Министър Петкова поиска президентът да каже за кои енергийни проекти е говорил с Путин

Министър Петкова поиска президентът да каже за кои енергийни проекти е говорил с Путин

© Цветелина Белутова, КапиталПрезидентът на България Румен Радев да каже кои съвместни енергийни проекти е обсъждал по телефона с руския си колега Владимир Путин, каза днес пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Информацията за разговора дойде от президентството на 18 февруари.


Петкова уточни, че двата официални общи енергийни проекта с Русия са Балкански поток и АЕЦ "Белене". Тя допълни, че те се движат от правителството и отговорността за реализацията им е на кабинета. "Президентството няма правомощия да работи по тези проекти, ако е ставало дума за други, нека да ни информират кои са те", каза Теменужка Петкова.


Според нея не е работа на президента да обсъжда цената на газа - друга засегната тема по време на разговора, защото това е деликатна тема, по която се работи по правила на ЕС. Петкова посочи, че от президентството не са търсили информация за енергийните проекти от правителството. "Никой не печели от това институциите да не си говорят. Правителството, премиерът и министрите имат ясна воля за партньорство. Президентът свали доверието от правителството", каза министърът в отговор на въпрос.


"Балкански поток" нямало защо да бъде спрян
По повод критиките на Русия за забавянето на трасето през България на газопровода "Балкански поток", Петкова обясни, че началото на работата е закъсняло с 4 месеца, заради обжалването на избор на изпълнител. "До края на май ще са готови 308 км. през територията на България, които дават възможност за доставка на газ до Сърбия. След това предстои изграждането на още 166 км", поясни тя. В отговор на въпрос Теменужка Петкова каза, че проектът "Балкански поток" на практика е разширение на българската газопреносна инфраструктура и няма как да бъде спрян, след като се спазват правилата.


До 2050 г. България ще разчита на ток от въглища


Коментирайки т. нар. "Зелена сделка" в ЕС, която предвижда постепенно спиране на производството на енергия от въглищни централи, енергийният министър посочи, че България ще защити своя интерес.


"Няма посочена дата за затваряне. Посочено е, че емисиите от тях трябва да се намалят с до 55% до 2030 години и през 2050 г. да не работят. България ще разчита на своите централи до 2050 година и няма повод за притеснения сред работещите в тях", е мнението на Теменужка Петкова. Според нея по-рано централи на въглища в страната могат да затворят по икономически причини, тъй като цената на емисиите ще поскъпва непрекъснато.


Яснота дали и кой ще реализира проектът АЕЦ "Белене" ще има до края на годината, каза Петкова.


Тя отказа да коментира арестът на директора на ТЕЦ "Бобов дол" и обяви, че не можа да отговори дали той е на бизнесмена Христо Ковачки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK