Ще се удължи срокът, в който касовите апарати няма да блокират при технически проблем

Ще се удължи срокът, в който касовите апарати няма да блокират при технически проблем

© Юлия ЛазароваНа 72 часа вместо сегашните 24 часа да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това е било постигнато съгласие на работна среща на представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Сдружение за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги "Билла", "Дайхман", ДМ, "Доверие Брико" ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд", "Лидл", "Максима" (Т-Маркет), "Промаркет", "Хиполенд". Това съобщава НАП.


Темата се обсъжда седмица след като е имало проблем заради паднал сървър на приходната администрация. В резултат фискалните устройства на магазините са загубили връзката си с НАП и са били длъжни да престанат да работата, ако връзката не бъде възстановена до 24 часа. Проблемът е бил решен около 2 часа преди крайния срок. Това се разбра от представител на "Кауфланд", който участва миналата седмица в среща с финансовия министър Владислав Горанов по проблемите с Наредба Н-18. Повече за нея четете тук. Въпросът е част от проблемите, които създава на бизнеса прилагането на новата наредба, чието действие в края на януари бе отложено с 6 месеца за пореден път, за да бъдат отстранени проблемите.


На срещата днес е договорено да бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации, като касовите апарати не блокират дори след загубване на връзката. По този начин със заповед дистанционно на фискалните устройства може да бъде позволено да продължат работа. Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности, се посочва в съобщението на НАП.
Търговците днес са поставили въпроса и с денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП, бъдещите стъпки за фискализацията. От сдружението подчертали, че членовете му са направили значителни инвестиции и са вложили усилия, за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18.


По време на дискусията се разбрало, че с последните изменения на Наредбата вече е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват. Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуерът и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове.


От приходната агенция съобщиха още, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик.


На срещата е коментирано и създаването на работни групи с участието на бизнеса, разработчиците на софтуер и експерти на НАП, в които да бъдат обсъдени всички специфики на Наредба Н-18 и откритите въпроси по прилагането й.


Зам. изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров припомнил, цитиран от пресцентъра си, че преди близо две години НАП е поела ангажимента всички промени в Наредба Н-18 да бъдат алтернативни, а не императивни, като всички следващи изменения ще бъдат плод на разговори, дискусии и изработване на правила заедно с бизнеса в условията на открит диалог и консенсус. Всяка иновация, която не компрометира фиска, може да бъде обмислена и това ще бъде направено, подчертал той.


Членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) оценяват високо бързата реакция на екипа на НАП и готовността за провеждане на конструктивен диалог по предложенията ни за промени в Наредба Н-18. По време на проведената на 13 февруари среща ние постигнахме разбирателство по отношение на необходимостта от удължаване на срока за блокиране на фискалните устройства при липса на връзка с НАП по причини, независещи от търговците от 24 на 72 часа. Освен това беше изразена и готовност за създаването на аварийна система, която да дава възможност магазините да не спират работа дори и след 72-часовия срок при по-големи технически проблеми, извън техния контрол.


По-късно от Сдружението за модерна търговия коментираха, че се надяват, че взетите решения ще влязат в сила максимално бързо за всички ритейлъри в страната. "Така ще се елиминира риска от спиране на работа на компаниите, които вече направиха огромни инвестиции, за да адаптират системите си към изискванията на наредбата и работят според нейните изисквания. Сред тези компании са и повечето членове на нашето сдружение", посочват те.


Допълват, че са сред най-потърпевшите от нелоялната конкуренция на сивия сектор и се надяват, че в резултат на по-добра комуникация между бизнеса и администрацията, наредбата ще заработи ефективно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK