Скоростно депутатите въведоха туристически данък и за Airbnb

Скоростно депутатите въведоха туристически данък и за Airbnb

© Цветелина Николаева, КапиталНародното събрание окончателно прие разпоредби, според които апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще плащат туристически данък на общините. Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда. Правилото се отнася и за имотите, отдавани през онлайн платформи като Airbnb, Booking и др.


Решението се прокарва чрез често използвания напоследък похват - през преходните и заключителни разпоредби на друг закон, в случая - за независимия финансов одит, с които се изменя и Законът за местните данъци и такси. Текстовете бяха вкарани между двете четения на закона, в края на миналата седмица бяха одобрени от бюджетната комисия и скоростно стигнаха до окончателно гласуване в пленарната зала.


Вносител е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни колеги от ГЕРБ. Това е втори опит за облагане с данък на този вид имоти, след като в края на 2019 г. Стоянова и колегата ѝ от НФСБ Валери Симеонов вкараха в заключителните разпоредби на Закона за бюджета за 2020 г. поправки, които първоначално изискваха отдаваните онлайн имоти да имат категория за туристически обект. Впоследствие остана регистрацията им и бе предложено да плащат патентен данък.
Днес Менда Стоянова защити промените, като изтъкна, че Законът за местните данъци и такси изисква да се плаща туристическа такса за стаите и апартаментите за гости, а сега се подчертава, че тя е за всички. "Явно е имало тотално неспазване на данъчното законодателство и сега, когато започнаха дебатите по тези проблеми, някои хора разбраха, че и тази дейност подлежи на облагане", каза тя, цитирана от Би Ти Ви.


Според нея е необяснимо защо собствениците на такива имоти са против плащането на патентен данък, който определи като облекчение, защото замествал данъка върху доходите и данъка върху печалбата. "По-лесно е да платиш една сума, отколкото да водиш подробна документация за своите приходи", изтъкна Менда Стоянова. Според нея зад призивите на собствениците за отпадане на патентния данък стои намерение да плащат по-малко.


Няма обобщени данни за страната доколко общините контролират дали всички отдавани на туристи имоти плащат туристически данък. От есента действа онлайн система - ЕСТИ, в която всички собственици на такива имоти са длъжни да се регистрират и която би трябвало да улесни този контрол. По данни, цитирани от "Капитал", големите морски общини планират да съберат над 4 млн. лв. приходи от туристически данък през годината. В София прогнозата е за 3 млн. лв.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8012 Любопитно

  Аман от тъпотии - аирбнбъ и букинга могат да купят с парцалите тия от НС-то !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Гневно

  Постоянен клиент съм на Букинга.
  Там си пише колко е туристическата такса на ден и се плаща. Пробвал съм в Словения, Австрия, Италия.
  Айде стига рев.

  Еретик
 3. 3 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 269 Весело

  Не е лошо, когато се вземат парите на рентиерите.
  Па ако тези рентиери са и реститутки – още по-добре !

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  "Решението се прокарва чрез често използвания напоследък похват - през преходните и заключителни разпоредби на друг закон, в случая - за независимия финансов одит, с които се изменя и Законът за местните данъци и такси."

  Това ми изглежда като да се опитваш да пробуташ фалшива банкнота, скътана между няколко редовни, и да се надяваш жертвата да не забележи.

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Доколкото разбрах патентния данък ще е максимално 250 лева на година . Това са 68 стотинки на ден . Очаквайте кански рев от собствениците на апартаменти за по 300 000 заради тези 0.68 лв. !

 6. 6 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  За Германия също, ако на дестинацията има такава. AirBnB директно си я начислява, а през Букинг-а, ако е по работа, може да си я спести човек.

 7. 7 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не е лошо, когато се вземат парите на рентиерите.Па ако тези рентиери са и реститутки – още по-добре !
  —цитат от коментар 3 на vxx57592865


  Ще вземеш, но друг път.

  Особено като не декларираш изобщо, че си го дал под наем, дори за една нощ.

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Значи ние се опитваме да привлечен туристи като правим отсядането им по-трудно. Всичко което докоснат политиците изсъхва. Тоя данък просто ще обезкуражи хората да си дават имотите под наем, тоест ще им отнеме източника на доходи. Колкото по-малка държавна намеса имаме, толкова по-богати и просперирищи ще сме всички.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#3] от "vxx57592865":

  Ти как разбра , че са рентиери ?Освен това не вярвам да събират този данък защото нямат капацитет. Колкото го събират от бабите по морето от 50 години насам !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#6] от "zippie":

  Сиреч командировка по бизнес.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 262 Неутрално  Доколкото разбрах патентния данък ще е максимално 250 лева на година . Това са 68 стотинки на ден . Очаквайте кански рев от собствениците на апартаменти за по 300 000 заради тези 0.68 лв. !
  —цитат от коментар 5 на Dankol


  Ама плащай ти бре. Щом друг плаща, малко са. Не е въпрос в 300 те лв, а в мародерството от страна на държавата и това, че умишлено те вкарва в нарушение след като те кара да криеш това, че даваш имот под наем за да не хвърляш пари в тоалетната.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Някой знае ли колко имота се отдават в България по този начин ? И колко са в София?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#11] от "Th Henry":

  Недей да дискутираш с тоя. Въобще не е в час по темата. Както и ГЕРБерастите в Парламента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, командировка, служебно или както там се нарича.
  За разходки, удоволствие и т.н. - туристическа такса. Франкфурт, примерно, 2€/ден.

 15. 15 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#8] от "happystory":

  Хаха

  Много хитър
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#14] от "zippie":

  Жълти стотинки. Освен това всеки фирмаджия си пуска командировка и на себе си и на лицето, което го придружава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "Th Henry":

  Целта на категоризацията е платформата Airbnb да регистрира само категоризирани по закона обекти. Т.е. ако не си платил данък няма да имаш съответния индетификационен номер за съответното жилище, следователно няма как да си пуснеш обявата в самата платформа.

 18. 18 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Те тия дето полззват Аирбинби и букинга просто няма да дойдат.
  ДАнъци ще съберат колкото от Убера.

 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 842 Неутрално

  То вече има спад на туристите, нека продължават в същия дух.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Дневник, заглавието ви е под всякаква критика!
  Туристически данък и до сега се дължеше от всички икономически оператори - физически и юридически лица - стопанисващи места за настаняване по смисъла на Закона за туризма. Дали и какви платформи ползват, за да си промотират услугите е абсолютно без значение. Airbnb и подобните й платформи бяха използвани от държавата за да бъдат осветени тези икономически оператори, които просто са решили, че за тях нормативната уредба не важи, нито са длъжни да плащат данъци.

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преди 2008г. руснаци и англичани купуваха много имоти по Черноморието с инвестиционна цел защото се очакваше, че като влезем в ЕС цената им ще скочат и ще реализират лесна и бърза печалба. Световната криза много обърка нещата и много голяма част от първите собственици на подобни жилища не успяха да ги продадат. Но за сметка на това започнаха да ги отдават под наем за да покриват разходите за подръжка и т.н. Този нов и незаконен начин на туризъм уби поминъка на много крайморски градчета, хората да отдават къщите си под наем, да покриват стотиците условия и изисквания на всевъзможни държавни органи и да подлежат на проверки и в същото време някой, който нито е хотел, нито е къща за гости, нито е никой в същото време е конкуренция на всички останали.

 22. 22 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#7] от "Th Henry"

  Не е толкова просто - във Франция данъчните наемат през платформата и после гледат дали е деклариран доходът. Глобата за подобни нарушения е от порядъка на 75,000€ ако няма и други.

  Жизнь или Life - избор има.
 23. 23 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дразнител":

  Айде посмали малце. Видяхме как Франция глоби министеро на ДПС за измамата с обезщетения за безработица.

 24. 24 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставете хората да дишат малко бе , сина ми от 17 години живее на запад . И аз се замислям да се махам , ще изгоните и малкото хора които са останали

 25. 25 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 385 Неутрално

  КомунизЪма се завръща. Гарантирано от ГЕРБ....
  Аз пиша ГЕРБ с малки букви,но те не дават...

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Зорлем да напълним хотелите на мутрите.

 27. 27 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дразнител":

  оппп леко, тва да не е ако даваш 5декара вила на сен тропе

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 28. 28 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 841 Весело

  След 30ина години свободия България почва да се нормализира. Дрането с данъци е част от западната демокрация и капитализма, ако досега не сте разбрали. Пак е по-добре от "китайския подход", където просто не си собственик на нищо, демек комунизъм.
  Германия, Франция и по-либералните американски градове бяха първите, които започнаха с яки ретро-глоби за незаконно хотелиерство, но това е обикновено при по-фрапиращи случаи. Сладкото при този вид административни процедури е, че имотът може да се запорира и продаде за покриване на глоби, т.е. местните администрации очакват големи приходи...

 29. 29 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 276 Неутрално

  пак "професионална" журналистика!
  няма такова нещо като наемодатели/хотели и прочие да дължат туристически данък
  този данък в цял свят се дължи от туристите, начислява се като твърда сума за един турист за една нощ. Плащат го туристите, наемодателите/хотелите го събират от туристите и го внасят в бюджета.
  А това, което пишете е грешно и подвеждащо
  А airbnb/booking нямат нищо общо - и до сега законодателството беше така, нищо не се е изменило. Дори и за категоризирането - и до сега по закон беше задължително, новото е единствено категорията, която създадоха.
  Относно патентния данък - никой не е против, ако замени данъка върху доходите от наем. Но вие журналистите написахте, че няма да е замяна, а допълнителен данък. И ако това не е вярно, пак вие "професионалните" журналисти сте подвели наемодателите.
  Уважавана от мен медия сте, но в последно време нещо страшно падна качеството - пълно е със статии преписани от някъде, с лош превод и без никакво допълнително проучване и събиране на информация по конкретна тема.

  MarekHamsik#17
 30. 30 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "mirohero":

  В Великобритания можеш да дадеш стая от апартамента си под наем и до 5300 паунда печалба дори не се облага с данъци . Не се пише и в данъчната декларация

 31. 31 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "mirohero":

  Отделно всяка една западна държава има необлагаем минимум . А ако доходите ти са под този минимум държавата ти отпуска социални помощи за да живееш нормално

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2297 Весело

  Те тия дето полззват Аирбинби и букинга просто няма да дойдат. ДАнъци ще съберат колкото от Убера.
  —цитат от коментар 18 на 1107


  А дано да не дойдат. Писна ми от някакви хипстърчета със съмнителна хигиена, дето висят на по един чай по цял ден по кафенетата в центъра и бичат на безплатния wifi... Вечер пък налазват баровете, в които играят тъпите си пиянско-наркомански игри, крещейки като отвързани, а като се нальокат тотално, започват да ти раздават акъл наедро за живота, Вселената и всичко останало, от позицията си на завършили "African studies" в някой селскостопански колеж, без един ден трудов стаж.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "v_vassilev":

  С тези простотии ще вкарат повече хора в сивия сектор . Ако имам наематели и ми плащат в брой , никога няма да се регистрирам че давам стая под наем .

 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Валежната и Менда явно са взели едни пари от хотелиерите и бързат ли бързат преди сезона да турят прангите на апартаменти и къщи отдавани чрез сайтовете.

  В общи линии няма да се получи.
  Който търси уединение пак ще покаже среден на мутро хотелиерите.

 35. 35 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#29] от "v_vassilev":

  Всичко е така, без частта, че туристите дължат туристическия данък.
  В чл. 62р, ал. 2 от ЗМДТ пише: "Данъчно задължени лица са лицата, предлагащи нощувки."

 36. 36 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България сигурно се дават под наем над 500 000 апартамента дългосрочно краткосрочно и тн . Хайде сега да сложат по един полицай на всеки апартамент да дебне

 37. 37 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#34] от "мики маус":

  Примери като този с лопата да ги ринеш

  https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/sedem-dushi-sa-natroveni-v-hotel-v-mestnostta-uzana-kray-gabrovo

  Толкова за “хотелиерите”

 38. 38 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Николов":

  Ако си дам апартамента на морето на приятел за една седмица без да ми плаща (разбира се той ще ми плати в брой ) как ще ме хванат данъчните . Никога

 39. 39 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#3] от "vxx57592865":

  Кви пари ще вземеш от рентиерите, уа, комедиант?! Таксата ще я плащат не рентиерите, наемателите им!

 40. 40 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#38] от "fjp58603113":

  Като горанов в къщата на шуролина ди ли?

 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Не минава и ден без "десните" ГЕРБ да измислят нов данък...

 42. 42 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Можеш да си пуснеш апартамента в букинг на македонска територия и да получаваш плащане в небългарска банкова сметка . Като N26 и много други

 43. 43 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Митко Палаузофф":

  Без доказано плащане няма отдаване под наем . Нека докажат плащането да видим как ще стане . И имат ли достатъчно данъчни офицери .

 44. 44 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "Митко Палаузофф":

  Е, к‘во ми пука ?
  Ами да плащат, БЕ !
  К‘ат не ти харесва – бегай при Коня да рИвеш !

 45. 45 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Размерът на данъкът върху доходите зависи от размера на Вашия годишен доход. Това са всички Ваши доходи през календарната година без определени суми, които са необлагаеми. Съществува основен необлагаем минимум, върху който не са дължими данъци. През 2017 г. този минимум за несемейно лице възлиза в размер на 8820 евро, а за семейно лице и лице от регистрирано гражданско партньорство 17 640 евро. This is in Germany

 46. 46 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Купувам си една къща в Германия и си давам апартаменти в България под наем и менда стоянова няма да вземе никакви данъци защото живея в Германия

 47. 47 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#33] от "fjp58603113":

  аз пък имам наематели и си плащам всичко
  9% данък си е нормален, не виждам защо да не го плащам
  а и през airbnb няма възможност за плащане в брой, на приходите по банкава сметка ако не платиш данък си е голяма глупост

  MarekHamsik#17
 48. 48 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#42] от "fjp58603113":

  Не разбрах нито едното нито другото. Ако се съмняваш в банковата тайна при българските банки - да можеш да ползваш някаква друга сметка. Но какво от това като в края на краищата отдаваш реален имот с реален адрес и собственика винаги може да бъде установен. Друг е въпроса, че при ГЕРБ никой никога нищо не контролира. Разчита се на дребните душици и доносничета, в случая - милите съседи. А ако се случат наши хора то санкции по дефиниция няма. Това е и проблема, а не самите налози. При отсъствие на елементарна справедливост и равнопоставеност на участниците в пазара е обяснимо да скачат хората като опарени. Патентния данък е чудесен пример. Това нововъведение всъщност е облекчение, но хората веднага се сещат, че данъка ще важи за едни, а за други - не. А пък за определени хора ще има специални тарифи, както за Васил Божков имаше.

 49. 49 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#46] от "fjp58603113":

  В случая Менда ти вади дългия шото патентния и туристическия данък са местни данъци, които ги плащаш независимо дали си данъчно задължен в страната. По същата причина и от данък сгради не можеш да избягаш с твоята схема. Неплащането на данъци в България е ясно регламентирано - който е от кликата нищо не плаща, другите плащат всичко.

 50. 50 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "kykyyy":

  Аз съм живял на запад и никъде няма патентен данак като отдаваш апартамент под наем . Няма и туристическа такса , ще се махаме от БГ

 51. 51 Профил на MarekHamsik
  MarekHamsik
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николай Николов":

  да, прав сте, бил съм в заблуждение
  длъжни са наемодателите
  но те събират този данък от туристите

  MarekHamsik#17
 52. 52 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "kykyyy":

  Естествено че се съмнявам в банковата тайна на българските банки .

 53. 53 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "kykyyy":

  Менда ще изгони и такива като мен от България , които имат по няколко апартамента . Няма да се регистрирам , ще отида да живея в Германия

 54. 54 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "kykyyy":

  След като съм данъчно задължен в Германия няма да плащам на менда никакъв данък печалба .

 55. 55 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dankol":

  Пак не сте дочели. До 250 лева, но на СТАЯ. При под 50% заетост упражнението губи смисъл за много хора. А има още и ДДС върху комисионните на платформите, а сега и туристически данък.

 56. 56 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#28] от "mirohero":

  Уважавам мнението Ви, но явно не сте били в Китай. Там се използва все още британската система - да, няма частна собственост, но има дългосрочно предоставяне на право на ползване - мисля 80 години, което Ви дава възможността да търгувате със собствеността или да я преотдаване. Конкретно за платформите - там е изключително строг режима - веднага след настаняване сте длъжен да се регистрирате в полицията. Дори и да плащате в брой, какъвто бе моя случай.

 57. 57 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#8] от "happystory":

  По-малко държава е добре но аз досега не съм правил airbnb резервация, в която да няма туристическа такса (поне в страните, където съм отсядал) Аако собственика ще се е откаже от отдаване заради 250лв няма да е много рационален :)

 58. 58 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Въвеждането на този данък отпосле, след като е създадено основното законодателство (а то беше наскоро), показва само едно - нашите политици могат само да крадат (отчитайки възможностите им, сигурно и там имат големи пропуски и ако се намери истинска прокуратура, може да ги изкара на показ ), но не могат да създават добри закони. Защо този данък не беше въведен, когато въвеждаха патентния данък за тези имоти? А го въвеждат сега по способа ГЕРБ - с преходните и заключителни разпоредби на друг закон. Некадърни, невежи, крадливи ежедневно тласкат България към упадък.
  Ако тези политици продължат да управляват, дискусията за този данък ще е безсмислена, защото в България ще спрат да идват туристи.

 59. 59 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 283 Неутрално
 60. 60 Профил на spas_spasov
  spas_spasov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Навсякъде, където съм ползвал апартаменти чрез Airbnb и Booking.com, туристически такси се плащат. Проверено в Рим, Париж, Лондон, Милано, Лисабон, Мадрид.

 61. 61 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 693 Весело

  Шкебмо, мързеливата отрепка веднага скача. Как ще му вземат хляба, та той не би следвало да работи никога. ПУЩА наследствения парцел под наем и давай кебапи и уголемяване на търбуха.
  Сега тия изедници ще му убият бизнес модела - "партаменто ни хлеб иска, ни вОда".
  На кфо прилича това нещо, са? После като се разболее като помиар се чуди - що здравеопазването го няма, пенсионна система - и нея. Ми как да я има, като шкембо първо сиса от мама до 30-тина годишна възраст, после сиса от наследствения имот.

 62. 62 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 693 Весело

  Шкебмо, мързеливата отрепка веднага скача. Как ще му вземат хляба, та той не би следвало да работи никога. ПУЩА наследствения парцел под наем и давай кебапи и уголемяване на търбуха.
  Сега тия изедници ще му убият бизнес модела - "партаменто ни хлеб иска, ни вОда".
  На кфо прилича това нещо, са? После като се разболее като помиар се чуди - що здравеопазването го няма, пенсионна система - и нея. Ми как да я има, като шкембо първо сиса от мама до 30-тина годишна възраст, после сиса от наследствения имот.

 63. 63 Профил на Neznámý
  Neznámý
  Рейтинг: 131 Неутрално

  По принцип е редно така да се направи, че туристическият данък да се плаща, както е навсякъде в Европа и не виждам основателна причина някой да реве срещу това. Това е перо от бюджета и то трябва да се събира. Държавата и общините са длъжни да установят ред, при който да се наблюдават обектите, отдавани под наем и нелегалното отдаване да се санкционира по съответните разпоредби. Не ми е до хотелиерите, а до това, че всички плащаме данъци и никак не ми се харесва аз да плащам, а тарикатите - не! Съгласен съм, че доста хора в България са тарикати и ползват привилегии "по втория начин", и решително съм "За" това, привилегиите постепенно да бъдат орязвани, защото да си тарикати означава, че крадеш от всички останали.

 64. 64 Профил на Evgeniy Vodenicharski
  Evgeniy Vodenicharski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сумите не са пречка за бизнеса. Пречи сложната организация на събирането. Все пак в голямата си част собствениците на апартаменти не се отличават с особена интелигентност, особено в централните части на София. За да си вземе парите държавата, всички данъци и такси трябва да се удържат от платформата и да се внасят в единна сметка. Прости хора - прости правила- работеща система. Досущ като в Китай, за която система виждам има много специалисти по-горе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK