Министерството на финансите ще участва в създаването на финтех пясъчник

Министерството на финансите ще участва в създаването на финтех пясъчник

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите ще се ангажира пряко с подкрепа на развитието на финансовите технологии в България, като ще подпомогне създаването и ще участва в управлението на регулаторен сандбокс (Sofia RegTech Sandbox). Това е обявил министърът на финансите Владислав Горанов при откриването на Annual FinTech&InsureTech Summit.


"Българската финтех индустрия се нарежда сред водещите в Европа. Това е видимо както от ръста на продажбите, устойчивото навлизане на нови международни пазари, така и от технологиите, които български компании успяват да развиват и разпространяват глобално", посочва министърът, цитиран от пресцентъра си.


Създаването на платформата ще стане в тясно взаимодействие между финансовите институции, установените и стартиращите технологични компании и компетентните публични институции. "Адаптирането към технологичния напредък е показател за устойчива среда за развиващия се бизнес. Нашата цел е чрез общ и открит диалог да обединим усилията си, за да насърчим и подпомогнем финансовите технологии, развивани у нас, като позиционираме България сред водещите държави в сектора на иновациите", обяви финансовият министър.
Сандбоксът в София ще бъде регулаторно-технологичният форум, в който ще се обменят идеи, ще се правят анализи и дискусии в областта на финтеха. Участието в него ще бъде доброволно и безвъзмездно, като професионалните мнения, становища и анализи, изразени в рамките на дискусиите и работните групи, ще бъдат базирани на експертизата и професионалната компетентност на участниците.


Основен принцип на регулаторния сандбокс в София ще бъде работа при максимална прозрачност, като ще се отчитат интересите на всички заинтересовани страни при обсъжданите теми. Цялата информация и продукти на този форум ще е публично достъпна, като предстои да се създаде специална рубрика на интернет страницата на Министерството на финансите.


Сандбоксът в София ще бъде първият в региона и той ще позволи на глобални компании да тестват своите продукти и услуги в сигурна регулаторна среда. От своя страна институциите ще имат по-добра яснота какви регулаторни рамки ще са подходящи за сектора на иновациите посредством този отворен диалог с бизнеса.


Владислав Горанов очерта като предизвикателство пред институциите, регулаторите, пазарните участници и бизнеса в България липсата на ясни регулаторни правила, политики и насоки, които да уреждат режима за предоставяне на иновации и приемането на технологични решения във финансовия сектор.


Именно това обаче според него дава и възможност на България да предприеме проактивни действия, с които да привлече бизнеси от цял свят.


По думите на Горанов заявената от страна на Министерството на финансите готовност да подпомага и развива регулаторния сандбокс е сигнал към пазара, че Министерството разпознава своята роля и отговорност за развитието на сектора, за създаването на работеща рамка за развиването на финтех продукти и решения, както и за адресирането на рисковете, свързани с динамичната еволюция на пазара.


Организаторите на форума отбелязаха, че София е една от топ 3 дестинациите за финтех в Централна и Източна Европа с най-голям брой стартиращи финтех компании в региона.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  Думите финанси и пясък на едно място будят мрачни асоциации.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  Колкото до "сигурната и прозрачна " регулаторна среда ме напушва истеричен смях !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Думите финанси и пясък на едно място будят мрачни асоциации.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Нима се съмняваш в тази интелигентна физиономия от снимката? Виж какъв финансов поглед е вперил в пясъчника!

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Горанов - мъж на средна възраст, неуспял за толкова време дори едно жилище да осигури. Но иначе с менторски тон ни обяснява как са нещата от живота и разпорежда парите на цялата държава, най вече към правилните хора.

 5. 5 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Министерството, което кара сайтовете за обяви за работа(например) да пращат касови бележки по куриер при плащане с карта за чисто виртуална услуга, щяло да помага за развитие на финтех??? Отдавна вече не е смешно

  Не ме търсете преди обяд
 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Като гледам как се тътрим за еврото, тоя сандбокс да не остане само за кучета и котки

 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 769 Весело

  Тази статия на български ли е написана? Що е това финтех и сандбокс?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1097 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като напуснете марксизма и 19-ти век може би има шанс да Ви светне под шапката какво се случва и в каква посока се движи свободният и цивилизован свят!
  Жокер - бонус - за Ваша огромна мъка и страдание не е на североизток

 9. 9 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2433 Весело

  До коментар [#7] от "меншевик":

  Сандбокса нърчърва айдиас с идея да се види кои са прагматикли имплементабъл. Един вид хандс он брейнсторм.

  Финтеха пък е фокал пойнт на файненшъл и текнолоджикал дивелъпмента.

  Кое е неясно?

  Use your Illusion
 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Fintech към момента се водят всякакви платежни системи от кол и въже, в които главната цел е да помагат на фриленсъри от Третия свят да си вземат парите за дистанционна работа. Ако ви стиска, давайте си личните карти за снимка и верификация.

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  на фона на простотията Н18, такова ухажване буди смях.

  а за регулаторната среда не може нищо хубаво да се каже - 240 неуки юристи бълват лобистки промени по крайно несвойствен начин (чрез допълнителните приложения на съвсем различни закони) и дори БЕЗ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ финансови анализи според закона за нормативните актове!

  този юридически бълвоч е на практика несмилаем от неуката държавно-партийната администрация, а за нас като граждани остава непосилната задача да вникнем в "мъдростите" на гореизброените безполезници.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  До коментар [#9] от "Saint of Me":

  +++ Хареса ми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За пясъчниците е известно, че има заровени кучешки акита...

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Селски, нямаш идея колко си бос по темата. Това не се учи в средното в Пазарджик.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Добра идея. Сега регулаторният сандбокс може да адресира рисковете от неустойчивата регулаторна среда за приемането на еврото и да предложи работеща рамка.

 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  С други думи Министерството на финансите ще си поиграе с парите на Данъкоплатеца ...

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 2329 Весело

  Аз вярвам на г-н министър Влади Горанов. Сигурен съм, че ще направи този таковата санбокс успешен като Наредба Н-18

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#9] от "Saint of Me":

  Тоест група мошеници ще си играйкат в пясъчника, докато измислят как по-бърже да ми гепят кеша.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Ще се презентират нано-системи за касови апарати и връзки с НАП, митници, НОИ, НСИ, милиция и джандармерия.
  Базите данни ще са напълно прозрачни и хакерските атаки ще изчезнат.
  На всеки пенсионер ще бъде доставен апарат за лотарийни билетчета срещу месечен абонамент
  Тол-системата ще бъде задължителна и за велосипедите. Има идея за вграждане на уреди дори в токовете на обувките. Засега се експериментира, но хотелиерите били против оборудването да се монтира в джапанките.
  ....

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Той пряко не се ангажира даже като сгафят подчинените ,лично на него ,държавни институции, така че има нещо гнило или аванта.

 21. 21 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Дневник да обяснят с нормални думи за какви финансови услуги иде реч, защото като чета коментарите всички се сещат само за една услуга произтичаща от приближаването на водата до пясъка и наличието на Горанов до пясъчника. Иначе страшна статия - никой нищо не разбра, но всички коментираме компетентно. Айде наздраве .

 22. 22 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1444 Весело

  Ако искаме за сме иновационе хъб, трябва да заложим на финбокс и сандтех!

  Дневник да обяснят с нормални думи за какви финансови услуги иде реч, защото като чета коментарите всички се сещат само за една услуга произтичаща от приближаването на водата до пясъка и наличието на Горанов до пясъчника. Иначе страшна статия - никой нищо не разбра, но всички коментираме компетентно. Айде наздраве .
  —цитат от коментар 21 на proizvoditel


  Смисълът е съвсем ясен. Тъй като вече сме иновационен хъб, ако искаме по Фин начин да станем и газов такъв, трябва да заложим на Газбокс и Сандтех!

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#21] от "proizvoditel":

  Много е просто. Финтех пясъчник явно е съкращение от ФиБанкТех пясъчник, където се експериментират компании като Национална лотария да тестват своите продукти и услуги в сигурна регулаторна среда.От своя страна институциите като КФН ще имат по-добра яснота какви регулаторни рамки ще са подходящи за сектора на хазарта посредством този отворен диалог с бизнеса.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете пак не си разбрало ма нане. Пясък е едно, пясъчник съвсем друго. Ма кмет кво ли ми ти разбира

 25. 25 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#23] от "mitko11":

  Ти на тази кражба "Национална лотария" финансова услуга ли му викаш? Значи заменките са най-ФиБанкТех иновативна услуга. Взели от държавата едно неупотребявано златно находище и са му дали насреща един транак в едно забутано място. Ами, че това си е жива кражба... Много ви са се обрасли мозъците. Ега ти пясъчника...

 26. 26 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1372 Гневно

  Аз може и да съм тъп, но страшно мразя да ме правят на глупак!!!

 27. 27 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Този сектор, ИТ-то най-общо, се развива изключително добре.
  Има стабилен ръст на приходите, на заетите, на заплатите, на данъците....
  Има и важни косвени ползи - дава възможност на интелигентни знаещи и можещи хора, българи и чужденци, да идват да работят в България.
  Което, освен проходи в бюджета, подобрява и социалната структура на обществото.
  Нещо, от което имаме крещяща нужда.
  Едно от причините за това е, че ДЪРЖАВАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГО.
  Ще ми се държавата да продължи да няма нищо общо с този сектор на икономиката ни.

 28. 28 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#27] от "fras":
  Цитат: "...ДЪРЖАВАТА НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГО..."

  Напротив, държавата насочи в сектора около 500 млн. евро, от които се създадоха бизнес ангели, ИТ училища, техно паркове и т.н. форми на пилеене на пари. 200 млн. даде на банките, да ги давали на заем уж на малките фирми и останалите ги взеха големи фирми от обкръжението на Борисов за да станат монополисти във всички печеливши дейности. Така, че като свършат субсидиите, които не връщате ще видим какво и кой ще остане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK