентъра си, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила заедно с бизнеса в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчертал той.


Членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) оценяват високо бързата реакция на екипа на НАП и готовността за провеждане на конструктивен диалог по предложенията ни за промени в Наредба Н-18. По време на проведената на 13 февруари среща ние постигнахме разбирателство по отношение на необходимостта от удължаване на срока за блокиране на фискалните устройства при липса на връзка с НАП по причини, независещи от търговците от 24 на 72 часа. Освен това беше изразена и готовност за създаването на аварийна система, която да дава възможност магазините да не спират работа дори и след 72-часовия срок при по-големи технически проблеми, извън техния контрол.


По-късно от Сдружението за модерна търговия коментираха, че се надяват, че взетите решения ще влязат в сила максимално бързо за всички ритейлъри в страната. "Така ще се елиминира риска от спиране на работа на компаниите, които вече направиха огромни инвестиции, за да адаптират системите си към изискванията на наредбата и работят според нейните изисквания. Сред тези компании са и повечето членове на нашето сдружение", посочват те.


Допълват, че са сред най-потърпевшите от нелоялната конкуренция на сивия сектор и се надяват, че в резултат на по-добра комуникация между бизнеса и администрацията, наредбата ще заработи ефективно.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Това е най трагикомичната Наредба, излизала някога от това министерство.
  Супер неграмотна история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  ГЕРБ са твойта гордост и любов. Радвай им се !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Дали разбирам правилно: Сървърът на НАП се сринал, търговците трябва да спрят продажбите? МОЛЯ КАЖЕТЕ МИ ЧЕ ГРЕША!!!

  П.С. Моля ВСИЧКИ да прочетат сигнатурата ми:)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Тези врътки са касовите апарати и наредбата ,трябва да важат за търговски обекти с оборот над 500 лв дневно ,всичко останало от там надолу е порнография , като например лекарски кабинет с касов апарат , някой в ЕС виждал ли е лекар с касов апарат на адрес например , това е простотия на квадрат и е ясно ,че няма да стане ,а ако стане ,първата работа на лекарите е да направят всички прегледи вече платени реално ,а не като сега 2/3 без пари и за тяхна сметка и безплатно за пациента ,а за да ги тормози държавата ,ги принуждава за 1 лев и доплащане от 1.90 ,да се отчитат на 3 места ,да пишат номерца на касовите бележки ,за да не се излъже държавата ,ама всичко това безплатно отново .Затова Лекарите не са съгласни на този вариант и ако касовите изисквания влязат за тях , всички плащания ще минават задължително през касовия апарат ,без да има никакви освобождавания ,както е по цял свят ,социалната функция да си я поема социалната система .

 5. 5 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 947 Весело

  Нещо за декларативния/регистрационния/сертификационния режим на СУПТО ще се каже/промени ли? ... :-)

 6. 6 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#3] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не си в грешка.
  След като касовия апарат загуби връзка със сървъра може да работи до 24 часа. След това блокира! Дори след този срок връзката да се възстанови, то е необходимо да се премине на ръчно управление за да се изпратят данните до НАП.

  pastor
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Весело

  Некадърността на НАП лъсна

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Прави ми впечатление, че някои от махленските магазинчета не дават касови бележки от известно време. Инак на касата винаги има вечни кибици без работа и все пискат кога ще се оправим. А Черната Нела, дето търгува с китайски боклуци, прибира десетина кинта от всеки за фенерче, леген и саксии, без да ги маркира на апарата. Същото е и на съседния магазин, за няколко кутии боя и две четки комшито си скрива 8 лв. ДДС.

 9. 9 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Едва ли не направили геройство, като разрешили 3 дена вместо 1... :)
  А досега след всичките 300 срещи, в които не вземаха под внимание какво им се говори и само налагаха каквото на тях им стиска, дали ще се промени нещо?
  Дали ще успеят да разберат всичко това, което са написали и после да го обяснят на хората, защото засега след всяко свое обяснение осъзнават какво безумие са написали и почват да правят нови и нови кръпки за да си оправят дивотиите...

  забавление и приключение
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#4] от "edin drug":

  НИКЪДЕ по света няма освобождаване на никого, най-малко пък на лекарите от касова бележка. Всеки един лев който минава в търговска сделка трябва да има касова бележка и платен данък. В някои държави като Германия дори проститутките си имат касови апарати и плашат осигуровки и данъци.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Напротив, тази наредба има потенциал бротално да изсветли целия отрасли и затова концентрира толкова съпротива. И при нея за първи път се стига за диалог преди прилагането, точно затова им е толкова трудно на данъчните да почнат да обсъждат предварително.

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Ще се удължи срокът, в който касовите апарати няма да блокират при технически проблем
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Практиката показва, че всеки срок поставен от управляващите мутри от герб се оказва менте и ще подлежи на второ, трето, четвърто и т.н. преразглеждане, заради недоглеждане...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#3] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не грешиш. НАП също не греши. Да му мислят търговците.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  Имам само един въпрос : защо трябва да блокират? Информацията се запаметява и се подава след възобновяване на връзката. При по-старите модели и софтуер, такъв проблем нямаше.

 15. 15 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov
  Това няма как да ти отговорят... ако не пуснеш касова бележка-няма транзакция.
  Ако не заприходиш стока, няма нужда да отчиташ обороти от нея, но това може да се случи в малките магазини и заведения, в големите вериги няма начин.

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 288 Гневно

  Възможно ли е чак такава управленска немощ!?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":
  Кои сектори ще изсветли?
  Наредбата не е нова, като изключим безумията със СУПТТО и касовите апарати вързани към НАП, но контрола хич го няма, или по-скоро е избирателен

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... те така си представя цифровизацията, обикновения гербер... А ръчното въвеждане, след блокаж е върховна ай-ти квалификация.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Имам само един въпрос : защо трябва да блокират? Информацията се запаметява и се подава след възобновяване на връзката. При по-старите модели и софтуер, такъв проблем нямаше.
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


  Тя хубаво информацията ще се запамети, но дали ще се прати същата или не вече е друга работа.

  А иначе проблема е че всеки издава касови бележки и после праща някакви измислени данни и данъчните трудно ги хващат.

  Не съм сигурен че и с това ще се промени нещо.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  "Зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомнил, цитиран от пресцентъра си, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила заедно с бизнеса в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчертал той."

  Този вече го цитират от личния му пресцентър?! :-)
  Наредбата е тесла за бизнеса, поредната от ГЕРБ - пълна полюция. Имам познати, които си закриха касовите операции, защото няма да могат да удовлетворят условията на това чудо... Други, които нямат такъв избор си гризат ноктИте на краката, как да се оправят с прост проблем, като напр. клиент който иска да върне стока, нещо, което име коствало 5 мин. сега ги закопава поне за 20мин. Още по-интересно е как стоят нещата с онлайн търговията, напр. за клиент който си поръчва нещо, чиято наличност се е изчерпала ?!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK