Lafka официално обяви, че затваря заради талоните за търкане (обновена)

Такива обявления са разлепени в неработещите павилиони на Lafka

© Юлия Лазарова

Такива обявления са разлепени в неработещите павилиони на LafkaСлед няколкодневно мълчание по публикациите за затварянето й, днес веригата Lafka официално съобщи, че прекратява дейността си заради спирането на бизнеса с лотарийните билети.


В съобщение, публикувано на сайта на веригата, собственикът - дружеството "Лафка Маркет АД", обявява, че въвеждането на държавен монопол в лотарийните игри е довело до значителен спад на продажбите в Lafka и е практически невъзможно то да функционира нормално. От компанията уверяват, че разполагат с достатъчен ресурс, за да изплатят задълженията си в най-кратки срокове. По-рано съобщението е разпратено на търговски партньори на компанията.


Обектите на Lafka бяха едни от основните разпространители на лотарийни билети. От вчера част от магазините на веригата останаха затворени, а други работят с намален асортимент. В София част от обектите осъмнаха запечатани по заповед на изпълнителния директор на дружеството. Освен талоните на "Националната лотария", в павилионите се предлагаха вестници и списания, цигари, храна и напитки. Дружеството има 1059 обекта, от които 824 са франчайз.
Със скоростно приетите преди две седмици поправки в Закона за хазарта, предложени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, монополът върху лотарийните игри стана държавен и беше даден на Българския спортен тотализатор, а лицензите на частните оператори - "Национална лотария" и "Лотария България", бяха отнети. Мажоритарен дял в тях имаше обвиняемият бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков.


През тази седмица изтече последният срок, в който от мрежата трябваше да бъдат изтеглени лотарийните билети, отпечатани от фирмите на Божков. Търговците на лотарийни билети обявиха, че имат да си взимат между 27 и 35 милиона лева като нереализирани продажби на талони, в чието купуване са инвестирали. Търговците в 18 000 обекта в цялата страна изразиха готовност за протест.


Според последното вписване в Търговския регистър от юли миналата година акциите на веригата са разделени между две юридически лица: "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ". Но като крайно се контролира от основателите на "Винпром Пещера" и Делян Пеевски, твърдяха няколко източника в началото на годината, припомня седмичникът "Капитал".


Още за задълженията на "Лафка", както и прогнози за това какво предстои - в "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK