Защо молове стават офис сгради

Защо молове стават офис сгради

© Mall VarnaПловдив, Варна и Бургас успяват да привлекат големи центрове за споделени услуги на водещи световни компании от ИТ и аутсорсинг индустрията. Често тези компании наемат за свои първи офиси площи от търговските центрове. Това показва анализ на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.


Компанията дава за пример решението на белгийската "KBC груп" първоначално да наеме площи в Mall Varna за първия си в България център за споделени услуги, а впоследствие да придобие сградата чрез дъщерната си компания ДЗИ ЕАД. Продавач е "Хидрострой" АД.


Решението за тези транзакции е логично, а от друга страна, е показателно за потенциала на Варна - град, който следва развитието на София, а след това и Пловдив. За съжаление в града все още няма качествено предлагане на офиси клас А, коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" в компанията.
Според нейни данни във Варна строителна активност в този сегмент на практика липсва. За разлика от Пловдив, където през последната година бе започната нова клас А офис сграда и приключи строителството на Kamenitsa Office Park. Поради нарастващия наемен интерес недостигът може да се компенсира с един на пръв поглед алтернативен, но познат за развитите пазари подход - а именно трансформацията на търговски центрове като Mall Varna в офис сгради.


През 2019 г. консултантската компания регистрира над 19 хил. кв.м големи наемни сделки с клас А площи на офис пазарите в Пловдив, Варна и Бургас, в пъти над средните нива за предходните години. Водеща причина за тази активност е наличието на университети и квалифицирана работна ръка в тези градове при вече силно конкурентен според работодателите потенциал на столицата. Във времето, в което пазарът в регионалните центрове очаква новото предлагане, във фокуса на внимание ще попаднат още сгради, чието първоначално предназначение е изчерпано.


"Това е възможност част от сградите, построени в най-ранния етап на развитие на пазара, да намерят свое ново предназначение. На практика имаме възможност за сравнително бърза поява на нови пространства, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите", обяснява Пашова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK