Хиляди фирми и осигуряващи се сбъркали новите данъчни справки

Румяна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в централното управление на НАП, и говорителят на НАП Росен Бъчваров. Кадърът е архивен

© Надежда Чипева, Капитал

Румяна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в централното управление на НАП, и говорителят на НАП Росен Бъчваров. Кадърът е архивенЗаради допуснати неточности близо 6 хил. предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са получили персонално писмо, с което НАП ги уведомява за объркването, както и указания за проверка на данните и отстраняване на допуснатите неточности.


Всичко важно за данъкоплатците и промените тази година можете да прочетете тук.


Работодателите имат 3 дни, за да коригират и подадат справките си отново, без да им бъдат наложени санкции. Крайният срок за подаване на данните в НАП изтича в полунощ на 28 февруари, напомнят още от НАП.
До момента в приходната агенция са постъпили общо 367 336 справки за изплатени доходи. От тях 139 507 са обявили изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем и други доходи.


Общо 227 829 са справките, подадени от работодатели, за изплатените през 2019 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните данък и задължителни осигурителни вноски.


Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, съобразно тарифата на съответния оператор.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Бонусите са малко.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 578 Любопитно

  Аз само да попитам, а защо строкът не е до полунощ на 29 ?

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Всеки месец се подават справки и накрая пак същото

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Всяка година ги сменят. За какво е нужно това, освен да затрудняват данъкоплатците.

 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Ислямска държава поема отговорноста за НАП.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Сбъркали СЕ са и редакторите в дневник

 7. 7 Профил на Sibiropitecus
  Sibiropitecus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За т.н. справки по чл. 73, ал. 6 от ЗОДДФЛ трябва да бъде изритано цялото ръководство на НАП . Срокът за подаване е 28 февруари 2020. Става дума за справки за доходите на лицата по трудови правоотношения, които се подават всеки месец и отлежават в сървърите на милиционер-бирниците.

 8. 8 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Операцията е абсолютно безсмислена. Аз подавам 68 декларации. И само един служител има доход от посредничество и ще подава декларация. Никой не ми донесе бележки от предишни работодатели. И какво правим. Кипи безсмислен труд

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Колкото повече се затруднява работата на данъкоплатеца ,толкова повече дейност отчитат държавните служители , почва слънцето да се върти край тях ,а и по някой лев ще изкарат за важната и ще си намерят оправдание за високите заплати и бонуси .

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Всяка година ги сменят. За какво е нужно това, освен да затрудняват данъкоплатците.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Напоследък се замислих над самата концепция как някой измисля/променя формуляр за попълване, като създава повече възможности за допускане на грешки. Така се създава безполезна работа на тези, които ги проверяват, както и допълнителна безполезна работа на тези, които ги попълват. Създава се работа на хората, кипи безмислен труд един вид. Найс, а?
  Не е само в България, това се нарича бюрокращина и е остатък от миналите векове. Очевидно човекът е същество, фокусирано върху себе си, а не върху резултата от това, което прави.

 11. 11 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 316 Весело

  Тази справка в частта й за трудови доходи и осигурителни вноски е необходима, за да може през м.март НАП да се похвали, че физическите лица ще получат попълнени декларации по ЗДДФЛ, за тяхно удобство. И това го е свършила НАП, разбира се, нали трябва да има нови бонуси!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#10] от "vankata1":

  Трябва при всяка смяна на формулярите без да се е сменил закона, който изисква въпросните формуляри, чиновникът да напише подробна обяснителна записка защо това се прави, колко време ще отнеме да се попълнят новите формуляри, и какво е направено за да се гарантира, че това е последното изменение. След това чиновникът да напише "Повече няма да правя това!" на 100 страници с дребен шрифт... на ръка.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Как така чиновниците ще дават тридневен срок на тези, които им плащат заплатите, да поправят собствените им грешки? Такъв кратък срок е абсолютно неразумен. Ами ако човек е в командировка или отпуска? Ако по същото време трябва да довърша срочно работа за своя си клиент?!

 14. 14 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Аз само да попитам, а защо строкът не е до полунощ на 29 ?
  —цитат от коментар 2 на пасъм


  Ако помислиш малко, няма да задаваш такъв въпрос. Защото срокът е установен в Закон. Само тази година е високосна и има дата 29.2.
  Въпреки че и депутатите не са много умни и можеха да определят законодателно срока - последния ден на месец февруари.

 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#2] от "пасъм":

  Аз само да попитам, а защо строкът не е до полунощ на 29 ?
  —цитат от коментар 2 на пасъм


  Не задавайте странни въпроси - 29 февруари се пада събота - неработен ден. Тогава не работят и гишетата, и сървърите на НАП.

 16. 16 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 647 Гневно

  Когато хиляди са сбъркали в данните,то виновните не са те,а малоумниците от НАП,които са подготвили такива формуляри и са получили 30 млн. бонуси за 2019 г.!!!

 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#8] от "djb95":

  А всъщност защо трябва да се подават данни и от предишни работодатели?
  Нали всеки работодател е с уникален номер - ЕИК или евентуално ЕГН?

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  И откъде накъде моята фирма ще събира данни за това какъв е бил дохода на лицето, дошло на работа при мен?
  Пълно недомислие.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#14] от "gwe49620445":

  Можеха, ама откъде толкова акъл.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#2] от "пасъм":

  Защото на 29 февруари на високосна година пролетното равноденствие не влияе добре върху растежа на тиквите :)

 21. 21 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 46 Неутрално

  [quote#14:"gwe49620445"][/quote]

  Решението е безкрайно просто - записва се "Преди 0 часа на 1-ви Март" и моментално и автоматически отпадат притесненията за това, колко дни имал месец Февруари. Ние като общеество обаче сме силно ограничени в нашите възможности да питаме онези, които създават и променят правилата "ЗАЩО" са го направили точно така. Иска ми се дори да можем да задаваме този въпрос преди да е записан в закони и разпоредби но уви. На следващите избори пак гласувайте за ГЕРБиджа. Правилно пишат хората по-горе, че всичко онези, които измислят тези безумици трябва да бъдат моментално изкарани да обясняват как така имат претенции за голяма работа и в същото време изират кое от кое по-тъпо лайно всеки път като се напънат да правят нещо. Тея убавци от снимката бяха ли питани защо данъчните декларации са направени по този начин ? И защо въобще всичко се прави така, че да е лесно да един платен от нас бюрократ и да затруднява 10000 работещи вместо да бдат улеснени 10000 работещи и да бъде натоварен един единствен платен от нас бюрократ ? В крайна сметка това са ържавни служители на обществена служба - това означава че служат на нас, не ние на тях. Когато всеки при вяка ситуация изисква от тея дебили да вършат работа на нас, обществото и ако някой се запъне да се поиска вднага да бъде отстранен - тогава можем да очакваме някакво развитие. В противен случай мазните физиономийки от снимката и следващата година ще измислят нещо така, че да им е удобно на тях десетимата, а всички ние да го духаме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK