Произвеждат ли достатъчно българските работници, за да изкарат заплатите си

Произвеждат ли достатъчно българските работници, за да изкарат заплатите си

© Цветелина Белутова, КапиталЛипса на квалифицирани работници, липса изобщо на каквито и да е работници, придружено с ръст на заплатите при неособено висока производителност. Това кълбо от предизвикателства тормози все по-силно българския бизнес през последните години, съдейки по публични изяви на отделни работодатели и на организациите им. Данните на статистиката показват непрекъснат, макар и неголям, ръст на производителността на труда, изпреварван от този при заплатите. Ниска ли е производителността на работниците в България?


Разказите на мениджъри на срещи с медии са изпълнени с недоумения не само от липсата на квалификация, но и на елементарни умения у днешните работници да изпълнят докрай самостоятелно дадената им задача. На този фон расте не само административно определяната от правителството минимална работна заплата, с която са обвързани и други плащания, но и тази, която зависи от развитието на икономиката, а също и от битката за привличане или задържане на кадри.


"Пряка е връзката възнаграждения - производителност. Няма висока производителност при ниски заплати". Това казва в интервю пред "Капитал" Илия Келешев, председател на Браншовата камара по машиностроене. Но не може да се каже, че мнението му се споделя масово от бизнеса.
Според икономисти целият дебат за производителността на труда напоследък, липсата на добра квалификация у служителите и пр. е за да се стигне до нова методика за определяне на минималната работна заплата, която да замени сега налагания от правителството административно размер. Според синдикатите пък темата се актуализира от работодателите с настояването им за по-голям внос на работници с аргументите, че или тук няма, или българите са мързеливи.


"Нали разбираме, че производителност на труда не е работливост на работника", пита риторично Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа".


Как се изчислява


На теория производителността се определя като брутната добавена стойност (БДС) се раздели на броя на заетите. (БДС показва стойността на стоките и услугите, произведени на дадена територия за даден период. Тя е разликата между крайната стойност на произведената продукция и стойността на изразходваните за нейното производство стоки и услуги.)


Същото изчисление може да се направи и за отработени часове, което е и по-точна величина, защото взема предвид временната заетост и почасовата работа. Но ако гледаме темпа, с който нараства производителността, крайните стойности са горе-долу сходни, обяснява икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


Оттук нататък започват проблемите, добавя той, защото производителността зависи положително от брутната добавена стойност и отрицателно от наетите. Ако те намалеят, но произвеждат същата БДС, значи расте. Но същото е вярно и ако останат същия брой, а БДС расте. И докато при заетите е малко по-лесно да се прецени дали са станали по-производителни, при БДС е по-сложно, обяснява Стайков.


Дава пример със завод, в който се шият на ишлеме текстилни изделия, на който производителността е една. Ръководството му решава обаче, че ще се правят и собствени марки, които се разработват, продават се на по-висока цена и съответно БДС расте, което обаче става при по-нисък ръст на заетите.


Ако мениджмънтът реши да затвори тази фабрика и да отвори производство на авточасти, например, БДС ще има много по-висока стойност, а броят на заетите ще е същият и би следвало чисто математически да излезе, че производителността на един зает се увеличава.


В допълнение, посочва Стайков, на макроикономическо ниво показателят изглежда по един начин, а ако се види по сектори или през продукти, ще изглежда различно. "Така че самият индикатор сам по себе си не е от най-изчистените, а е трудно да се правят крайни изказвания на базата на един индикатор", подчертава той.Производителността расте, а заплатите - още повече


По-активното коментиране на темата за производителността на заетите в България съвпадна с трайно установения ръст на заплатите след като ефектите от световната криза утихнаха.


Когато има напрежение на пазара на труда - по-голямо търсене на работници от предлагането, например, каквато бе ситуацията в периода 2007-2008 г., има много по-бързо нарастване на заплатите, защото на фирмите им трябват работници докато инвестициите в машини и др. стават по-бавно, обяснява икономистът.


Допълва, че с развитието на икономиката работниците на компания със сравнително остаряла материална база лека полека започват да търсят по-добро възнаграждение напускайки я, докато обновяването на базата става по-бавно. "Работниците искат по-високи заплати, за да не отидат в конкурентна компания, а обновяването на оборудването изисква 6, 12, 24 месеца и повече. Това оказва веднага натиск върху заплатите", посочва Стайков.


Темата е актуална през последните поне 10 години, но говоренето по нея се засили след 2016 г., когато бизнесът започна да настоява все по-усърдно за внос на работници като единият аргумент е, че няма достатъчно, а другият е, че българинът е особено мързелив и не полага достатъчно усилия на работното си място, коментира Ваня Григорова.


Тя посочва, че "това драстично се различава от статистическите данни". Цитира данни на Евростат за целия ЕС за 2010 г., според които по реален ръст на производителността на труда България е на трето място след Ирландия и Румъния. "Нали разбираме, че производителността не е работливост на работника", пита риторично тя.Инвестиции в оборудване


Според Григорова в България има проблем с концепцията за производителността на труда, тъй като целият резултат на икономическата дейност се приписва като функция на интензитета на труда, а всъщност много по-голяма роля има технологичното развитие на икономиката, което е в "двора на работодателите".


Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката в страната. Това беше казано още 2011-12 г. след изследване на Българската стопанска камара (БСК). В него основният изследовател заяви, че имаме най-голям проблем с мениджърските умения, а не толкова с квалификацията на редовия работник, заявява Григорова.


Преди всичко става дума за ниво на използвани технологии и организация на труда, ниво на образование и квалификация на работниците и не на последно място структура на икономиката и мястото на отделните предприятия в глобалните вериги на добавената стойност. Това посочва пък Димитър Бранков, зам.-председател на камарата. Допълва, че преобладаващата заетост в България е в микропредприятия - над 95-95% от фирмите са с до 9 души персонал. И в малките предприятия, и в сектора на услугите и търговията производителността е ниска, а те заемат основна част от заетостта и от добавената стойност в България, допълва той.


Калоян Стайков също посочва, че за производителността е важно в коя сфера се развива самата компания. "Някъде е възможно да се подобри технологичната база, което е добре, но в същото време ще са нужни по-малко хора", посочва той. Обяснява, че ако се подобрят технологиите и се освободят една трета от хората, това пак увеличава производителността на труда на един зает, но някои хора остават без работа и трябва да търсят другаде. Това означава, че някои сектори може да останат без работници. Така че колкото и да се автоматизират, все ще им трябват някакви служители, анализира икономистът.Темповете не стигат


Където и да са причините за ситуацията в момента всички коментатори на темата казват, че темповете, с които расте производителността, не отговарят на икономика, която има да догонва другите.


Темпът на нарастване е изключително нисък и би съответствал на зряла икономика, каквато българската не е, казва Димитър Бранков и посочва, че България е изпреварена от Румъния и много други в Източна Европа.


Ваня Григорова също отбелязва, че темпът, с който расте производителността на труда, е крайно недостатъчен, но отбелязва, че нарастването на БВП не е нарастване на производителността на работника. Във формулата за изчисление не се отразява технологичното развитие, а доколко собствениците са успели да извоюват допълнителни позиции на външния пазар, защото това не е във връзка с интензитета на работа, обяснява тя.


Без машини, но и с лошо наследство


Причините за ниския ръст на производителността основно са в наследената деформирана структура на икономиката, смята Бранков. Допълва, че през последните години с навлизането на ИТ индустрията и производството на авточасти доходите и производителността на труда се вдигат, макар че темповете на навлизане на технологичните иновации в България са ниски.


В същото време все още много малка част от предприятията са интернационализирани, тоест работят за външните пазари. Но нарежда "не на последно място" образованието и квалификацията на работниците. "В ЕС сме на последни места според изследването PISA. Огромен е делът и на хората извън пазара - неучещи и неработещи младежи. Всичко това предопределя по-ниска производителност на труда", посочва Бранков.


Средната производителност на труда в България сега е някъде около 2500-2600 лева, а средната работна заплата е около 1280 лв. Не може да бъде взимана по-висока заплата от добавената стойност, обяснява Бранков. В същото време казва, че "нещо такова" се случва в аграрния сектор, където нивото на добавената стойност е е около 700 лв., а заплатите на заетите са по-високи. Което може да се обясни с големия недостиг на работна ръка.

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 842 Весело

  Липсва тука мнението на онзи, дето лепи високотехнологични катерушки.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Имам един много по-лесен въпрос: изработват ли достатъчно българските футболисти за да си покрият заплатите?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Забелазал съ, че като мина презТерминал 2, производителността ми нараства 5 пъти. Сигурно от налягането в самолета.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  В здравната система ,производителността е драстично слаба ,особено в определени специалности или практики ,така исканията на средния персонал станаха приблизително 1400-1500 лв ,а заработените пари по пътеки и в извънболничната помощ поради ниски цени и доплащания на драстично ниски суми са едва 300-500 лв за лице , така ,започва драстично орязване на персонал ,което ще се усети особено с навлизане на електронната карта и електронното обслужване ,защото няма как един да покрива заплатите на дузина работещи с натоварване 2-3 часа дневно ,които смятат ,че със стояне се покриват огромните им изисквания .

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Е га ти въпроса !!! Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Тамън научиха магарето (работникът) да не яде и то взе че умря (отлетя през Терминал 2).

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Некадърни мениджъри и слабо технологично обновяване на производството. Това е основната причина. Отделно е мисленето "балъците - бол, други ще дойдат да работят". Да, ама другите отидоха там, където знанията и уменията се оценяват и заплащат. А нашите "бизнесмени" искат роби, почти без заплащане.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 627 Весело

  Не опростявайте нещата. Производителността на труда и заплатите не са в причинно следствена връзка. Дори няма точна граница за определяне кое е производителност на труда, кое е на капитала и кое на технологията. Едно хубаво нещо на ръста на заплатите е, че принуждават частниците да мислят за автоматизация и организация на труда. Ако допуснем евтина работна ръка ще си останем икономика интензивна на труд. Това си е икономика с преобладаващи интензивни на труд отрасли - селско стопанство, добив на полезни изкопаеми, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1104 Весело

  Много мразя да мерят моята производителност с тази на чиновника (който при това изпълнява безумни разпоредби)😁😁😁

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Прост въпрос за МРЗ. Вие какво предпочитате - 800лв./месец или 6лв./час. След като посмятате ще разберете работодателите...

 11. 11 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":

  Да ги разберем защо толкова дълго време вече не се въвежда по часово заплащане в България? Мисля всеки го знае - алчност.

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#11] от "alexandar":

  Нали! Само дето всички работодатели искат почасово плащане, а синдикатите и държавата нещат...що така?

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Моята работа няма как да се измери. Въпросът е, хората изгубили време за тая статия, могат ли да си изкарат заплатите?

 14. 14 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz73":

  В София повече от половината население е заето в сферата на услугите. Да кажем един шопинг център е с 8 часа работно време и работниците взимат заплащане за това. Никога не се случва да се работи 8 часа а винаги се почва поне 15 мин по рано и по късно се свършва. Ако има клокин машина ще се увеличат заплатите при абсолютно същата производителност.

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 998 Неутрално

  А парите за гербавите калинки и всички обществени поръчки, които ГЕРБ крадат откъде идват? Разбира се от тези, които работят. А парите за лихвите по бързите кредити, за талончетата на Божков, за издръжка на цялото мутро-милиционерско братство, за апартамента на Пацо Терасата (никого не е произвел продукция за 1 лев), за апартамента на Каракачанов и т.н. Има толкова много крадци по веригата, че понякога се чудя откъде вземат пари за заплати. А, пък в болницата в Раднево, понеже ГЕРБ актив откраднал парите, няколко месеца не са вземали и заплати.

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  о българският бизнес се тормозил, видиш ли, как да повиши производителността на българският работник
  то и българският работник се тормози как да се повишат уменията за управление на хора на бъгларския бизнес, че никви ги няма, но странно това никога не е предмет на обширни и дълбокомислени изследвания
  причнитие за имиграцията и за производителността са комплексни и различни, но едва ли някой може да отрече ролята на безумно ниското заплащане

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  ,,Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката в страната. Това беше казано още 2011-12 г. след изследване на Българската стопанска камара (БСК). В него основният изследовател заяви, че имаме най-голям проблем с мениджърските умения, а не толкова с квалификацията на редовия работник, заявява Григорова.”

  ...младите меринджеи...Те са основния проблем!

 18. 18 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 657 Неутрално

  да земем например шиши!
  сички от лафка му работеха, при първия трус кешира, фърли парите в офшорка и кега ше даде на пиб тенекиени къщички + дълг, че и задължения към хазната.
  ИЗВОД: ШИШИ ПРОИЗВЕЖДА ДОСТАТЪЧНО И НЕМА ДА ГО ВКАРАТ НИ У ЗАТВОРА, НИ ШЕ ГО НИЗВЕРГНАТ!
  А ше почнат да пишат статти как РАБОТНИКЪТ бил мързелив, непроизводителен и въобще..........требвало да си скъса гъзът от работа, за да може шиши да произведе милиони в офшорки.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Григорова е права.
  Заглавието може да бъде и: "Могат ли българските мениджъри да организират високопроизводителен бизнес?" и би било по-близко до реалността.
  Все пак числата показват, че от тези през Терминал 2 пренебрежимо малка част са тези заминаващи на позиция като мениджър от каквото и да е ниво с подготовка само от България.
  Не знаят език, технологично са трагедия, обща бизнес култура близка до нулата.
  От тяхната асоциация би трябвало да се замислят над тези неща и им организират курсове ли, трениниги ли ако искат да се подобри положението.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Работниците са последни по веригата. Няма как да има висока производителност на труда, след като те цакат с възнагражденията. А няма как да има адекватни заплати, след като местният пазар гълта всякакав боклук, стига да е евтин. И е много трудно за бизнеса, да се върне дори на изоставените пазари, да не говорим за завоюването на нови. За да се вдигне производителността, също така трябват инвестиции в оборудване и обучение. А как да се правят, като "сивите" данъци изяждат всичко. "Спонсорството" носи много повече полза от закупуването на нова машина, работниците ще продължават да са неефективни. Да не говорим, е в страната практически няма свободен фондов пазар, който да подхранва свободното предприемачество.
  А що се отнася до работниците - да могат да работят и си изкарват парите. Доказват го 2 милиона наши гастарбайтери, които май изобщо не мислят да се връщат в страната.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Произвеждат повече от гръцките. Това е достатъчно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Не. Не заслужават нито стотинка, трябва да мрат. Толкоз за веруюто на немалък процент на родните меринджеи, които явно си мечтаят да подменят местното население с високопроизводителни чужденци, на същите заплати.

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 804 Весело

  Работниците ни били нископроизводителни, а искали високи заплати. Следователно, ще внасяме работници от чужбина.

  Аз пък си мисля друго: като бизнесмените ни са толкова високопроизводителни и свикнали да живеят с ниски приходи и печалби, защо не вземем да изнясяме бизнесмени?

 24. 24 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Терминал 2 и по-далеч от българи, другото е бошлаф работа.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 25. 25 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изключетелно неуместно, дори обидно заглавие за, иначе, сравнително смислена статия. Българските работници, както и работниците навсякъде по света произвеждат достатъчно, за да оправдаят заплатите си. Изкривяванията започват при другите фактори, вкарани при пресмятането на показателя брутна добавена стойност. Хипертрофиралата и неефективна държавна администрация, лошо управляван и неефективен публичен сектор, липса на качествен пазарен продукт и ниска ефективност при споменатите в статията предприятия с персонал до 9 души / над 95 % от регистрираните стопански субекти/ формират основната част от деформиращите фактори. От другите бих отличил поведението на чуждите компании в България. Огромната част от тях фактурират продукцията, изнасяна от България на силно занижени цени с цел изнасяне на печалбата от дейността /близо двадесет години съм свидетел и близо 15 - съучастник в това/.

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Прозводителността на труда е много условна. Аз примерно съм фаянсаджия и лепя плочки за 10 лв. на м2. Другия месец си намеря клиент, който ми плаща 12 лв. на м2. Значи съм си вдигнал производителността с 20%. ама аз все слагам по 10 квадрата на ден. Такива примери мога да дам десетки.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Весело

  " Разказите на мениджъри на срещи с медии са изпълнени с недоумения не само от липсата на квалификация, но и на елементарни умения у днешните работници да изпълнят докрай самостоятелно дадената им задача."

  Я вижте отзивите за 99 % от българските мениджъри, пък после се интересувайте от тяхните мнения ! Тотални нагаждачи, кариеристи, некадърници, единственото, за което ги бива са обите приказки и заблуждаващите коментари ! Настаняват се на мениджърски позиции блгодарение на невзрачността и некадърността си - това е реалността у нас на 99 % !

 28. 28 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами внасяйте си руснаци, като изгонихте българите. А може би това е тайната мечта на консерву-патреотите: зелени човечета, сапоги и "калинка моя".

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Значи вземат брутната стойност на произведеното и делят на броя заети. Ами то в едно предприятие има доста заети, които нищо не произвеждат? Как това показва колко е производителността, само на тези във фирмата, които директно работят в продукцията. Нали има и чистачки, секретарки, началници, директори и т.н.

  мурзилка
 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маняна":

  баце, работих у исапия. Та, бачкахме там от източниа блок, събрани. Кат ни плащаха, тоз, работодателъ, искаше да ни резне 50% от парите. Имаше един РУСНАК дето му каза: аз те знам къде живееш.
  Оня пребледне, даде си ни сичко по уговорка и ни уволни. накуп.
  Та, руснаци и серийци не стават: вадат калашника. само бугарчета могат да понесът гаврата. нема по светъ други робочие отксъде да си внесът,.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  За съжаление производителността на труда е ниска и това е ЕДНА от причините за ниските доходи!

 32. 32 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маняна":

  Те пък това им е мечтата на руснаците да работят в България. Реалистично е нещо от сорта на виетнамци или сомалийци.

 33. 33 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Да, статията и практиката го потвърждават:

  "Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката в страната.... "


  Навсякъде се говори за производителност на труда на работника и никъде не се зачеква за тази на мениджърите. А често пъти това са хора, на които някой им е казал че са "мениджъри"/"шефчета"/т.н. С две думи вятър у мъгла.
  А самото понятие производителност на труда е силно теоретично, неразбрано и неясно за такива обобщения. Крайно време е да се конкретизира какво значи, най-добре би било да се конкретизира за всяка позиция. Т.е. когато някой предлага 1000 за една позиция, да може да посочи и аргументира каква производителност се очаква за тези пари. И ако кандидат работникът поиска 1400, да е ясно колко работа трябва да свърши, за да ги изкара.
  Задача трудна, почти невъзможна е тази, защото ще отнеме много усилия, но пък би елиминирала усещането за несправедливо заплащане и би отнела възможността несъвършенствата на организациите и мениджърите да се прехвърлят като грехове на служителите/работниците.

  И ето един пример - имам конкретна задача, която се извършва за около 6 часа ръчно и за около 20 мин. с един конкретен инструмент. Ако аз като работодател не съм купил и предоставил на разположение на служителя този инструмент, кой е виновен за намалената производителност на труда? (1:18)

 34. 34 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":

  Това е номинална стойност, значи инфлация. Продуктивността е свързана с реалните стойности, т.е. 10 кв.м.

 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  80% от българите са брутално мързеливи

 36. 36 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 434 Весело

  Българските "ИНДУСТРИАЛЦИ" има да чакат,висока производителност на труда на техните работници и служители при добавка за нощен труд -25 стотинки!

 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Истина е също, че в България имаме огромен брой неквалифицирани, полуграмотни хора в трудоспособна възраст, при това не само цигани. Някои от тях нямат елементарни трудови навици, наистина съвсем елементарни. Стотици хиляди са.
  Разбирам, че има квалифицирани хора, които получават по-малко, отколкото би трябвало и там пазарът или миграцията си казват думата, но едно по-нататъшно повишаване на МРЗ съвсем ще изключи хората, дето едвам сричат, от пазара на труда. А такива хич не са малко.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Аз съм извървял много труден път от самонает до собственик на малък бизнес, 12 часови работни дни 7 дена в седмицата и безсънни нощи, всичко!
  Определено имам проблем с квалифицирана работна ръка от 3-4 години, има един абсурден момент с работниците понякога че не осъзнават че техните заплати зависят от времето и качествто за което си вършат работата и парите които може да си позволи да плати крайния клиент, често се налага аз лично да изпълня дадена поръчка само и само за да не съм на загуба.

 39. 39 Профил на Ivan Penchev Ivanov
  Ivan Penchev Ivanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Аз обаче съм съвсем сигурен, че ако работата бъде достатъчно подразделена - чак до точката на най-високата икономия, няма да има недостиг от работни места, на които инвалиди да не могат да вършат работата на пълноценните и да получават същото заплащане" Хенри Форд, "Моят живот и работа".

  Господа мениджери, поучете се от чичко Форд и организирайте труда, организирайте!

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Това само по себе си е глупав въпрос. Ако мерим в пари, производителността зависи от количеството произведени неща И от цената на която ги пласираш. Ако се опитваш по количество да биеш Индия, Китай, Индонезия, Филипините....си обречен. Високата производителност на запада се крепи на умението да продават кажи речи НИЩО на баснословна цена. За това софтуера е толкова добре платен, там няма материално производство

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  "Произвеждат ли достатъчно българските работници, за да изкарат заплатите си?"

  А, не бе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "rgt23626120":

  Ти наистина ли мислиш че леличката която чисти в Лидл Надежда ще чисти по качествено в Лидл Дортмунд?

 43. 43 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Производителността на служителите изцяло зависи от уменията и знанията на мениджмънта. Затова едни компании успяват да дават заплати и да излизат на международни пазари, а други реват срещу вдигането на минималната заплата и че не могат да намират и задържат служители. Капитализъм брато - оправяй се.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Производителността на служителите изцяло зависи от уменията и знанията на мениджмънта. Затова едни компании успяват да дават заплати и да излизат на международни пазари, а други реват срещу вдигането на минималната заплата и че не могат да намират и задържат служители. Капитализъм брато - оправяй се.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#33] от "911":

  Усещането за несправедливост ще го има винаги.
  И винаги ще е от страна на онези, които получават по-ниските заплати.
  А това ще подхранва мита за западният рай, където всички получават колкото заслужават и няма бедни.
  Все пак, хората имат нужда от вяра.

 46. 46 Профил на khmerrouge
  khmerrouge
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Нищо не спира меринджеите да си внесат работници от Дания и Германия, там са високо производителни. Или пък ги спира?

  http://www.medihelp-assistance.com/
 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  А и още нещо, повишената производителност, води до задълбочаване на неравенството и до хищническо използване на ресурсите, консуматорско общество и т.н. При повишаване на производителността, не се вдигат заплатите, а печалбата на тарикатите. За това аз лично съм за въвеждане на 4 дневна работна седмица с което да се НАМАЛИ производителността.

 48. 48 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  За Капитала наемните работници никога не са продуктивни.

  niki
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darcas":

  И въвеждането на Мин заплата е..... капитализъм брато, оправяй се? Ехооо има ли някой на втория етаж?

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  От данъчното правят внезапна проверка на дребен фермер в Монтана. Били получили оплакване, че не плащал достатъчно на работниците си. Човекът ги посрещнал и започнал да отговаря на въпросите:
  - Ми значи.. тука има един Иван.. той ми работи по полето.. плащам му 400 на месец плюс храната.
  - Добре, друг?
  - Ми бай Пешо.. него съм го ‘зел техниката да ми оправя… значи плащам му 600 на месец плюс храната.
  - Още?
  - Ми има тука и един малоумен.. той бачка по 18 часа на ден и ми върши около 90% от работата. Изкарва по около 50 на месец, сам си плаща храната, ма всяка събота му купувам по бутилка ракия!
  - Ей точно с тоя малоумния искам да говоря! – зарадвал се данъчният.
  - Ми ей го на, пред тебе е!

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#42] от "alexandar":

  По-качествено не, по-бързо да, понеже са и купили машина. А са и купили, понеже там е по-евтино да купиш машина, отколкото да наемеш още две чистачки. Е тук е обратното за това наемаш още 2 чистачки

 52. 52 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Правилно е да се напише: Достатъчно квалифицирани ли са директорите и собствениците на компании, за да натоварят работниците, които да получават достойно възнаграждение!

 53. 53 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":

  И сега се връщаме на фразата ти, че заплатата зависи от времето и качеството на работата на работника а се оказва, че зависи от инвестицията на работодателя.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Работниците, съответно техните началници и предприемачи са прпизлезли от една и съща мая (народ). Така, че тези приказки за гениалният и трудолюбив работник и некадърният български меринджей (каквото и да означава това) по—скоро ги възприемам като народен фолклор за оправдание на масите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#50] от "atmanpg":

  От другата страна на океана такива 'малоуници' които не се справят с генериране на печалба и обявяват банкрут са 400 на 100 000 всяка година.

 56. 56 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#52] от "Maradona":

  Не, повечето шефове, при които съм бил (90% от тях), просто са били на точното място, в точното време, с точния продукт. В момента са на доизживяване, правят какви ли не глупости, но още ги има, защото за тия големи са станали сравнително големи. Точно в една фирма, шефката (беше на 30), беше адекватна и знаеше какво иска и как да го постигне. Знаеше как хората да са доволни и да не са стресирани.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#53] от "alexandar":

  Никъде не съм твърдял, че заплатата зависи от времето и качеството на работа. Заплатата също е пазар и зависи от търсенето и предлагането и... търговските умения на продавача

 58. 58 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 519 Неутрално

  А може ли един квалифициран грък, германец или французин да живее при нашите цени с 120-150-200 евро пенсия?
  Една метачка на улиците в Атина дали ще е доволна ако мете шумата и кърти леда в българско населено место за около 270 евро нетна заплата?

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  Ми не, некадърни са не само меринджеите и не само българските, именно защото са от една и съща мая но....това е много дълга тема

 60. 60 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 286 Неутрално

  По тази тема винаги се сещам за едно интервю преди години на един от КРИБ разправяше че възнагражденията на мениджърите и управителите се доближавали постепенно до тези в западна Европа, защото вършили почти същата работа, журналиста го попита дали и заплатите на секретарките поне се доближават до това нарастване, той вика не, журналиста го пита ми нали работят почти със същото натоварване, защо се качва само заплатата на управителя и оня онемя

 61. 61 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемът с по-ниските заплати идва и от това, че много български служители и работници плащат заплатите и на колегите си от чужбина. И да си скъса задника един бг служител, дори и в западна компания, няма как да взема аналогично заплащане. За повишаване на заплатите трябва да се създаде развойна дейност на услуги и производство в България. Такъв пример е Уолтопия на г-н Пенчев.

 62. 62 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":И сега се връщаме на фразата ти, че заплатата зависи от времето и качеството на работата на работника а се оказва, че зависи от инвестицията на работодателя.
  —цитат от коментар 53 на alexandar


  Квалификацията и умениата на работника??
  а подържането на конкурентни цени за да същществуам като бизнес??
  В тоа кето правя съм инвестирал колкото мога да си позволя като възращаемост с най-доброто германско оборудване , което струва също много скъпо като консумативи и подръжка
  Вие сте крайните потребители, вие идвате и искате евтин качествен продукт и отстъпка, а аз просто се опитвам да съсздам нещо и ми трбяват 10 добри работника, нищо повече

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#61] от "Момо":

  Г-н Пенчев, вие ли сте? Какъв пример е уолтопия? Кой не е работил там, той не ги е псувал.

 64. 64 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 414 Любопитно

  В затвора ли е мястото на работодателите, дето не осигуряват служителите на реалните заплати - иначе казано всеки втори?

 65. 65 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Мързела е естествено състояние на духа, но не винаги и не само това е причината. Както в повечето случаи, истината е по средата, а участват и много други фактори, за които не се споменава в статията, например за некадърните и неграмотни "работодатели", назначени от червените другари...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 66. 66 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 293 Любопитно

  Ми нали бъдещето било на споделената икономика, каква производителност търсите? Минимум 50% от работещите са в сферата на консултантските услуги, т.е. преливат от пусто в празно. Да не говорим за НПО сектора с желаещите да спасяват света. А журналистите как им се мери производителността, по усвоени грантове ли?

 67. 67 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  На запад бизнеса си създава работници, като финансира образованието на нужните му кадри. Тук основно взема на готово каквото му направи държавата.

  мурзилка
 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  До коментар [#26] от "Doge":

  Ако си примерно фаянсанджия, въобще не влизаш в никакви статистики, знаеш защо, и подобни примери мога да дам десетки...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 69. 69 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#62] от "rgt23626120":

  Това за квалификациите и уменията е твоя реплика 38. Оказа се, че на 90% зависи от твоите квалификации и умения и парите които си способен да инвестираш в производството. В 38 казваш, че имаш проблем с квалифицираните работници. Кое е първото - повишаване качеството на работа за да се повишът заплатите или повишаване на заплатите за да се повиши качеството на работа?

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":Ако си примерно фаянсанджия, въобще не влизаш в никакви статистики, знаеш защо, и подобни примери мога да дам десетки...
  —цитат от коментар 68 на hamiltonf


  ах тоя фаянсаджия, как начупва диаграмата на цялата икономика. Абе спрете с тия ГЕРБ ерски опорки за милиярдите сива икономика от фаянсаджии, фризьорски и кафета, продаващи кроасанчета без касови бележки

 71. 71 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Пълни глупости. Същите тези хора местейки се в Испания или Германия стават рязко в пъти по-производителни. Т.е. просто бг работодателите не могат да намират достатъчно рентабилна работа и се опитват управленската си некадърност да компенсират с просешко заплащане, недостатъчно да възстанови и развие трудовата сила. Само им се мерджелеят виетнамци, молдовци и украинци, които ще им работят за без пари... но дори и това няма да се случи, защото на горе изброените им е 100 пъти по-добре да идат в полша на по-високи заплати и Шенген вместо в Бг... а баце да си ходи в чакалнята за еврото, то не ни трябва ама с шенген и визите за сащ не става, та поне нещо..

 72. 72 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#62] от "rgt23626120":Това за квалификациите и уменията е твоя реплика 38. Оказа се, че на 90% зависи от твоите квалификации и умения и парите които си способен да инвестираш в производството. В 38 казваш, че имаш проблем с квалифицираните работници. Кое е първото - повишаване качеството на работа за да се повишът заплатите или повишаване на заплатите за да се повиши качеството на работа?
  —цитат от коментар 69 на alexandar


  проблема е основно че последните 3-4 знанията уменията и дисциплината на младите поколения върви на долу, а става въпрос за основни елементрани неща които се учат в училище , наистина е много тревожно

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#67] от "Маршалов":

  Така ли? Недей че ще се задуша от смях. А работа по разпределение ума ли? Зъболекар във Вълчи Дол, по прочутуя филм...

 74. 74 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  И все пак, извън БГ нали се оправят някак?

 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  проблема е основно че последните 3-4 знанията уменията и дисциплината на младите поколения върви на долу, а става въпрос за основни елементрани неща които се учат в училище , наистина е много тревожно
  —цитат от коментар 72 на rgt23626120

  Свободата Санчо. Прекалено много свободия. Но макар че не излизат квалифицирани по инженерни професии. Все пак са с отлична и дори превъзходна годност за безразборен секс, пиене и дрогиране.

  мурзилка
 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Абсолютно съгласен То ако беше така в Люксембург ,щеше да е с най висока пройзводителност ,а Виетнам с една от най ниските ,да скоро и Китай беше с една от най ниските ,според логиката ,заплати пройзводителност

  гошо
 77. 77 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  как те не е срам бе чиче, да обобщаваш знанията и уменията и навиците на младите поколения, когато пишеш НА ДОЛУ.
  Извинявам се, ама 10 годишният ми син ще ти скрие топката, за 20 годишният ми син няма и да отварям дума

 78. 78 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#46] от "khmerrouge":

  В Люксембург са най производителни ,от там да вземат

  гошо
 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":как те не е срам бе чиче, да обобщаваш знанията и уменията и навиците на младите поколения, когато пишеш НА ДОЛУ.Извинявам се, ама 10 годишният ми син ще ти скрие топката, за 20 годишният ми син няма и да отварям дума
  —цитат от коментар 77 на uq


  Не навсякъде се работи като се маже с пръсти по таблетите висейки във фейсбук. На какво всъщност са годни новите поколения. Да чатят, да се правят на хакери? За какво реално биха им послужили това което си мислиш че могат, ако ги наемат някак си да ринат ни телетата в кравеферма, или да струговат и шлифоват фина оптика?

  мурзилка
 80. 80 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Икономиката в България не върви, защото ресурсите са в ръцете на потомствено некадърните селяндури, които екзекутираха и завзеха мястото на българския елит след 2СВ, мислейки че единственото, което ги дели от величието, е липсата на пари. Но с пари, и то кървави, акъл не се купува, а предприемач насила не се става. Предприемачите имат качества, които напълно липсват у днешните престъпници и калпавото им поколение. Времето ще премести ресурсите в правилните хора, но за съжаление ще бъдат загубени 1-2 поколения. Дали ще издържим като етнос до тогава ...

 81. 81 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#46] от "khmerrouge":

  Скапаните ни обществени услуги ги спират. Хората са свикнали на чисто и организирано. Каквато и заплата да получават, а вече има такива примери, трябва да направят компромис, на който много от тях не са готови.

 82. 82 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Няколко съвета към бизнеса за да задържат кадрите:

  1 - ежегодна актуализация на за платите с поне 10 %. Ако даден служител е кадърен със сигурност трябва да се възнагради. Ако не - уволнява се или се праща на по ниска позиция

  2- 25 дни платен отпуск.

  3 - 15 дена предизвестие, вместо сегашните 2 месеца които те карат да се чувстваш затворник, или похитен който трябва да си плати подкуп.

  4 - преустановяване дейността на работодателските организации

  5 - незабавно уволнение на мениджъри които унижава работниците.

 83. 83 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  това е напълно вярно - голямата част от работниците, ако станат мениджъри ще са същите. затова и политиците са ни такива - щото от същата мая идват тези с които ще ги сменим
  от друга страна никой не твърди че бг работника е гениален, но той си работи както трябва в западни фирми. така че сори, но проблема е с мениджмънта основно.
  в по-широк план - с образованието. разбирам е има неподготвени хора, но така е като сме се вторачили във всякакви проблеми повече отколкото в опразованието. как да излязат грамотни и компетентни хора от това така наречено образование

 84. 84 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  След 2008 год. българските "бизнесмени" получиха почти подарък с размера на ставката на корпоративния данък - 10%. Получиха и големи отстъпки в ставките за осигуряване. И при всичко това, те продължават да крият данъци, превръщат печалбите си в:

  ...Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата.
  —цитат от коментар 5 на 442
  и
  Некадърни мениджъри и слабо технологично обновяване на производството. ...А нашите "бизнесмени" искат роби, почти без заплащане.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov
  Точно!

 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  ами това е резултат от съвкупното мислене и отношение на родители, политици и учители към образованието. ама всички ги гледат младите като че ли са извънземни пуснати от марс, а не продукт на нашето си общество

 86. 86 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Нещата са анализирани и показани още през 2011г. от един червен професор. Истинският критерий за справедливо заплащане е процента на труда в произведения продукт.
  България спрямо Еврозоната
  Показатели Процент
  БВП на човек 40.52
  Общо ценово равнище 48.9
  Номинална работна заплата 10.1
  Реална работна заплата 20.7

  "Числата са категорични. В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко, но средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска от тази в Еврозоната. При нашето икономическо равнище (БВП на човек), ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Ето това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон - критерий Еврозоната."
  Това е тъжната истина, драги форумци на Дневник, а не мрънкането на нашите псевдоработодатели, комунисти, капиталисти.

 87. 87 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Бих добавил само, че високите заплати в "Западна" Европа са извоювани от работниците там със стачки и организирана профсъюзна борба, докато ние тук "строяхме социализъма" и чакахме Партията да се грижи за нас.

 88. 88 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 318 Неутрално

  "Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката" - е това е цялата истина.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 89. 89 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Дори да пренебрегнем факторите, посочени в статията, които влияят на производителността, чисто статистически Евростат дава дани за 50% производителност в България от средноевропейската, НО брутна заплата около 3 пъти по-ниска от средноевропейската. Всеки може да си направи сметката дали производителността е достатъчна за тия заплати и дали заплатите могат да растат по-бързо от производителността. Само меринджеи като Гела и Ковачки се оправдават, че работниците били мързеливи и трябвало да се внасят чужденци. А откъде ще намерят балъци при тия заплати, не казват.

 90. 90 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darcas":И въвеждането на Мин заплата е..... капитализъм брато, оправяй се? Ехооо има ли някой на втория етаж?
  —цитат от коментар 49 на uq


  Минималната заплата е социализъм и е въведена да защитава работещите. Обикновено тя е доста под средната заплата за повечето сектори. В същото време да ревеш че нямаш работници и да ревеш срещу увеличаване на минималната заплата е вид шизофрения.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 91. 91 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Грабят, грабят българските роби робовладелците си. Па и не работят баш така, както им се иска на Васко Велев от ДКМС, на Бранков от номенклатурния ИСУ при МС, на Гела, Банев&co и другите от плеадата пишман капиталисти, възпитани и направени с тезисите на дрОгара от Правец.
  В стоновете на дрОгарите се включила и газетата, с графики, сакаш взети от бестселъра на Darrell Huff - "How to Lie with Statistics".
  Все пак, да се абстрахираме от визуализацията в статията(лъже) и да погледнем числата(стойностите).
  БДС за периода 2009 - 2018, на един зает, расте с 61% , а средната нетна заплата расте с 50% за същия период.
  Комай нещо лъжат синковците, а?

  Ecrasez l’infâme
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До 5:"442"...Е га ти въпроса !!! Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата...."

  Познавам много работодатели, някои от тях добри познати, но нито един от тях няма яхта или майбах. Споменатите от бе са от познатите на Бибитко.

 93. 93 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Поредните простотии на алчните работодатели. Да вземем една CNC машина. Как оня в Германия ще е по производителен. За квалификацията на младите е виновна образователната система. Не може в техникума да отиваш с ръце в джобовете на училище. Какво кура ми учи?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 94. 94 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Забелазал съ, че като мина презТерминал 2, производителността ми нараства 5 пъти. Сигурно от налягането в самолета.
  —цитат от коментар 3 на blondofil


  От средата в която отиваш е.

  No Pain No Gain
 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#77] от "uq":

  То и ти пишеш милиЯрд, ама не те увикваме...

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4339 Весело

  Произвеждат ли достатъчно българските работници за да си изработят заплатите?
  Не, разбира се!
  Не виждате ли по колко бизнесмени се редят на опашка в неделя пред църквите да просят, за да имат с кокво да платят на работниците си!

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Татяна, допълнете нещо към статията ви! Силните фирми са само тези с партийна протекция. Всичко останало крета

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "темповете на навлизане на технологичните иновации в България са ниски."
  Това е проблема. Българския бизнес не инвестира във високи технологии, а иска висока производителност. Няма как да стане.

 99. 99 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Доста повърхностен, даже манипулативен опит за анализ, който не подхожда на медия с претенциите да бъде обективна. От доста време се насажда някакво смесено чувство на вина и еуфория, че ръста на заплатите изпреварва този на производителността, но без да се анализира ситуацията в контекста на икономическата реалност. Както и други хора вече писаха, производителността на труда в България е около 2 пъти по-ниска от средната за Европейския съюз, а същевременно разходите за труд са повече от 5 пъти по-малко. Пропуска се и още един фундаментален факт, а именно, че производителността не зависи толкова от самия работник, колкото от това как се управлява предприятието, иновациите, технологиите, държавната политика и т.н. Като цяло средната работна заплата и производителността на труда са отживели показатели, които в съвременната действителност нямат място в интерпретацията за състоянието на пазара на труда, но поради някаква причина родните ни медии, политици и синдикати ги обожават.

 100. 100 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1647 Весело

  Поздрав за работодателите, дето работниците им били непроизводителни....

  www.youtube.com/watch?v=i0l-mWRJK1I&list=RD99baNhBDGI4&index=41

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK