Имотите в Airbnb ще плащат туристически данък

Имотите в Airbnb ще плащат туристически данък

© Надежда Чипева, КапиталАпартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще плащат туристически данък на общините. Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда. Правилото се отнася и за имотите, отдавани през онлайн платформи като Airbnb, Booking и др. Това гласят промени в Закона за местните данъци и такси, одобрени от бюджетната комисия на Народното събрание през миналата седмица, съобщава "Капитал".


Те са вкарани не по обичайния ред - чрез законопроект с време за обществено обсъждане, а през утвърдената през последните години практика на управляващите - през преходните и заключителните разпоредби на друг проект. В случая това е проектът за промени в Закона за независимия финансов одит.


Вносител на поправката е председателят на комисията Менда Стоянова и още няколко нейни колеги. В края на миналата година тя и колегата й от НФСБ Валери Симеонов вкараха в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2020 г. поправки, които първоначално изискваха от имотите, отдавани под наем онлайн, да имат категория за туристически обект, а после остана регистрацията и бе предложено да плащат патентен данък.
Очаква се текстът за новия туристически данък да бъде одобрен тази седмица в пленарната зала на Народното събрание, пише вестникът. Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 ст. на нощувки на местните бюджети.


Няма обобщени данни за страната доколко общините контролират дали всички отдавани на туристи имоти плащат туристически данък, от есента действа онлайн система, в която са длъжни да се регистрират всички собственици на такива имоти - ЕСТИ. През нея би трябвало този контрол да е улеснен.


По данни, цитирани от "Капитал", големите морски общини планират да съберат над 4 млн. лв. приходи от туристически данък през годината. В София прогнозата е за 3 млн. лв.


До края на март се очаква да бъде публикувана наредба, която да определя правилата за регистрация на такива имоти. Срокът за това пък е три месеца от приемането на наредбата.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  "Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 ст. на нощувки на местните бюджети."

  Сега и нощувките да си броят и отчитат. Нали щеше да е патентен данък?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Весело

  И как ще контролират неплащането. Калинка, смешник, калинка, смешник !ю
  Ще си сипя една мента !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 ст. на нощувки на местните бюджети."Сега и нощувките да си броят и отчитат. Нали щеше да е патентен данък?
  —цитат от коментар 1 на Fiji


  То пък много трудно да ги преброиш...

  Не цъкам плюсове и минуси.
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  О не, сега ще скочат псевдодесните хитреци. Това не било платена услуга, това било споделяне, това не било за пари, това било за да са заедно. Почти лежат в една спалня гостите и домакина. Нищо, че домакина го няма, а апартамента е празен и се ползва само от госта. Но той се ползва толкова внимателно, че няма услуга, почти няма и доход.... Те толкова тънко си предават сумата, която е само за ползването на електроенергия, да не си помислите , че е цена за преспиване ..................неееее. Това не е бизнес. Това е като съвместното возене до Перник и Пловдив- прави се не за пари, а за съспенса..........

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Няма как София да генерира 3млн от тази такса защото дори да е по 0.80 ст, това прави над 3 млн нощувки

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Добре, какъв е тоя "city tax" дето и сега е включен в цената на Букинг? За Пловдив - 0,68лв на нощувка.

 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Те добре че ще плащат на местните бюджети, но какво ще плащат към бюджета на етажната собственост - към хората които най - много страдат от превръщането на входа в хан.
  ОК нека собствениците на апартаменти да печелят от даването им под наем, но би трябвало таксите към етажната собственост да бъдат на някаква твърда база ( квадратни метра или обитатели ) умножена по съответен коефициент съпоставим към интензивното използване на общите части.

 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Поредните глупости на търкалета. Нима до сега не е било така?

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Да допълня с пример това което написах в пост 8.
  Ако в един апартамент са регистрирани 4 места, то таксите да бъдат не като за 4 обитатели, а за 8 или 12 човека.

 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Какъв ли рев сега ще се вдигне от умнокрасавците , че ще трябва да плащат между 40 и 80 стотинки на нощувка !? А иначе един умнокрасив Гербер изплува с петте си апартамента на Слънчака , които на 100 % са били в АирБнБ , Букинг и Вконтакте .

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Тези титани на закожнодателната мисъл със закона за бюджета за 2020 промениха закона за туризма, като определиха, че режима ще е регистрационен, а реда ще се определя с наредба, кято МС трябва да приеме в тримесечен срок от 01.01.2020. В тримесечен срок пък от приемането на наредбата, собствениците трябва да регистрират имота си в общината/за да плащат патентен данък/. Този текст не е пипнат в Закона за туризма.
  Чл. 113.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 04.05.2018 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Хотелиерство в стаи за гости, апартаменти за гости и къщи за гости може да извършва и лице, което не е търговец по смисъла на Търговския закон, включително когато те са част от обитаваното от него жилище в жилищна сграда. В тези случаи стаите за гости и апартаментите за гости, ако не са категоризирани, се регистрират при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 121, ал. 5."

  Сега ново двайсе!? Тоест, освен местния данък ще има още два - патентен по ЗТ и туристически по ЗМДТ. Данък върху данък върху данък. За подобен правен абсурд дори и в Северна Корея няма дори и да си помечтаят.

 13. 13 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Да допълня с пример това което написах в пост 8. Ако в един апартамент са регистрирани 4 места, то таксите да бъдат не като за 4 обитатели, а за 8 или 12 човека.
  —цитат от коментар 10 на dorn


  На червените баби им се изтърка входа.
  Не знам по каква формула я смятат тая употреба.
  Ако едни постоянно живущи си канят гости, и всеки ден влизат и излизат 5 човека, може да се окаже по-голям поток, отколкото 10 пъти в месеца да дойдат 2 ма човека, и да влязат и излязат по 1 път на ден.

  Ми като сте толкова дребнави, направете си асансьора с чип и брояч.
  Всяко ползване се калкулира по апартаменти, умножава се по минатите етажи и после се плаща на ползване.
  Може и стълбите да ги направите с ТОЛ система. Чипосваш се на влизане и излизане от стълбището!
  Ейй, завистлив народ, ей!

 14. 14 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гостите могат да се отчитат коректно единствено чрез интеграция на платформите тип аирбнб с държавната туристическа и данъчна система. Само така тоя бизнес ще излезе от сивата зона, другото са залъгалки и отбиване на номера.
  Също така, какъв ще е тоя туризъм в жилищни кооперации? Тотална простотия гербаджийска.

 15. 15 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Поредната идиотщина, която показва пълната некомптентност на управляващите. За пореден път се прави кръпка на кръпката, поправка на поправката. И това в рамките на има-няма два месеца! Бахти инвестиционния климат, бахти предвидимостта, бахти стабилността. ....

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kephy":

  Говорят за стабилност, като имат предвид стабилното удържане на властта, а през ум не им идва, че трябва законодателството да е стабилно, за да има сигурност за бизнеса и за самите хора.

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 443 Весело

  Няма как София да генерира 3млн от тази такса защото дори да е по 0.80 ст, това прави над 3 млн нощувки
  —цитат от коментар 6 на serpico


  А ти къде прочете, че очакваните 3 млн са само от тази такса? В статията пише съвсем друго.

 18. 18 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Едно си Менда знае, едно си Менда бае...
  Баба Менда да вземе да се пенсионира вече, заедно с чичо Тиквичка, че глупостите им край нямат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#10] от "dorn":

  Е колко му е да се свика едно събрание?
  На един познат във входа, наемателите плащат двоен членски внос. Къде е проблема?

 20. 20 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Те добре че ще плащат на местните бюджети, но какво ще плащат към бюджета на етажната собственост - към хората които най - много страдат от превръщането на входа в хан. ОК нека собствениците на апартаменти да печелят от даването им под наем, но би трябвало таксите към етажната собственост да бъдат на някаква твърда база ( квадратни метра или обитатели ) умножена по съответен коефициент съпоставим към интензивното използване на общите части.
  —цитат от коментар 8 на dorn


  Това си е регулирано в ЗУТ и Закона за управление на етажната собственост. И нека те светна, че масовата практика в кооперациите е насърчаване на ползването на апартаменти за бизнес цели, защото техният финансов принос поемането на разходите е по-голям. Последният пример е от нашата кооперация. Два от апартаментите, които се ползваха като офиси , бяха наети за живеене от 1 лице в единия, две лица - в другия. В резултат се наложи да гласуваме на събранието вноската на човек в кооперацията да се вдигне с по два лева.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 21. 21 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Няма как София да генерира 3млн от тази такса защото дори да е по 0.80 ст, това прави над 3 млн нощувки
  —цитат от коментар 6 на serpico


  Това са приходите на година. Средно прави по 8 хил. нощувки на ден, кое му е невъзможното?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 22. 22 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Това са приходите на година. Средно прави по 8 хил. нощувки на ден, кое му е невъзможното?
  —цитат от коментар 21 на бабачко


  Исках да кажа средно по 8 хил. лв. от нощувки на ден което в брой нощувки е 10 хил.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kephy":

  Вярно че е регулирано в ЗУЕС, но максималната такса там е ограничена до използване от 5 посетители. Все пак има и доста големи апартаменти, а докато едни постоянни обитатели са доста по инертни в движението си ( нагоре надолу) то гостите постоянно щъкат и вдигат доста осезателно звуковия фон в сградата, особенно пък в съседните апартаменти.

 24. 24 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Ще плащат тоя смешен данък ако изобщо отчитат нещо пред властите.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  Няма как София да генерира 3млн от тази такса защото дори да е по 0.80 ст, това прави над 3 млн нощувки
  —цитат от коментар 6 на serpico


  Всички студенти, живеещи под наем, ще се броят за туристи. Всеки купон "с преспиване" също ще е "туристическа услуга". Сто хиляди студенти за 300 дни в година (с 65 дни ваканция на морето - за другите 4 млн. лв.) дават 30 млн. нощувки.

 26. 26 Профил на Peter Atanassov
  Peter Atanassov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Всеки две седмици нов закон правят тия дебили... Кога ще излязат собствениците на протест, не знам.

  А тука гледам червените бабички даже ламтят за още пари за етажната собственост... Дайте да ги разкостим тия еърбнб-та и съвсем да ги изгоним. За какво са ни туристи, за какво са ни приходи. Само ни пречат да си играем хорото пред Народния театър, вече пред банята, пардон, Музея на София...

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#3] от "Imaginary Friend":

  "То пък много трудно да ги преброиш..."

  Ако при броенето, нощувките излязат много малко - 10-20 на година или пък някой като Вас обърка броенето и изкара 800 нощувки за годината в една стая (въпреки че три месеца е била в ремонт), кой ще е арбитъра? Арбитражът по кой закон ще върви - Търговския, ДАПК, закона за общинските съвети?

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  "апартамента е празен и се ползва само от госта. "

  Когато апартаментът/къщата е празна и няма никой в него/нея, защото общината е увредила инфраструктурата (наводняване, пожар или друга калинчеста дейност), Общината ще плаща ли по 80 ст. за пропусната нощувка?

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#24] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  "Ще плащат тоя смешен данък ако изобщо отчитат нещо пред властите."

  Колкото данък-лихва отчитат банките. Няма и един милион, а герберските калинки точеха лиги за 140-150 млн. лв. годишно.

 30. 30 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  До коментар [#12] от "subaru":

  Мда.
  Законът за туризма си казва много ясно кои са икономическите оператори, местата за настаняване, какви класове, типове и категории могат да бъдат.
  И да, стаите за гости, апартаментите за гости, стаите за почивка, къщите за гости и т.н. са си съвсем истински места за настаняване по смисъла на ЗТ, а стопанисващите ги субекти са икономически оператори, които дължат данък печалба и - изненада, изненада - туристически данък. Последният се събира от общините и се определя с акт на общинския съвет за всяка категория места за настаняване (звездичките).
  Проблемът е, че маса де-факто икономически оператори пропускат да категоризират стопанисваните от тях места за настаняване по ЗТ, не декларират приходите от дейността, не водят регистър на настанените туристи, съгласно изискванията на Закона за туризма, Закона за гражданската регистрация и Закона за чужденците, не плащат данъци. Много от тях си промотират услугите през разните интернет платформи и са видими с просто око какво правят. Това от една страна дразни икономическите оператори, които си спазват регулациите, а от друга - държавата.
  И вместо държавата да овласти надлежно някого да провежда ефективен контрол за спазването на регулациите и да мобилизира съответния ресурс, почва да бълва засукани нови регулации, от които при липса на реален контрол, дори на камък да ги издълбаят, все толкова никаква полза няма да има.
  Елементарно е:
  1. Държавата въвежда категория, съответсваща на 0 звезди, която се "придобива" по облекчена процедура и с минимум/никакъв разход. Който иска "звездички" - минава по каналния ред. Който не иска звездички, но иска да настанява туристи - минава "тънко" и не получава звездички, но като минимум се обявява като икономически оператор пред регулатора.
  2. Държавата овластява някого другиго, освен кмета на населеното място, да налага санкции за неспазване на регулациите и създава необходимата организация за осъществяване на реален контрол.
  Готово.

 31. 31 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вече виждам как ще трябва всеки месец да свалиш дигиталната информация от Аирбнб и да я напишеш на лист, да го занесеш в общината и да им го дадеш, където друг човек ще прочете листа и ще го превърне пак в дигитален документ, този път в някаква система на държавата. И всичко това за някакви смешни стотинки. А пък ако живееш в една община, но имотът който отдаваш е в друга, тогава не ми се мисли.

  Ако пък го направят като хората и може всичко да става онлайн, тогава ще плащам този данък с удоволствие. Дребна сума е, а опорната точка как от тази дейност не се плащали данъци ще отпадне съвсем. Даже няма да се заяждам как много хора от провинцията живеят в София без да се регистрират, в апартаменти на роднини, но не плащат този туристически данък.

 32. 32 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  Нощувките се отчитат пред държавата от самия икономически оператор. Който освен това има задължението да води регистър на настанените туристи.
  Има "Единна система за туристическа информация", в която по различни канали може да се подават данните за нощувките. Оттам тези данни се ползват от общините да си начисляват турситически данък, от МВР да следи чужденците, от МТ да си прави анализи и т.н.

 33. 33 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николай Николов":

  Ако задължат наемодателите от Аирбнб да регистрират гостите си без да направят някаква интеграция между системите на Арибнб и държавата, това вече би съсипало тази дейност за всички които си допълват доходите с по един обект но всъщност работят нещо друго. Тоест хората за които е измислена тази услуга. Ще стане на практика задължително да използваш услугите на фирма за управление на такива обекти, която ще има време да се занимава с всички административни изисквания. Туристическият данък ще е нищо в сравнение с процентът който такива фирми искат.

 34. 34 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#31] от "Locke":

  Не знам къде го "виждаш" това, но вече от почти една година (а гратисният период беше до 30.09.2019г.) тези данни се подават само електронно. Вариантите са: ръчно въвеждане на регистрираните гости в онлайн системата на МТ, подаване на файл (excel или csv), подаване в режим "система-система".
  И тук дори не става толкова дума за туристическия данък, който наистина е стотинки, особено за ниските категории места за настаняване. Става дума, че "шанаджиите", които се крият зад airbnb и прочие платформи, не плащат и данък печалба.
  И виж ти, в airbnb и т.н. платформи се листват и доста изрядни оператори, които отдават точно апартаменти, стаи за гости, къщи за гости, хостели и т.н. Т.е. платформата, през която си промотираш услугата, не те прави специална категория икономически оператор с данъчни преференции.

 35. 35 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Николов":

  Имайки предвид начина по който се провежда тази реформа, с изменения и отменения в последния момент през преходни и заключителни разпоредби, аз нямам никаква представа как всичко това ще се случи на практика. Самият режим на регистрация е още неясен. Но както казах, ако може веднъж месечно да се попълва онлайн една декларация с брой нощувки, тогава не виждам проблем.

 36. 36 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#33] от "Locke":

  Интерфейсът за интеграция със системата на МТ е публикуван.
  Обаче, има едни въпроси за изясняване:)
  Кой се очаква да плати интеграцията на системата на Airbnb с тази на държавата, че да може тя да подава данни към МТ?
  Кой ще задължи системата на Airbnb да предоставя извлечения от регистрите на настанените туристи примерно на МВР, когато се води разследване, издирване и т.н.?
  То е много лесно само да прибираш наема, без да си мръднеш пръста, ама не винаги е 100% възможно.
  И кое е толкова трудното веднъж на ден и то само в дните, когато имаш изменение в регистъра (ново настаняване, прекратен престой преди обявената дата на напускане, удължен престой след предварително заявената дата на напускане) да качиш един файл? Всичко е онлайн и е безплатно, не подаваш заявления, декларации и т.н.
  Писах вече по-горе: отчитането на нощувките и плащането на туристическия данък не е драмата. Драмата е данъците, дето се дължат на НАП.

 37. 37 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Николов":

  "Да прибираш наема без да си мръднеш пръста" може да го каже само човек който всъщност не се е занимавал с подобна дейност. По-скоро може да говорим за прибиране на данък без да си мръднеш пръста, но никога за прибиране на някакъв приход. В резултат много хора които цял живот са били политици или държавни служители на заплата рядко имат представа какво всъщност означава да създадеш условия и да получиш доброволно пари за някакъв продукт или услуга.

  Но да се върнем към темата. Проблемът е в самото събиране на тези данни. Много обекти са направени така че да има минимален контакт между наемодател и наемател, даже някой път такъв няма. Няма рецепция със скенер на място в апартаментите където да се направи копие на документите за самоличност. Или пък може би си представяш как ще посрещнеш гости и ще ги помолиш набързо да си дадат паспортите и да им щракнеш снимки докато ги успокояваш, че е за държавата. А КЗЛД какво ще каже по въпроса? Ще трябва и администратори на лични данни да ставаме? Тръгне ли администрацията, тя е като лавина.

  А на въпросът кой ще го пати отговарям просто - този който има полза от това. В случая това са Аирбнб, които искат да развиват дейност в България, и държавата, която иска данъци да следи чужденци. Да се разберат както преценят, но ако се опитат да прехвърлят тежестта на наемодателите, накрая нито Аирбнб ще има дейност, нито България данъци.

 38. 38 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#37] от "Locke":

  Има нормативна уредба, която ТРЯБВА да бъде спазвана.
  Има Закон за гражданската регистрация, Закон за чужденците и Закон за туризма.
  Нито един от тях не урежда данъци.
  Но все пак вменява задължения на подотчетните лица.
  Ако на подотчетните лица не им харесва законът, има си демократични методи да наложат изменения. Докато такива изменения няма - законът е задължителен.
  Аз чиновник не съм бил нито ден в живота си, а в 21 годишния си трудов стаж само 1 година - първата - съм работил за държавна фирма - БТК. През това време съм работил и с частни субекти, и с държавни администрации и точно в този случай знам 10000% за какво говоря и стоя зад всяка дума. Държавата не е длъжна да плаща на никого, за да интегрира системата на Airbnb с нейните системи. По същата логика може да поискате държавата да плаща и транспорта на туристите до местата за настаняване. Зер, ако не могат да се придвижат, няма да има "настаняване" и данъци.
  Аз не желая моите данъци да се използват за инвестиции в бизнеса на шепа шанаджии и то при положение, че немалко техни "колеги" ползват същите платформи за промотиране на услугите си и виж ти - смогват да спазват регулациите. Нещо повече: ако държавата плати надграждането на частна система, оперирана от частни субекти, за частния им бизнес, това е 10000% нерегламентирана държавна помощ. За подобни казуси има европейски програми за конкурентоспособност и т.н. Как компаниите, които произвеждат хотелиерски софтуер си надграждат системите да подават данни, без да искат държавата да плаща това? С какво airbnb и (част от) клиентите й са привилегировани? Ами тези, които ползват booking или друга платформа, и за тяхната интеграция ли трябва държавата да плаща?
  Къде е "инвестицията" на хотелиера? Или той е задължен само да прибира наема, с "минимален контакт между наемодател и наемател"?

 39. 39 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Николов":

  Благодаря за многото аргументи защо държавата не би трябвало да плати за тази интеграция. Аз казах единствено, че не може тази интеграция да бъде на гърба на ръчен труд на единични физически лица с по един апартамент в Аирбнб, освен ако идеята е тази услуга да бъде спъната и спряна. Дали държавата или Аирбнб ще платят за подобна услуга не ме интересува особено, нищо че и аз като данъкоплатец бих участвал в един такъв държавен разход. Една такава система не е нова магистрала, даже е доста проста и ще е по-скоро тежест от гледна точка на бюрокрация и преговори, а не на самото изграждане. Колкото и да струва то, обзалагам се че още на първия месец ще бъде избито от увеличението на събираемостта на данъците, което ще осигури. Най-лесният начин държавата да получи всички дължими данъци от тази дейност е Аирбнб директно да ги удържа и превежда. Да, не говоря просто за система за размяна на данни за гости, а за нещо доста по-полезно. Мислих си, че се подразбира, така че се извинявам ако не е станало ясно.

 40. 40 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Николов":

  Благодаря за многото аргументи защо държавата не би трябвало да плати за тази интеграция. Аз казах единствено, че не може тази интеграция да бъде на гърба на ръчен труд на единични физически лица с по един апартамент в Аирбнб, освен ако идеята е тази услуга да бъде спъната и спряна. Дали държавата или Аирбнб ще платят за подобна услуга не ме интересува особено, нищо че и аз като данъкоплатец бих участвал в един такъв държавен разход. Една такава система не е нова магистрала, даже е доста проста и ще е по-скоро тежест от гледна точка на бюрокрация и преговори, а не на самото изграждане. Колкото и да струва то, обзалагам се че още на първия месец ще бъде избито от увеличението на събираемостта на данъците, което ще осигури. Най-лесният начин държавата да получи всички дължими данъци от тази дейност е Аирбнб директно да ги удържа и превежда. Да, не говоря просто за система за размяна на данни за гости, а за нещо доста по-полезно. Мислих си, че се подразбира, така че се извинявам ако не е станало ясно.

 41. 41 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Николов":

  И понеже направих двоен пост, нека е троен. Казах че не си се занимавал с отдаване на имоти за краткосрочен наем. Ако беше, щеше да знаеш колко усилия са нужни и нямаше да говориш за прибиране на наем без вдинаге на пръст. Допълнението за държавни служители и политици беше по-скоро с цел да илюстрира как много от хората които пишат законите никога не са изкарвали пари, само са ги събирали. Съответно често пишат глупости и вместо да мислят как да помогнат да се развива дейност от която да се събират повече данъци, те спъват дейността и не събират нищо.

 42. 42 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kephy":Вярно че е регулирано в ЗУЕС, но максималната такса там е ограничена до използване от 5 посетители. Все пак има и доста големи апартаменти, а докато едни постоянни обитатели са доста по инертни в движението си ( нагоре надолу) то гостите постоянно щъкат и вдигат доста осезателно звуковия фон в сградата, особенно пък в съседните апартаменти.
  —цитат от коментар 23 на dorn


  Има един над нас дето всяка вечер у тях е сбирка - или гледат футбол или гледат баскетбол. Преди го правеха в кафето под кооперацията, но откак забраниха пушенето, се събират у тях. Не вдигат много шум , в рамките на приличното е, особено след се оплакохме, но апартаментът си е негов , колко човека колко често кани на гости (които пускат общо осветление, ползват асансьор) това си е негова лична работа. Но той плаща за един човек. Толкоз.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 43. 43 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Брееееей! Тол система трябва да въведете за общите части. Предполагам имате във входа луксозен мрамор, френски канапета, басейни, сауни... Всичко това пари струва, няма две-пет!

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николай Николов":

  “Има Закон за гражданската регистрация, Закон за чужденците и Закон за туризма.
  Нито един от тях не урежда данъци.”

  Не само че не уреждат данъци, но и нямат нищо общо с наемните отношения. “Подпечните” лица нямат задължения по тия закони да издават актове по гражданско състояния, да уведомяват за чужденци при настаняване за няколко вечери граждани, явяващи се на изпити, дошли за някаква нотариална заверка или сертификат или просто правят транспортна връзка (за самолет).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK