Комисията за конкуренция не откри конкретни нарушения на пазара на ток

Комисията за конкуренция не откри конкретни нарушения на пазара на ток

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на конкуренцията е готова с анализа си на пазара на електроенергия в България, който обхваща периода от началото на 2016 г. до края на септември 2019 г. Антимонополното ведомство го започна след сигнали за манипулация и спекулации на енергийната борса. На последното обаче няма конкретен отговор в анализа, макар че са разгледани определени сделки, за които бизнесът подаде сигнали публично. Той е изпълнен със статистика и препоръки за подобряване на контрола и законодателството, които са насочени в голямата си част към енергийния регулатор КЕВР.


Комисията препоръчва в Правилата за търговия с електрическа енергия да бъде описана процедура, по която КЕВР да извършва контрол върху актовете на борсовия оператор. Освен това да се опише изрично възможността на енергийния регулатор да упражнява контрол служебно и при сезиране от страна на участници на борсата, както и задължение на борсовия оператор при всяко изменение на правилата и тарифите да го предлага за одобрение от КЕВР.


Антимонополната комисия препоръчва още да се предвиди процедура за обществено обсъждане, която да осигури възможност на заинтересованите да вземат отношение по проектите на правилата и тарифите, които са обект на контрол от страна на КЕВР. На регулатора се препоръчва и да направи преглед на действащите правила на борсата и където се налага, да бъдат променени и прецизирани.
В анализа се посочва, че по време на изследвания период е имало множество нормативни промени и "динамично развитие на свободния пазар на електроенергия". Комисията отчита "редица положителни стъпки" в посока развитие на конкурентен електроенергиен пазар, но и редица проблеми на конкурентната среда. Пример за това е непредвидимостта на нормативната уредба и липса на дългосрочна стратегия за развитие, незавършена либерализация на електроенергийния пазар, задължително предлагане на цялото произведено количество електрическа енергия на организирания борсов пазар, липса на ефективен контрол върху дейността на борсовия оператор и върху търговията на едро с електроенергия, недостатъчна прозрачност на пазара и др.


Комисията посочва, че в хода на производството е получила редица сигнали за пазарни манипулации на търговията на едро с електрическа енергия, в сегментите на дългосрочните доставки и на пазара "Ден напред".


Комисията отправя препоръки и към министъра на енергетиката да разработи и предложи на обществено обсъждане проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България за периода след 2020 г. във възможно най-кратък срок. Препоръчва също измененията в нормативната уредба да бъдат подлагани на обществено обсъждане, "което да осигури възможност за конструктивен обмен на идеи и предложения на всички заинтересовани страни", а освен това съответните институции да сезират комисията за това, че са направили оценка за съответствието с правилата за конкуренция на проектите, които пускат.


Според комисията едновременното съществуване на регулиран и свободен сегмент препятства развитието на естествените конкурентни процеси, затова комисията препоръчва да се изготви план за поетапна пълна либерализация на пазара, която да включва мерки за социална защита на уязвимите потребители.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Абе не е много по темата, ама таз комисия досега някога откривала ли е нещо? Ялова май ми се види...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Пълната либерализация на пазара щяла да намали изкривяванията ??! и който пенсионер не е умрял от караона вирус , ще умре от студ или от глад ,ако си плати тока .

 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Имах си аз, да е обратното!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Тя за какво ли ни е тази комисия. Никога нищо не открива, а може и да не търси.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  И аз съм от тези, дето си мислят, че си даваме парите за издръжка на тази комисия съвсем бадева.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Поредната ОВЛАДЯНА структура !!!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  Жалкото е,че някои от тези хора имаха добра професионална репутация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  Няма проблем. Минават на твърдо гориво като братята роми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Минават на твърдо гориво и фъндъка ги вкарва в затвора?

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#8] от "hodounski":

  След определена възраст затвора не те плаши - безплатна храна и отопление. Може и книга или сценарий да напише човек , Който знае да пише де ! А да, и лекарстват са безплатни и не дължиш потребителска такса !!! Нямаш нужда и от направления !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Само абстрактни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK