Статистическият институт и митниците отричат да са манипулирани данните за вноса

Сергей Цветарски, председател на НСИ

© Анелия Николова

Сергей Цветарски, председател на НСИЕкспертите на Националния статистически институт и на Агенция "Митници" са категорични, че данните за вноса през 2019 г. не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно. Това се казва в съобщение на двете институции, качено на сайтовете им, след като са провели среща.


Повод за нея стана упрек от страна на БСП, че правителството на Бойко Борисов е манипулирало информация за икономическия растеж в България заради влизането на страната в т.нар. чакалня за еврозоната. По думите на Румен Гечев растежът за 2019 г. не е 3.3%, както твърдял премиерът, а 0.8-0.9%. Според БСП това е и причината за отлагане на присъединяването на България към финансовия механизъм ERM II.


Сроковете на митниците и на статистиката нямат общо
От съобщението на двете институции сега се разбира, че НСИ през цялата минала година е изтеглял със закъснение спрямо постъпването им в системата на митниците на данните за вноса. Причина за това станала промяна в митническото законодателство на ЕС, влязла в сила от януари 2019 г.


Заради нея вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации - опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли, се обяснява в съобщението.


За нуждите на статистиката всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция "Митници". Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на митниците в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП, се обяснява в съобщението.


В аргументите си социалистите посочиха, че според изнесените данни растежът на износа през 2019 г. е 4.6% спрямо предходната, а вносът, който предходни години расте с 8.2%, е намалял с 2.3% до 26.6 млрд. евро. Това според Румен Гечев е изключително странно за икономическата логика. Още повече че официалните данни на НСИ и БНБ сочели драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса фактически бележело величина от минус 10.5%.


Оценките на статистиката


Разработваните и публикувани от НСИ тримесечни оценки за брутния вътрешен продукт - експресни и регулярни, се основават на наличните към момента данни за отделните икономически сектори, балансирани между основните методи за оценка на показателя съгласно Регламент на ЕС, се обяснява в съобщението.


В него се посочва, че според календара на НСИ на 5 март предстои да бъдат публикувани предварителни данни за ръста на икономиката през 2019 г., a на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година.


Досега НСИ е оповестил така наречените експресни оценки. Според тях през четвъртото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.7% спрямо третото тримесечие на 2019 г.


В съобщението не се посочва как ще изглеждат данните, които ще бъдат обявени на 5 март. Според експерти от НСИ, пожелали анонимност, няма да има драстична разлика в стойността на обявения ръст на БВП за миналата година. Според тях реално проблемът с това какви данни се теглят и се включват в изчислението на ръста за икономиката е започнал да се отчита през пролетта. Остава неизвестно защо досега не е бил коригиран подходът, а е продължила практиката по тегленето на данни с такова закъснение.


"Агенция "Митници" и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса", се казва още в съобщението. Срокове обаче не са посочени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK