Фонд "Земеделие" отхвърли проекти за къщи за гости, маскирани като такива за занаяти

Фонд "Земеделие" отхвърли проекти за къщи за гости, маскирани като такива за занаяти

© Цветелина Белутова, КапиталДържавен фонд "Земеделие" отхвърли повечето проекти, с които авторите им кандидатстват за финансиране на инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности, съобщи преди ден разплащателната агенция.


От постъпилите 29 проекта 25 са преминали до оценка за административно съответствие и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране. От 25-те проекта до следващия етап на разглеждане - до техническа и финансова оценка, достигат само два проекта.


Оценителната комисия е преценила, че 14 от недопуснатите проекти не съответстват на целите, заложени в процедурата. Те са със заложени строително-монтажни дейности за обекти, чието функционално решение предполага използването им с туристическа цел като къщи за гости или за лично ползване от собствениците им. От останалите 9 проекта 7 са отхвърлени на други основания, а по още 2 се извършват допълнителни проверки.
На интернет страницата на ДФ "Земеделие" е публикуван списък с проектите, които не преминават на последващ етап - техническа и финансова оценка.


Фондът ще изпрати уведомителни писма до кандидатите за това, че проектите им не са допуснати. До седмица след получаването на писмата кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на институцията.


След приключване на процедурата по обжалване за допустимите проектни предложения ще бъде направена техническа и финансова оценка.


Фондът припомня, че през настоящия програмен период 2014 - 2020 г. финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо.


"Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Още през 2015 г. Управляващият орган на програмата, в лицето на Министерството на земеделието, предприе нужните действия пред българските и европейски институции да се преустанови субсидирането на туристически дейности в селските региони за подобни инвестиции", се посочва в съобщение на фонда.


По искане на земеделското министерство фондът направи проверка на финансираните по европроекти къщи за гости. За 23 случая са образувани досъдебни производства. До проверките, прераснали в разследвания, се стигна след като през април миналата година тогавашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше уличен, че ползва като лична собственост къща за гости, изградена с еврофинансиране в родния му град. Последва оставка, разследване и съд срещу Манолев, а прокуратурата започна проверки на всички 746 къщи за гости, изградени в страната с евросредства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK