Произвеждат ли достатъчно българските работници, за да изкарат заплатите си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 24 Весело

  Липсва тука мнението на онзи, дето лепи високотехнологични катерушки.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Имам един много по-лесен въпрос: изработват ли достатъчно българските футболисти за да си покрият заплатите?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Забелазал съ, че като мина презТерминал 2, производителността ми нараства 5 пъти. Сигурно от налягането в самолета.

 4. 4 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  В здравната система ,производителността е драстично слаба ,особено в определени специалности или практики ,така исканията на средния персонал станаха приблизително 1400-1500 лв ,а заработените пари по пътеки и в извънболничната помощ поради ниски цени и доплащания на драстично ниски суми са едва 300-500 лв за лице , така ,започва драстично орязване на персонал ,което ще се усети особено с навлизане на електронната карта и електронното обслужване ,защото няма как един да покрива заплатите на дузина работещи с натоварване 2-3 часа дневно ,които смятат ,че със стояне се покриват огромните им изисквания .

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Е га ти въпроса !!! Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Тамън научиха магарето (работникът) да не яде и то взе че умря (отлетя през Терминал 2).

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Некадърни мениджъри и слабо технологично обновяване на производството. Това е основната причина. Отделно е мисленето "балъците - бол, други ще дойдат да работят". Да, ама другите отидоха там, където знанията и уменията се оценяват и заплащат. А нашите "бизнесмени" искат роби, почти без заплащане.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Весело

  Не опростявайте нещата. Производителността на труда и заплатите не са в причинно следствена връзка. Дори няма точна граница за определяне кое е производителност на труда, кое е на капитала и кое на технологията. Едно хубаво нещо на ръста на заплатите е, че принуждават частниците да мислят за автоматизация и организация на труда. Ако допуснем евтина работна ръка ще си останем икономика интензивна на труд. Това си е икономика с преобладаващи интензивни на труд отрасли - селско стопанство, добив на полезни изкопаеми, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1355 Весело

  Много мразя да мерят моята производителност с тази на чиновника (който при това изпълнява безумни разпоредби)😁😁😁

 10. 10 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Прост въпрос за МРЗ. Вие какво предпочитате - 800лв./месец или 6лв./час. След като посмятате ще разберете работодателите...

 11. 11 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz73":

  Да ги разберем защо толкова дълго време вече не се въвежда по часово заплащане в България? Мисля всеки го знае - алчност.

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#11] от "alexandar":

  Нали! Само дето всички работодатели искат почасово плащане, а синдикатите и държавата нещат...що така?

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Моята работа няма как да се измери. Въпросът е, хората изгубили време за тая статия, могат ли да си изкарат заплатите?

 14. 14 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz73":

  В София повече от половината население е заето в сферата на услугите. Да кажем един шопинг център е с 8 часа работно време и работниците взимат заплащане за това. Никога не се случва да се работи 8 часа а винаги се почва поне 15 мин по рано и по късно се свършва. Ако има клокин машина ще се увеличат заплатите при абсолютно същата производителност.

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  А парите за гербавите калинки и всички обществени поръчки, които ГЕРБ крадат откъде идват? Разбира се от тези, които работят. А парите за лихвите по бързите кредити, за талончетата на Божков, за издръжка на цялото мутро-милиционерско братство, за апартамента на Пацо Терасата (никого не е произвел продукция за 1 лев), за апартамента на Каракачанов и т.н. Има толкова много крадци по веригата, че понякога се чудя откъде вземат пари за заплати. А, пък в болницата в Раднево, понеже ГЕРБ актив откраднал парите, няколко месеца не са вземали и заплати.

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  о българският бизнес се тормозил, видиш ли, как да повиши производителността на българският работник
  то и българският работник се тормози как да се повишат уменията за управление на хора на бъгларския бизнес, че никви ги няма, но странно това никога не е предмет на обширни и дълбокомислени изследвания
  причнитие за имиграцията и за производителността са комплексни и различни, но едва ли някой може да отрече ролята на безумно ниското заплащане

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  ,,Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката в страната. Това беше казано още 2011-12 г. след изследване на Българската стопанска камара (БСК). В него основният изследовател заяви, че имаме най-голям проблем с мениджърските умения, а не толкова с квалификацията на редовия работник, заявява Григорова.”

  ...младите меринджеи...Те са основния проблем!

 18. 18 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  да земем например шиши!
  сички от лафка му работеха, при първия трус кешира, фърли парите в офшорка и кега ше даде на пиб тенекиени къщички + дълг, че и задължения към хазната.
  ИЗВОД: ШИШИ ПРОИЗВЕЖДА ДОСТАТЪЧНО И НЕМА ДА ГО ВКАРАТ НИ У ЗАТВОРА, НИ ШЕ ГО НИЗВЕРГНАТ!
  А ше почнат да пишат статти как РАБОТНИКЪТ бил мързелив, непроизводителен и въобще..........требвало да си скъса гъзът от работа, за да може шиши да произведе милиони в офшорки.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Григорова е права.
  Заглавието може да бъде и: "Могат ли българските мениджъри да организират високопроизводителен бизнес?" и би било по-близко до реалността.
  Все пак числата показват, че от тези през Терминал 2 пренебрежимо малка част са тези заминаващи на позиция като мениджър от каквото и да е ниво с подготовка само от България.
  Не знаят език, технологично са трагедия, обща бизнес култура близка до нулата.
  От тяхната асоциация би трябвало да се замислят над тези неща и им организират курсове ли, трениниги ли ако искат да се подобри положението.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Работниците са последни по веригата. Няма как да има висока производителност на труда, след като те цакат с възнагражденията. А няма как да има адекватни заплати, след като местният пазар гълта всякакав боклук, стига да е евтин. И е много трудно за бизнеса, да се върне дори на изоставените пазари, да не говорим за завоюването на нови. За да се вдигне производителността, също така трябват инвестиции в оборудване и обучение. А как да се правят, като "сивите" данъци изяждат всичко. "Спонсорството" носи много повече полза от закупуването на нова машина, работниците ще продължават да са неефективни. Да не говорим, е в страната практически няма свободен фондов пазар, който да подхранва свободното предприемачество.
  А що се отнася до работниците - да могат да работят и си изкарват парите. Доказват го 2 милиона наши гастарбайтери, които май изобщо не мислят да се връщат в страната.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Произвеждат повече от гръцките. Това е достатъчно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Не. Не заслужават нито стотинка, трябва да мрат. Толкоз за веруюто на немалък процент на родните меринджеи, които явно си мечтаят да подменят местното население с високопроизводителни чужденци, на същите заплати.

 23. 23 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 795 Весело

  Работниците ни били нископроизводителни, а искали високи заплати. Следователно, ще внасяме работници от чужбина.

  Аз пък си мисля друго: като бизнесмените ни са толкова високопроизводителни и свикнали да живеят с ниски приходи и печалби, защо не вземем да изнясяме бизнесмени?

 24. 24 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Терминал 2 и по-далеч от българи, другото е бошлаф работа.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 25. 25 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Изключетелно неуместно, дори обидно заглавие за, иначе, сравнително смислена статия. Българските работници, както и работниците навсякъде по света произвеждат достатъчно, за да оправдаят заплатите си. Изкривяванията започват при другите фактори, вкарани при пресмятането на показателя брутна добавена стойност. Хипертрофиралата и неефективна държавна администрация, лошо управляван и неефективен публичен сектор, липса на качествен пазарен продукт и ниска ефективност при споменатите в статията предприятия с персонал до 9 души / над 95 % от регистрираните стопански субекти/ формират основната част от деформиращите фактори. От другите бих отличил поведението на чуждите компании в България. Огромната част от тях фактурират продукцията, изнасяна от България на силно занижени цени с цел изнасяне на печалбата от дейността /близо двадесет години съм свидетел и близо 15 - съучастник в това/.

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Прозводителността на труда е много условна. Аз примерно съм фаянсаджия и лепя плочки за 10 лв. на м2. Другия месец си намеря клиент, който ми плаща 12 лв. на м2. Значи съм си вдигнал производителността с 20%. ама аз все слагам по 10 квадрата на ден. Такива примери мога да дам десетки.

  Слава Україні!
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Весело

  " Разказите на мениджъри на срещи с медии са изпълнени с недоумения не само от липсата на квалификация, но и на елементарни умения у днешните работници да изпълнят докрай самостоятелно дадената им задача."

  Я вижте отзивите за 99 % от българските мениджъри, пък после се интересувайте от тяхните мнения ! Тотални нагаждачи, кариеристи, некадърници, единственото, за което ги бива са обите приказки и заблуждаващите коментари ! Настаняват се на мениджърски позиции блгодарение на невзрачността и некадърността си - това е реалността у нас на 99 % !

 28. 28 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами внасяйте си руснаци, като изгонихте българите. А може би това е тайната мечта на консерву-патреотите: зелени човечета, сапоги и "калинка моя".

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Значи вземат брутната стойност на произведеното и делят на броя заети. Ами то в едно предприятие има доста заети, които нищо не произвеждат? Как това показва колко е производителността, само на тези във фирмата, които директно работят в продукцията. Нали има и чистачки, секретарки, началници, директори и т.н.

  мурзилка
 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маняна":

  баце, работих у исапия. Та, бачкахме там от източниа блок, събрани. Кат ни плащаха, тоз, работодателъ, искаше да ни резне 50% от парите. Имаше един РУСНАК дето му каза: аз те знам къде живееш.
  Оня пребледне, даде си ни сичко по уговорка и ни уволни. накуп.
  Та, руснаци и серийци не стават: вадат калашника. само бугарчета могат да понесът гаврата. нема по светъ други робочие отксъде да си внесът,.

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  За съжаление производителността на труда е ниска и това е ЕДНА от причините за ниските доходи!

 32. 32 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#28] от "Маняна":

  Те пък това им е мечтата на руснаците да работят в България. Реалистично е нещо от сорта на виетнамци или сомалийци.

 33. 33 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  Да, статията и практиката го потвърждават:

  "Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката в страната.... "


  Навсякъде се говори за производителност на труда на работника и никъде не се зачеква за тази на мениджърите. А често пъти това са хора, на които някой им е казал че са "мениджъри"/"шефчета"/т.н. С две думи вятър у мъгла.
  А самото понятие производителност на труда е силно теоретично, неразбрано и неясно за такива обобщения. Крайно време е да се конкретизира какво значи, най-добре би било да се конкретизира за всяка позиция. Т.е. когато някой предлага 1000 за една позиция, да може да посочи и аргументира каква производителност се очаква за тези пари. И ако кандидат работникът поиска 1400, да е ясно колко работа трябва да свърши, за да ги изкара.
  Задача трудна, почти невъзможна е тази, защото ще отнеме много усилия, но пък би елиминирала усещането за несправедливо заплащане и би отнела възможността несъвършенствата на организациите и мениджърите да се прехвърлят като грехове на служителите/работниците.

  И ето един пример - имам конкретна задача, която се извършва за около 6 часа ръчно и за около 20 мин. с един конкретен инструмент. Ако аз като работодател не съм купил и предоставил на разположение на служителя този инструмент, кой е виновен за намалената производителност на труда? (1:18)

 34. 34 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":

  Това е номинална стойност, значи инфлация. Продуктивността е свързана с реалните стойности, т.е. 10 кв.м.

 35. 35 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  80% от българите са брутално мързеливи

 36. 36 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 470 Весело

  Българските "ИНДУСТРИАЛЦИ" има да чакат,висока производителност на труда на техните работници и служители при добавка за нощен труд -25 стотинки!

 37. 37 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Истина е също, че в България имаме огромен брой неквалифицирани, полуграмотни хора в трудоспособна възраст, при това не само цигани. Някои от тях нямат елементарни трудови навици, наистина съвсем елементарни. Стотици хиляди са.
  Разбирам, че има квалифицирани хора, които получават по-малко, отколкото би трябвало и там пазарът или миграцията си казват думата, но едно по-нататъшно повишаване на МРЗ съвсем ще изключи хората, дето едвам сричат, от пазара на труда. А такива хич не са малко.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 38. 38 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм извървял много труден път от самонает до собственик на малък бизнес, 12 часови работни дни 7 дена в седмицата и безсънни нощи, всичко!
  Определено имам проблем с квалифицирана работна ръка от 3-4 години, има един абсурден момент с работниците понякога че не осъзнават че техните заплати зависят от времето и качествто за което си вършат работата и парите които може да си позволи да плати крайния клиент, често се налага аз лично да изпълня дадена поръчка само и само за да не съм на загуба.

 39. 39 Профил на Ivan Penchev Ivanov
  Ivan Penchev Ivanov
  Рейтинг: 375 Неутрално

  "Аз обаче съм съвсем сигурен, че ако работата бъде достатъчно подразделена - чак до точката на най-високата икономия, няма да има недостиг от работни места, на които инвалиди да не могат да вършат работата на пълноценните и да получават същото заплащане" Хенри Форд, "Моят живот и работа".

  Господа мениджери, поучете се от чичко Форд и организирайте труда, организирайте!

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Това само по себе си е глупав въпрос. Ако мерим в пари, производителността зависи от количеството произведени неща И от цената на която ги пласираш. Ако се опитваш по количество да биеш Индия, Китай, Индонезия, Филипините....си обречен. Високата производителност на запада се крепи на умението да продават кажи речи НИЩО на баснословна цена. За това софтуера е толкова добре платен, там няма материално производство

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3775 Любопитно

  "Произвеждат ли достатъчно българските работници, за да изкарат заплатите си?"

  А, не бе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#38] от "rgt23626120":

  Ти наистина ли мислиш че леличката която чисти в Лидл Надежда ще чисти по качествено в Лидл Дортмунд?

 43. 43 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Производителността на служителите изцяло зависи от уменията и знанията на мениджмънта. Затова едни компании успяват да дават заплати и да излизат на международни пазари, а други реват срещу вдигането на минималната заплата и че не могат да намират и задържат служители. Капитализъм брато - оправяй се.

  "Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят" Бертранд Ръсел
 44. 44 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Производителността на служителите изцяло зависи от уменията и знанията на мениджмънта. Затова едни компании успяват да дават заплати и да излизат на международни пазари, а други реват срещу вдигането на минималната заплата и че не могат да намират и задържат служители. Капитализъм брато - оправяй се.

  "Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят" Бертранд Ръсел
 45. 45 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#33] от "911":

  Усещането за несправедливост ще го има винаги.
  И винаги ще е от страна на онези, които получават по-ниските заплати.
  А това ще подхранва мита за западният рай, където всички получават колкото заслужават и няма бедни.
  Все пак, хората имат нужда от вяра.

 46. 46 Профил на khmerrouge
  khmerrouge
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо не спира меринджеите да си внесат работници от Дания и Германия, там са високо производителни. Или пък ги спира?

  http://www.medihelp-assistance.com/
 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  А и още нещо, повишената производителност, води до задълбочаване на неравенството и до хищническо използване на ресурсите, консуматорско общество и т.н. При повишаване на производителността, не се вдигат заплатите, а печалбата на тарикатите. За това аз лично съм за въвеждане на 4 дневна работна седмица с което да се НАМАЛИ производителността.

 48. 48 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За Капитала наемните работници никога не са продуктивни.

  niki
 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darcas":

  И въвеждането на Мин заплата е..... капитализъм брато, оправяй се? Ехооо има ли някой на втория етаж?

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  От данъчното правят внезапна проверка на дребен фермер в Монтана. Били получили оплакване, че не плащал достатъчно на работниците си. Човекът ги посрещнал и започнал да отговаря на въпросите:
  - Ми значи.. тука има един Иван.. той ми работи по полето.. плащам му 400 на месец плюс храната.
  - Добре, друг?
  - Ми бай Пешо.. него съм го ‘зел техниката да ми оправя… значи плащам му 600 на месец плюс храната.
  - Още?
  - Ми има тука и един малоумен.. той бачка по 18 часа на ден и ми върши около 90% от работата. Изкарва по около 50 на месец, сам си плаща храната, ма всяка събота му купувам по бутилка ракия!
  - Ей точно с тоя малоумния искам да говоря! – зарадвал се данъчният.
  - Ми ей го на, пред тебе е!

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#42] от "alexandar":

  По-качествено не, по-бързо да, понеже са и купили машина. А са и купили, понеже там е по-евтино да купиш машина, отколкото да наемеш още две чистачки. Е тук е обратното за това наемаш още 2 чистачки

 52. 52 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Правилно е да се напише: Достатъчно квалифицирани ли са директорите и собствениците на компании, за да натоварят работниците, които да получават достойно възнаграждение!

 53. 53 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":

  И сега се връщаме на фразата ти, че заплатата зависи от времето и качеството на работата на работника а се оказва, че зависи от инвестицията на работодателя.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Работниците, съответно техните началници и предприемачи са прпизлезли от една и съща мая (народ). Така, че тези приказки за гениалният и трудолюбив работник и некадърният български меринджей (каквото и да означава това) по—скоро ги възприемам като народен фолклор за оправдание на масите.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 55. 55 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#50] от "atmanpg":

  От другата страна на океана такива 'малоуници' които не се справят с генериране на печалба и обявяват банкрут са 400 на 100 000 всяка година.

 56. 56 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#52] от "Maradona":

  Не, повечето шефове, при които съм бил (90% от тях), просто са били на точното място, в точното време, с точния продукт. В момента са на доизживяване, правят какви ли не глупости, но още ги има, защото за тия големи са станали сравнително големи. Точно в една фирма, шефката (беше на 30), беше адекватна и знаеше какво иска и как да го постигне. Знаеше как хората да са доволни и да не са стресирани.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#53] от "alexandar":

  Никъде не съм твърдял, че заплатата зависи от времето и качеството на работа. Заплатата също е пазар и зависи от търсенето и предлагането и... търговските умения на продавача

 58. 58 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  А може ли един квалифициран грък, германец или французин да живее при нашите цени с 120-150-200 евро пенсия?
  Една метачка на улиците в Атина дали ще е доволна ако мете шумата и кърти леда в българско населено место за около 270 евро нетна заплата?

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  Ми не, некадърни са не само меринджеите и не само българските, именно защото са от една и съща мая но....това е много дълга тема

 60. 60 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 269 Неутрално

  По тази тема винаги се сещам за едно интервю преди години на един от КРИБ разправяше че възнагражденията на мениджърите и управителите се доближавали постепенно до тези в западна Европа, защото вършили почти същата работа, журналиста го попита дали и заплатите на секретарките поне се доближават до това нарастване, той вика не, журналиста го пита ми нали работят почти със същото натоварване, защо се качва само заплатата на управителя и оня онемя

 61. 61 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проблемът с по-ниските заплати идва и от това, че много български служители и работници плащат заплатите и на колегите си от чужбина. И да си скъса задника един бг служител, дори и в западна компания, няма как да взема аналогично заплащане. За повишаване на заплатите трябва да се създаде развойна дейност на услуги и производство в България. Такъв пример е Уолтопия на г-н Пенчев.

 62. 62 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":И сега се връщаме на фразата ти, че заплатата зависи от времето и качеството на работата на работника а се оказва, че зависи от инвестицията на работодателя.
  —цитат от коментар 53 на alexandar


  Квалификацията и умениата на работника??
  а подържането на конкурентни цени за да същществуам като бизнес??
  В тоа кето правя съм инвестирал колкото мога да си позволя като възращаемост с най-доброто германско оборудване , което струва също много скъпо като консумативи и подръжка
  Вие сте крайните потребители, вие идвате и искате евтин качествен продукт и отстъпка, а аз просто се опитвам да съсздам нещо и ми трбяват 10 добри работника, нищо повече

 63. 63 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#61] от "Момо":

  Г-н Пенчев, вие ли сте? Какъв пример е уолтопия? Кой не е работил там, той не ги е псувал.

 64. 64 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 413 Любопитно

  В затвора ли е мястото на работодателите, дето не осигуряват служителите на реалните заплати - иначе казано всеки втори?

 65. 65 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Мързела е естествено състояние на духа, но не винаги и не само това е причината. Както в повечето случаи, истината е по средата, а участват и много други фактори, за които не се споменава в статията, например за некадърните и неграмотни "работодатели", назначени от червените другари...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 66. 66 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Ми нали бъдещето било на споделената икономика, каква производителност търсите? Минимум 50% от работещите са в сферата на консултантските услуги, т.е. преливат от пусто в празно. Да не говорим за НПО сектора с желаещите да спасяват света. А журналистите как им се мери производителността, по усвоени грантове ли?

 67. 67 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На запад бизнеса си създава работници, като финансира образованието на нужните му кадри. Тук основно взема на готово каквото му направи държавата.

  мурзилка
 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#26] от "Doge":

  Ако си примерно фаянсанджия, въобще не влизаш в никакви статистики, знаеш защо, и подобни примери мога да дам десетки...

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 69. 69 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#62] от "rgt23626120":

  Това за квалификациите и уменията е твоя реплика 38. Оказа се, че на 90% зависи от твоите квалификации и умения и парите които си способен да инвестираш в производството. В 38 казваш, че имаш проблем с квалифицираните работници. Кое е първото - повишаване качеството на работа за да се повишът заплатите или повишаване на заплатите за да се повиши качеството на работа?

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#26] от "Doge":Ако си примерно фаянсанджия, въобще не влизаш в никакви статистики, знаеш защо, и подобни примери мога да дам десетки...
  —цитат от коментар 68 на hamiltonf


  ах тоя фаянсаджия, как начупва диаграмата на цялата икономика. Абе спрете с тия ГЕРБ ерски опорки за милиярдите сива икономика от фаянсаджии, фризьорски и кафета, продаващи кроасанчета без касови бележки

 71. 71 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Пълни глупости. Същите тези хора местейки се в Испания или Германия стават рязко в пъти по-производителни. Т.е. просто бг работодателите не могат да намират достатъчно рентабилна работа и се опитват управленската си некадърност да компенсират с просешко заплащане, недостатъчно да възстанови и развие трудовата сила. Само им се мерджелеят виетнамци, молдовци и украинци, които ще им работят за без пари... но дори и това няма да се случи, защото на горе изброените им е 100 пъти по-добре да идат в полша на по-високи заплати и Шенген вместо в Бг... а баце да си ходи в чакалнята за еврото, то не ни трябва ама с шенген и визите за сащ не става, та поне нещо..

 72. 72 Профил на rgt23626120
  rgt23626120
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "rgt23626120":Това за квалификациите и уменията е твоя реплика 38. Оказа се, че на 90% зависи от твоите квалификации и умения и парите които си способен да инвестираш в производството. В 38 казваш, че имаш проблем с квалифицираните работници. Кое е първото - повишаване качеството на работа за да се повишът заплатите или повишаване на заплатите за да се повиши качеството на работа?
  —цитат от коментар 69 на alexandar


  проблема е основно че последните 3-4 знанията уменията и дисциплината на младите поколения върви на долу, а става въпрос за основни елементрани неща които се учат в училище , наистина е много тревожно

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#67] от "Маршалов":

  Така ли? Недей че ще се задуша от смях. А работа по разпределение ума ли? Зъболекар във Вълчи Дол, по прочутуя филм...

 74. 74 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  И все пак, извън БГ нали се оправят някак?

 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  проблема е основно че последните 3-4 знанията уменията и дисциплината на младите поколения върви на долу, а става въпрос за основни елементрани неща които се учат в училище , наистина е много тревожно
  —цитат от коментар 72 на rgt23626120

  Свободата Санчо. Прекалено много свободия. Но макар че не излизат квалифицирани по инженерни професии. Все пак са с отлична и дори превъзходна годност за безразборен секс, пиене и дрогиране.

  мурзилка
 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  Абсолютно съгласен То ако беше така в Люксембург ,щеше да е с най висока пройзводителност ,а Виетнам с една от най ниските ,да скоро и Китай беше с една от най ниските ,според логиката ,заплати пройзводителност

  гошо
 77. 77 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  как те не е срам бе чиче, да обобщаваш знанията и уменията и навиците на младите поколения, когато пишеш НА ДОЛУ.
  Извинявам се, ама 10 годишният ми син ще ти скрие топката, за 20 годишният ми син няма и да отварям дума

 78. 78 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#46] от "khmerrouge":

  В Люксембург са най производителни ,от там да вземат

  гошо
 79. 79 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":как те не е срам бе чиче, да обобщаваш знанията и уменията и навиците на младите поколения, когато пишеш НА ДОЛУ.Извинявам се, ама 10 годишният ми син ще ти скрие топката, за 20 годишният ми син няма и да отварям дума
  —цитат от коментар 77 на uq


  Не навсякъде се работи като се маже с пръсти по таблетите висейки във фейсбук. На какво всъщност са годни новите поколения. Да чатят, да се правят на хакери? За какво реално биха им послужили това което си мислиш че могат, ако ги наемат някак си да ринат ни телетата в кравеферма, или да струговат и шлифоват фина оптика?

  мурзилка
 80. 80 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Икономиката в България не върви, защото ресурсите са в ръцете на потомствено некадърните селяндури, които екзекутираха и завзеха мястото на българския елит след 2СВ, мислейки че единственото, което ги дели от величието, е липсата на пари. Но с пари, и то кървави, акъл не се купува, а предприемач насила не се става. Предприемачите имат качества, които напълно липсват у днешните престъпници и калпавото им поколение. Времето ще премести ресурсите в правилните хора, но за съжаление ще бъдат загубени 1-2 поколения. Дали ще издържим като етнос до тогава ...

 81. 81 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#46] от "khmerrouge":

  Скапаните ни обществени услуги ги спират. Хората са свикнали на чисто и организирано. Каквато и заплата да получават, а вече има такива примери, трябва да направят компромис, на който много от тях не са готови.

 82. 82 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Няколко съвета към бизнеса за да задържат кадрите:

  1 - ежегодна актуализация на за платите с поне 10 %. Ако даден служител е кадърен със сигурност трябва да се възнагради. Ако не - уволнява се или се праща на по ниска позиция

  2- 25 дни платен отпуск.

  3 - 15 дена предизвестие, вместо сегашните 2 месеца които те карат да се чувстваш затворник, или похитен който трябва да си плати подкуп.

  4 - преустановяване дейността на работодателските организации

  5 - незабавно уволнение на мениджъри които унижава работниците.

 83. 83 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "DDR":

  това е напълно вярно - голямата част от работниците, ако станат мениджъри ще са същите. затова и политиците са ни такива - щото от същата мая идват тези с които ще ги сменим
  от друга страна никой не твърди че бг работника е гениален, но той си работи както трябва в западни фирми. така че сори, но проблема е с мениджмънта основно.
  в по-широк план - с образованието. разбирам е има неподготвени хора, но така е като сме се вторачили във всякакви проблеми повече отколкото в опразованието. как да излязат грамотни и компетентни хора от това така наречено образование

 84. 84 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  След 2008 год. българските "бизнесмени" получиха почти подарък с размера на ставката на корпоративния данък - 10%. Получиха и големи отстъпки в ставките за осигуряване. И при всичко това, те продължават да крият данъци, превръщат печалбите си в:

  ...Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата.
  —цитат от коментар 5 на 442
  и
  Некадърни мениджъри и слабо технологично обновяване на производството. ...А нашите "бизнесмени" искат роби, почти без заплащане.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov
  Точно!

 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#72] от "rgt23626120":

  ами това е резултат от съвкупното мислене и отношение на родители, политици и учители към образованието. ама всички ги гледат младите като че ли са извънземни пуснати от марс, а не продукт на нашето си общество

 86. 86 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нещата са анализирани и показани още през 2011г. от един червен професор. Истинският критерий за справедливо заплащане е процента на труда в произведения продукт.
  България спрямо Еврозоната
  Показатели Процент
  БВП на човек 40.52
  Общо ценово равнище 48.9
  Номинална работна заплата 10.1
  Реална работна заплата 20.7

  "Числата са категорични. В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко, но средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска от тази в Еврозоната. При нашето икономическо равнище (БВП на човек), ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. Ето това е измерената несправедливост в заплащането на труда в България, ако приемем за еталон - критерий Еврозоната."
  Това е тъжната истина, драги форумци на Дневник, а не мрънкането на нашите псевдоработодатели, комунисти, капиталисти.

 87. 87 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Бих добавил само, че високите заплати в "Западна" Европа са извоювани от работниците там със стачки и организирана профсъюзна борба, докато ние тук "строяхме социализъма" и чакахме Партията да се грижи за нас.

 88. 88 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Категорично проблемът не е квалификацията на хората, а по-скоро липсата на мениджърски умения и ниското технологично развитие на икономиката" - е това е цялата истина.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 89. 89 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Дори да пренебрегнем факторите, посочени в статията, които влияят на производителността, чисто статистически Евростат дава дани за 50% производителност в България от средноевропейската, НО брутна заплата около 3 пъти по-ниска от средноевропейската. Всеки може да си направи сметката дали производителността е достатъчна за тия заплати и дали заплатите могат да растат по-бързо от производителността. Само меринджеи като Гела и Ковачки се оправдават, че работниците били мързеливи и трябвало да се внасят чужденци. А откъде ще намерят балъци при тия заплати, не казват.

 90. 90 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#43] от "Darcas":И въвеждането на Мин заплата е..... капитализъм брато, оправяй се? Ехооо има ли някой на втория етаж?
  —цитат от коментар 49 на uq


  Минималната заплата е социализъм и е въведена да защитава работещите. Обикновено тя е доста под средната заплата за повечето сектори. В същото време да ревеш че нямаш работници и да ревеш срещу увеличаване на минималната заплата е вид шизофрения.

  "Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят" Бертранд Ръсел
 91. 91 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Грабят, грабят българските роби робовладелците си. Па и не работят баш така, както им се иска на Васко Велев от ДКМС, на Бранков от номенклатурния ИСУ при МС, на Гела, Банев&co и другите от плеадата пишман капиталисти, възпитани и направени с тезисите на дрОгара от Правец.
  В стоновете на дрОгарите се включила и газетата, с графики, сакаш взети от бестселъра на Darrell Huff - "How to Lie with Statistics".
  Все пак, да се абстрахираме от визуализацията в статията(лъже) и да погледнем числата(стойностите).
  БДС за периода 2009 - 2018, на един зает, расте с 61% , а средната нетна заплата расте с 50% за същия период.
  Комай нещо лъжат синковците, а?

  Ecrasez l’infâme
 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До 5:"442"...Е га ти въпроса !!! Ами вижте на робовладелците имотите, наложниците, яхтите колите и да не изброявам, ... и ще разберете защо рИват като ранени тигри, като стане въпрос за увеличаване на минималната работна заплата...."

  Познавам много работодатели, някои от тях добри познати, но нито един от тях няма яхта или майбах. Споменатите от бе са от познатите на Бибитко.

 93. 93 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредните простотии на алчните работодатели. Да вземем една CNC машина. Как оня в Германия ще е по производителен. За квалификацията на младите е виновна образователната система. Не може в техникума да отиваш с ръце в джобовете на училище. Какво кура ми учи?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 94. 94 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Забелазал съ, че като мина презТерминал 2, производителността ми нараства 5 пъти. Сигурно от налягането в самолета.
  —цитат от коментар 3 на blondofil


  От средата в която отиваш е.

  No Pain No Gain
 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#77] от "uq":

  То и ти пишеш милиЯрд, ама не те увикваме...

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2955 Весело

  Произвеждат ли достатъчно българските работници за да си изработят заплатите?
  Не, разбира се!
  Не виждате ли по колко бизнесмени се редят на опашка в неделя пред църквите да просят, за да имат с кокво да платят на работниците си!

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Татяна, допълнете нещо към статията ви! Силните фирми са само тези с партийна протекция. Всичко останало крета

 98. 98 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7217 Неутрално

  "темповете на навлизане на технологичните иновации в България са ниски."
  Това е проблема. Българския бизнес не инвестира във високи технологии, а иска висока производителност. Няма как да стане.

 99. 99 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Доста повърхностен, даже манипулативен опит за анализ, който не подхожда на медия с претенциите да бъде обективна. От доста време се насажда някакво смесено чувство на вина и еуфория, че ръста на заплатите изпреварва този на производителността, но без да се анализира ситуацията в контекста на икономическата реалност. Както и други хора вече писаха, производителността на труда в България е около 2 пъти по-ниска от средната за Европейския съюз, а същевременно разходите за труд са повече от 5 пъти по-малко. Пропуска се и още един фундаментален факт, а именно, че производителността не зависи толкова от самия работник, колкото от това как се управлява предприятието, иновациите, технологиите, държавната политика и т.н. Като цяло средната работна заплата и производителността на труда са отживели показатели, които в съвременната действителност нямат място в интерпретацията за състоянието на пазара на труда, но поради някаква причина родните ни медии, политици и синдикати ги обожават.

 100. 100 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1107 Весело

  Поздрав за работодателите, дето работниците им били непроизводителни....

  www.youtube.com/watch?v=i0l-mWRJK1I&list=RD99baNhBDGI4&index=41

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK