Зимната оценка на еврокомисията: България упорито не решава важните си проблеми

Зимната оценка на еврокомисията: България упорито не решава важните си проблеми

© Георги КожухаровПерспективите пред ръста на икономиката са добри, безработицата е ниска, но България изостава в борбата с корупцията, с въвеждането на електронно правителство, преодоляването на бедността и подобряването на достъпа да здравеопазване. България е и сред лидерите в ЕС по смъртни случаи в резултат на замърсена околна среда. Това са част от изводите в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС. В доклада за пореден път са посочени стоящите нерешени от години проблеми на страната. Повечето от набелязаните проблеми си остават едни и същи в докладите от последните години. Все пак е посочено, че в България вече не се наблюдават икономическите дисбаланси, отчетени през миналата година.


Какво не е свършено


Еврокомисията отчита, че в България все е висок делът на хората в риск от бедност и особено на деца, а капацитетът на социалните трансфери за намаляване на бедността остава ограничен.


Посочва се, че България подхожда неадекватно към проблемите в околната среда, което й пречи да си осигури дългосрочен устойчив растеж. Страната остава сред членките на ЕС с най-много смъртни случаи заради замърсяване на околната среда заради това, че години наред има превишени норми на фини прахови частици във въздуха. Този вид замърсяване остава сред най-високите в ЕС, се отбелязва в доклада.
Реформите отнемат време, а все още няма солидни резултати в борбата с корупция по високите етажи на властта, което ще помогне да се възстанови общественото доверие. В тази област все още има много предизвикателства и в частност в осигуряването на ефективно криминално разследване на такива случаи, се посочва в доклада. Отбелязва се и че продължава неравномерната натовареност на съдилищата.


Все още не са взети мерки и за риска при даване на гражданство срещу инвестиции. Подобни схеми са свързани със случаи на пране пране на пари, се напомня в доклада. През есента кабинетът одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Проектът обаче още не е одобрен от Народното събрание.


България остава най-интензивната икономика в общността по производство на парникови газове. Посочва се, че през 2017 г. страната е имала нужда от 3.8 пъти повече енергия и е произвела 4.4 пъти повече въглеродни емисии за единица БВП над средното за ЕС. Високата енергоемкост на икономиката и бавният напредък в енергийната ефективност се отразяват негативно на продуктивността и конкурентоспособността на страната, отбелязва еврокомисията.


Остават предизвикателство реформата в администрацията и въвеждането на електронно правителство, които вървят бавно. Въпреки някои подобрения при провеждането на обществени поръчки все още има проблеми, като например това, че електронната платформа за обществени поръчки все още е ограничена.


Перспективите пред икономиката са добри, но...


Перспективите пред икономическия растеж остават благоприятни, но България се движи бавно по пътя си на сближаване с другите в ЕС и все още има един от най-високите показатели за бедност в общността и неравнопоставеност в доходите, се посочва още в доклада.


Твърдото намерение на страната да влезе в чакалнята на еврозоната е стимул за допълнителни реформи, а освен това страната е поела ангажимент за затягане на контрола във финансовия сектор и да предприеме мерки за за уязвимите места във финансовия сектор.


След като се повиши от 3.1% през 2018 г. до 3.7% през 2019 г. (по предварителни оценки), през 2020 г. ръстът на БВП се очаква да се забави до 3%, подкрепян все така от потреблението. То ще продължи да е голямо заради продължаващото покачване на заплатите.


Инвестициите се очаква да нараснат съвсем малко заради икономическата несигурност извън страната. Недостатъчният обем инвестиции не позволява на икономиката да се модернизира. Делът им от БВП остава под средното за ЕС ниво. Посочва се, че подобрения в условията за правене на бизнес биха стимулирани вложенията.


Отчита се, че значителен прогрес има в качественото управление на държавните предприятия, след като бе приет Закон за управление на публичните предприятия, от който обаче депутатите изключиха държавната банка за развитие.


Еврокомисията отчита подобрено събиране на данъци от петролни продукти и от доходи, както и приемането на адекватна оценка за активите на банките и функционирането на вторичния пазар на лоши кредити.


Напредък, но не съвсем


Като ограничен определя еврокомисията напредъка на България в осигуряването на ефективен надзор на прането на пари, приемането на пътната карта в областта на несъстоятелността, проблемите на автомобилното застраховане, достъпа да здравеопазване, в което лекари не достигат, а българите продължават да плащат от джоба си наред с осигуровките.


Банките са печеливши и добре капитализирани, а делът на необслужваните заеми продължава да спада, макар да остава висок спрямо средното за ЕС, се отбелязва в доклада.


Под въпрос е стабилността на бюрото "Зелена карта". Очаква се проблемите при изплащане на щети на трети страни и на компенсация на пострадали при пътни инциденти да бъдат решени чрез допълнително законодателство, се посочва в анализа. Години наред България има проблеми и накрая бе поставена под мониторинг заради неплащане на щети с български автомобили в чужбина.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  "България остава най-интензивната икономика в общността по производство на парникови газове. Посочва се, че през 2017 г. страната е имала нужда от 3.8 пъти повече енергия и е произвела 4.4 пъти повече въглеродни емисии за единица БВП над средното за ЕС."

  Еми те като се изнесоха от Западна Европа и отиват в по-бедните държави където и цената на енергията е по-ниска.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2958 Весело

  Пак ли руска партенка?

 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Тези , които вземаха пари за даване на българско гражданство , днес са в коалиция с ГЕРБ.

  Лекарствата варират от 105 лв. до 1050 лв за едно и също- какво здравеопазване
  Милиони във всякакъв вид ел.централи и накрай- най-скъп ток, да неговориме за цената на газа.
  А за корупцията- че нали самите корумпиращи и корумпирани ни управляват.
  Начело с гл.прокурор в най-различни роли : гл.прокурор, съдия, разследващ ,с една дума едно голямо нищо, но голямо

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Важното е, че има стабилитет и видими резултати, нал тъй мутро. Един от пресните примери е как си уредил мис Бикини и копелето ти в БаЦелона, не ли?

 5. 5 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Само в Дневник и в пресата на червените боклуци някак си така се обръща смисъла на публикацията и обявлението.....

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  “ през 2020 г. ръстът на БВП се очаква да се забави до 3%, подкрепян все така от потреблението”
  ——
  Е, как да кажеш нещо срещу приемането на еврото след такива очаквания? След като не може да произвеждате, трябва да потребявате, а как се потребява без собствени пари? Ефтини кредити, граби, народе!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "доклада за пореден път са посочени стоящите нерешени от години проблеми на страната. Повечето от набелязаните проблеми си остават едни и същи в докладите от последните години.""

  Лъжци!
  Как е възможно от тази Европейска комисия да лъжат така безобразно. Нямат ли срама.
  Така е като ББ прегръща само Херо Мустафа.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Пепел им на устата. Колекцията на Божков прибрахме ли? Прибрахме. От това по-важно има ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  "Посочва се, че през 2017 г. страната е имала нужда от 3.8 пъти повече енергия и е произвела 4.4 пъти повече въглеродни емисии за единица БВП над средното за ЕС. "
  При соца енергията беше 10 пъти повече за единица БВП. Ако наблегнеме на софтуерните фирми и колцентровете показателя ще се подобри. Трябва ни производство с по-висока принадена стойност.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  КАСКЕТ (шапка) на тояга е настроението ...

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  За кой ли път ни го казват и ....нищо

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#9] от "Корки":

  Трябва ни, ама засега няма друго. Това изнася Запада насам. :)

 13. 13 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Правилно се казва тъпо и упорито!

  без подпис!
 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Загрижени как да не изкараме некой лев като тех. Уж ембарго, па си поркат руски газ ,турбини Сименс, авиодвигатели и кво ли не още.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "Напредък, но не съвсем"
  Хората го казват непрекъснато, но като слушаш Бойко, всичко ни е наред. Той толкова може.

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Весело

  Ако кажа че и нас всичко е наред, ще съм идиот дори в собствените си очи.
  Така нареченият Запад обаче също упорито не си решава проблемите, макар че дава акъл на нас.
  Днес дори в "Дневник" се появи материал за педофилски злоупотреби на политици в Британия, припомниха се и историите за закриляните пакистанци, дето трябвало да се пази етническия мир.
  Светата католическа църква също има грехове в тази посока, знае се от години. Какъв кяр от Истанбулската?
  Странните законови практики на швейцарците също намериха място тук.
  В Щатите един самоубит келеш доставял момиченца за богоизбрани.
  Във Франция упражняват насилие срещу протестиращи, каквото при нас би било проблем.
  В немско има атентати. Ако атентатът е от немец, веднага се съобщава, че е крайнодесен изрод и ксенофоб, дори да е убил майка си, която явно е от друга раса. Сега за арестувани се мълчи.
  Стига..... че се уморих.
  Българи, докога с тези комплекси и снишавания?

  Еретик
 17. 17 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Всички пропагандни табели на окупатора, като тази на снимката, да се премахнат и унищожат веднага!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 18. 18 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 11 Неутрално

  3% растеж за страна като нашата е типичен за бананова република.

  niki
 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Така е начело на държавата с бивши комунисти и ченгета.

 20. 20 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Целият случай е, че избирателите обичат бойку повече от правовият ред и борбата с корупцията.
  И като трябва да избират между двете, изборът е категоричен!
  15 пъти под ред.

 21. 21 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Да ама не знаят че каскета пребори дребната престъпност в Малко Нанадолнище

 22. 22 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Какво толкова, нали успяхме да купим къща на каката? Другото. здраве да е!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  "...Все още не са взети мерки и за риска при даване на гражданство срещу инвестиции. Подобни схеми са свързани със случаи на пране пране на пари, се напомня в доклада. През есента кабинетът одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, целящи отпадане на възможността чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Проектът обаче още не е одобрен от НС...."

  Татяна, кажи го по-ясно! Става дума за вратичка за даване на българско гражданство на руснаци срещу закупуване на жилища и учредяване на ЕООД за 2 лв (краткотрайни инвестиции?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  10 години - реформи ЙОК!
  НИЩО! Само "стабилност" и крадене с руски енергийни проекти. А, и една фалирала банка - КТБ. Готвят втора.

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Лекарствата и цените им не корелират със здравеопазване ,а защо не казвате ,че няма страна в света с толкова ниско здравно осигуряване ,плащано едва от една трета от населението ,останалите две трети не плаща нищо , пенсионер в Германия с 400-800 евро на месец здравно осигуряване и здравната система работи спокойно с него ,а тук пенсонер с големи претенции ,но с 0 здравни вноски и срещу 1 лев доктора му длъжен да му слугува денонощно , пенсионера недоволен от доктора ,а не от това ,че няма здравна осигуровка и държавата му плаща мижава сума от данъците на другите .

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Докато купим на всички комунисти ,гербаджии и депесари ,вили на морето и яхти ,също на планината ,така ще е.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Корупция, бедност, никакви реформи и ... устойчива русофилия, материализирана в потоци, аецове и изнесени руски шпионски бази по морето.

  Благодарим ти, Бащице!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK