При горенето на отпадъци в българските тецове се отделят повече канцерогенни вещества

Иван Хинковски

© Велко Ангелов

Иван ХинковскиПри горенето на отпадъци в българските се отделят повече канцерогенни вещества, каза в интервю за Би Ти Ви председателят на Българския енергиен форум Иван Хинковски. Горенето на боклуци като гориво в тецовете се превърна в тревожна за обществото тема през последните месеци, а страховете на хората се увеличиха.


Комисията по околна среда в парламента прие на първо четене отпадъци да се изгарят в топлоелектрическите централи само при изготвена Оценката за въздействието за околната среда (ОВОС), която ще се прави на ниво инвестиционни намерения. Това е крачка в правилна посока, но не е достатъчна, смята енергийният експерт Иван Хиновски. Въз основа на анализ на опита на другите европейски страни, България трябва да направи редица законодателни промени за регламентиране на проектите за оползотворяване на това гориво, каквото са отпадъците, добави той. По думите му проектите за изгаряне на отпадъци трябва да са на базата на лиценз.


"Страховете на хората са основателни, тъй като настоящите инсталации не са подходящи за изгаряне на боклук. Те се нуждаят от специална система за прочистване, защото пушекът е различен от този на въглищата, съдържа много канцерогенни вещества и филтрите не са пригодени за него, а температурата на изгаряне също е различна от тази на въглищата", каза експертът.
По думите му още по-опасна е пепелта, която остава след изгарянето на отпадъци. Хиновски я сравни с ядрен отпадък и подчерта, че трябва да се съхранява под земята за срок между 15 и 20 години.


Единствената инсталация, която отговаря на всички изисквания за изгаряне на отпадъци се намира в Пещера, посочи Хинковски.


"Новата практика по отношението на отпадъците е да преминават към друга гама за оползотворяване чрез така наречените газификатори. Вакуумно при висока температура се създава синтетичен газ, който е като природния. Така не се отделят много вредни вещества и няма пепели", обясни той. Според него и българските тецове, които работят с въглища, могат да минат на газ. Според негови изчисления това ще доведе до намаляване на производствената цена от около 130 на 108 лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK